Kraamtijd en partner

Discussie in 'Kraamtijd' gestart door Keija, 20 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    Weet niet of het hier helemaal past. Maar ik heb een vraagje.
    Hoe deden/doen jullie dat in de kraamtijd? Of nou ja, vooral mbt je man-partner?
    Het komt nu steeds iets dichterbij. En ik was (ben?) eruit wat ik wilde. Mijn/ons idee was dat manlief twee weken vrij neemt zodra de kleine is geboren. Het wordt onze eerste kindje en ik denk dat hij genoeg van de kraamverzorgster kan leren (geloof me, verder dan een pak luiers kopen is hij nooit gekomen - en heeft hij bijv nog nooit een luier aangeraakt:D). En ik wil gewoon samen zijn als gezinnetje. Ik wil ook niet de hele kraamtijd volplannen met bezoek als het even kan. Dat is een beetje ons voornemen.
    Maar zowel mijn ouders als schoonouders reageren heel erg zo van 'hij kan toch gewoon gaan werken? En als de kraamhulp weg is dan moet hij dan maar thuisblijven zodat je er niet alleen voor staat'. Nu word ik heel onzeker. Is ons idee zo gek? Als hij twee weken vrijneemt (desnoods wat meer) sta ik er toch ook niet direct alleen voor als de kraamverzorging weg is?

    En hoe houden jullie je kraamtijd 'rustig'? Ik heb wel aangegeven bij intake dat kraamverzorgster mag helpen dat bezoek bijv niet te lang blijft. Maar mijn ouders/moeder heeft al laten doorschemeren dat ze liefst elke dag eventjes langskomt. Ik weet niet of ik dat wil. En ze willen direct als de baby geboren is komen (of eigenlijk: er al zijn als wij thuis komen). Heb al uitgesproken dat ik zal bellen als ze welkom zijn, dat we eerst met zn drieen thuis willen komen. Hoop maar dat ze het gehoord hebben.
    (Het lastige is dat ze indien nodig voor de huisdieren zorgen tijdens de bevalling, dus dat wil ze gebruiken als 'goh ik was net toevallig de dieren aan het eten geven als jullie thuis komen')

    Ik kijk echt heel erg uit naar de geboorte van de baby, maar tegelijkertijd maak ik me wel druk om bovenstaande:( iemand tips om mn hoofd te ordenen?
     
  2. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Vind ik niet gek hoor, integendeel juist.
    Het is ook zijn kind dus niet meer dan logisch dat ook hij lekker vrij is om aan de nieuwe situatie te wennen en te genieten van zijn kind.
    Mijn man heeft bij beide kinderen ook 2 weken vrij genomen, werken kan altijd nog en een kind krijg je niet elke dag.

    Bij de eerste ben ik veel bloed verloren, bijna volledig uitgescheurd en kreeg ik de eerste week non stop visite, de eerste week vond ik dan ook echt niet leuk en om die reden heb ik het bij de tweede bewust rustig gehouden de eerste periode (wat een verademing).
     
  3. Kolibrie

    Kolibrie VIP lid

    29 jun 2008
    5.733
    410
    83
    Vrouw
    Zuid-Holland
    Ik vind vooral dat jullie moeten doen wat jullie fijn vinden en niet wat een ander wel of niet wil. Laat je vooral niet opjagen door familie, want daar krijg je later spijt van. Weghouden lijkt me persoonlijk wat moeilijk want oma's willen natuurlijk ook dolgraag hun kleinkind zien, maar je kan wel afspreken dat ze niet dagelijks hoeven te komen of bijv. de hele dag blijven.

    V.w.b. het vrij nemen van je vriend, dat moeten jullie helemaal zelf weten. Mijn vriend ging na 2 dagen werken, maar kwam daar gauw op terug want ook voor hem was het intensief zat en de gebroken nachten kreeg hij ook mee. Dus had hij alsnog toch een week vrij genomen. Vond ik wel fijn ;)
     
  4. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    Hoe heb je dat geregeld/aangegeven als ik mag vragen? Gewoon zeggen 'je mag niet komen'? (Voel me zo bezwaard om mn grenzen aan te geven en weet nooit goed hoe..)
     
  5. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Niks bespreken met anderen. Jouw wensen zijn heel normasl en terecht! Lekker doen zoals jullie dat willen.
     
