GBS (Bacterie)

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Jufffie, 8 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jufffie

    Jufffie Niet meer actief

    Wie heeft ook tijdens zn zwangercshap te maken gehad met GBS?

    Bij mijn vorige zwangerschap was ik GBS-positief!
    Nu ben ik weer zwanger. Ben ik nu automatisch weer GBS-positief?
     
  2. Jufffie

    Jufffie Niet meer actief

    Wat zijn groep-B-streptokokken?
    De ‘groep-B-streptokok’ (GBS) is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Streptokokken zijn bacteriën en alleen zichtbaar onder de microscoop. Er bestaan verschillende soorten streptokokken. De groep-B-streptokokken is één van deze soorten. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar in een enkel geval kan de baby ernstig ziek worden door een infectie met deze bacterie.

    Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?
    GBS komen bij één op de vijf volwassenen voor zonder dat er klachten zijn. Dit betekent dat één op de vijf zwangeren (20%) deze bacteriën bij zich draagt; zij worden draagsters genoemd. De GBS bevinden zich samen met andere bacteriën in de darmen. Vaak zijn ze ook in de vagina te vinden zonder dat er klachten zijn. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking. Ze zijn dan in een kweek van de urine te vinden.

    De gevolgen van GBS voor pas geboren baby’s
    Van alle zwangere vrouwen die deze streptokokken bij zich dragen (20%) geeft ongeveer de helft ze tijdens de bevalling door aan haar kind. Dus 10% van alle pasgeboren baby’s komt in aanraking met GBS. Dit betekent nog niet dat het kind vervolgens ook ziek zal worden.

    Slechts één op de honderd kinderen van moeders die GBS-draagster zijn wordt ook werkelijk ziek. De ziekte kan een ernstig verloop hebben. Meestal wordt de ziekte echter op tijd herkend en na behandeling met een antibioticum herstelt het kind dan weer goed.

    Hoe kan een kind in aanraking komen met GBS?
    Als een zwangere vrouw GBS bij zich draagt, kan het kind soms al in de baarmoeder met deze bacterie in aanraking komen. Maar het kan ook tijdens de bevalling of na de geboorte gebeuren. Hieronder bespreken we hoe het kind in contact komt met de bacterie, hoe infectie met GBS plaatsvindt, en welke verschijnselen kunnen optreden.

    1. In de baarmoeder
    Als een kind al in de baarmoeder in aanraking komt met GBS, gebeurt dat meestal na het breken van de vliezen. De streptokokken komen vanuit de vagina via de baarmoedermond in de baarmoeder en bereiken zo het ongeboren kind. Het kind drinkt vruchtwater en heeft ook vruchtwater in de longen. Zo kan de baby al voor de geboorte ziek worden. Deze kans is groter naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

    In uitzonderingsgevallen vindt infectie al in de baarmoeder plaats voordat de vliezen gebroken zijn. Temperatuurverhoging van de moeder en een snelle hartslag van de baby zijn aanwijzingen voor een infectie.

    2. Tijdens de bevalling
    Als GBS in de vagina aanwezig zijn, komt ongeveer de helft van de kinderen hiermee tijdens de bevalling in aanraking. Zoals hiervoor beschreven wordt ongeveer één op de honderd baby’s vervolgens ziek. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur na de geboorte.

    3. Na de geboorte
    In minder dan eenderde van de gevallen wordt de baby pas na de eerste levensweek ziek. Dit wordt een ‘late-onset’-infectie genoemd; een GBS-ziekte die laat ontstaat. Zo kunnen kinderen nog in de eerste drie levensmaanden ziek worden. De baby heeft de bacterie soms al tijdens de geboorte opgedaan , maar de ziekte door de GBS-bacterie ontstaat pas later. Meestal echter komt het kind pas later in aanraking met de bacterie, bijvoorbeeld via de handen van een volwassene. Ook als een kind pas later ziek wordt als gevolg van GBS kan het ziekteverloop ernstig zijn.

