waar de eerste dagen na de bevalling doorbrengen?

Discussie in 'Kraamtijd' gestart door Keija, 7 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    #1 Keija, 7 mrt 2017
    Laatst bewerkt: 7 mrt 2017
    Hoi allemaal,
    Even een nieuwsgierig vraagje voor degenen die al mama zijn:
    Waar hebben jullie de eerste dagen na de bevalling doorgebracht? Als in, ben je de hele tijd in bed gebleven, of op de bank, of rommelde je al in huis?

    Reden dat ik het vraag is dat kraamzorg-intake-dame iets zei dat je het best de eerste paar dagen boven in bed blijft. Maar dat is toch hardstikke deprimerend? (ik associeer dat met vroeger toen ik depressief was en mn bed niet uit wilde komen..of met ëcht goed ziek zijn).

    Ik geloof best dat je rustig aan moet (wilt) doen, maar het lijkt mij veel fijner om lekker beneden op de bank te liggen overdag. Maar nu begon de bekkenfysio gisteren ook al over dat ik het beste een dag of 3-4 in bed kon blijven liggen en vooral geen trappen moest lopen.

    Nu is misschien een bijkomend 'dingetje' dat wij boven geen badkamer/wc hebben, en ik er tegen op zie om niet naar beneden te mogen (en dus op een po-stoel naar de wc te moeten). Nog een reden om graag beneden te zijn.

    Wat is jullie ervaring/advies?
    Ik zit nu te denken om te kijken of het haalbaar is om ons bed in de woonkamer neer te (laten) zetten. En dan bijv de eerste 1-2 weken beneden te slapen. Manlief stond daar wel achter. Kan ik overdag naar de bank verhuizen, en kan ik naar een gewoon toilet gaan. Of is dat een slecht idee en kan ik beter echt boven blijven?
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik bleef bij de oudste boven in bed, omdat ik echt te zwak was rond te lopen. Ik bleek een infectie te hebben en kreeg kraamvrouwenkoorts. Heb de eerste vijf weken vooral mijn bed gezien.

    Bij de tweede was ik niet ziek, en lag ik eigenlijk alleen 's nachts in bed ;) Moest er ook niet aan denken in bed te blijven liggen, voelde
    Me gewoon helemaal prima en met de associatie van de oudste wilde ik het ook gewoon niet.

    Doen wat goed voelt :)

    Gezien jouw bekken en geen wc boven, zou ik denk ik een 1 persoonsbed beneden neerzetten. Voor het geval dat het nodig is. Gezien jouw associatie met hele dagen in bed liggen, zou ik dat echt zo min mogelijk doen. Lekker beneden! Samen eten etc. Ik at bij de oudste in bed, alleen; heeeel dwprimerend!
     
  3. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Het is maar net wat haalbaar is.. Bij de oudste mocht ik pas na 6 dagen naar huis, en kon ik daarna ook niet zoveel(totaalruptuurtje, gelukkig goed genezen). Dus toen ben ik eigenlijk alleen naar beneden geweest voor de wc(wel douche boven), en een uurtje als er bezoek was. Verder vooral plat.

    Bij de jongste zat ik om 6 uur aan tafel te eten, hij was om kwart voor 3 geboren. Een wereld van verschil met de oudste..
    De kraam liet me redelijk mijn eigen gang gaan, en af en toe waarschuwde ze me wel even als ik te hard ging naar haar zin.. Maar met haar zat ik gezellig samen de was te vouwen een tafel. Alleen na het middageten ging ik met de kleine naar boven om een dutje te doen. Ze stuurde mijn man soms ook wel mee en ging met de oudste samen een spelletje doen.

    Dus doen wat goed voelt. Niet overdrijven, want je onderlijf krijgt toch een flink opdonder. Maar er zit verschil tussen beneden op een stoel zitten of naar de supermarkt gaan ;) Dat eerst kan soms prima, dat laatste is wat teveel ;)
     
  4. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.908
    3.325
    113
    Ik ben de eerste dagen echt in m'n bed gebleven.
    Combinatie van bekkenpijn en herstel van de knip. Ik durfde de trap niet af. Vond het eigenlijk wel prima, heerlijk lekker samen met m'n kleine mannetje liggen. Geen idee wat er beneden gebeurde en me dus niet druk gemaakt over schoonmaken enzo.
    Na een paar dagen is de bekkenfysio aan huis geweest, en ging het zitten ook wat beter en toen de trap af gegaan.
    Wij hebben gelukkig wel een badkamer en wc boven. Plassen deed ik onder de douche, dan hoefde ik ook niet moeilijk te doen met spoelen met een flesje enzo.

    Maar in jouw geval zou ik idd kijken voor een bed beneden. En dan lekker daar doorbrengen.
     
