Kleine plasjes op wc, daarna verder plassen in luier

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Mar14, 18 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mar14

    Mar14 Lid

    22 feb 2012
    72
    2
    8
    Dag dames,

    Sinds een kleine week plast mijn zoontje (2jr3mnd) een paar keer per dag op de wc. Ik zet hem erop, vraag hem of hij wil plassen en in de helft van de gevallen doet hij ook direct. Ik ben ontzettend trots op hem. Maar het zijn nog maar hele kleine plasjes, een paar druppels, soms een klein straaltje. Het lijkt of hij het er echt uit perst. Daarna komt er niks meer, dus zou je denken dat het klaar is. Maar als ik daarna zijn luier aandoe plast hij die vaak binnen een kwartier helemaal vol. Oftewel: hij plast zijn blaas niet leeg op de wc. Waar kan dit aan liggen en wat kan ik doen om te zorgen dat zijn plassen groter worden. Iemand ervaring mee? Dank alvast!
     
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.781
    113
    Daar moest ik ook aan denken, heeft hij een krukje waar hij zijn voetjes op kan zetten of een wcbrilletje?


    Knietjes moeten eigenlijk wat hoger zitten om goed uit te plassen.
     
  3. Noorie

    Noorie Niet meer actief

    Dit deed mijn dochter ook.. zij was toen niet toe aan zindelijkheidstraining maar bleef haar wel consequent de pot "aanbieden"
     
  4. fafa

    fafa Niet meer actief

    Ik zou stoppen met hem op de wc zetten. Zindelijkheid is niet plassen op commando, maar plassen als de aandrang er is.
    Nu plast ie om jou een plezier te doen en doet dat bovendien nog op totaal verkeerde manier ook: persen in plaats van spieren ontspannen. Daar kun je op de lange termijn problemen mee krijgen.
    Draai het om: laat hem in zn blote billen lopen en hou constant een potje vlakbij. Zodra hij begint te plassen, meteen op zn potje zetten. Als je het idee hebt dat ie het principe snapt, en zn eigen aandrang voelt: volhouden! Zo niet: paar maanden laten rusten en nog een keer proberen.
    Maar ik zou in ieder geval echt stoppen met op commando laten plassen, voordat hij een hele verkeetde techniek aanleert.
     
  5. Mar14

    Mar14 Lid

    22 feb 2012
    72
    2
    8
    Dank voor jullie reacties! Dat klinkt zo akelig: op commando plassen. Ik vraag hem alleen of hij wil plassen. Soms doet hij dat, soms niet. Opstapje is inderdaad een goed idee. Gisteren toevallig een besteld. Wc bril verkleiner gebruikt hij al. En ik merk dat hij graag op de wc zit, omdat hij dat ons ook ziet doen (hij zet ook zelf de verkleiner erop en klimt erop). Maar binnenkort zal ik eens proberen hem zonder luier te laten lopen en goed opletten. Ik merk wel al aan hem dat hij op de vloer plassen vies vindt. Dus wie weet dat het helpt.

    Vanmorgen na opstaan trouwens wel een grote plas gedaan.:)
     
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik zou gewoon zo door gaan; op een gegeven moment komt die grote plas wel op de wc.
     
  7. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.333
    113
    Misschien dat je hem nog wat kan afleiden als hij op de wc zit, liedje zingen, boekje lezen. Dan kan hij ontspannen en misschien wat beter uitplassen.
     
  8. fafa

    fafa Niet meer actief

    Oh sorry, ik bedoelde ook niet dat je er als een sergeant naast staat ofzo... :p Ik snap dat je hem niks verplicht, en het hem gewoon (lief) aanbied.
    Ik bedoelde alleen op jóúw intiatief en niet dat van hemzelf.
     
  9. Mar14

    Mar14 Lid

    22 feb 2012
    72
    2
    8
    @fafa, oké, maar daar moet je toch mee beginnen. Hij gaat niet ineens zelf vragen om wc of potje, als hij niet weet dat hij ook daar zijn plas op kan doen in plaats van in een luier. Dus zette ik hem er af en toe op om boekje te lezen, maar toen lukte het niet. Hij hield toen echt zijn plas op, dat zag je. Alleen als hij er echt lang op zat kwam er wat, want dan houdt hij het niet meer (dit was trouwens op potje). Nu sinds paar weken op wc aan het proberen en lezen. Nu was ik vorige week niet snel genoeg en plaste hij op de vloer toen zijn luier net uit was. Dus ik zei: oeps, plasje hoor eigenlijk op wc hé? En toen zette ik hem erop. Paar uur later weer erop (klimt er zelf op voor het douchen) en plaste toen ineens direct! Sindsdien doet hij dus af en toe kleine plasjes. Het kwam dus wel vanuit hem. Maar inderdaad, hij geeft het nog niet aan. Maar dat moet groeien, neem ik aan. Misschien dat af en toe zonder luier lopen daarbij helpt.

    Oh en trouwens: persen is slecht gekozen. Ik bedoel dat hij het echt bewust laat lopen. Hij kijkt naar beneden, buigt voorover en dan komt het soms.Maar ja, nog geen volledige plassen (behalve vanmorgen dan). En daarna vaak verder plassen in luier. Daarom vroeg ik me af of het vaker voorkomt bij het begin van het zindelijkheidsproces.
     
  10. Mar14

    Mar14 Lid

    22 feb 2012
    72
    2
    8
    @Fristi2012: goed idee! Ik deed het al voorheen maar omdat hij als hij plast dat direct doet, doe ik het eigenlijk niet meer. Ik zal na het eerste plasje en als ik denk dat er meer in het vat zit, er een boekje bij pakken
     
  11. fafa

    fafa Niet meer actief

    Aha, goed dat het geen persen is, want dan zou hij zn bekkenbodemspieren heel verkeerd leren gebruiken. :) Zolang je dat niet ziet is het okee.
    En dat ie eerst naar beneden kijkt en dan pas plast is een goed teken! Dan voelt ie het vantevoren aankomen ipv dat ie er door "overvallen" wordt. Nu doorpakken :)
     

Deel Deze Pagina