    GBS-ziekte bij het kind
    Als een pasgeborene ziek wordt als gevolg van een infectie met GBS, is dat in negen van de tien gevallen op de eerste dag. Vaak ademt het kind snel en oppervlakkig. Soms houdt het ademen even op. De kleur van de huid is niet mooi roze, maar grauw, blauw of bleek. Het kind kan slap aanvoelen en suf zijn. Soms is de baby prikkelbaar en treden er stuipen op.

    Dikwijls is een zacht kreunend geluid bij het uitademen het eerste verschijnsel van ziekte. Dit kreunen is een belangrijk waarschuwingssignaal, maar ook een snelle ademhaling of een afwijkende kleur kunnen de aandacht trekken. Voedingsproblemen zoals spugen of niet willen drinken, koorts of juist ondertemperatuur zijn soms ook een teken van GBS-ziekte.

    Het ernstig ziek zijn is een gevolg van ontstekingen, zoals een longontsteking, een bloedinfectie of een hersenvliesontsteking. Soms komen verschillende ontstekingen tegelijkertijd voor. Een hersenvliesontsteking wordt vaker gezien bij kinderen die wat later na de geboorte ziek worden.

    Ziekteverschijnselen kunnen zich in snel tempo ontwikkelen, soms binnen enkele uren. Daarom is het van belang bij verdenking op de ziekte snel met behandeling te beginnen.

    Welke baby’s hebben een verhoogde kans om ziek te worden?
    In een aantal gevallen weten we dat de baby een verhoogde kans heeft op ziekte door een GBS-infectie:

    een vroeggeboorte (zwangerschapsduur minder dan 37 weken);
    langdurig gebroken vliezen (langer dan 18-24 uur);
    temperatuurverhoging van de moeder tijdens de bevalling (hoger dan 37,8 - 38,0 graden Celsius);
    een blaasontsteking door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap;
    een eerder kind met GBS-ziekte.
    Onderzoek naar GBS tijdens de zwangerschap
    Het is niet zinvol elke zwangere te onderzoeken. GBS is immers bij één op de vijf zwangeren aanwezig en heeft maar zeer zelden gevolgen. In bepaalde situaties is het wel verstandig onderzoek te doen, zoals bij een zwangere die in het ziekenhuis opgenomen is in verband met voortijdige weeën of te vroeg gebroken vliezen.

    De streptokokken kunnen dan worden aangetoond met behulp van een kweek. De verpleegkundige strijkt met een wattenstokje eerst langs de ingang van de vagina, en dan langs de anus. De uitslag duurt meestal twee tot drie dagen.
    Testen die sneller uitslag geven worden ‘sneltests’ genoemd. De sneltests die op dit ogenblik beschikbaar zijn, blijken helaas onvoldoende betrouwbaar en worden daarom niet toegepast.

    Kan een GBS-infectie voorkomen worden?
    Het is niet altijd mogelijk een GBS-ziekte van de baby te voorkomen. Behandeling tijdens de zwangerschap kan een infectie van de baby niet voorkomen, omdat GBS na staken van de behandeling vaak weer terug komt. In situaties waar het kind een hoge kans heeft om ziek te worden, kan de arts wel voorzorgsmaatregelen nemen. Men geeft dan tijdens de bevalling een antibioticum. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de zwangere koorts ontwikkelt tijdens de bevalling.

    Andere redenen om tijdens de bevalling antibiotica toe te dienen zijn; een blaasontsteking veroorzaakt door GBS tijdens de zwangerschap, voortijdig gebroken vliezen of een dreigende vroeggeboorte waarbij GBS werd gekweekt. Ook een eerder kind met GBS-ziekte is reden voor toediening van antibiotica tijdens de bevalling.

    Soms krijgt de baby na de geboorte nog antibiotica, bijvoorbeeld bij koorts tijdens de bevalling. In andere gevallen wordt geadviseerd de baby de eerste 48 uur extra in de gaten te houden, waarvan de eerste 24 uur in het ziekenhuis. Het gebeurt maar zelden dat de moeder na de bevalling een antibioticum nodig heeft.

