Neusspray tijdens zwangerschap

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Bibi82, 18 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bibi82

    Bibi82 Bekend lid

    30 mrt 2011
    506
    0
    0
    NULL
    NULL
    #1 Bibi82, 18 jul 2011
    Laatst bewerkt: 18 jul 2011
    Ik gebruik het ivm mijn verstopte neus, mede door de hooikoorts. Ik heb neusspray waarvan ik weet dat je die niet veel mag gebruiken maar het is de enige die helpt. Anders slaap ik 's nachts helemaal niet en wordt ik overdag knetter omdat ik geen lucht krijg. Ben hier overigens al eens aan geopereerd hoor.
    Nu kocht ik zojuist weer neusspray bij de Etos en de verkoopster daar wees me erop (voor het eerst, terwijl ik het daar altijd koop) dat ik deze spray echt niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap.
    Ik loop op het laatst (morgen 37 wkn zwanger) en heb het gedurende mijn zwangerschap gewoon gebruikt, maar nu die verkoopster me erop gewezen heeft ben ik toch bang geworden. Wat nu als het effect heeft gehad op het kindje? Tot zover zijn alle controles goed geweest en gaat de ontwikkeling van de baby gewoon goed.
    Iemand die dit ook heeft?

    Ik lees trouwens net op een site van de apotheek dat dit geneesmiddel wel gebruikt mag worden tijdens zwangerschap maar met mate en dat het tot zover geen nadelige gevolgen heeft voor het kind. In de bijsluiter zelf die in de verpakking zit staat weer dat het niet mag.
    Nou ja, in ieder geval heb ik nu zoiets van tja ik gebruik het al heel lang, en ik denk dat drank, roken en drugs veel schadelijker zijn voor het ongeboren kind.
     
  2. annneliesje

    annneliesje Fanatiek lid

    16 jan 2011
    3.569
    0
    0
    Administratief medewerkster
    Noord Nederland
    Volgens mij staat het duidelijk in de bijsluiter dat het niet mag, maar ik zou even de huisarts bellen met deze vraag. Wellicht is er een ander soort dat je wel mag gebruiken terwijl je zwanger bent.
     
  3. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.052
    1.162
    113
    Centrum België
    Zit zelf al sinds een jaar of 12 aan de neusdruppels; 's avonds gaat m'n neus dicht en ik kan echt niet slapen als ik door m'n mond moet ademen.

    Bij m'n eerste zwangerschap 2 jr geleden ben ik overgeschakeld van de Otrivine druppels voor volwassenen naar de kinderversie. Sindsdien neem ik die nog steeds (en ben opnieuw zwanger dus)

    Er wordt gezegd dat neusdruppels wee-opwekkend kunnen zijn. Ik heb geen bijwerkingen gemerkt; heb ook niet overdreven en maar enkele druppels gebruikt.

    Voor mezelf denk ik dus dat het ok zit, en als er nadelen aan verbonden zijn, het eerder voor mij is dan voor m'n kindjes...
     
  4. torrach le

    torrach le Fanatiek lid

    30 okt 2008
    4.435
    1
    0
    en werkt zeezoutoplossing niet????
    dit mag je namelijk wel gebruiken (ik heb het gebruikt van het etos-eigen-merk!)
     
  5. Bibi82

    Bibi82 Bekend lid

    30 mrt 2011
    506
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nee zeezoutoplossing helpt niet. Ik heb al van alles geprobeerd, de normale zoutoplossingen, ook zelf gemaakte, kinderneussprays/druppels, maar die helpen allemaal niet.
    Ik gebruik het dus nu wel elke dag, maar probeer zo min mogelijk. Ik denk inderdaad ook dat het gebruik ervan eerder nadelige gevolgen voor mijzelf zal hebben als voor mijn baby.
     
  6. linnepinneke

    linnepinneke Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.046
    0
    0
    Middelburg
    Hier een neusspray-verslaving... Heb het geprobeerd zonder maar dat was echt geen optie!!! Overlegd met mn gyn en mocht het 's avonds voor het slapen gaan gebruiken. Beter dat dan dat mama bijna de hele zwangerschap zwaar gestressd is en een slaaptekort heeft haha
     
  7. Mopje

    Mopje Fanatiek lid

    18 apr 2011
    2.753
    1
    0
    Friesland
    Ik heb voor mijn stofallergie tabletjes die je wel mag slikken tijdens de zwangerschap, het werkt heel goed, ze zijn ook erg geschikt voor hooikoorts. Ze zijn hier (in de VS) vrij verkrijgbaar, misschien in NL alleen via de huisarts, het stofje wat erin zit is loratadine.
     
