Hoe staan jullie tegenover Utrogestan?

Discussie in 'Miskraam' gestart door Betty Barclay, 2 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Hoi dames, (en dan vooral de miskramen-experts)

    Na 3 miskramen en tig onderzoeken (oa de hele lijst van Suus) blijft de conclusie van het EMC dat er niks mis is met mij. Typisch geval van "pech gehad, volgende keer beter".
    Omdat ik nog niet helemaal toe ben aan de stap van een volgend ziekenhuis zoals Gent en de échte MMM (kijkoperaties, IVF, waterecho's etc) en ik heel graag mijn lijf nog even de tijd wil geven om het zelf te doen ben ik me aan het verdiepen in WAT ik zelf zou kunnen doen...

    Ik wil de eerstvolgende keer dat ik positief test het gevoel hebben (al denk ik maar dat het helpt) dat ik iets meer controle heb op het verloop van mijn zwangerschap.

    Nu heb ik gelezen dat ik Utrogestan zou kunnen slikken/inbrengen vanaf de dag dat ik positief test om zo de omstandigheden voor de zwangerschap te verbeteren (en dus automatisch de kans op een miskraam te verkleinen)

    Mijn vragen aan jullie zijn:
    - Klopt het dat dit iinderdaad zou kunnen helpen?
    - Is het gevaarlijk/zijn er bijwerkingen?
    - Hebben jullie het zelf gebruikt en zo ja, hoe ervaarde je dit en heeft het inderdaad een miskraam voorkomen?

    Ik hoor heel graag jullie ideeen hierover!

    Liefs Betty Barclay
     
  2. Trees

    Trees Niet meer actief

    Mijn negende zwangerschap heb ik voor het eerst Utrogestan geruikt en voor het eerst een goede zwangerschap met uiteindelijk een gezonde dochter. Ook nu gebruik ik Utrogestan en tot nu toe gaat ook deze zwangerschap goed. Toeval? Ik heb het een keer uitgerekend en de kans is statistisch klein dat het puur toeval is dat je na acht miskramen direct twee goede zwangerschappen krijgt.

    Bij mij is er wel een progesterontekort vastgesteld tijdens de zwangerschap. Tweemaal zijn er foetussen van een miskraam onderzocht en deze vertoonde beide geen afwijkingen in genen/ chromosomen. Tijdens mijn laatste miskraam-zwangerschap is mijn hormoonspiegel bijgehouden en zagen we een sterke daling in het progesteron rond de 6 weken. Ondanks een goede HCG-stijging en achteraf gezien dus gezonde vrucht. Dat is vreemd. Ook bij de zwangerschap van mijn dochter lage progesteronspiegels, maar doordat ik Utrogestan gebruikte niet zo laag dat het misging. Rond de 10 weken steeg mijn progesteron naar 'normale' waardes doordat de placenta de aanmaak van progesteron van mijn lijf overneemt. Het is nog onduidelijk waarom ik tijdens een zwangerschap te weinig progesteron aanmaak, maar er zijn aanwijzingen dat het probleem in de hypofyse ligt. Ook omdat andere hormonen ook afwijkingen vertonen.

    Om antwoord te geven op je eerste vraag. Progesteron kan inderdaad helpen, maar is denk ik wel afhankelijk van de oorzaak van je miskramen. Het schijnt ook de innesteling te bevorderen. Het is niet gevaarlijk, maar heeft wel bijwerkingen. Bijwerkingen zijn vermoeidheid, gevoelige borsten, stemmingswisselingen etc. oftewel zwangerschapsklachten in het kwadraat ;). Vaginaal gebruik wordt aangeraden aangezien dit de bijwerkingen verminderd en meer van de werkzame stoffen op de juiste plek komt.

    Het enige probleem is dat Utrogestan door veel gynaecologen nog niet erkend wordt als middel dat miskramen kan helpen voorkomen. Het heeft mij heel wat gynaecologen gekost voordat ik er eentje vond die én mijn hormoonspiegels wilde controleren én Utrogestan voorschreef. Helaas is deze gynaecoloog inmiddels met pensioen en heb ik op andere 'manieren' aan mijn bolletjes moeten komen ;). Mijn huidige gynaecoloog is op de hoogte en geeft in ieder geval aan dat het geen schade kan veroorzaken en heeft vorige week na mijn derde goede echo zelfs toegegeven dat het misschien toch wel door de Utrogestan komt....

