Weer aan het werk na lang thuismoederen

Discussie in 'Weer aan het werk' gestart door Maartt, 26 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    30 mrt 2011
    4.843
    725
    113
    Ik zal de voorgeschiedenis even kort houden..

    Ik ben bewust gestopt met werken (ZZP) na de geboorte van onze oudste. Weer gaan werken ZZP toen ze ruim 1,5 was. Dat 10 maanden gedaan op mijn oude klus en toen weer bewust gestopt met werken.
    Zwanger van de tweede. Bevallen en hierna ook niet gaan werken. Dit alles bewust en ontzettend van genoten.

    Nu heb ik een geweldige nieuwe baan, in loondienst! Was eraan toe en vind het super leuk!
    Alles is werkelijk te mooi om waar te zijn.
    Maar....

    Hoe de %#*}*}*# doen jullie dit in combi met thuis?!
    Opvang is allemaal goed geregeld hier, dat is het niet.
    Maar dat huishouden.. en alles er omheen? Ik heb het gevoel dat ik achter de feiten aan hol.
    Nou is het natuurlijk wennen.. 5 jaar lang bijna niet gewerkt en volledig kunnen richten op thuis. Man die werkt ik die zorgt. Hij helpt me op dit moment waar nodig, maar het is niet voldoende. Hij werkt veel en daarnaast klust hij veel thuis. Er blijft weinig tijd over voor huishoudelijke dingen (buitenom tafel afruimen en kinderen naar bed doen). Wat ik begrijp!!

    Ik werk nu gemiddeld 28 uur. Heb de woensdag vrij, maar heb het gevoel deze dag de hele dag te hollen!
    Is dit normaal bij een werkende moeder?
    Begrijp me niet verkeerd ik ben iemand die altijd bezig en druk is.. maar dit is gewoon niet leuk meer. Loslaten probeer ik, maar vind ik lastig. Een schoonmaakhulp gaan we eventueel inschakelen vanaf september, dan weet ik mijn definitieve uren. Tot die tijd moet ik dus het uithouden op deze manier.

    Maar er zijn toch wel meer moeders die 28 uur werken en geen hulp in de huishouding hebben? Hoe doen jullie dit, powervrouwen?
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Iets minder kritisch zijn op wat schoon inhoudt :D
    Welke klusjes merk je dat nu moeite mee hebt om af te krijgen?
    Wij werken 31 en 29 uur. Wij doen het huishouden deels als de kinderen op bed liggen.op maandagavond is onze schoonmaakavond. De kinderen spelen dan zelf na het eten en wij gaan stofzuigen, stoffen en dweilen. Dat laatste vlak voor we naar bed gaan. De wc doe ik elke dag snel tussendoor. De badkamer doe ik 's ochtends in het weekend als ik ga douchen. Het douchegedeelte niet elke week, want we drogen alles af na het douchen, dan wordt het niet snel vies. Vaatwasser gaat na het eten aan en ruimen we 's ochtends uit. De was doe ik om de dag ongeveer en hang ik op voor ik ga slapen.
    Dingen als ramen zemen enzo doen we eigenlijk niet ;). Strijken ook niet trouwens.
    Mijn man is trouwens woensdag vrij en ik de donderdagmiddag en vrijdag hele dag. Maar dan is er nog sporten dus in de middag heb ik nergens tijd voor eigenlijk. En de vrijdagochtend is mijn enige 'vrije' ochtend dus vind het ook lekker om dan iets voor mezelf te doen. Wat er niet altijd van komt ;)
     
  3. Deedee2

    Deedee2 Lid

    28 apr 2017
    65
    4
    8
    Vrouw
    Herkenbaar hoor.
    Ik zit alleen in precies de omgedraaide situatie.
    Komende week is mijn laatste werkweek en daarna ben ik voor het eerst in 20 jaar werkeloos.
    Wel vrijwillig hoor :)

