Boos/frustratie oppasoma

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Zwanger01, 13 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zwanger01

    Zwanger01 Lid

    6 nov 2016
    65
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo,

    Ik voel me zo rot en hoop dat ik hier wat antwoorden kan vinden die mij verder kunnen helpen.

    Ik ben op het moment 20 weken zwanger en straks gaat mijn schoonmoeder oppassen op onze kleine man. Maar....

    Wij wonen in een boerderij die we gedeeld en verbouwd hebben tot 2 woonhuizen. Ideaal dat mijn schoonmoeder zich aanbood als oppas, want dan kon hij lekker in zijn eigen huisje opgroeien, dacht ik..

    Ze kwam naar me toe of ik op marktplaats wilde zoeken voor een campingbedje, want dan kon hij straks op hun slaapkamer liggen zodat zij niet steeds de trap op hoefde.
    Ik gaf toen aan dat ik dat niet wilde omdat ik wil dat hij in zijn eigen bedje ligt. Beter matras en dus ook beter voor zijn rug etc. Campingbedje is prima voor een nacht of 2 maar niet 4 dagen in de week (ik werk geen volle dagen hoor)
    Hier was ze niet echt blij mee maar ze wilde het accepteren.

    Toen kwam ze 10 min later weer.....
    Of ik dan wilde kijken voor een box op Marktplaats voor bij hun in huis. Waarop ik zei: Je kan lekker bij ons in huis oppassen want daar wordt niet gerookt. Ik wil niet dat mijn kind in de rook ligt.
    Ze zei oh maar ik rook niet hoor als hij komt!! Ik zei dat is heel fijn maar wanneer jullie savonds alleen zijn dan roken jullie volop en dan ruikt alles, incl boxkleed enorm naar de rook en dan wil ik absoluut niet dat hij daarop ligt.
    Toen was haar reactie; Ja, moet je eens luisteren ik wil graag oppassen maar als het zo moet dan houdt het op!!

    Ik ben nu echt zwaaaar over de zeik! Wat is dit nou ???
    Ik rookte een pakje per dag voor mijn zwangerschap en kan nu ook nog niet beloven dat ik er vanaf kan blijven als ik bevallen ben, maar absoluut never nooit waar mijn kind bij is. Ik vind dat heel erg!
    Ik werk als gastouder en ook daar absoluut nooit bij de kinderen of net voor ik binnenkom bij ze oid. Thuis ook nooit in huis, altijd buiten.

    Ik weet nu dus echt niet wat ik moet. Ik wil gewoon niet dat ze oppast als zij haar peuken niet weg kan houden van mijn kleintje
    Daarnaast wonen we wel onder 1 dak en wil ik eigenlijk natuurlijk ook geen gezeik als we elkaar tegen komen. Onze huizen zijn dan wel gescheiden maar toch... Ik wil dat de verhoudingen gewoon goed blijven en het lijkt erop dat zij dus ook geen begrip heeft voor het feit dat ik dan een andere oplossing moet gaan zoeken omdat zij roken..... Ik kan er met mijn verstand niet bij dat je dat niet over hebt om op je kleinkind te mogen passen of dat je het begrip niet hebt dat je dus niet op mijn kind mag passen omdat je rookt.

    Hoe zorg ik er nu voor dat dit goed af gaat lopen en beide partijen tevreden zijn. Mijn vriend is hard aan het werk op de kinderkamer en heeft hier niks van mee gekregen. Ik weet dat ik zijn steun heb maar het zijn zijn ouders en ook hij wil natuurlijk geen gedoe met ze.

    Sorry voor het lange verhaal, ik voel me er echt rot over en vooral gaat er door mijn hoofd... Hoe is het mogelijk dat het roken zó je leven beheerst dat je dat voor je kleinkind niet kan/wil laten.
     
  2. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Tja, als zij zich niet in jouw eisen kan vinden, dan wil ze niet oppassen. En jij wil ook niet dat ze dan oppast. Dan is er toch geen probleem, dan zoek je andere opvang. Je kan haar niet dwingen om jouw zin te doen.
     
  3. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    Tjah... het eerst wat bij mij opkomt hebben jullie wel besproken waar je SM zou gaan oppassen toen jullie overeenkwamen dat zou ze gaan oppassen.