    Als er een fanclub van Utrogestan zou bestaan dan zou ik lid worden :D
     
  3. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Ontzettend bedankt voor je uitgebreide antwoord!

    Wat erg dat je 8 miskramen hebt moeten doormaken.... Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe je dat vol hebt kunnen houden. Ik vind 3 al zo erg!

    Ik neem je ervaring mee in mijn beslissing om aan de "bollen" te gaan :)

    Nogmaals bedankt!

    Liefs BB
     
  4. Loki09

    Loki09 VIP lid

    2 okt 2009
    7.631
    2
    38
    Brabant
    Hoi,

    Ik heb 2 MA's gehad waarbij bij beide hartactie geconstateerd was tussen de 7e en de 8ste week. 2 maal kreeg ik bloedingen in de 6e week waarna het vruchtje op de echo nog leefde maar kort daarna stopte.
    Al na de eerste keer voelde ik dat er iets niet pluis was, maar ja, wie wil je helpen na 1 miskraam? Niemand natuurlijk.
    Na de 2e (die dus exact op dezelfde manier verliep, het scheelde maar enkele dagen) werd er wel 'geluisterd' en kreeg ik het ratteplan aan onderzoeken. Maar, mede dankzij Suus wist ik dat het ziekenhuis niets ging ondernemen dus trok ik mijn eigen plan.
    Na veel stuinen op het internet kwam ik bij St Geertgen uit in Elsendorp. Via hun zou progesteron en aspirine krijgen mogelijk zijn.

    Ik was precies 5 weken zwanger toen we bij St geertgen op intake mochten (wachttijd van ca 2 maanden en ik telde direct weer aan na de curretage..). Van deze fijne arts kreeg ik progesteron bollen voorgeschreven (om op te steken). We overlegden ook over aspirine maar hij vond dit in mijn geval niet wijs daar ik al veel bloed verloor nog vóór het vruchtje stoppen met leven.

    Ik begon aan de progesteron en zelf slikte ik ook 3x daags tarwekiemoliecapsules (kruidvat), al vanaf de eisprong. Deze zou zijn voor een goede innesteling en bloeddoorstroming.
    Ook ging ik een week voor de positieve test voor de eerste keer naar de accupunctuur waar ik tot de 13 weken gelopen heb.

    Dat het achteraf, zo goed als zeker, de progesteron was werd wel duidelijk. Met 13 weken ging ik afbouwen en met 14 weken was ik 'clean'. Vanaf de 15 weken kreeg ik harde buiken, zo vaak dat ik accuut moest stoppen met werken en iedere 2 a 3 weken cervix metingen kreeg. Met ruim 25 weken had ik meer dan 50/60 harde buiken op een dag (terwijl ik al sinds week 16 enkel op de bank lag) en werd ik opgenomen met weeenremmers en longrijping.
    Ons kleintje liet zich niet gek maken en bleef lekker zitten. De harde buiken hielden aan (tot ruim 34 weken toen namen ze juist af, vreemd..) en mijn baarmoedermond bleef mooi kwa lengte. Met 38 weken is er een geplande keizersnede uitgevoerd ivm stuitligging.

    Toen ik bij de gynacoloog in het streekziekenhuis op nabespreking kwam voor de keizersnede vroeg ik of alle contracties/weeen iets te maken konden hebben met het stoppen/missen van de progesteron. En jawel, hij gaf eerlijk toe dat progesteron de baarmoeder rustig houdt. Sterker nog, hij zei uit zichzelf "Waarschijnlijk was je dochter er niet geweest, als je de progesteron niet gebruikt had". De volgende zwangerschap krijg ik hoogst waarschijnlijk (even hopen dat hij er dan nog werkt en niet ook met pensioen gaat net als de gyn van Trees ;) ) gewoon via hun progesteron bollen of injecties.

    Ik heb geen bijwerkingen opgemerkt. Gestressed was ik al dus die stemmingswisselingen zijn me vast niet opgevallen ;). Je hebt wel heel de dag het gevoel alsof je lekt van onder maar juist dat gevoel gaf me rust want als ik dat de zwangerschappen er voor voelde snelde ik naar de wc en wist ik dat het bloed was, nu waren het slechts de bollen en kon ik ook iets langer dan 30 minuten tussen de wc pauzes houden ;).

