Collitus Ulcorosa en zwangerschap / bevallen.

Discussie in 'Gezondheid' gestart door ButterflyPassion, 24 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    Hey Dames,

    Zijn hier meer dames die zwanger zijn of zijn geweest en bevallen met CU?

    Ik heb zelf CU die eigenlijk altijd rustig verloopt. Als ik ontstekingen heb, zit het alleen in mn proctitus. Ik heb een aantal jaar helemaal geen medicijnen gebruikt. Toen ik afgelopen zomer een opvlamming kreeg was het met 1xzetpil 1gr salofalk en 2gr orale mesalazine zo weer onder controle.

    Na de opvlamming hebben we de dosis niet meer afgebouwd, omdat ik zwanger probeerde te worden en nu gelukkig ook ben 😊. Nu besprak ik gister de dosis met mn mdl arts, dat ik vooral toch wel graag van de zetpillen af zou willen. Ze gaf aan dat ik nu niks mag wijzigen ivm de kans dat ik dan weer een opvlamming krijg. Ze vertelde mij dat dit heftige gevolgen kan hebben voor mn zwangerschap. Ik schrok hier best van, en heb me dit nooit beseft dat CU zulke heftige gevolgen kan hebben.

    Tevens vroeg ze of ik niet met een keizersnede moet bevallen. Omdat tijdens een bevalling je kringspier een stukje in zou kunnen scheuren, en deze dan misschien minder goed werkt. En stel dat in de toekomst dat een pouch nodig zou zijn je incontinent zou kunnen raken? We hebben het er even over gehad en ze kwam tot de conclusie dat de ziekte zich zo rustig gedraagd dat ik toch wel normaal kan bevallen

    Ik wist voor gisteren niet eens wat een pouch was en ben hier dus best van geschrokken, ook al zei ze achteraf dat het bij mij altijd rustig verloopt en ik dus wel normaal mag bevallen. (Wel onder medische indicatie hoor).

    Dus vandaar: zijn hier meer dames die hun ervaringen zouden willen delen?
     
  2. Petra83

    Petra83 Bekend lid

    3 jan 2008
    926
    1
    16
    verpleegkundige
    Hoi,

    Ik had cu sinds mijn 9jaar en had ontstekingen over de gehele dikke darm. Ik ben twee keer normaal bevallen. Tijdens mijn beide zwangerschappen stond ik onder remicade, heb dit enkel tijdens de laatste trimesters niet gehad. Mijn cu is tijdens de zwangerschappen steeds erg rustig geweest, met na de bevalling jammer genoeg erg zware opvlammingen. Na mijn tweede bevalling heb ik,hem niet meer onder controle gekregen en heb ik 2 jaar geleden de pouch operatie gehad.
    Ik was er ook erg bang voor maar eigenlijk viel de operatie enorm mee en heb ik nu niets last meer, en ben ik volledig medicijn vrij nu.

    Ik ben twee maal gewoon natuurlijk bevallen, met enkel bij mijn oudste dochter een miniem knipje voor de zekerheid.
     
  3. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    Petra dankjewel dat je je ervaring wilt delen. Jouw CU verliep wel een stuk heftiger dan die van mij lees ik. Maar goed, wat niet is kan in de toekomst nog komen natuurlijk.

    Ik was eigenlijk van plan om in mijn bevallingsplan te laten zetten dat een knip alleen mag als het écht moet. Na gister en ook na het lezen van jouw ervaring zit ik er toch aan te denken om met mijn gyn te bespreken of een preventieve knip toch handig is in mijn geval, om in ieder geval zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat ik naar achteren toe uitscheur. Vooral omdat het de eerste is.

    Eerlijk gezegd vind ik een knip heel eng, al heb ik al vaak gelezen en gehoord dat dat op dat moment echt wel te doen is. Voordat ik wist dat ik onder medische indicatie in het ziekenhuis moest bevallen, wilde ik heel graag ik bad mn weeën opvangen en misschien wel bevallen om de kans op inscheuren te verkleinen. Misschien dat ik ook nog kan bespreken of een bad bevalling / ween opvangen in bad toch mogelijk is in het ziekenhuis. In de medische verloskamers kan dit niet, maar in de poliklinische verloskamers tegenover de medische kamers hebben ze wel een bad.
     