    Het lijkt er op dat jij de aanname hebt gedaan dat dit bij jou thuis is, en je SM dat het bij hun thuis is. Nu zitten jullie huizen heel dicht bij elkaar maar ik snap best dat SM niet de hele dag in jouw huis wil zitten...

    Ik denk dat pas als je de vraag hebt beantwoord waar het oppassen plaats gaat vinden je de gesprekken over praktische invulling daarvan moet aangaan.
     
  4. Zwanger01

    Zwanger01 Lid

    6 nov 2016
    65
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ging er vanuit dat ze niet zou roken wanneer de kleine kwam....
    Misschien inderdaad mijn fout ook om te denken dat ze hier zou oppassen maar nogmaals... Het lijkt mij heel logisch dat ik mijn kind niet in een rookhol wil..
    Moeilijke is nu dat zij eigenlijk niet accepteerd dat ik niet wil dat er gerookt wordt en min of meer boos is als ik een andere oplossing moet gaan zoeken.

    Baal er beetje van dat we niet onze wensen kunnen uitspreken zonder dat hier ellende van komt.
    Ze kan ook zeggen van oh als je dat vervelend vindt dan moet je een gastouder zoeken want ik wil graag in mijn eigen huisje blijven en daar uiteraard ook roken.

    Ik mis een stukje begrip voor de situatie waarin we nu zitten
     
  5. Zwanger01

    Zwanger01 Lid

    6 nov 2016
    65
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik dwing absoluut niet... Ik vind alles prima, ook een gastouder!
    Maar het feit is dat zij niet wil accepteren dat ik dat niet wil en dus opzoek zal gaan naar een gastouder.
    Dat maakt haar boos omdat ze het zo graag wil.... Roken kan ze zoveel ze wil wanneer hij op bed ligt. ;)
    En wanneer hij wakker is kan ze hier zijn en hier is ook alles bij de hand..

    Leek me allemaal zo normaal en logisch.. Ook ik heb me goed vergist blijkt nu.
     
  6. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar in je verhaal zei je dat zij reageerde met 'dan houdt het op'. Daaruit maakte ik op dat ze het prima vindt om dan niet op te passen.
     
  7. Ballon

    Ballon Niet meer actief

    Wellicht is het de toon die de muziek maakt? Heb je het echt zo gezegd als wat je omschrijft, ik vind dat namelijk erg onvriendelijk over komen....
     
  8. Deedee1

    Deedee1 Bekend lid

    2 mrt 2015
    877
    1
    0
    Zo te horen hadden jullie beide andere verwachtingen mbt het oppassen.

    Lijkt me dat je beter even om de tafel kunt gaan zitten en alles eens rustig bespreken.
    En dan idd beginnen met waar er opgepast gaat worden.

    Misschien ook handig om dit eerst even met je man te bespreken zodat je weet hoe die er in staat. En even je frustraties eerst naar hem te ventileren zodat je dat niet doet meteen in het begin in het gesprek met je schoonmoeder.
     
  9. Zwanger01

    Zwanger01 Lid

    6 nov 2016
    65
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat bedoel je?
     
  10. Zwanger01

    Zwanger01 Lid

    6 nov 2016
    65
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dat het ophoudt bedoelde ze erg boos... Ik vind het ook prima als het ophoudt, maak daar echt geen problemen van. Als we samen niet uit de 'voorwaarden' komen dan gaat het gewoon over. No problem. Maar het punt is dat zij daar boos over is en dan gaat onze verstandshouding wel heel anders worden en dat is het puntje waar ik nu mee zit. Ik wil dat we nog gewoon een fijne band hebben of ze nu wel of niet gaat oppassen zeg maar.
     
  11. Ballon

    Ballon Niet meer actief

    Of ik dan wilde kijken voor een box op Marktplaats voor bij hun in huis. Waarop ik zei: Je kan lekker bij ons in huis oppassen want daar wordt niet gerookt. Ik wil niet dat mijn kind in de rook ligt.
    Ze zei oh maar ik rook niet hoor als hij komt!! Ik zei dat is heel fijn maar wanneer jullie savonds alleen zijn dan roken jullie volop en dan ruikt alles, incl boxkleed enorm naar de rook en dan wil ik absoluut niet dat hij daarop ligt.

