Stoppen met astmamedicijnen

Discussie in 'Gezondheid' gestart door winniethepoeh, 4 mrt 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    Hoi

    Ik was gisteren bij de huisarts om een longfunctiemeting te laten doen, ivm met onze zwangerschapswens. Nu is deze helemaal goed! Ben ik natuurlijk helemaal blij mee, maar nu stelde hij voor om te stoppen met mijn dagelijkse inhalaties en alleen een inhaler te gebruiken bij een aanval.

    Ik heb dus gisteravond en vanochtend mijn seretide discus niet gebruikt. Maar voel me zo raar vandaag. Beetje trillerig, moe... gewoon anders... Zouden dit afkickverschijnselen kunnen zijn?
    Ik moet er wel bij zeggen dat als het echt niet zou gaan, ik wel een nieuwe inhaler zou kunnen krijgen die wel geschikt is tijdens een zwangerschap. Ik wil het uiteraard echt wel proberen om vol tehouden, maar hoe weet ik nu of ik het lang genoeg heb volgehouden.... Heb al sinds mijn 10 e medicijnen dus weet niet hoe het zou moeten voelen..


    Heeft er iemand ervaring mee, met het stoppen van astmamedicijnen en geen nieuwe gebruiken.

    Ik had : seretide 50/250 2 maal daags en brycanyl bij aanval (deze mogen dus beide niet bij een zwangerschap zei mijn huisarts)

    nu heb ik voor als ik een aanval heb: salbutamol max 4 x 2 inhalaties p/d
     
  2. sillie78

    sillie78 Actief lid

    13 nov 2008
    392
    0
    0
    maatschappelijk werker
    He hallo,

    Ik was meteen gestopt met mijn seretide toen ik wist dat ik zwanger was. 4 weken laten leek het net of iemand de hele tijd mijn keel dicht kneep. Dat heb ik nog 2 weken volgehouden, maar het ging niet over.
    Toen ben ik naar de huisarts gegaan. Er zijn verschillende medicijnen die je kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Probeer jezelf niet te lang te dwingen het zonder te doen. Als je merkt dat het niet gaat, dan gaat het niet. Die medicijnen die ik heb vormen geen enkel risico voor mijn kindje.

    Van afkickverschijnselen heb ik niet zo veel last gehad, maar misschien kwam dat omdat ik al stijf stond van blijdschap i.v.m. de zwangerschap.
     
  3. Hallo luchthappers,

    Ook ik ben een chronische astma patiente en voordat ik zwanger werd hebben we met de longarts een gesprek gehad en samen mijn medicatie doorgenomen.
    Ik moest voor mijn zwangerschap stoppen met de seretide, atrovent, flixonase en xyzal. Wel mag ik de salbutamol gebruiken in geval van benauwdheid.
    In het begin is het erg vreemd en heb je het gevoel alsof je keel dicht word geknepen maar dit is het ontwennen van je lichaam en gaat over.
    Het is zo dat je tijdens je zwangerschap geen of weinig last hebt van je astma en dat is zo, heb ik ook niet nu ik zwanger ben.
    Af en toe neem ik de salbutamol als ik het gevoel heb dat mijn keel dicht word geknepen dat helpt.
    Qua benauwdheidsverschijnselen heb ik me nu nog nooit zo lekker gevoeld.
    liefs
     
  4. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    In de loop van de dag werd het rare gevoel wel iets minder. Ik heb het nog niet benauwd gehad, heb vanmiddag zelfs een flink stuk gefietst en geen last gehad. :D
    Ben benieuwd hoe het verder zal gaan, hoop natuurlijk dat ik van die dagelijkse medicijnen af ben en alleen nog maar hoef te gebruiken als ik het echt benauwd heb, maar zal uiteindelijk wel weer gaan tegenvallen...
     
  5. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.188
    2.394
    113
    Ik gebruikte voor de zwangerschap van mijn dochter flixotide en ventolin (salbutamol)
    De huisarts heeft even overlegd met de longarts en ik ben begonnen met beclamethason ( becotide, qvar)

    Na de zwangerschap waren mijn astmaklachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Hormonen doen echt bizarre dingen met je lijf.
    Tijdens deze zwangerschap kreeg ik toch weer een luchtweginfectie en ben preventief weer begonnen.

    Benauwd zijn tijdens zwangerschap is echt heel vervelend. Heb daarom ervoor gekozen door te puffen met een veilige puf.
    Met de beclamethason ging het trouwens ook al beter dan met de flixotide
    In seretide is ook naast flixotide ook serevent, een langdurige luchtwegverwijder.
    Dus best wel rigoreus om alles tegelijk te stoppen.
    Is de longfunctie gedaan nadat je een paar dagen gestopt was?
    Anders is de uitslag niet zo heel betrouwbaar.
     