  6. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    Ik wil ze ook niet weghouden en gun ze ook zeker hun kleinkind te zien! Is hun eerste dus snap hun enthousiasme ook wel. Maar weet ook dat ze soms iets uh, té enthousiast kunnen zijn. En ik wil het heel graag amderen naar hun plezier maken, maar weet nu al dat dat in dit geval mijn valkuil gaat zijn..;)
     
  7. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    Ja maar ik wil wel gewoon antwoord geven als ze erom vragen hoe we dat gaan doen :). Al had ik idd gehoopt dat ik het meer als mededeling kon zeggen 'zo gaan we het doen' ipv dat er ruimte is voor hun mening en daardoor dat ik ga twijfelen.

    Maar wel fijn te lezen dat het nog niet zo gek is hoe we het willen doen :)
     
  8. Lizzy1986

    Lizzy1986 Fanatiek lid

    22 feb 2011
    4.230
    28
    48
    Vrouw
    Noord-Brabant
    Groot gelijk hoor, lekker doen hoe je het zelf fijn vindt. Hier neemt mijn man ook twee weken vrij.. Eerste week is de kraamhulp er dan ook maar prima toch.. Hij kan lekker met de kids ook wennen aan de nieuwe situatie.. Daarna is hij er nog een weekje om ff in het nieuwe ritme te komen met drie kids..

    Ik zou echt wel eerlijk zijn mbt je wensen. Ik vond zelf die kraamtijd best heftig, en dan is het fijn als het wel zo gaat als je het zelf fijn vindt. Tuurlijk komen ze graag kijken naar de kleine, maar het hoeft echt niet elke dag als je dat niet prettig vind. Check voor je naar huis gaat of je moeder de dieren al heeft verzorgd. Zo niet geef dan aan dat dat ook niet hoeft en dat je het zelf wel even doet als je thuis komt. Dat je graag in alle rust en met drietjes thuis wil komen.
     
  9. pandavliegen

    pandavliegen Fanatiek lid

    17 jan 2014
    3.675
    80
    48
    Mars
    Helemaal niet gek hoor! Mijn man gaat ook de kraamtijd thuis zijn, en nog vakantie daarna, en bij de intake was de kraamzorg echt heel enthousiast! Ik bedoel, een man heeft ook dingen te leren! (ik heb er net zo een als jij! Haha een baby vasthouden heeft hij nog nooit gedaan :D en hoe leuk, de kraamzorg kan ook je man uitleggen hoe hij met de baby in de douche gaat bijv! als bindings-momentje tussen man en baby!).

    En tegen je ouders en schoonouders duidelijk zijn. Jullie zijn welkom, op onze wensen. En klaar. Heb ik ook gedaan. Heb zelfs aangegeven dat ik niet zeker weet of ik de kleine man uit handen wil geven in de kraamweek. totaal een keer of 10 aangegeven , en nu begrijpen ze het en respecteren ze het ook.
     
  10. Fortunae

    Fortunae Fanatiek lid

    6 jul 2014
    1.263
    119
    63
    Hier ook de kraamweek samen doorgebracht. Bij alle kinderen en nu dus weer.
    Daarna bij de nr 1 en 2 heeft mijn man de 2e week 3 dagen vrij genomen en de 3e week 2 dagen. Zodat ik een beetje kon wennen.
    Nu neemt hij wel echt 2 weken aangezien de oudste naar de basisschool moet, en het is wel lekker als ik dan nog niet hoef te brengen.

    Wat bezoek betreft, mijn moeder is iedere dag met de lunch gekomen (verwennerij ten top) en dan even lekker kroelen met de kleine of met de oudste spelen.
    Schoonmoeder kwam zo om de dag of om de 2 dagen. Vaders (schoon en eigen) durf ik niet precies meer te zeggen.
    Mijn (schoon) broers + aanhang zijn in de kraamweek geweest, maar daar hadden we itt de ouders, wel momenten mee afgesproken. En verder een enkele vriend/vriendin omdat ik me gewoon goed voelde.

    Bij de oudste ook nog wel afspraken afgezegd, ouders negeer ik ook gewoon lekker als ik wilde slapen ofzo. Zij draaide gewoon mee, gezellig maar bij beide kanten ben ik vrij genoeg om niet mijn best te doen zeg maar.

    Wel altijd gekozen om met de rest van de visite liefst geen weekendafspraken en 2 avonden door de week vrij. Alleen mensen van ver weg kwamen in het weekend en evt zij met kleine kinderen, maar die kwamen dan vaker net na het eten of aten mee (afhankelijk van hoe wij al weer in ons ritme zaten).
     
  11. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.173
    3.124
    113
    Vrouw
    Vind dat je helemaal gelijk hebt! Wij hebben het een beetje hetzelfde gedaan bij de eerste.

