Gezondheid

Zwanger worden na je 35e

Zwanger worden na je 35e
Zwanger worden na je 35e

Dolblij ben je waarschijnlijk. Het is eindelijk zover; je bent zwanger. Trots als een pauw vertel je de hele wereld dat jij en je partner een kindje verwachten. Er is echter één ding waar je je een beetje zorgen over maakt; je bent ouder dan 35 jaar.

Afname vruchtbaarheid

Zwanger worden na je 35e is natuurlijk fantastisch. Maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Zo neemt de kans op een spontane zwangerschap na je 35e langzaam af. Normaal gesproken is de kans op een zwangerschap zo’n 20 procent per maand. Als je 35 bent geworden is deze kans tot de helft verminderd. Natuurlijk blijft de kans groot dat je gewoon zwanger wordt, maar je lichaam heeft wat meer tijd nodig om het bevruchtingsproces goed te reguleren.

Risico op miskraam

Naast een verminderde kans op zwangerschap, neemt ook de kans op een miskraam toe, naarmate je ouder bent. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de kwaliteit van het eitje dat uit je eierstok vrijkomt. Ook speelt je ouder wordende hormoonhuishouding een rol. Er zijn bepaalde hormonen nodig voor een goede eisprong en de innesteling van de bevruchte eicel. Wanneer je ouder wordt, verandert je hormoonhuishouding geleidelijk, en wordt de kans op een goede eisprong met een goede innesteling steeds kleiner.

Aangeboren afwijkingen

Naast het proces van zwanger worden, spelen er ook risico’s voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Zo neemt, na je 35e jaar, de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje toe, zoals het Downsyndroom. In Nederland is het mogelijk om hier onderzoek naar te laten doen als je zwanger bent. Je kunt bijvoorbeeld een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of NIPT-test laten uitvoeren. Deze prenatale onderzoeken zouden je gerust kunnen stellen over de gezondheid van je baby, maar ze kunnen ook averechts werken. Je kunt onverwachts in een situatie belanden waarin je lastige beslissingen zal moeten nemen. Sta hier echt bij stil voordat je een dergelijk onderzoek laat doen. Uiteindelijk bepaal je zelf of je de onderzoeken wilt. De meeste onderzoeken brengen overigens een kleine kans op een miskraam met zich mee. En ook geeft de uitslag van het onderzoek geen antwoord of je kindje wel gezond is, of andere aangeboren afwijkingen heeft. Lees ook ons artikel over aangeboren afwijkingen bij baby’s.

Gezondheidsproblemen mama tijdens zwangerschap

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen tijdens je zwangerschap. Zo neemt, met de leeftijd, de kans op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap toe naarmate de leeftijd van de aanstaande mama hoger is. Daarnaast wordt je lichaam tijdens de zwangerschap behoorlijk belast. Het lichaam van een jonge vrouw kan deze belasting over het algemeen beter verdragen dan het lichaam van een oudere vrouw.

Tweelingenzwangerschap

Hoewel er risico’s hangen rondom zwanger worden na je 35e is er niet alleen negatief nieuws. Wanneer je ouder bent, neemt namelijk de kans op een meerlingenzwangerschap ook toe. Dit betekent dat je verrast kan worden met de komst van twee kindjes. Niet iedereen zal dit leuk vinden, maar dit risico hangt nu eenmaal samen met het kinderen krijgen op oudere leeftijd. Daarnaast is de kans op complicaties bij een tweelingzwangerschap ook groter dan bij een eenlingzwangerschap. De helft van deze kindertjes wordt te vroeg geboren en ook het sterftecijfer ligt hoger dan bij een eenlingzwangerschap.

Misschien ben je geschrokken van al deze risico’s. Dat is helemaal niet nodig. De kans is groot dat jij je zwangerschap op een normale manier uitdraagt. Realiseer je dat het slechts om ‘risico’s’ gaat. De meeste ‘oudere’ mama’s dragen hun zwangerschap op een gezonde en ongecompliceerde manier uit.