  8. Amfy

    Amfy Niet meer actief

    je mag gewoon neusspray met xylometazoline gebruiken zelf zit ik er alweeer aan na 2 maanden vrij te geweest. de gyn geeft aan dat het gewoon mag. ik gebruik zelf die van kruitvat eigenmerk en ook in de bijsluiter staat dat het mag.
    ik gebruik nu wel die voor kinderen met 0,5 mg/ml inplaats van die van 1,0mg/ml
     
  9. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    het gaat niet om het opwekken van weeen, maar om bloedvat vernauwing. er zit in gewone neussprays een stofje die de bloedvaten kan vernauwen, dus ook in de placenta.

    mijn ha had de officiele richtlijnen opgezocht voor me, dus het landelijk advies. een gyn, ha of vk kan hier vanaf wijken natuurlijk.
    de richtlijn is: 1x tijdens een zwangerschap max. 1 week 2x per dag gebruiken.

    dat heb ik gedaan. gelukkig daarna niet meer verkouden geweest want met een dichte neus rondlopen irriteert me altijd mateloos! stomen, zoutoplossing, niets hielp!
     
  10. Assje

    Assje Fanatiek lid

    8 okt 2010
    1.440
    1
    0
    Hier nog iemand aan de neusspray! Ik heb sinds een week of 6 last van mijn gezichtsholten en 2x een flinke verkoudheid gehad waarbij mijn hele hoofd dicht slaat. Zoutoplossing, stomen, mentholsticks, you name it maar het helpt helemaal niets. Ik heb hierbij ernstige klachten gekregen waarbij het belangrijk is dat ik mijn holten vrij houd. De gyn heeft toen gezegd dat ik gerust een neusspray met xylometazoline kan gebruiken. Indien nodig, dus geen termijn of dosering. Ik gebruik het nu dus al 6 weken variërend van eens per 3 dagen tot 3x per dag (altijd maar 1 kant van mijn neus die dicht is). Met de baby is alles prima en hij is hartstikke actief, dus ik gebruik het met gerust gevoel.

    Overigens zijn ze sinds vorig jaar teruggekomen op het verbod van (bepaalde soorten) neusspray in de zwangerschap. Dat ben ik op internet verschillende keren tegengekomen en ook de bijsluiters van Otrivin van 2 jaar oud (vond er nog eentje toen ik opruimde) en dit jaar zijn verschillend. Eerst stond er een gebruiksverbod in en nu staan er eventuele risico's maar groen licht voor tijdelijk gebruik. In overleg met een arts is aangepast gebruik natuurlijk altijd mogelijk, zo nodig met extra controle.
     
  11. Vash

    Vash Bekend lid

    24 nov 2008
    889
    0
    0
    Amsterdam
    Op doktersadvies mag het gewoon. Maar volgens de zelfzorg niet. Dus even de huisarts bellen om advies.
     
  12. Poetjuh27

    Poetjuh27 Actief lid

    4 jan 2011
    164
    0
    0
    Ik heb sinds ik zwanger ben de baby neusspray van kruidvat gekocht..
    Die gebruik ik heeeel af en toe als mn neus verstopt zit als ik wil slapen..
    En als die dan niet werkt dan doe ik 1 druppeltje gewone neusdruppels in het verstopte gat (of allebei als ze allebei verstopt zitten)..
    Maar dat heb ik in heel mn zwangerschap misschien 5 keer gedaan, en ga er niet vanuit dat dat heel erg veel kwaad kan..

    Maar als ik elke avond een dichte neus zou hebben, tsjaa das wel een stuk lastiger dan :-S
     
  13. Robin88

    Robin88 Actief lid

    10 jun 2011
    476
    0
    0
    Jaren lang neusspray gebruikt. Kon ook echt niet zonder.
    Zelfde als wat ik hier voorbij zie komen. Kon niet slapen met een dichte neus en door mijn mond ademen vond ik een hel.
    Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was heb ik geen neusspray meer aangeraakt. Het is even doorbijten maar ik wil absoluut geen risico lopen dat mijn ukje er iets aan overhoud.
    Als ik flink verkouden ben pak ik voor het slapen gaan zoutoplossing (wat me eerst niet hielp) en dan slaap ik 's nachts redelijk goed. Ook als mijn kleintje er straks is haal ik geen neusspray meer in huis... ik ben blij dat ik er vanaf ben!
     