    Mijn man had 3 weken vrij en de eerste week toen de kraamhulp er was een spoedcursus baby verzorgen gehad. Hij vond het super handig en ik ook want kon nog niet zoveel doen en hij gelukkig wel. De nachten hielp hij super goed mee, met verschonen, kruiken vullen, temperaturen en weet ik het allemaal. We waren echt een team!

    Toen de kleine was geboren hebben we mijn ouders en mijn zus gebeld. En ook zijn ouders zijn gebeld. Daarnaast stuurde ik mijn beste vriendinnen een appje met het mooie nieuws.

    Wij mochten savonds rond 19.00 u naar huis en bij thuiskomst waren daar mijn ouders, zus en haar gezin (man en twee kinderen). Ook de kraamhulp kwam op dat moment. Achteraf gezien had ik dat moeten spreiden want dat was te veel. Ik vond het fijn om mijn familie te zien maar ik was nog helemaal met mijn hoofd in het ziekenhuis. Maar ach, ik gunde mijn familieook dit moment en ze vroegen het wel hoor van tevoren of het oke was dat ze allemaal tegelijk zouden komen.

    De volgende dag zijn er twee vriendinnen nog even op bezoek geweest en daarna hebben we het heel erg rustig aan gedaan. En dat kan ik je echt adviseren. We moesten soms wel mensen op afstand houden en nee zeggen als ze vroegen of ze langs mochten komen maar het was zo fijn om die tijd met z'n drieeen te hebben.

    Kortom, duidelijk zijn en kiezen voor jezelf en je gezin want dit maak he maar 1 keer mee in je leven. Als je ze het moment wil gunnen met kleinkind dan kun je ook zeggen, jullie kunnen maar max een uur blijven. Dan is het ook goed te overzien voor jullie zelf. Ohja en dan duidelijk een tijd afspreken ivm voeden / slapen / wassen.
     
  12. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ja zo'n beetje wel, ik moest mezelf wel beschermen.
    Zo heb ik inderdaad een aantal keer moeten zeggen: Liever een andere keer en dat vonden mensen niet altijd leuk maar jij bent bevallen en het is jullie kindje en als je dat niet prettig vind moet je dat echt wel aangeven.

    Wij hebben in de eerste week alleen mijn ouders, schoonouders, zwager en opa's en oma's op visite gehad en dat vond ik al meer dan genoeg.
     
  13. Chocoladekoekje

    Chocoladekoekje VIP lid

    25 mei 2010
    7.799
    43
    48
    Bij de oudste kids heeft mijn man de week na de kraamweek vrij genomen. En hij was uiteraard de dag van de bevalling en de dag erna vrij. Bij de oudste kwam hij vrijdags weer op het werk (dochter was woensdag geboren), maar is na een uur door z'n baas weer naar huis gestuurd. Na twee nachten wakker vanwege de bevalling, was werken niet zo'n goed idee. Hij is tien na het weekend weer aan de slag gegaan.
    De jongste werd op zaterdag geboren en toen had hij wettelijk de maandag en dinsdag vrij. Ik heb de kraamzorg gevraagd om er vooral voor de oudste te zijn de dagen erna (ze was nog geen 2 en er lag sneeuw!). Huishouden vond ik minder belangrijk (+op een klein flatje ben je zo klaar) en ik redde me wel. Ze is toen veel met de oudste naar buiten geweest. Man is wo-vr weer gaan werken en was de week erna vrij.

    Dit keer neemt mijn man de kraamweek en de week erna vrij. Simpelweg omdat de oudste twee naar school moeten en ik ze dan niet kan brengen/halen.

    Ik vind het juist wel fijn om in de kraamweek en de week erna zoveel mogelijk bezoek te ontvangen. Anders zit je nog maanden in de kraamvisite (hadden we bij de oudste) en dat vond ik pas echt vervelend. Wij deden overdag een uurtje en 's avonds een uurtje. Beide keren waren alle opa's en oma's en ook een hoop ooms en tantes dezelfde dag al in het ziekenhuis geweest, dus dat scheelde al een hoop.

    Ik zou me er nu nog niet druk over maken, maar vooral afwachten hoe je je dan voelt en dan ook duidelijk je grenzen aangeven. Bij visite waar ik tegenop zag, bleef ik in bed, dan waren ze zo weer weg. En anders ging ik m'n bed in zodra ik het zat was, dan gingen ze ook wel weer.
     