  6. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    nee ben gestopt na de meting. heb sowieso volgende week een afspraak met hem voor controle, zodat hij het weer kan testen. Dan kijkt ie ook of ik toch aan de andere, veilige ga.

    De ha had het erbij mij nog wel over dat de becotide ook geen veilige was, die had ik hiervoor nl ook, dus ik ad verwacht dat ik die wel weer zou krijgen. Die heb jij wel gebruikt tijdens je zwangerschap?
     
  7. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.188
    2.394
    113
  8. xaar

    xaar Actief lid

    31 jul 2008
    398
    0
    0
    Beclomethason is een veilige keuze. Ik heb zelf in het verleden veel inhalatie medicijnen gebruikt en ik werk bij een bedrijf die ze produceert dus heb veel door alle studies heen gespit.

    Inhalatieproducten werken heel lokaal doordat je het inademt. De hoeveelheid die in je bloed komt is klein. Daarnaast zijn er geen bezwaren gevonden betr. de beclomethason. Deze word dus aangeraden bij astmapatienten tijdens de zwangerschap. Ook ventolin/salbutamol kan je veilig gebruiken, dit is een vorm van adrenaline en kan het kindje geen kwaad doen, zeker niet als je het af en toe gebruikt. (let wel op, niet gebruiken tijdens de bevalling, adrenaline-achtige stoffen remmen de weeen...)
    Constant benauwd zijn en zuurstof gebrek is wel schadelijk/slecht voor jou en je kindje dus ik zou zeker op zoek gaan naar een goeie aanpak die bij jou past.

    Wat betreft de andere inhalatiemedicijne etc. Deze medicijnen zijn niet op zwangere vrouwen getest, zal ook nooit gebeuren. Daarom kunnen ze niet zeggen dat het veilig is. Bij dierproeven (waar de stoffen dus rechtstreeks worden toegediend, niet per inhalatie) zijn sommige gevallen wel wat onwenselijke effecten waargenomen. Daarom word het afgeraden. De risico's zijn niet extreem groot, daarom zal een arts je aanraden het te blijven gebruiken als je te veel last hebt- wat in feite dus erger is.

    Er zijn gelukkig ook een hoop vrouwen die onder de invloed van de hormonen heel weinig tot geen last hebben tijdens de zwangerschap.
     
  9. loeloe

    loeloe Actief lid

    25 nov 2008
    228
    0
    0
    @ alle andere piepers en hijgers :)

    Ik ben ook een astmapatient en moest toen ik wist dat ik zwanger was stoppen met xyzal, symbicort, singulair en spiriva van de longarts. Echt drama was dat! Ik kreeg Ventolin en beclomethason, maar daar reageerde ik slecht op; misselijk en hartkloppingen... ook 's nachts heel benauwd enzo :( Nu mag ik weer overgaan op alleen symbicort en nu gaat het een stuk beter. Is niets van bekend, maar artsen zeggen dat je beter genoeg zuurstof kunt hebben als tekort en geen medicatie, dus daar vertrouwen we dan maar op...!
     
  10. Ladylittleangel

    Ladylittleangel Bekend lid

    17 sep 2008
    788
    9
    18
    Midden van het land
    Ik ben overgestapt van Flixotide naar Qvar, op advies van de longarts toen ik zwanger werd.

    Heel af en toe gebruik ik nog Ventolin erbij
     
  11. stan

    stan Lid

    11 mrt 2009
    16
    0
    0
    Rotterdam
    Ik heb ook astma en ik heb sinds de laatste 3 weken veel meer last (ik ben 25 weken zwanger) Ik ben pas naar de longarts geweest en ik moet gewoon doorgaan met mijn medicatie (seretide 2x 2 pufs/dag, atrovent 4x 2 pufs/dag en ventolin zo nodig) Mijn longarts zegt dat de medicatie in zo'n lage dosis bij de baby komt dat dat altijd minder schadelijk is dan dat je door benauwdheid te weinig zuurstof in je bloed hebt en dus ook de baby. En dat te weinig zuurstof voor je baby heel schadelijk is.

    gr.
    stan
     
  12. sanneke1982

    sanneke1982 Actief lid

    6 nov 2008
    217
    0
    16
    Hi zwangere astma-lotgenoten ;)

    Ik heb net hetzelfde verhaal als stan.
    Moet Seretide blijven gebruiken en Ventolin als het nodig is. Aerosol (duovent) mag ik ook doen als ik aanvallen heb.
    Mijn dokter vertelde net hetzelfde: dat het belangrijker is dat de mama goed kan ademen en dus genoeg zuurstof doorgeeft aan baby..

    Groetjes,
    Sanneke
     

Deel Deze Pagina