    Het voelt echt alsof je alleen vecht vond ik, het is een helse periode, maar straks ben je trots op jezelf dat jij gezorgd hebt dat jullie kindje er mocht komen! Toen vond iedereen me ''te geobsedeerd'', nu luisteren ze met open mond als ze horen dat onze dochter er zonder mijn vechtlust niet geweest was...
    Sterkte en veel Moed toegewenst.

    Liefs Loki
     
    Filou vindt dit leuk.
  5. samkids

    samkids Niet meer actief

    Ik ben ook lid van de Utrogestan fan-club. Voor het eerst gebruik ik het tijdens de zwangerschap en nu lijkt het wel goed te gaan. Wel kleine kanttekening: dit is een kunstmatige cyclus waarin cryo's zijn teruggeplaatst na ICSI.
    Ik hoop dat je aan de bollen kunt komen, zeker het proberen waard.

    Succes!
     
  6. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Loki, bedankt voor je mooie verhaal! Vooral de laatste alinea heb ik al aan verschillende mensen voorgelezen. Het geeft me kracht dat ik er echt zelf wat aan kan doen.
    Ook drew, bedankt voor je reactie! Het is wel opvallend dat jullie echt allemaal even positief zijn over het gebruik zijn van Utrogestan!

    Ik ga volgende week naar de huisarts en vragen om dit medicijn. Mijn huisarts is op zich nooit moeilijk (schrijft eigenlijk meestal alles voor waar ik om vraag) maar ik loop natuurlijk de kans dat hij zegt dat het zijn vakgebied niet is en dat ik het maar aan de gyn moet vragen.
    Nou, dan kan ik het schudden want mijn gyn is er 1 van de oude stempel en een hork eerste klas. Zijn de bollen die je vrij kan verkrijgen via internet ook betrouwbaar?

    Nogmaals bedankt meiden! Ik heb voor het eerst sinds lange tijd weer een vleugje hoop.
     
  7. Trees

    Trees Niet meer actief

    Je maakte voor jezelf elke keer de afweging. Wat is erger weer een miskraam of zeker weten nooit moeder worden. Het laatste leek mij veel erger. Zolang we het bleven proberen was er nog hoop en je 'leert' er op een bepaalde manier mee om te gaan.

    Ik herken ook erg wat Loki zegt dat je alleen vecht. Iedereen verklaart je voor gek, maar mensen begrijpen het niet. Ik ben zo ontzettend blij dat we zo 'gek' waren, want onze dochter is echt het mooiste wat ons is overkomen.

    Je kan via internet een online doktersrecept krijgen voor Utrogestan en ze dan via een online apotheker bestellen. Het is dus volkomen betrouwbaar, maar wel een stuk duurder.

    Andere opties zijn het Geertgen in Elsendorp of de privekliniek in Dusseldorf. Als het ver is ga dan enkel er heen voor het recept en doe de andere controles in je eigen ziekenhuis. Zo hebh ik het toentertijd ook gedaan. Verder kan het de moeite waard zijn om gewoon eens gynaecologen te gaan mailen in verschillende ziekenhuizen. Er zijn er steeds meer die er open voor staan. Ook omdat er op dit moment een groot onderzoek naar gaande is in het AMC. Aan dit onderzoek kun je meedoen vanaf 3 miskramen, maar je hebt kans dat je een placebo krijgt.
     
  8. samkids

    samkids Niet meer actief

    Ik weet niet of Geertgen de juiste aangewezen plek is. Het was namelijk ongeveer het eerste dat ik vroeg aan dr. R toen ik daar kwam, of ik niet progesteron kon krijgen bij een volgende zwangerschap. Zijn antwoord was toen dat het om de goede voorbereiding gaat, en niet om wat er na conceptie gedaan wordt. Zonder IVF/ICSI had ik dus nooit zomaar progesteron gekregen, maar was er alleen maar gefocust op de eirijping dmv FSH en ontwikkeling baarmoederslijmvlies met estradiol in het begin
    Komt in principe op hetzelfde neer, dat wanneer je een goede eirijping heb, het gele lichaam later beter op de HCG reageert en meer progesteron gaat maken. Dat was bij mij absoluut het geval, want mijn eirijping was niet goed (veel kleine follikels, niet één duidelijke follikel), daardoor te weinig progesteronproductie na eisprong met alle gevolgen van dien.