  14. Rylie

    Rylie VIP lid

    14 jun 2010
    5.725
    470
    83
    Vrouw
    Patissier
    Noord Brabant
    Hier had mojm vriend bij de eerste 2 weken vakantie. Hadden we precies goed gepland.
    Hij heeft het meeste geleerd van de kraamzorg. Ik kon de eerste week amper rechtop staan. Laat staan de baby in bad doen. Hij heeft mij dasrna verteld wasr ik op moest letten enzo.
    Vobd het heerlijk met zijn 3tjes thuis. Helemaal toen de kraamzorg weg was.

    Met bezoek heb ik er alleen spijt van dat ik zelf nog niet helemaal helder was van de narcose (ik ben altijd heel slaperig erna) en toen stonden schoonouders, schoonbroer, mijn vader, broer schoonzus en dan nog mijn moeder en 2 zusjes al op mijn kamer. Was echt te veel.
    De dag erna was beter geweest ook al was ze om 13.07 geboren. Ik was er nog niet aan toe na de keizersnede.

    Doe wat goed voelt voor jou/jullie. Het is julkie kindje en jij hebt een kind op de wereld gezet. Kijk wat je kan en luister naar je lichaam.
    Gaat het niet dan gaat het gewoon niet. Klaar.
    En geef van te voren gewoon aan wat je wil. En laat de kraamzorg dat ook weten.
     
  15. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    Bij eerste had mijn man 2 weken vrij. Het was voor hem ook behoorlijk wennen, die vaderrol ;) en ook hij had veel last van vermoeidheid door slaapgebrek. Heel fijn om dan niet te hoeven werken! De tweede week was kraamzorg er niet meer en we hebben het heerlijk gevonden om heel rustig met z'n drietjes te wennen aan dat nieuwe leven. Op het gemak, geen pottenkijkers, lekker in ons coconnetje...

    Bij de tweede heeft mijn man weer 2 weken vrij gehad. Was ook weer wennen om opeens 2 kids te hebben en vooral ook om alles m.b.t. oudste te regelen/doen, zodat ik alle rust had om me op de baby (en BV e.d.) te richten.

    Bij de derde hebben we het iets anders gedaan. De 2 oudsten gingen naar school en het was alleen ik en baby (en in eerste week kraamzorg). Voelde een beetje overbodig dat hij daar de heel dag bij zou zitten, hij heeft toen onder schooltijd gewerkt 2 weken lang. Bracht de kids naar school, ging korte dag werken, haalde de kinderen weer op en was dan in middag thuis zodat we 3 kinderen met zijn 2-en konden doen.

    Wat betreft bezoek, heel duidelijk aangeven wat je wensen zijn. Het is echt heel erg vermoeiend en emotioneel zo'n kraamtijd (nou ja, voor meeste van ons dan), zo zonde om dan bezig te zijn met 'wat anderen graag willen'. Je baby is 2 weken later nog net zo klein en schattig en je zult zelf heel wat meer van bezoek kunnen genieten als je wat meer uit de kreukels bent!

    Ik denk dat mijn ouders/schoonouders 1-2 per week kwamen, onze broer/zus ook ergens in die eerste week en de rest van bezoek echt pas een tijd erna. En dat is ook goed. Mijn ervaring is ook dat de meeste mensen dergelijke duidelijkheid ook kunnen waarderen. Ze willen graag op visite komen, maar de meeste zullen het ook graag willen doen op een manier die jij/jullie fijn/prettig vinden!

    Juist als kraamvrouw mag je lekker 'egoistisch' zijn ;)...
     
  16. sumer93

    sumer93 Bekend lid

    17 jun 2015
    690
    300
    63
    NULL
    NULL
    Mijn vriend krijgt 5 dagen vaderschapsverlof na geboorte. Dan gaat die een week werken, en als dat de kraamhulp weg is neemt hij 2 weken vrij:). Wel heeft hij geregeld dat die die week vroege diensten draait. Dus om uiterlijk half 5 thuis is! Ik vind wel prima. Mijn moeder komt langs in kraamweek en eerste dagen lig je toch veel op bed..

    Vrienden van ons hadden dat ons aangeraden. Want na 2 weken ga je ook mis keer lekker naar buiten wandelen als gezinnetje. En dat doe je in je kraamweek bijv niet zo snel.
     