    Hoe heb je dit gezegd en op welke toon?
     
  12. LiveLifeLovely

    LiveLifeLovely Niet meer actief

    Dit!

    Over dat roken, dat snap ik!

    Maar je kunt niet verwachten van iemand die zo veel oppast, dat ze niet in haar eigen huis kan zijn. Stel je zelf eens voor, altijd in een ander huis. Je kunt dan nooit lekker je eigen ding doen of wat huishoudelijke klussen.

    Als zij een campingbedje wil, prima toch? Dan doe je er een gewone matras in, lijkt me geen probleem. Kan me ook voorstellen dat ze het niet prettig vind om telkens naar boven te sjouwen met een klein kind.

    En een box, ideaal toch? Ik zou het alleen maar waarderen dat ze zoveel in haar huis wil halen, om goed te zorgen voor júllie kind.

    Behalve dat roken... maar wellicht worden ze daar na de geboorte wel anders in.
     
  13. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    21 mei 2013
    5.119
    193
    63
    Somewhere out there
    Je kunt toch samen met je man om tafel gaan met haar. Spreek dan ook uit dat je graag een goede verstandhouding wilt behouden. Luister naar elkaar, zonder de ander te onderbreken, wat de verwachtingen ten aanzien van het oppassen zijn.
    Misschien kun je tot een compromis komen.
     
  14. tikigo

    tikigo Bekend lid

    16 okt 2012
    595
    0
    16
    NULL
    NULL
    Sorry hoor, maar ik kan wel begrijpen dat ze in haar eigen huis wil oppassen. Vier dagen in de week op een ander zitten om op te passen vind ik een onmogelijke eis.

    Dat je vraagt of ze niet wilt roken waar de baby bij is vind ik ook normaal en vanzelf sprekend. Maar om nu te verwachten dat zij bij jullie gaat zitten terwijl jullie werken vind ik echt te ver gaan. Zoiets doe je in overleg...

    Er is maar 1 oplossing. Eerst samen met je man bepalen hoe jullie het graag willen en dan overleggen met je schoonmoeder of zij dat ook wilt. En wil ze dat niet is het aan jullie om te bepalen of je haar tegemoet kan komen en anders een ander oppas adres zoeken...
     
  15. Warboel

    Warboel Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.541
    625
    113
    Dan vraag je of ze het boxkleed op wil bergen/ af wil dekken als de baby weg is? Zodat niet naar rook gaat stinken.
    Fijn toch... Dat ze niet rookt waar de kleine bij is? Maar je kan niet eisen dat ze helemaal stoppen met het binnen roken, of dat ze dan maar bij jou thuis komen zitten.
     
  16. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Een gewoon matras in een campingbedje is niet veilig.

    Wat iemand al schreef, misschien de spulletjes opbergen (desnoods bij jullie thuis) als ze klaar is met oppassen?
     
  17. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    23 jun 2014
    7.299
    3
    38
    Tsja, ik zou mijn kind ook niet achterlaten bij een oppas die rookt. Ook niet als die oppas buiten rookt. Rook gaat in je haren en je kleding zitten. Je legt baby tegen je schouder aan en hop die ligt er met zn kleine neusje in te dampen. Enig idee hoe ongezond 'derdehands rook' is? En dat geldt dus ook voor rokende moeders en vaders.
     
  18. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    ik snap het gezeur over roken niet.. Je rookt(e) zelf ook.
    Oma rookt niet als de kleine komt. Jij rookt niet bij de kleine. Wat is dan het probleem? Als ze het kleed opbergt en de dagen dat hij komt buiten wilt roken is dat toch prima?

    Overigens ik wil ook niet dat er bij mijn zoon gerookt wordt. Maar ik rook zelf ook niet.
     
  19. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Dit.
     
  20. Amare

    Amare Niet meer actief

    Ik wilde net hetzelfde typen.
    En daarbij weet je nu eens of je zelf straks weer gaat roken.
    Schoonmoeder geeft toch zelf al aan dat ze niet zal roken als de kleine komt, ik heb meer het idee dat je op zoek bent naar een reden dat de kleine straks niet daar naar toe hoeft.
     

Deel Deze Pagina