    Een enkele keer worden al vóór de zwangerschap bij een vrouw streptokokken van groep B aangetoond, bijvoorbeeld in een kweek die gemaakt wordt omdat de vrouw afscheiding heeft. Bij een normaal verloop van de bevalling is behandeling niet nodig en heeft dit geen gevolgen.
     
  3. sunshins82

    sunshins82 Actief lid

    31 okt 2008
    196
    0
    0
    Volgens mij ben je dan gewoon 'draagster' van deze bacterie.
    Bij mij hebben ze 'm ook aangetroffen. Ik heb nu mijn urine ingeleverd voor een extra controle en dan krijg ik antibiotica als het goed is, maar dat hoor ik nog.

    Ik zou het in ieder geval laten controleren.
     
  4. kwebbeltje

    kwebbeltje VIP lid

    13 jul 2005
    15.340
    1
    0
    Verpleegkundige
    Duitsland
    Dan krijg je preventief voor en tijdens de bevalling AB.

    Kwebbel
     
  5. Jufffie

    Jufffie Niet meer actief


    Dat heb ik met de eerste gehad. Voor de bevalling AB gehad tot na de bevalling!

    @ Kwebbeltje;
    Jou had ik nodig! Jij woont toch in Duitsland?
    Welke ziekenhuizen over de grens hebben afdeling neonatologie (NICU)?
    En met hoeveel weken helpen zij prematuren?
     
  6. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    ook ik ben draagster. Eenmaal draagster altijd draagster zo heb ik begrepen
    Hier in Nederland is het niet altijd zeker dat je behandeld word met AB. Ik iig niet. Is ook per provincie verschillend heb ik gehoord.
    Had kans op vroeggeboorte zeiden ze door de GBS maar liep 10 dagen overtijd.

    Na de geboorte had mijn zoontje koorts en hebben ze hem wel voor de zekerheid AB gegeven. Maar hij had de bacterie niet bleek naderhand.
    Dus geloof ook niet dat ik deze keer preventief aan de AB moet voor en tijdens de bevalling.
    De verlos heeft wel gezegd dat ze me voor de zekerheid met 35 weken doorstuurd naar de gyn en ik moet sowieso in het ziekenhuis bevallen.

    Dus denk dat je even goed moet navragen wat het protocol is bij jouw ziekenhuis wat betreft de GBS bacterie.
     
  7. kwebbeltje

    kwebbeltje VIP lid

    13 jul 2005
    15.340
    1
    0
    Verpleegkundige
    Duitsland
    Juffie je hebt PB.
     
  8. 123miesje

    123miesje Bekend lid

    5 dec 2008
    872
    0
    0
    Rond de 10 weken kwamen ze er "per ongeluk" achter dat ik het GBS bij mij droeg, ik had ook geen klachten. Ik heb een anti biotica kuur gehad en moest rond de 34 weken nog een keer urine inleveren om te kijken of hij weg was. En inderdaad, geen GBS. Dus dit is te behandelen met antibiotica en je bent dus niet automatisch altijd draagster.
     
  9. Esthers

    Esthers Bekend lid

    7 jul 2009
    541
    1
    16
    zorgkundige
    Flevoland
    Ik heb antibiotica gehad tijdens de weeen ik ben opgenomen met 35 weken uiteindelijk is mijn dochter netjes geboren met 37 weken maar heb vooraf veel weeen gehad.Ik zou gewoon informeren bij je verloskundige hoe het protocol is in welk ziekenhuis.Ik ga nu in een ander ziekenhuis bevallen omdat daar namelijk het kind zowiezo getest wordt op de bacterie en dat betekend dat je dan dus ook eerder naar huis kan wanneer je kind het niet heeft.Ik heb na de keizersnede namelijk nog 4 dagen in het ziekenhuis gelegen.Het geeft veel meer geruststelling als je zeker weet dat je kindje deze bacterie niet heeft als je eenmaal weer thuis komt. Nu ik zwanger ben laat ik zowiezo mijn urine extra controleren want als je zwanger bent voel je de klachten van een blaasontsteking niet altijd! En een blaasontsteking kan voor vroeggeboorte zorgen! Waar ik als draagster toch meer risico op heb. Ze hebben mij heel erg moeten geruststellen toen ik zwanger was van mijn eerste omdat onze vrienden 3 kindjes zijn verloren w.s 2 door deze bacterie en gelukkig hebben ze nu ook drie gezonde jongens maar mankeren wel allemaal wat zo is de 1 doof de ander is licht autistisch (door vroeggeboorte)en de ander heeft een hersenvliesontsteking gehad. Gelukkig doen de kids het nu uitstekend en zijn het hartstikke lieve jongens hoor. Maar goed dit is dus wel een heel uniek geval.Maar de angst is bij echt niet helemaal weg.
     
