Van week tot week

Zwangerschap week 8

Zwangerschap week 8
Zwangerschap week 8
Lengte van je baby: 2 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Misschien ben je inmiddels flink misselijk, of voel je je ontzettend moe. Dat hoort er allemaal bij in dit stadium van je zwangerschap. Je kindje is namelijk hard aan het groeien en dat vraagt van jouw lichaam veel aanpassingen en energie. Troost je met de gedachte dat dit over een maand waarschijnlijk al een stuk minder is.

Mama

Terwijl je buikje misschien licht opbolt, kun je aan de buitenkant nog weinig zien van je zwangerschap. Toch moet je vanaf nu regelmatig naar de verloskundige gaan. Dat betekent in het begin ongeveer een keer per maand een bezoekje aan de praktijk, en naarmate je zwangerschap vordert, steeds frequenter tot zelfs om de dag aan het eind van je zwangerschap.

De meeste verloskundigen plannen de intake zo rond de negende week van je zwangerschap. Om je zo optimaal mogelijk te begeleiden moet je waarschijnlijk een aanmeldingsformulier invullen en meenemen. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige wordt dit formulier, waarin je onder andere vragen moet beantwoorden over de gezondheid van jezelf, je partner en die van familieleden, besproken en doorgenomen. Ook het verloop van eventuele vorige zwangerschappen wordt besproken, je wordt gewogen en je lengte wordt opgemeten. Ook wordt je bloeddruk gemeten en je urine gecontroleerd. Daarnaast wordt er bloed afgenomen en natuurlijk zal de verloskundige proberen naar het hartje van je baby te luisteren en dat te laten horen. Als het mogelijk is, dan kun je tijdens het eerste bezoek ook je partner en je eventuele andere kinderen meenemen. Zo leert de verloskundige gelijk je gezin een beetje kennen. Wellicht heb je zelf nog vragen? Schrijf die dan van tevoren op en neem ze rustig met de verloskundige door.

Je kindje

Je kindje lijkt nu steeds meer op een klein mini-mensje. De vingertjes zitten nog met een soort vliesje aan elkaar vast, waardoor het net een waterdiertje lijkt. Verder ontstaat er deze week kraakbeen. Dit is het begin van het skelet. Pas over een paar weken ontstaat er echt bot. Ook worden deze week de geslachtsorganen van je kindje gevormd. Ook al was het van het begin af aan duidelijk of je kindje een jongetje of een meisje zou gaan worden; nu pas wordt er ook zichtbaar een verschil tussen beiden gemaakt. Het hartje klopt nu al flink snel, minimaal 120 slagen per minuut, en ook de hersentjes beginnen nu echt te werken. Omdat jullie kindje een mixje is van jullie samen, heeft het ook kenmerken van jullie samen. Heeft je kindje jouw ogen? Of de neus van je partner? Deze kenmerken worden tijdens de ontwikkeling steeds duidelijker.

Tip: Al een afspraak met je verloskundige gemaakt? De meeste verloskundigen plannen de intake in de negende week van de zwangerschap.