Dilemma'peuter opvang of niet?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Divarg, 29 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Divarg

    Divarg Bekend lid

    12 okt 2014
    913
    21
    18
    Ik ben voorlopig nog thuis met mijn 4 maanden oude jongste baby. De oudste is bijna 2 en heeft veel uitdaging nodig. Dat kan ik niet altijd bieden momenteel dus mijn gedachte was om haar naar een opvang te doen voor 2 kortere dagen per week. Deels omdat die haar op die dagen meer kunnen bieden dan ik, en deels omdat ik dan meer tijd heb voor de jongste (peuter is erg aanwezig en dominant) en ik ook denk dat het goed is als ze leert dat het weg van papa en mama ook leuk en veilig kan zijn.

    Maar ze vindt het wel moeilijk. En dan laat ik dat betraande snoetje achter terwijl ik gewoon thuis zit! En dat verdriet is tijdelijk, dat weet ik wel, als het echt niet gaat ben ik binnen 5 minuten weer bij haar maar oh wat vind ik het moeilijk. Mijn hele moederhart schreeuwt dat ik het niet moet doen want ik ben toch thuis?! Ik kan gewoon alle dagen zelf voor mijn kindjes zorgen. Maar rationaal gezien tja, al het bovenstaande dus. Ik weet ook dat als ze eenmaal gewend is, ze niet meer mee naar huis wil als ik haar aan het einde van de middag kom ophalen (eerdere ervaringen met andere opvang).

    Wat vinden jullie? Waar doe ik goed aan? Als ze straks 4 is en naar school moet, zou dat dan makkelijker gaan als we dit nu even doorzetten?
     
  2. Boommm

    Boommm Niet meer actief

    Is peuterspeelzaal geen optie?
     
  3. Divarg

    Divarg Bekend lid

    12 okt 2014
    913
    21
    18
    Nu nog niet (nog geen 2) maar daar geldt natuurlijk hetzelfde voor. Dat zal ze moeilijk gaan vinden..
     
  4. mamabeertje

    mamabeertje Fanatiek lid

    9 sep 2015
    1.618
    349
    83
    Ik snap je dilemma. Zelf denk ik wel dat het goed is voor de sociale ontwikkeling(niet dat ze zich anders niet goed ontwikkeld hoor). En ik denk ook dat als ze al wat gewend is dat het naar school gaan makkelijker is.

    Maar ze is ook nog wel jong. Ik dacht dat ze meestal met 2,5 naar de peuterspeelzaal mogen.
    Onze dochter gaat met 3 jaar 2 ochtenden naar de opvang van de basisschool waar ze straks naar toe gaat. Zelf vind ik dat vroeg genoeg.
     
  5. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Hier is de "psz" (heet hier spelenderwijs en hoort bij de kdvs) vanaf 2 jaar. Voordeel is dat als je geen kot krijgt (aangezien je thuis bent?) je een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt (nu gaan wij maximaal betalen, dus is het alsnog 160 euro per maand). Nadeel is dat het niet doorloopt tijdens de schoolvakanties.
     
  6. Divarg

    Divarg Bekend lid

    12 okt 2014
    913
    21
    18
    Het gaat ons absoluut niet om het geld overigens!
     
  7. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Nee, dat snap ik. Maar de psz lijkt mij geschikter voor je doel, omdat dat natuurlijk op de eerste plaats bedoeld is voor de uitdaging en voorbereiding op school enzo. Niet dat dat op de gewone opvang niet gebeurt natuurlijk, maar dan zie je wel vaker dat kinderen langer gaan en zal het daardoor ook minder "schools" zijn, denk ik dan ;). Ik zie in ieder geval dat mijn dochter op bepaalde gebieden achter loopt ten opzichte van kinderen die wel naar de opvang gaan en denk dat de psz voor haar geschikter is.

    Mijn dochter wordt net voor de zomer 2 en start dus na de zomervakantie op de psz.
     
  8. LiveLifeLovely

    LiveLifeLovely Niet meer actief

    Onze dochter is vanaf dat ze ruim één was twee middagen naar het KDV gegaan. Puur omdat ik merkte dat ze uitdaging nodig heeft. Tuurlijk, in het begin tranen met tuiten, maar dat maakte al gauw plaats voor vrolijk uitzwaaien. Ze heeft daar zoveel plezier. Echt, nu zo'n 1,5 jaar later geniet ik zo ontzettend als ik haar daar met veel plezier zie spelen. En ze leert er zoveel van.
    Sinds ze 2,5 is ze twee hele dagen van huis. In de ochtend peuterspeelzaal, in de middag KDV.

    Straks met de kleine ben ik ook gewoon thuis, waarschijnlijk met ouderschapsverlof erachteraan geplakt, maar ik laat onze oudste gewoon naar het KDV gaan hoor.

    Bij mij altijd wel één maar; ik zou een jonge baby nooit naar een KDV sturen. Misschien hier ook wel de luxe dat het niet hoeft omdat we weinig oppas nodig zijn en opa's en oma's altijd willen en kunnen oppassen, maar toch..
     
  9. Love1990

    Love1990 Niet meer actief

    Onze dochter gaat naar de peuterspeelzaal, hier kan dat vanaf 2 jaar. Haar ontwikkeling gaat echt met sprongen vooruit en ze vind het super leuk om met andere kinderen te spelen. Dat ze verdrietig is als je weg gaat is heel normaal toch? Geloof me, als ze na een tijdje gewend is wordt dat echt minder.
     