    Ik werk nu 32 uur in de week.
    En ik heb ook overal te kort tijd voor, vandaar dat ik mn baan heb opgezegd.
    Hoe wij het de afgelopen jaren deden is elke avond de afwasmachine inruimen en 's morgen uitruimen. Zo blijft in elk geval je keuken redelijk opgeruimt.
    's avonds als we tv kijken vouw ik de was.
    Ik heb een tijd op donderdag de wekelijkste boodschappen laten bezorgen (ik werk thuis op donderdag) dan hoefde ik op zondag of maandag alleen even groenten enfruit enzo te halen en dat deed ik of met de kinderen of de kinderen waren ff een half uurtje alleen thuis (zijn 6 en 8 jaar ondertussen)
    Als ik naar mn werk ging dan zette ik de robotstofzuiger aan in 1 vd slaapkamers.
    De badkamer doe ik voor het grootste gedeelte terwijl de kinderen in bad zitten.
    De tuin doen we voor een groot gedeelte begin van de avond als de kinderen net op bed liggen.
    De huiskamer goed opruimen en stofzuigen doe ik of mn man meestal op zaterdagochtend als de ander met de jongste naar de voetbal is.

    Ramen zemen en strijken doe ik niet.
    De huiskamer zou wel weer eens gedweilt moeten worden, dat doen we ook bijna nooit.
     
    Sunny37 vindt dit leuk.
  4. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    flylady.net

    Er is ook een facebookgroep van. Ik grijp meestal op deze methode terug. Dagelijkse routines zoals de afwas en de was, maar ook crisisopruimen en dergelijke. Ik werk trouwens 24 uur, mijn dochters zijn 1 en 4.
     
  5. monica73

    monica73 Bekend lid

    14 mei 2011
    578
    11
    18
    Wat hier helpt is multitasken....zoals tijdens het eten koken alvast de keuken een sopje geven (op het fornuis en aanrecht na). Terwijl de kinderen onder douche staan of in bad zitten de badkamer gedeeltelijk schoonmaken, de cabine of het bad maak ik schoon als ik zelf onder de douche sta (niet heel relax en je ruikt naar reiniger of chloor). Was vouwen tijdens de teletubbies etc. Stoffen en zuigen doe ik als de kinderen op bed liggen na 19u, dan heb ik tenminste eer van mijn werk en kan ik in 1 ruk door. Om 8u plof ik dan op de bank. Of maak in een uurtje je hele huis stofvrij door zelf te stoffen en je man met de stofzuiger achter je aan laten gaan, jij klaar met stoffen? Snel nog een dweil achter je man aan en schoon is je huis in een half uur/drie kwartier...
     
  6. monica73

    monica73 Bekend lid

    14 mei 2011
    578
    11
    18
    Oh ja...strijken doe ik niet en de was ligt soms dagen schoon en onopgevouwen in een wasmand op zolder....lekker uit het zicht. Op het oog is alles opgeruimd in huis, maar kijk niet in mijn kasten of op zolder. Jammer dan
     
  7. Boommm

    Boommm Niet meer actief

    Wij hebben een schoonmaakster en dat scheelt een hoop! Verder doe ik elke dag een klusje, heb een schrift waarin ik taken opschrijf en die verdeel ik dus over de dagen van de week.

    Verder zorg ik dat de kinderen zelf hun speelgoed opruimen eind van de dag.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  8. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.404
    3.954
    113
    noord holland
    Je zou ook eventueel een hulp voor om de week alvast kunnen kiezen? Dat ze even de taken doet waar je echt niet aan toekomt?
    Kun je dan altijd nog wat uitbreiden. Of wie weet is het voldoende. Dat je met wat tips hierboven de meeste dingen geregeld krijgt en je 1 keer per 2 weken ofzo even de noodzakelijke dingen, die steeds blijven liggen, laat doen door een hulp.
     