  5. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.545
    2.395
    113
    Ik bleef vooral in bed, door de knip en hechtingen kon ik ook weinig anders. En ik wilde ivm mijn bekken zo min mogelijk traplopen de eerste dagen. Alleen avondeten deed ik beneden in de keuken, dan konden we de slaapkamer ook even goed luchten. Mijn man en de kraamhulp kwamen bij mij op de slaapkamer koffiedrinken en lunchen. En op mijn bed werd de baby gewassen, aangekleed, verschoond, gevoed etc. Ik lag dus niet in mijn uppie zielig te zijn ofzo.

    Als je boven geen badkamer hebt zou ik inderdaad een bed beneden zetten zodat je geen trap hoeft te lopen. Plassen deed ik de eerste week onder de douche.
     
  6. Keija

    Keija Bekend lid

    30 jun 2016
    717
    5
    18
    Bedankt voor de reacties! Ik wil best rustig aan doen en tijd doorbrengen in/op bed, maar het staat me erg tegen als dat boven zou moeten.

    Net kwamen mn ouders even langs en we hebben gekeken wat haalbaar en prettig zou zijn. Ons eigen bed tillen naar beneden is te zwaar, maar we hebben ook een logeerbed. Die gaan we nu beneden zetten. Kunnen we ook op klossen zetten. Kan ik ook gerust overdag op (blijven) liggen, maar ben ik in ieder geval een beetje onder de mensen en beneden waar wat gebeurt en ik lekker naar buiten kan kijken. En voor mn man ben ik aan het kijken voor een opklapbaar logeerbed te lenen, zodat we (samen) 's nachts beneden zouden kunnen slapen. Kan ik ook gewoon beneden douchen en plassen zonder traplopen. Als het niks is of niet werkt kan ik altijd nog boven in ons eigen bed gaan liggen.
    Maar voor nu vind ik dit eigenlijk wel een heel fijn idee :)
     
    marb en Lafelife vinden dit leuk.
  7. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    De eerste twee dagen in het ziekenhuis. Daarna liep ik gewoon thuis rond. Moet er niet aan denken om (als je een normale kraamtijd hebt natuurlijk, niet als je doodziek bent) de hele dag in bed te liggen, dat lijkt me verschrikkelijk vervelend.
     
  8. sierra

    sierra Actief lid

    22 jul 2013
    325
    0
    16
    Zuid Holland
    Eerste 2 dagen in het zkh en thuis was ik gewoon het rommelen in huis.
    Op een gegeven moment werdt ik wel naar naar me bed gestuurd door de kraamhulp, was iets te actief na me keizersnede. Moest van haar echt even me rust pakken:) van haar.
    Maar de hele dag in me bed, had er niet aan moeten denken eerlijk gezegd.
     
  9. Essie3

    Essie3 Niet meer actief

    Na 1 nacht in het ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik heb helemaal niet in bed gelegen. Voelde me prima. Na beide bevallingen trouwens.
     
  10. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.537
    7.040
    113
    Bij de oudste eerst 2 dagen in het zkh, daarna zo snel mogelijk op de bank, ik vond dat dat hoorde, snel weer fit zijn, en laten zien dat ik alles weer zelf kon.
    Bij de tweede thuis bevallen, en ook snel weer beneden, omdat ik dat goed vond voor de oudste.
    Bij de derde heb ik het totaal anders gedaan, en dat was de geweldigste kraamtijd die ik heb gehad. Ik ben echt 5 hele dagen op mijn slaapkamer gebleven. Die grenst aan de badkamer, dus ik hoefde maar een paar stappen te lopen steeds. Helemaal in mijn cocon met de jongste. Ik heb echt 5 dagen op bed gegeten, de oudste 2 kwamen heel regelmatig lekker bij me op bed zitten, en ik ben na een dag of 2 echt wel even naar de woonkamer gelopen om de versiering buiten te bekijken, maar over het algemeen in mijn kamer, terwijl ik me prima voelde. Gewoon om op en top te genieten van onze (waarschijnlijk) laatste keer dat ik dit meemaakte.
     
  11. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.095
    5.273
    113
    Wij verbleven nog 4 nachten in het zh. Dag 1 vooral op bed maar daarna liep ik rond, even naar het restaurant etc. Had wel veel bloed verloren dus voelde mij niet happy. Eenmaal thuis lag ik amper op bed.
     
  12. Chocochippie

    Chocochippie Niet meer actief

    Eerste nacht in het zh
    Thuis voornamelijk op de bank.
    Maar ik woon gelijkvloers dus lag smiddags wel gewoon op bed.
     
