trouwen: Wel of niet gemeenschap van goederen?

Discussie in 'De lounge' gestart door mags86, 9 dec 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mags86

    mags86 Lid

    9 dec 2013
    32
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo,

    Trouwen uit liefde en de meest romantische dag van je leven..!? ;) Ja inderdaad zo gaat dat in sprookjes maar helaas komt er toch wel even meer bij kijken waar we ook over na moeten denken.. :(

    Even samengevat:

    Wie heeft er wel alles laten vastleggen voor "later" of "als" er in de toekomst iets overkomt met jullie beide en je laat je kind(eren) te vroeg achter.

    Wij zitten met een dilemma, manlief is onlangs begonnen voor zichzelf als zzp'er en dit verloopt erg goed. Helaas kun je niet in de toekomst kijken en dus ook niet weten hoe we er over 5 of 10 jaar bij zullen zitten.

    Nu hadden wij een trouwdatum gepland maar ik beval voor die tijd van ons eerste kindje en willen de datum verzetten naar 'even gauw trouwen' om de boel geregeld te hebben voor het huis en ons als toekomstig gezin. Later het jaar de dag groots te vieren zoals het hoort en we in gedachten hebben: uit liefde & romantisch :D;). (ook wil ik niet met mijn zwangerschapskilo's in de jurk stappen want het moet de mooiste dag zijn en je doet het nooit weer over.. Willen alles top geregeld met een goed gevoel op terug kijkend i.p.v. toen was ik net bevallen dus.. :D).

    Nu zijn we aan het uitzoeken wat wijs is aangezien iedereen roept: niet in gemeenschap van goederen trouwen i.v.m eigen bedrijf en koophuis.

    De notaris een offerte laten maken en geschrokken van deze kosten en dan ook nog de haken en ogen die er nog bij (kunnen) komen kijken.. Hoe meer wensen/aanpassingen hoe meer kosten.

    Nu zitten wij in dilemma gaan we toch trouwen in gemeenschap van goederen en maken we samen met de familie eigen afspraken en met elkaar in goed vertrouwen MOCHT het later toch misgaan of iets overkomen met ons dat de familie ingestemd is met de afspraak wie wat regelt of moeten we dan toch echt alles strikt vast laten leggen door de notaris?.

    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en ben benieuwd of wij de enige zijn die hier over nadenken.. Graag jullie ervaring/mening!

    Groetjes!
     
  2. ShampooL

    ShampooL Niet meer actief

    Ik zou niet in gemeenschap van goederen trouwen.
    Dat is gewoon het veiligst (is dat een woord?) voor iedereen.
     
  3. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.528
    113
    ivm het eigen bedrijf zou ik niet in gemeenschap van goederen trouwen, anders wel.
     
  4. Blub69

    Blub69 Fanatiek lid

    1 mrt 2012
    2.177
    0
    0
    Met een eigen bedrijf zou ik kiezen voor trouwen op huwelijkse voorwaarden.
    Mocht het ooit misgaan met zijn bedrijfje en de rekeningen niet kunnen betalen dan kunnen ze jullie huis niet afpakken als jullie je huis op jouw namen laten zetten.
    Er hangt misschien nu wel een prijskaartje aan, maar dan staat het wel allemaal op papier. Dan zijn er wellicht in de toekomst minder problemen als het gaat om 'gemaakte' afspraken waar mensen misschien achteraf het toch niet mee eens zijn....
    Sommige notarissen hebben ook gratis adviesgesprekken, wellicht dat het goed is om daar eens naar te informeren. Zij kunnen jullie precies de voors en tegens vertellen over de huwelijkse voorwaarden.
     
  5. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ik kan niet voor jou beslissen, wel weet ik uit eigen ervaring hoe een vechtscheiding kan verlopen. En dat het dan (helaas) ieder voor zich is! Hoe mooi en hoe lief het nu ook gebracht wordt.
     