  10. Yvke86

    Yvke86 Fanatiek lid

    11 apr 2013
    1.696
    295
    83
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Limburg
    Zeker doen! Heel goed voor haar ontwikkeling.
    En zoals je zelf al zegt, ze zal even moeten wennen en dat zal wat tranen kosten. Maar is zeker heel goed voor ieder kindje.
    Ik ga over 7 weken ook met verlof.
    Maar ik laat mijn zoontje dan evengoed 2 ochtenden naar de peutergroep gaan. 1 omdat hij het KEI leuk vind en 2. Alleen maar thuis met mama is voor hem ook niks aan.
    Hij gaat zo graag en ze leren er zoveel. Dat ga ik hem niet afnemen, al heb ik hem ook heel graag thuis :)
     
  11. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.949
    8.762
    113
    Onze uk gaat ook naar de peuterspeelzaal ook al ben ik thuis. Er zijn gewoon dingen die je moeilijk kan keren, in de rij staan , wachten op je beurt in een groepje is anders dan thuis. Net als delen.

    Hij leert veel en heeft het echt naar zijn zin, na 2 weken was het in eens heel moeilijk en huilde ontzettend hard tot overgeven toe, na 2 weken (4ochtende) was alles goed.
    Hij gaat ontzettend graag naar "school" nu ondertussen bijna een half jaar.
     
  12. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Ons zoontje is 2,5 en hij heeft het ontzettend naar zijn zin die twee dagen per week op de opvang. Hij wil geregeld niet mee naar huis en ze doen zulke toffe dingen! Maar 9 van de 10 x moet hij ook huilen als ik wegga. En idd is het over als ik uit zicht ben.

    Ik ga straks met verlof en ook hij blijft naar de opvang gaan. Ritme, maar ook leuke dingen doen daar ipv met vermoeide bolle moeder of met baby erbij (eb voor mij en baby ook lekker)
     
  13. Lindalovesmo

    Lindalovesmo Niet meer actief

    Onze dochter is gestart op de psz toen ze net een maand 2 was. Ook omdat ik haar thuis niet echt meer een uitdaging meer kon bieden.

    Ja in het begin vond ze het lastig (ik ook haha) maar ze heeft het er echt naar haar zin. En als ik zie wat ze er allemaal geleerd heeft ben ik blij dat we het gedaan hebben.

    Hier op de psz gaven ze aan dat als mijn dochter echt moeite had met wennen dat ik er eventueel een aantal ochtenden bij kon blijven. Maar dat is niet nodig geweest.
     
  14. Barbulet

    Barbulet Lid

    18 aug 2011
    80
    0
    6
    NULL
    NULL
    Mijn zoontje is vanaf 1 jaar 2 dagen per week naar de opvang gegaan terwijl ik thuis was. Bij mij is het ivm chronische ziekte en totaal geen hulp van buitenaf waardoor ik er helemaal doorheen zat.

    Eerste tijd vond hij afscheid moeilijk maar ik kreeg geregeld updates van de zeer kleine opvang (5 babies 10 kindjes tot 3 jaar) Ik zag dat bij speelde op de fotos en heerlijk sliep tijdens zn middagslaapje

    Nu is hij het zo gewend om daarheen te gaan en voelt zich zo op zijn gemak dat ik er helemaal geen moeite meer mee heb. Als we in de buurt zijn zegt hij juist heel enthousiast "school"!
     
  15. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Het hangt denk ik ook een beetje van je kind af, hoe sociaal is ze al. Bij dl was het in het begin eigenlijk gewoon een beetje tussen de anderen kindjes in zitten en wachten tot mama weer komt. Ze vond het wel interessant hoor, maar samen spelen deed ze nog niet en klei en stiften hadden we thuis ook wel. Zij ging 5 uur per dag en dat was eigenlijk iets te lang. 2 a 3 uur had ze leuker gevonden denk ik.
     
  16. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.632
    21.128
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik vind t achteraf juist een voordeel dat Dafne al vanaf 3 maanden naar kdv ging. Alle kindjes om me heen die dat niet hebben gedaan zitten zo vastgeplakt aan mama en hebben erg veel moeite te wennen op psz. Dafne is ook scht veel socialer dan die kindjes. Maar dat kan ook karakter zijn natuurlijk. Ze heeft daar veel uitdaging en trekt zich qua niveau echt op aan de oudere kindjes in de groep. Ik zou haar tekort hebben gedaan als ze niet op kdv had gezeten. Ik ben dus altijd voor kdv of psz. Ze leren daar echt dingen die je thuis niet kan doen.
     
  17. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    12 jun 2012
    3.176
    499
    83
    Onze dochter gaat al vanaf 9 weken twee dagen per week naar het kdv en leert er enorm veel. Ze hebben een peuter plus groep en bereiden haar ook voor op de basisschool. Ook gaat ze nog twee uurtjes per week naar de peuterspeelzaal, dit is vooral knutselen en zingen.. geniet ze ook enorm van. En het geeft in huis de perfecte balans met huishouden, werk en 'momentje voor mezelf'.. ik zie eigenlijk geen nadelen..
     
  18. Spikkel19

    Spikkel19 VIP lid

    18 okt 2011
    8.460
    361
    83
    ik zou het doen, als uitdaging voor haar, en het is lastig om haar dan achter te laten maar zo kan ze lekker met kindjes spelen, dingen leren..
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Ik zou het echt doen...vanaf 2 jaar psz ofzo. Het is voor je kindje en ook voor jou echt een megastap om haar straks met 4 jaar ineens elke dag naar school te brengen als ze daarvoor altijd thuis geweest is.
    Dan kan ze beter alvast wennen met 2 dagdelen per week bijvoorbeeld.
    Voor de kinderen is het superleuk en jij hebt je handen ook even wat meer vrij.
    Mijn zoontje heeft op de psz iig een fantastische tijd gehad.
     

Deel Deze Pagina