  14. Vagans

    Vagans VIP lid

    13 aug 2010
    8.491
    0
    0
    Zwijndrecht
    ik ben er zwaar aan verslaafd, heb het mn hele zwangerschap gebruikt omdat ook de vk zei dat het geen kwad kon!

    heb nu een gezonde dochter!
     
  15. angel229

    angel229 Niet meer actief

    Ik heb voor de hooikoorts/huisstofmijtallergie Beclomethason neusspray aan de huisarts gevraagd. Dit is onschadelijk en kun je zo lang als nodig gebruiken. Zitten geen risico's aan vast. Ik heb wel last van flinke benauwdheid en hoop dat ik de komende 4 weken geen aanvullende pompjes voor de longen nodig ga hebben omdat het nu echt de spuigaten uit loopt.
     
  16. Hermiek

    Hermiek Bekend lid

    16 mrt 2011
    515
    0
    0
    SPH'er in een psychiatrisch ziekenhuis
    Overijssel
    Vind het wel bijzonder dat sommige mensen dit soort dingen posten. Ik lees ook wel eens berichten als: ik heb in mijn zwangerschap ook wel eens een wijntje gedronken en filet gegeten, en ik heb ook wel een gezond kind gekregen..
    Ik snap dat jij bent uitgegaan van het advies van je VK, dus ik neem je niks kwalijk hoor!

    Als in de bijsluiter staat dat je het niet moet gebruiken in je zwangerschap, dan is mijn mening dat je dat ook gewoon niet moet doen. Ongeacht of je er ooit wel of niet een gezond kindje door gekregen hebt...
    Mijn huisarts zei dat ik geen neusspray meer mocht gebruiken, dus ik zou alleen maar iets op doktersadvies gebruiken!
    Het lijkt mij dat er vast wel alternatieven zijn, zodat je je nachten en dagen wel redelijk doorkomt, want snap ook dat niks gebruiken niet voor iedereen een optie is!
     
  17. Bri

    Bri Niet meer actief

    Je kunt inderdaad 'verslaafd' raken aan neussprays met xylometazoline. In het begin werkt het, het laat je slijmvliezen wat inkrimpen en daardoor krijg je meer lucht. Gebruik je het te lang, dan gaan je slijmvliezen steeds sneller weer opzwellen en heb je steeds meer nodig.
    De enige manier om hier van af te komen, is stoppen met het gebruik van die neusspray en 'afkicken'. Het is niet goed om xylometazoline over lange tijd te gebruiken, of je nou zwanger bent of niet. Na 1 of 2 weken zou je het echt een poosje moeten laten staan.

    TS: vraag het aan de HA of de apotheker, niet aan een drogisterijmedewerker. Die beschikt niet over alle informatie en kennis om je goed te kunnen adviseren (blijkt wel, uit het door haar gegeven advies).
     
  18. poeze

    poeze Actief lid

    10 dec 2010
    381
    0
    0
    Volgens mn vriend ben ik ook verslaafd maar probeer het zo minimaal mogelijk te gebruiken als ik verkouden ben. Bij onderzoek is gebleken dat ongeboren baby's een hartslag verlaging krijgen na een spraybeurt, dat heeft me 'n beetje bang gemaakt dus probeer het alleen voor het slapen gaan te gebruiken. Dat het niet goed is geloof ik ook echt wel...
     
  19. Fuchsia

    Fuchsia Niet meer actief

    Hier een assistent drogist. Wij mogen het volgende adviseren; Max 3 keer per dag, max 1 week gebruiken. Hierna als het langer nodig is, alleen na advies huisarts.

    Wij beschikken dus WEL over dergelijke informatie, en MOETEN dit ook melden! Kennelijk nam de dame van de Etos haar werk niet serieus
     
  20. Vagans

    Vagans VIP lid

    13 aug 2010
    8.491
    0
    0
    Zwijndrecht
    Tsja ik heb ook alleen maar gedaan wat de VK en later ook de Gyn zei... niet kunnen slapen schijnt erger voor je kindje te zijn...

    Maar als je zonder kan, ZEKER DOEN!!!!
     

Deel Deze Pagina