    Waar Trees het over heeft is volgens mij de PROMIS studie. Maar volgens mij nemen ze daar geen nieuwe deelnemers meer aan omdat de eerste resultaten zeer binnenkort verwacht worden. Je zou eens kunnen kijken of er al wat bekend is en dat als extra ondersteuning voor je vraag om utrogestan gebruiken.

    Succes!
     
  9. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Ik ga het denk ik sowieso niet via een ziekenhuis proberen. Als de huisarts ze niet geeft dan ga ik ze zelf bestellen.
    Ik ga het maar zien als mijn eigen kleine project

    Kunnen jullie iets vertellen over de aanbevolen dosering voor dit gebruik? op internet kan ik alleen de dosering voor overgangsklachten vinden.
     
  10. samkids

    samkids Niet meer actief

    Ik heb de maximale dosering van 3 maal daags 2 bollen voorgeschreven gekregen, maar dat was/is dus omdat ik zwanger ben geworden in kunstmatige cylcus en totaal geen progesteron productie van mezelf had.
    Het kàn volgens mij minder, als je ook productie van jezelf hebt. Maar anderen kunnen dat beter beantwoorden.
     
  11. Trees

    Trees Niet meer actief

    Tijdens de zwangerschap van mijn dochter werd elke week mijn progesteron geprikt en aan de hand daarvan werd de dosering aangepast. Ik begon met 2x per dag 2 bollen van 100mg, maar toen was mijn progesteronniveau gevaarlijk laag en ben ik overgestapt op dezelfde dosering van Drew. Vanaf 10 weken ben ik gaan afbouwen. Doordat ik het nu min of meer op eigen houtje doe, gebruik ik 3x daags twee bollen van 100mg (200mg bollen bestaan ook, dus even opletten wat je besteld).

    Utrogestan bestellen - bij menstruatiepijn, vaginaal bloedverlies, overgangsklachten, endometriose

    Het kan zijn dat je de klachten voor het verkrijgen van een onlinerecept wat moet aanpassen?! Dit omdat het nog geen officieel geregistreerd middel is ter voorkoming van miskramen.
     
  12. Tommatje

    Tommatje Actief lid

    10 nov 2011
    252
    0
    0
    Ik heb nu net de bollen voorgeschreven gekregen. De eerste 7 weken van mijn zwangerschap heb ik altijd bloed laten nemen om te kijken of mijn hcg goed steeg en daarbij werd telkens ook de progesteron waarden bekeken. Die waren tot mijn 7 weken toch goed. Ik moet nu smorgens en savonds een bolletje nemen (utrogestan 200 mg) (oraal wel). Dus mijn waarden staan waarschijnlijk wel goed maar toch mag ik het nemen.
     
  13. samkids

    samkids Niet meer actief

    Tomaatje, zeker weten dat jij ze oraal moet nemen? Dat is namelijk een enorme aanslag op je lever en diezelfde lever haalt eerst 90% uit je bloed (het zogenaamde first-pass effect) voordat de rest zijn werk op de plaats van bestemming kan doen.
     
  14. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Oke duidelijk: dus sowieso liever vaginaal dan oraal begrijp ik...

    Ik durf natuurlijk niet te zeggen dat mijn 3 miskramen veroorzaakt worden door een progesterondaling. Mijn progesteron is geprikt voordat ik uberhaupt ooit een miskraam heb gehad (omdat het toen lang duurde voordat ik zwanger raakte) Ze hebben me toen geprikt op dag 21 van mijn cyclus om een eisprong te detecteren. Ik begrijp dat ze dan prikken op de aanwezigheid van progesteron en die aanwezigheid is bevestigd. Maar dat zegt waarschijnlijk niks over de hoeveelheid...
    Ook weet ik niet of progesteron weer is meegenomen in het uitgebreide bloedonderzoek dat ze gedaan hebben ná mijn 3 miskramen. Ze hebben ongeveer op 30 dingen geprikt en ik heb alleen achteraf gehoord dat "er niks uit was gekomen" (in een telefonisch consult met de gyn dat om precies te zijn 21 seconden duurde) en dat mijn miskramen officieel onverklaarbaar bleven.

    Ik heb wél een hele strakke temp cyclus en charts uit het boekje!(check mijn FF hieronder). Betekent dat dat je een goede aanwezigheid van progesteron hebt? Ik heb wel als ik zwanger ben dat mijn temp al daalt voordat de miskraam uberhaupt begint... Dat zou juist weer kunnen betekenen dat het daar dus wel aan ligt.