  13. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Hier flinke bekkenpijn (gehad) tijdens de zwangerschap en bij mij zei de fysio vooral naar mijn lichaam te luisteren. Niet hele dag trappen lopen maar enkele keren per dag was geen probleem. Ik heb bij de eerste nog best wat tijd in bed doorgebracht. Kleine lekker bij me en uitrusten. Toen had ik een subtotaal ruptuur en was niet zo mobiel was (toen geen bekkenpijn).
    Deze keer de eerste dag in ziekenhuis (net zoals eerste keer) en de eerste dag thuis ook veel jn bed maar eerste avond al beneden doorgebracht. Vanaf dag 2 ook veel beneden, merk het wel in mijn bekken maar ben wel veel mobieler voor mijn gevoel dan de eerste keer.
    Tip is dus meer, luister naar je lichaam, en pak wel voldoende rust in bed (maar dit hoeft niet te betekenen dat je continu in bed ligt)
     
  14. ijsje82

    ijsje82 Actief lid

    8 jan 2014
    470
    3
    18
    Ik heb alle 3 keren niet op bed gelegen.
    Ik had wel het kraambed in de kamer staan ivm thuisbevalling. Maar ook daar wou ik niet op liggen. Gewoon lekker op de bank en rustig aan
     
  15. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Ik denk dat je het goed hebt opgelost zo, je moet doen wat goed voelt voor jezelf!
    Hier ben ik na de bevalling de 1e 3 dagen alleen maar boven op bed geweest, wij hadden wel de badkamer boven maar geen toilet, de 1e dag heb ik elke keer onder de douche geplast en gelijk gespoeld. Ook gelijk goed voor de hechtingen van m'n totaal ruptuur.
    Daarna ging ik steeds wat vaker naar beneden, soms maar even een uurtje, net wat goed voelde, maar het was buiten heerlijk weer en ik zat daar maar op een warme kamer.
    Bezoek ontving ik in de kraamweek wel altijd boven terwijl ik op bed zat, gewoon om te voorkomen dat mensen denken dat je alweer heel wat bent, terwijl dat nog niet zo hoeft te zijn.
    Ben vanaf de 4e dag ook weer beneden gaan avondeten, vond dat helemaal niks warm eten op bed. Heb dit zo in de kraamweek een beetje opgebouwd en na de kraamweek ging ik alleen nog na het middageten met baby naar boven om even te rusten, verder gewoon lekker op de bank.
    Afhankelijk van je bevalling is het belangrijk dat je goed je rust neemt, maar waar je dat doet lijkt mij niet zo heel veel uitmaken.
     
  16. Selina1984

    Selina1984 Fanatiek lid

    14 mrt 2011
    1.460
    11
    38
    Vrouw
    Bij de eerste een dag of 4 in bed gelegen. Heerlijk. Voelde me daarna weer erg goed. Bij de tweede veel sneller naar beneden en ben na 3 dagen ingestort. Wilde te snel weer gewoon doen. Bij een eventuele derde zirg ik er wel weer voor dat ik de eerste paar dagen weer op bed blijf. Scheelt wel dat we inmiddels verhuist zijn en nu en woon, bad en slaapkamer op 1 verdieping hebben dus de andere kindjes kunnen gewoon bij me komen dan.
     
  17. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.867
    15.304
    113
    Ik heb niet een dag op bed gelegen... Werd bij mij met de intake ook aangegeven door de kraamzorg, maar ik vind het vreselijk om alleen maar een beetje in bed te liggen de hele dag, echt niets voor mij.
    Heb de hele kraamweek 's middags even een uurtje op bed gelegen, soms geslapen, soms een boekje gelezen, soms een filmpje gekeken. Verder was ik gewoon beneden op de bank/aan tafel en vanaf de derde dag ook gewoon weer een beetje in huis aan het rommelen :)
     
  18. JackieSt

    JackieSt Fanatiek lid

    18 jan 2013
    2.124
    0
    36
    Drenthe
    Ik heb bij de oudste een keizersnede gehad en moest toen 3 dagen in het ziekenhuis blijven. Toen ik thuis was heb ik verder niet meer dagen op bed gelegen. Ik was gewoon beneden en ging alleen s'middags even liggen. Bij de tweede moest ik 1 nachtje in het ziekenhuis gebleven en toen ik thuis kwam kon ik bijna niets i.v.m. een flinke knip en vreselijke last van mijn stuit maar ook toen heb ik niet hele dagen op bed gelegen.
     
  19. Tijm86

    Tijm86 Fanatiek lid

    7 aug 2013
    1.149
    774
    113
    Vrouw
    Doen wat voor jou goed voelt en dat voel je pas op t moment dat je bevallen bent !

    Ik zit nu gewoon lekker op de bank beneden ;)
    Eerste dag en nacht in t ziekenhuis moeten blijven vanwege bloedverlies en toen in bed gebleven . Thuis meteen mee naar beneden gegaan , ben vanmiddag even twee uurtje tegelijk met de kleine gaan slapen en de rest zit k gewoon lekker op de bank.
    Plassen op de wc is nogal pijnlijk ivm hechtingen , dus dit doe ik onder de douche .
    Iedere bevalling is anders maar je je goed voelt hoef je echt niet de hele dag alleen in bed te gaan liggen hoor !
     
  20. Vita Rose

    Vita Rose Fanatiek lid

    6 aug 2015
    1.047
    34
    48
    Vrouw
    Ow..dit klinkt heerlijk..ik hoop dat met de derde ook zo te mogen beleven. Mezelf heerlijk laten verwennen en de eerste bijzondere week veel met de kleine doorbrengen..
     

Deel Deze Pagina