  4. Petra83

    Petra83 Bekend lid

    3 jan 2008
    926
    1
    16
    verpleegkundige
    Van de knip heb ik eigenlijk totaal niks gevoeld. Ik was zo in ze roes, dl zelf mogen aanpakken en op mijn borst gelegd dat ik de rest van de wereld totaal vergat. Ook achteraf geen problemen met de knip.
    De weeen heb ik zelf ook in bad opgevangen. Bevallen moest hier op tafel maar dat ging vlot.
     
  5. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.163
    3.120
    113
    Vrouw
    Ik heb de ziekte van crohn die zich erg gedraagt als CU. Ik slik mesalazine (3 pillen per dag) en daarmee is het 'rustig'. Ik heb nog nooit lang zonder die medicatie kunnen doen want ik kreeg toch altijd weer een opvlamming.

    Tijdens mijn eerste zwangerschap ook die pillen geslikt en dat ook netjes blijven doen want inderdaad, als je een opvlamming krijgt is dat erg gevaarlijk voor de baby. Ze wilden zeker geen risico lopen. Ook ik wilde mede hierom graag in bad bevallen en dat was ook mogelijk in het ziekenhuis waar ik moest bevallen. Samen met mijn vk. Maar toen ik tijdens de bevalling om pijnstilling vroeg ben ik daardoor medisch geworden en kon het bevallen in bad niet meer (niet dat ik daar op dat moment ook maar een seconde mee bezig was). Bij mij zitten de ontstekingen ook helemaal aan het einde en we hebben ons eigenlijk nooit druk gemaakt over eventuele knip. Ik ben wat uitgescheurd tijdens de bevalling maar allemaal prima te handelen.

    Nu ben ik dus weer in verwachting, slik nog steeds mesalazine en het gaat prima. Ik ga weer proberen of ik in bad in het ziekenhuis kan bevallen. Wel heb ik iedere maand controle bij de mdl-arts. Ze prikken dan mijn bloed en we bespreken hoe het gaat.

    Ik zou je persoonlijk niet te druk maken over uitscheuren of inknippen. Wel zou ik zeker informeren of je in het ziekenhuis ook in bad kunt bevallen of de weeen daarin kunt opvangen.

    Mocht je verder nog vragen hebben kun je me altijd pb-en of hier stellen, succes en gefeliciteerd met je zwangerschap!
     
  6. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    Dankjewel voor ook jouw ervaring rocketscience. Jeetje stelt me toch wel gerust jullie ervaringen. Rocketscience hoe was jouw ervaring na de bevalling? Toen nog een opvlamming gehad ondanks de mesalazine of niet? Ik ga het over 1,5 week zeker even wat aandacht geven bij de gyn. Petra thnx dat ook jij nog even beaamd van de knip niks gevoeld te hebben.

    Het is zo vaag, een klein stukje scheuren ben ik niet bang voor maar een knip toch wel. Maar dat begint door gesprekken met vriendinnen en de ervaringen hier wel minder te worden gelukkig 😊
     
  7. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.163
    3.120
    113
    Vrouw
    Na de bevalling ging het eigenlijk beter qua ontstekingen. Ik kon toen op een gegeven moment ook echt een paar weken / maandjes zonder mesalazine. Maar vlak voor deze 2e zwangerschap weer een opvlamming dus hup weer vol aan de pillen.

    Misschien naief van mij maar ik heb mij echt geen seconde druk gemaakt over totaal ruptuur (weet ook niet hoe vaak dat voor komt eerlijk gezegd?). Misschien helpt een cursus ook nog om meer vertrouwen te krijgen in je lichaam?
     
  8. Marinke84

    Marinke84 Actief lid

    10 dec 2013
    152
    0
    16
    NULL
    NULL
    Jeetje je mdl arts heeft je wel goed bang gemaakt zeg met die verhalen over keizersnedes.
    Hier ook twee keer normaal bevallen zonder noemenswaardige schade en zonder knip. Mijn mdl arts heeft hier echt met geen woord over gerept net als de gynaecoloog
    Tijdens zwangerschap 2x2 gr mesalazine granulaat en klysma salofalk 3 keer per week. Daarmee blijft het bij mij redelijk onder controle normaal (maar moet het blijven gebruiken anders continu opvlammingen). Tijdens zwangerschap geen enkele klacht bijna en super rustig verlopen, zou bijna hierom weer zwanger willen worden haha.