    Ach, wat lul ik ook. Of het er nou door veroorzaakt wordt of niet, ik ga het hoe dan ook proberen de volgende zwangerschap.
    Ik ben het zat om overgeleverd te zijn aan de zwangerschapsgoden en ga voor zover mogelijk de touwtjes zelf in handen nemen. Punt uit :cool:
     
  15. Trees

    Trees Niet meer actief

    Tommatje ik zou ze ook niet oraal gebruiken. Mij is ook verteld dat er minder van de werkzame stof op de juiste plek terecht komt.

    Het hoeft niks te zeggen. Mijn progesteron is prachtig na mijn eisprong. Ik raak ook heel makkelijk zwanger, maar zodra ik zwanger ben krijgt mijn progesteron het rond de 6 weken het erg zwaar. Vanaf 5 weken zie je al een daling.
     
  16. Tommatje

    Tommatje Actief lid

    10 nov 2011
    252
    0
    0
    Het zijn "zachte capsules oraal gebruik". Dus het zijn echt wel pillen om te slikken en niet de vaginale die ik oraal gebruik. Ik mocht ook niet kiezen he, heb dat voorgeschreven gekregen van de gyn en wist trouwens niet dat er ook waren om vaginaal te gebruiken aangezien ik daar nog niets van opgezocht had. Denk wel dat de gyn weet wat hij doet...
     
  17. Flavour

    Flavour Niet meer actief

    Alleen de aanduiding op de verpakking is anders, het zijn EXACT dezelfde capsules. Ze worden normaal gesproken overal vaginaal voorgeschreven, omdat ze dan 20 x beter hun werk doen, aldus het UZ Gent.

    Suus
     
  18. moi26

    moi26 Lid

    25 apr 2007
    58
    0
    6
    #18 moi26, 3 jan 2012
    Laatst bewerkt: 3 jan 2012
    Ik lees ook even mee. Heb afgelopen week mijn 2e mk in 3 maanden gehad. Ik heb in april 2009 ook mijn dochtertje verloren doordat door extreem bloedverlies mijn vliezen zijn gebroken. 3 maanden later weer zwanger geraakt, weer enorm gebloed, maar godzijdank een gezonde dochter op de wereld gezet. In augustus dit jaar raakte ik weer zwanger. En precies op de dag dat ik bij mijn twee dochters begon te bloeden, begonnen de bloedingen weer. Met 6 weken wel een hartje gezien (dat welliswaar te langzaam klopte), met 8 weken was het hartje gestopt met kloppen. Nu in dec. weer zwanger geraakt en exact op dezelfde dag weer begonnen met bloeden. Vrijdag weer naar de gyn. Hij zal wat bloedonderzoeken doen. Ik vroeg hem of Utrogestan bij mij niet zou helpen. Ook omdat het bloedverlies zou kunnen stoppen. Hij antwoordde dat bloedverlies ook misschien ergens voor nodig was. (?) Hij vergeet voor het gemak even dat ik al een dochter verloren heb en mijn sociale leven stilstaat als ik zo enorm bloed. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn gyn, maar ik wil zo graag de Utro gebruiken. Ik wil er gewoon alles aan gedaan hebben. Nu ga ik het vrijdag nogmaals vragen. Maar wat als hij nee zegt? Is het niet gevaarlijk om medicijnen te bestellen via internet? En welke dosering moet ik dan nemen? Zijn er mensen die wel eens via de eerder genoemde site Utro besteld hebben? Ik trek het niet om nog een kindje te verliezen en daarnaast wil ik ook eens gewoon genieten van zwanger zijn. Overigens ben ik wel steeds snel zwanger. Kan er dan toch iets met mn progosteron mis zijn? Oja en als je via die site bestelt, krijg je dit waarschijnlijk niet terug via je zorgverzekeraar?
     
  19. Soraya

    Soraya Bekend lid

    30 dec 2006
    836
    0
    16
    Randstad
    Nu ik dit even door lees komt de herinnering weer terug, idd 3 x 2 bollen per dag. Ik had bollen van 100 mg, maar ze zijn volgens mij ook in 200 mg te verkrijgen. Zou wel inlegkruisjes in grootverpakking aanschaffen :D.

    Denk aan de levertijd, zou er niet te lang mee wachten ;).
     
  20. samkids

    samkids Niet meer actief

    Yep, ik heb inmiddels aandelen Alldays. Niet aan te slepen die dingen.
     

Deel Deze Pagina