  9. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Het is inderdaad best pittig als je beide werkt en geen hulp hebt. Overdag ben ik altijd wel bezig, maar de avonden zijn echt onze vrije momenten. Hoe ik het doe is 1 dag per week heel veel klusjes en verder iedere dag een huishoudelijke taak. Boodschappen doe ik 1 keer per week. Dat vind ik ook veel tijd schelen.
     
  10. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Mijn man en ik werken allebei 36 uur en het is een combinatie van accepteren dat alles iets zo schoon is als je zou willen en inderdaad elk vrij moment hollen en rennen. Als voorbeeld mijn mamadag (wanneer ik dus in theorie 'vrij' ben :rolleyes:): opstaan om 6:30. Kinderen douchen, eten voor school klaarmaken, vaatwasser uitpakken, was in wasmachine. Boodschappen plannen en maaltijden plannen voor komende week. Boodschappen lijst maken. 8:30 kinderen naar school. Ik naar sportschool (jeej moment voor mezelf!) Daarna snel naar huis, douchen, als een dolle boodschappen doen. Kinderen uit school halen. Was verder doen. Strijken. Kinderen eventueel van speelafspraakjes ophalen. Toiletten schoonmaken. Avondeten koken. Dochter naar hockey training en weer ophalen. Man komt thuis en we eten. Vaatwasser weer inpakken. Kinderen douchen en naar bed. Zooi opruimen. Uitgeput op de bank met een wijntje ;)

    Dus mijn advies: acceptatie. Het is heel druk, dat moet je leren accepteren en soms ook gewoon accepteren dat je op een dag als hierboven beschreven geen zin hebt, alles laat liggen en nadat de kinderen naar school zijn je weer lekker met een goed boek in bed kruipt (sttt doe ik nooooiiiiiit hoor :D)

    Oh, en we hebben elke week 3 uur hulp voor schoonmaak
     
  11. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Werk 24u man werkt 40-50u soms meer.

    Ik doe zoiezo elke dag een was draaien en het liefst ook een was wegwerken.
    Verder doe ik stofzuigen na het werken. En op mijn vrije dag doe ik een grote klus. Of meerdere.

    Op zich kan ik het altijd goed bijhouden.
    Doe s avonds na het eten nog wel eens een klusje als mijn man thuis is.

    Zorg er wel voor dat het beneden altijd schoon & opgeruimd is.
     
  12. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.026
    2.165
    113
    Mijn man en ik werken allebei 4 dagen, 3 kinderen en geen schoonmaakster meer. Onze avonden zijn allemaal gevuld met sport, sociale en werkverplichtingen, dus 's avonds komt er weinig van huishouden.

    Op woensdag doe ik de weekboodschappen, draai ik 4-5 wassen en ruim ik het huis op. 's Avonds vouw en strijk ik alle was weg. Donderdag doet mijn man de badkamer en verder doet hij het 'kluswerk' en de tuin. Zaterdag is schoonmaakdag, meestal ben ik dan wel tot een uur of 2 bezig met huishoudelijk werk. Heel vervelend, maar het is niet anders. Ik heb maar 1 ochtend per week dat ik geen kinderen om me heen heb, dus echt te weinig tijd om meer doordeweeks te doen.

    Doordeweeks stofzuigen we bijna elke dag na het avondeten, opruimen hou ik ook zoveel mogelijk wel een beetje bij. Maar ik woon in een huis met 3 jongens en 1 man zonder opruimgenen, dus het is echt dweilen met de kraan open. Ik heb mijn normen maar een beetje verlaagd, om het werkbaar te houden voor mezelf.
     
  13. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.804
    14.144
    113
    Schoonmaak aftekenlijst met weektaken en een serie onderhoudsklusjes. Degene die een gaatje heeft pakt wat op. Zit je niet in elkaars vaarwater en wordt t toch gedaan.
     