  6. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    6.807
    389
    83
    met eigen zaak nooit in gemeenschap van goederen trouwen
     
  7. Roxyroxx

    Roxyroxx Niet meer actief

    Ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik ben getrouwd met het idee dat het voor altijd is en zag persoonlijk niet de noodzaak in van huwelijkse voorwaarden. Mochten we ooit gaan scheiden dan zien we dan wel hoe of wat, maaaaar vooralsnog ga ik er vanuit dat we de rest van ons leven samen blijven. Anyway als je man zzp-er is zou ik wel op huwelijkse voorwaarden trouwen en zoveel mogelijk op jouw naam zetten ivm risico faillissement... Maarja van de andere kant kan me voorstellen dat je man dat ook niet ziet zitten.
     
  8. masami

    masami Fanatiek lid

    27 jul 2011
    4.211
    768
    113
    Vrouw
    Ik heb gezien op het journaal dat vanaf 2014 niemand automatisch meer in gemeenschap van goederen trouwt.
    Dit dus ter bescherming van iedereen.
    Weet niet het fijne ervan af, maar er zal vast wel iets over te vinden zijn.

    Heb het even opgezocht voor je.
    Huwelijkse voorwaarden | wetswijziging in 2013 - 2014
     
  9. mjs

    mjs Fanatiek lid

    14 mei 2009
    2.128
    1
    0
    Ik ben ivm eigen bedrijf en een stuk onafhankelijkheid op huwelijks voorwaarde getrouwd en zou echt niet anders willen en adviseren. Mocht het uitdraaien op een scheiding scheelt het zoveel onduidelijkheid en dat kan je er ( uit ervaring) ook niet nog eens naast hebben
     
  10. JolienS

    JolienS Actief lid

    30 aug 2013
    318
    0
    0
    Komt ook haast niet meer voor hoor, trouwen in gemeenschap van goederen.
    Daar was toevallig nu een heel stuk over in het nieuws een paar weken geleden.
    Kamer wil huwelijk

    Zou zeker voor huwelijksvoorwaarden gaan!
    En vraag eventueel een offerte bij andere notarissen aan.
    Wij zijn zo ongeveer €1000,- kwijt. (inclusief 2x testament.)
     
  11. mags86

    mags86 Lid

    9 dec 2013
    32
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat een dilemma.. Inderdaad zoals al benoemd wordt voor manlief ook wat te zeggen om niet alles op mijn naam te willen laten zetten want dan is het voor hem misschien nadelig.. Je hoopt inderdaad dat het sprookje nooit over gaat en het eindigt in 'ze leefde nog lang en gelukkig'. ;)

    Maar om op het zzp terug te komen we zijn niet van plan groot te worden. En hebben ook duidelijk afgesproken dat mocht het slecht gaan we niet lang blijven door rommelen, leningen afsluiten of andere omwegen gaan zoeken om toch (eigenwijs) vol te houden.
    Hierin besparen we al veel ellende van schulden en deurwaarders etc. dus denken we hiermee al een soort van ingedekt plan te hebben dat niemand ons huis af kan nemen (naïef?)

    Veel stof om over na te denken en wat wel of niet te overwegen.. :(
     
  12. Roxyroxx

    Roxyroxx Niet meer actief

    Ik weet niet wat je man doet maar heeft hij veel inkoop? Mijn vriendin werkt als consultant en adviseert dus vooral. Zij heeft dus nagenoeg geen inkoop (max 1000€) en kan dus in principe niet echt failliet gaan omdat ze dan eigenlijk alleen dr eigen tijd kwijt is, maar niet echt kosten...
     
  13. mags86

    mags86 Lid

    9 dec 2013
    32
    0
    0
    NULL
    NULL
    roxyroxx,

    Het is een bouwbedrijf breed opgezet. Het kostenplaatje wordt vooraf besproken en ingedekt door in delen te betalen waaronder het materiaal als eerst om daarmee niet de mist in te gaan bij annulering of andere gekkigheid. Hiermee zijn die grote kosten deels gedekt. We zijn door de crisis wel bewust van risico's en dus bewust van de eventuele valkuilen en gevaren en daarom doen we (nog) geen grote bedragen voorschieten etc.
     