  10. Wonder 1980

    Wonder 1980 VIP lid

    18 okt 2007
    12.598
    1.244
    113
    Gelderland
    Bij mij is er tijdens mijn eerste zwangerschap ook GBS ontdekt. Alleen niet in mijn urine, maar wel in een uitstrijkje. Het zat er barstensvol mee zelfs zoveel dat mijn huisarts me er speciaal 's avonds nog voor heeft gebeld dat mocht ik gaan bevallen ik echt naar het ziekenhuis moest voor AB. Net op tijd want twee later ben ik dus bevallen.
    Nu wil de vk alleen mijn urine controleren en ik heb haar niet over een bezoekje aan de gyn. gehoord. Ik ben er dus niet helemaal gerust op en denk erover om iig weer een uitstrijkje door de huisarts te laten maken. Wat denken jullie?
     
  11. sunshins82

    sunshins82 Actief lid

    31 okt 2008
    196
    0
    0
    Bij mij is het ook via een uitstrijkje geconstateerd.
    @Wonder1980, Ik zou het zeker laten controleren. Vooral omdat je de ervaring hebt van je eerste zwangerschap. Je merkt er zelf namelijk niks van. Maar voor het (ongeboren) kindje kan het wel gevaarlijk zijn. Dus liever een controle meer dan geen controle!
     
  12. Wonder 1980

    Wonder 1980 VIP lid

    18 okt 2007
    12.598
    1.244
    113
    Gelderland
    Ja precies.....ik ga ook maar naar de huisarts want ik vertrouw er niet op. Zit alleen nog te kijken in welke week van de zwangerschap ik dat het beste kan doen. Ik vind trouwens de richtlijnen wel enorm uiteenlopen hoor. In Belgie zitten ze er voor mijn gevoel veel meer bovenop. Daar doen ze sowieso een uitstrijkje en wij moeten het met urine doen. Vind het maar vaag!
     
  13. susanklavertje4

    susanklavertje4 Nieuw lid

    18 dec 2009
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    hoi Juffie

    ik ben twee keer bevallen met antibiotica ivm GBS. Dit is aangetoond omdat ik diverse blaasontstekingen heb gehad tijdens zwangerschap (bij niek 6!) (bij maud 2) Nu ben ik zwanger van ons 4e kindje en waarschijnlijk heb ik weer blaasontsteking.... (moet nog geweeekt worden) Normaal gesproken als je nu geen klachten heb wordt er in week 34 een kweek gedaan om te kijken of er veel gbs baterieen zijn op dat moment. aan de hand daarvan wordt besloten of je wel of geen antibiotica tijdens bevalling krijgt
     
  14. sonja17

    sonja17 Actief lid

    14 feb 2009
    155
    0
    0
    Hallo,

    ik wist dus niet dat ik draagster was. 10 dagen na de bevalling is mijn zoon heel erg ziek geworden, en ikzelf ook. Ze konden maar niet vinden wat het was, en wij dachten dat hij het niet zou halen. Het was een onbekende infectie en het deed er verder niet toe werd mij verteld. Pas een dik jaar later toen ik in het ziekenhuis terecht kwam ivm mk en curretage. Vertelde ze mij dat ik streptokokdraagster ben! Nou lekker dan dat je dat te horen krijgt zo een dik jaar na data!. Nu krijg ik zowieso tijdens de bevalling antibiotica. Ze hebben een kweek gedaan met 10 wk en alles was ok. 4 wk voor de uitgerekende datum kom ik weer onder controle bij de gyn.
     

Deel Deze Pagina