  14. Fortunae

    Fortunae Fanatiek lid

    6 jul 2014
    1.263
    119
    63
    Hier is de badkamer voor de hulp in huis (2 uurtjes per week). Dan doet ze de badkamer, de wc's en of boven de kamers of beneden de woonkamer en keuken.
    Als ik er om vraag doet ze ook de ramen even, maar daar valt dan iets van af.
    Badkamer doe ik niet meer tussendoor.
    Wc's, boven meestal ook niet (wordt nauwelijks gebruikt) beneden vaak om de dag even snel een doekje er doorheen en wat bleek (staan beide hoog in de wc zelf. Veilig voor de kids, makkelijk voor mij). Dat is, plassen, doorspoelen en zien dat het wel netter kan, even doekje, soms gloor oid en klaar.
    Man doet de was, waar ik soms tijd vind om er ook 1 te doen.
    Als we koken, dan mogen de kinderen niet in de keuken en wordt dus de vaatwasser gedaan. En alle vaat die we verzameld hebben er gelijk in gedaan (gesloten keuken, dus alle bordjes van overdag staan netjes opgestapeld te wachten).
    Als het lukt trek ik overdag een stofzuiger door het huis en soms een dweil. Als het niet lukt gaat de robot (makkelijk maar minder secuur) aan terwijl de kinderen naar bed gebracht worden.
     
  15. Apple2015

    Apple2015 Actief lid

    23 okt 2015
    252
    0
    16
    Ik werk 32 uur en mijn man meer( eigen bedrijf) . Wij hebben huishoudelijke hulp. Zij komt 2 keer per week een paar uurtjes. Zij doet voornamelijk het grote sopwerk zoals badkamer/ toilet/ keuken schoonmaken. Slaapkamers wekelijks stofzuigen en dweilen, ramen zemen/ bedden verschonen en strijken. Op de dagen dat zij er is haalt ze ook de afwasmachine leeg en ruimt deze weer in. De overige ochtenden doe ik het als ik wakker ben. Brood smeren doe ik de avond van te voren al en zet het in de koelkast.
    Verders laten wij al onze boodschappen bezorgen. Voor beneden hebben wij sinds kort een robot stofzuiger die elke dag beneden alles even stofzuigt. Ideaal zo een ding. Binnenkort schaf ik er nog 1 aan die dan boven stofzuigt, dan heeft de hulp tijd om andere dingen te doen.
    Wij hebben een gastouder die onze kleine van 4 naar school brengt en ophaalt.
    Eten maak ik vaak voor 2 dagen of een snelle gezonde maaltijd.
    1 dag in de week ben ik thuis en deze dag staat dan in het teken van de kleine. Als zij uit school is gaan we samen wat dingen doen die zij leuk vindt.
     
  16. dorisn

    dorisn Fanatiek lid

    2 jun 2007
    4.319
    37
    48
    ede
    Ik werk ongeveer 28 uur verdeel over 4 dagen. (Ik ben gastouder)
    Als ik werk doe ik igenlijk niks in het huishouden behalve de vaatwasser omdat ik op maandag, dinsdag en donderdag kleintjes heb waardoor ik eigenlijk constant druk ben. Op vrijdag vouw ik soms een waje op (beneden) want dan heb ik alleen bso dus dan kan het wel als de jongste op bed ligt en de bso kids lekker spelen.
    Meestal doen we dan iets wat niet geschikt is voor kleintjes dus doe ik nog niks in het huishouden. (Ik heb de instelling dat het meegenomen is als ik wel iets kan doen onder werktijd. Werktijd is voor de kids)
    Op maandag, dinsdag en donderdag zet ik als ik klaar ben met werken om 15.00 vaak de was aan. Iedere avond doe ik de wc. Als de jongste onder de douche staat doe ik de badkamer behalve de douche. Stofzuigen doe ik (of mn man) savonds. Stoffen vaak voor het stofzuigen. Dekken meestal op woensdag. Vouwen en strijken doe ik meestal savonds voor de tv. Ramen zemen gebeurt in het weekend.
    Ik heb om de week iemand die boven alles goed doet omdat ik alleen toekom aan het bijhouden.
     

Deel Deze Pagina