  14. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

    Wij trouwen woensdag en ook niet in gemeenschap van goederen. Iedereen heeft andere beweegredenen maar ik/wij trouwen op huwelijkse voorwaarden. Je kunt alles zelf vast laten leggen zoals jij het wilt.

    Zeker nu hij zzper is houd dat gescheiden.
     
  15. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

    Ga gewoon eens met een notaris praten hij of zij kan jullie ook adviseren wat het beste is.
     
  16. mags86

    mags86 Lid

    9 dec 2013
    32
    0
    0
    NULL
    NULL
    masami bedankt voor de link!. Hieruit een beetje wijzer.. maar ook dit roept gelijk weer vragen op: Er zullen bepaalde aanpassingen gedaan worden, dus ook dan is er al een beetje gedekt wat ik lees maar dan blijft nu voor mij nog de vraag wat gaan die plannen/wijzigen nog doen? Betalen wij straks voor niks de notaris kosten zo hoog omdat de aanpassing van de wet weer aanpassingen met zich mee brengt voor de notaris en dan dus bepaalde dingen al vast staan door de wetgeving..

    De notaris om advies vragen die zal zeggen het niet te weten of zeggen dat er niks veranderd op dat gebied want zij willen verdienen nu het (nog) kan..

    Maak ik het nu zo moeilijk of.. :(:x:)( blond en zwangerschapshormonen..??)
     
  17. Samama

    Samama Niet meer actief

    Wij zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd, juist omdat mijn man een eigen bedrijf heeft.
     
  18. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Idd trouwen op huwelijkse voorwaarden, maar miet dan het huis niet alleen op jouw naam komen om het veilig te stellen? Lastige is dan wel dat wanneer je ooit uit elkaar gaat en het bedrijf is veel waard geworden je dat geen aanspraak op kunt maken ongeacht of je er aan meegewerkt hebt.

    Afspraken rondom de kinderen als jullie vroegtijdig overlijden moet je sowieso bij de notaris vastleggen. Afspraken die onderling gemaakt zijn met familie zijn niet geldig en aangezien er tegen die tijd ook een erfenis ivm de zaak aanvast zit zullen mensen daar ook ruzie over kunnen gaan maken.
     
  19. Esvre

    Esvre Actief lid

    28 dec 2011
    252
    1
    18
    NULL
    NULL
    Let op! Die link die is genoemd, dat is nog maar een wetsvoorstel he, sterker nog het echte voorstel moet nog komen, het moet nog worden besproken, gestemd in de tweede Kamer, door de eerste Kamer enz. Als jij op korte termijn wil trouwen heb je hier dus niet zoveel aan!
     
  20. cd28

    cd28 Fanatiek lid

    25 jul 2012
    1.344
    106
    63
    Ik vind het helemaal geen dilemma. Gewoon nooit in gemeenschap van goederen trouwen. Tuurlijk ga je ervan uit dat je altijd bij elkaar blijft maar dit zie ik gewoon als de zakelijke kant van een huwelijk.
    Daarnaast, als er een eigen bedrijf in het spel is dan is het risico mijn inziens veel te groot om erin mee gesleept te worden mocht het wel fout lopen. Ook daar ga je niet vanuit natuurlijk maar je weet maar nooit.

    Ik ben hier altijd heel duidelijk in geweest richting mijn man en hij denkt er gelukkig hetzelfde over. Wij hebben beiden onze eigen bedrijven. Onze notaris had nog nooit zulke koude uitsluitingen gemaakt maar wij weten nu zeker dat mocht er bij 1 van ons wat gebeuren dat het bedrijf van de ander er nooit in mee gesleept kan worden.

    Maar ook als we niet beiden een eigen bedrijf zouden hebben zou ik niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

    Je leest trouwens ook veel te vaak dat de partner opgescheept wordt met de schulden van de andere partner als het wel mis gaat. Ik zou het risico niet willen lopen.
     

Deel Deze Pagina