    In ieder geval, probeer je wat minder zorgen te maken. CU is een serieuze ziekte en een opvlamming moet je echt proberen te voorkomen. Maar het klinkt alsof je mdl arts het allemaal extreem brengt.
     
  9. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    Ja weetje, eerlijk gezegd heb ik heel erg veel vertrouwen in mezelf en mijn lichaam wat betreft de bevalling. Ik zie er ook helemaal niet tegen op eigenlijk. Ik ben niet bang voor de weeen en de pijn , ook niet tijdens de uitdrijving. Knip lijkt me eng, maar meer het idee dat iemand het 'moedwillig' openknipt ofzo. Niet eens persé de pijn.

    Maar inderdaad, dat mn mdl arts begon over of ik geen keizersnede moest... dat maakte me even aardig bang. Vandaar ook dat ik hier vraag naar ervaringen. En nu lees ik dat jullie alle 3 gewoon normaal bevallen zijn, dat lucht me zo op! Ik vroeg me echt af of je normaal dan wel een keizersnede krijgt als je CU hebt. En vooral het verhaal over de pouch en incontinentie door een eventuele scheur. Ik dacht echt van mijn god... ik had daar natuurlijk allemaal nooit over nagedacht. En dan wimpelt ze het later wel af, maarja de woorden spelen wel nog door mn hoofd.

    Nou goed, ik heb nog 1,5 week tot de afspraak met de gyn. Ik heb dus nog even de tijd om er over na te denken wat ik precies wil bespreken. Maar het overviel me zo erg gister, dat ik even in paniek sloeg zeg maar
     
  10. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.163
    3.120
    113
    Vrouw
    Snap het helemaal dat je even van je stuk was door wat de mdl arts allemaal vertelde. Misschien was het haar eigen ervaring wat betreft de knip? Bedoel het niet vervelend maar een mdl arts heeft eigenlijk geen kaas gegeten van bevallingen, net zoals dat jouw gyn ws weinig verstand zal hebben van CU. Daarom zou het fijn zijn als ze samen overleggen mocht dat nodig zijn ipv jou met vragen bestoken waar je geen antwoord op hebt.

    Een kennis heeft ook ziekte van Crohn maar dan in zeer extreme mate, heel veel fistels en nog eens een fikse opvlamming. Bij haar is dus gekozen voor een keizersnede en daar kan ik mij ook alles bij voorstellen. Maar in jouw situatie zou ik zeker voor een natuurlijke bevalling gaan.
     
  11. Mien30

    Mien30 Fanatiek lid

    6 jul 2015
    1.586
    425
    83
    Vrouw
    Ik heb crohn, slik nu 2x daags 1600 mg asacol en kan het hiermee redelijk onder controle houden. Ben met 12 weken voor het laatst bij de arts geweest en hij wil me rond de 34 weken nog een keer zien/spreken.
    Mij is ook altijd verteld dat ik een keizersnede zou krijgen ivm het uit scheuren, dus ik sta hier niet van te kijken. Ligt waarschijnlijk aan de plek waar de ontstekingen zitten.
    Omdat het nu al een vrij lange tijd rustig is mag ik natuurlijk bevallen, maar wel onder medische indicatie.

    De arts heeft mij wel verteld dat de kans op opvattingen na de bevalling erg groot is, maar als ik jullie verhalen zo lees valt het best mee...
     
  12. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Hee, toevallig vandaag college gehad over CU. Het belangrijkste om te weten:

    Zwangerschap heeft geen effect op CU
    • Vaginaal bevallen na operatie is veilig
    • Colitis ulcerosa heeft minimale effecten op
    uitkomst van zwangerschap (itt actieve uitbraak van Crohn)
     
  13. ButterflyPassion

    ButterflyPassion Fanatiek lid

    13 jul 2015
    2.278
    2.523
    113
    Vrouw
    Dames een beetje laat maar jullie ook bedankt voor het reageren en delen van jullie kennis en ervaring 😊

    Vandaag ben ik bij de Gyn geweest, en ik ben aardig gerust gesteld. Hij zou nog wel voor de zekerheid zich er nog eens goed in inlezen, maar zegt niet eerder maatregelen getroffen te hebben vanwege CU. Vooral omdat ik nog nooit écht een ernstige opvlamming heb gehad (gelukkig!!) , ben ik blij met de bevestigende woorden van de Gyn.
     

Deel Deze Pagina