  17. harlene2014

    harlene2014 Fanatiek lid

    23 mei 2014
    3.426
    920
    113
    Haaglanden
    Nee helemaal niet gek. Je moet aan je zelf denken omdat je geen idee hebt hoe je bevalling verloopt. Misschien is het in een paar uur gedaan en mag je naar huis of misschien duurt het 38 uur en ben je er helemaal klaar mee.
    Ik voelde me erg goed en zat na 1 dag al beneden en de wassen te draaien. Zelfde geldt lig je 2 weken op bed en daar heeft iedereen maar rekening mee te houden.
    Vriend had 1 week vrij genomen en dat vond ik erg fijn. Hij leerde van alles in die week.
    Daarnaast kwamen m'n schoonouders elke dag en daar werd ik gek van! Of t nou 10 min is of 60 min. As keer gebeurd dat niet.
    Schoonfamilie stond om t kraambed heen terwijl ik net gehecht was. Alles zat nog onder t bloed etc. Vreselijk.

    Geef je grenzen aan. Wil jij dat ze na 2 dagen komen so be it. Kan je t aan om meteen bezoek te ontvangen prima.

    Probeer er afspraken over te maken.
     
  18. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Inderdaad goed je eigen grens trekken. Het is jullie kindje, jullie moeten het doen, niet je ouders/schoonouders of de buurvrouw.

    Wat ik wel als tip wil meegeven: bedenk hoe je het van te voren wil, maar bekijk ook hoe je je dan voelt.

    Mijn vriend heeft bij de eerste ook de eerste week vrij genomen, maar is achteraf toch wat (halve) dagen gaan werken. De kraamverzorgster zorgde voor mij en de baby en zo spaarde hij toch nog dagen op voor de weken erna. Zeker bij volgende kindjes werkte hij ook 2/3 weken halve dagen (onder schooltijd) afhankelijk van mijn herstel.

    Bezoek hebben wij nauwelijks in de kraamweek, ja alleen directe familie (ouders/schoonmoeder, broer en zus) en dan gewoon 1 keer, evt mijn moeder die dan nog wat klusjes doet of de kinderen haalt/brengt.

    Lekker op je eigen manier aan je baby wennen. :)
     
  19. Roose79

    Roose79 Bekend lid

    9 sep 2016
    511
    1
    16
    Gewoon doen zoals jullie het willen hoor! Is toch juist heel logisch dat jouw man de eerste weken met jullie kindje zoveel mogelijk thuis wil doorbrengen?!! Daar hebben je (schoon)ouders dus echt niks over te zeggen.
    Ik kan wel begrijpen dat je het lastig vindt om aan te geven. Sterker nog, sommigen zijn er gewoon Oostindisch doof en blind voor! Mijn schoonouders stonden ook te pas en te onpas op de stoep zondet vooraf te bellen. Terwijl ik juist wel tien keer heb gezegd dat ze eerst moeten bellen. Op n gegeven moment deed ik gewoon ook af en toe niet meer open als t niet uitkwam. ;)
    Heel goed dat je met de kraamzorg hebt besproken dat zij helpt om bezoek tijdig eruit te bonjouren :)
    Wat wij deden om de kraamtijd rustig te houden is max 1 'setje' bezoek per dag. Als mensen vragen bv 'kan ik donderdag langskomen?' en het komt niet uit, gewoon zeggen. Daar kijkt niemand raar van op. En dan nog heb je er altijd wel n dwingeland bij waar je niet meteen zo ad rem tegen durft te zijn (had ik tenminste weleens) en zo'n bezoekje zat ik dan maar even uit. Wat je altijd ook kunt doen, is zeggen dat je boven moet gaan voeden/rusten als je het bezoek even zat bent. Daar kijkt echt niemand gek van op. De meesten zijn dan ook wel zo slim dat ze begrijpen dat dat het einde is van het bezoekje ;)
    Echt meid, het is jullie kraamtijd!! Laat die niet bepalen door wat anderen willen/hoe je denkt dat het hoort. 9 van de 10 mensen begrijpen echt wel dat het volledig draait om jullie. En die enkeling die dat niet begrijpt.. die heeft maar pech :(
    Veel geluk met jullie kindje en een hele fijne tijd gewenst!
     
  20. Hinti

    Hinti Fanatiek lid

    29 dec 2015
    1.463
    207
    63
    Vrouw
    Wij hebben afgesproken dat mijn man eerste dagen thuis is. Bijvoorbeeld week. Dan even in de loop van die week kijken hoe hard het nodig is etc en dan kan hij nog vakantie aan plakken of juist iets later nog vakantie pakken.

    Betreft bezoek laten we op het kaartje zetten dat ze eerst ff bellen. Wordt ook aan familie gevraagd ivm borstvoeding etc.
     

Deel Deze Pagina