Beginnende minimalistische mama's gezocht!

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door rijo, 5 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.054
    2.435
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Nou als Marie het zegt! Haha

    Van mij mag het trouwens ook ;)
     
  2. monica73

    monica73 Bekend lid

    14 mei 2011
    578
    11
    18
    Hier ook begonnen met puinruimen nav dit topic. Gisterenochtend met 27 graden drie inbouwkasten met kleding uitgezocht en opgeruimd. Resultaat: vijf vuilniszakken met kleding e.d weggedaan!! Nu nog de zolder, de schuur en kelder. Vorige maand de kamers van de kinderen uitgemest en de kasten beneden opgeruimd. Wat kan een mens veel troep bewaren! En al dat speelgoed....wat een verwende nesten hier. Mama ik verveel me
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    :D Toch zit er echt wel een kern van waarheid in haar boek(en). En ik krijg er inspiratie van, ook niet geheel onbelangrijk. :D
     
    Mop81 vindt dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    Ze zeggen wel eens dat juist een overvloed aan speelgoed zorgt dat kinderen zich vervelen. Met minder is het makkelijker om iets te kiezen én spelen ze bovendien creatiever, schijnt.
     
    rijo vindt dit leuk.
  5. MiaMaria

    MiaMaria Niet meer actief

    Goede tip, ik vind dit ook lastig.
     
  6. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.054
    2.435
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Oh ja ik bedoelde het ook niet lullig :)
    Het klonk gewoon heel grappig.
    Ik ken het niet, zal ook eens kijken.
     
  7. monica73

    monica73 Bekend lid

    14 mei 2011
    578
    11
    18
    Klopt zeker! Hier ligt al het speelgoed in boxen opgeborgen in kasten. Ze mogen van mij maar 1 box pakken en daar moet de hele dag mee gespeeld worden of ze ruimen het zelf eerst op voordat een andere box gepakt mag worden. Dit geeft echt rust en het nodigt creativiteit uit. Maar jeetje, wat een speelgoed hebben die twee mannen van mij. En geloof me, het is nog niks bij wat ik bij vrienden en familie om ons heen zie....
     
  8. Sue87

    Sue87 Niet meer actief

    Mijn zoon zou juist wat meer speelgoed mogen hebben, maar ik vind het rotspul; duur en ruimte rovend.
    Hij heeft duplo en zoefzoef spul en een paar ballen en wat boekjes. Daarnaast buiten een zandbak met wat pollepels en emmertjes en een fietsje.
    In de kast wat klei en tekenspullen maar hij speelt nauwelijks met het spul tenzij ik mee speel.
    Het enige wat hij uit zichzelf doet is de zandbak, met de bal spelen en kleien. Ik heb zelf ook noet zoveel fantasie... iemand tips? :p (om maar even offtopic te gaan)

    Marie Kondo lijkt me ook leuk. Ik hoop haar boeken ooit eens voor een mooi prijsje te kunnen vinden.

    Kijken jullie ook eens op moedersminimalisme.nl

    Dat is echt een aanrader!
     
  9. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.029
    323
    83
    Wat ik hier lastig aan vind is dat mijn zoon juist de verschillende soorten speelgoed combineert in zijn spel. Regelmatig worden er duplo bouwsels gemaakt, waar gewone losse autootjes in staan en dieren van ander speelgoed en ook nog een knuffel hier en daar. Dat vind ik juist zo leuk om te zien en dan lijkt het me zo zonde om te zeggen dat hij eerst de duplo op moet ruimen voor hij de autootjes mag pakken.
    Ik wissel zeker wel dingen af, er staat genoeg op zolder, maar toch blijft er ook nog genoeg beneden. Ik moet er nog even wat op verzinnen.
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    Mijn man vindt dat ze veel speelgoed hebben, ik vind het wel meevallen. Zeker beneden valt het erg mee. Maar goed, ze spelen er ook amper mee. De tuin (postzegel) staat wel overvol. Er staat altijd een trampoline en nu met de warmte ook een (behoorlijk groot) zwembad. En met het konijnenhok en de tafel en stoelen erbij is de tuin dus vol. ;)

    Binnen staat er wat beneden (wat Lego, nepKapla, spelletjes en vooral VEEL knutselspul). Op de kamer van de jongste staat wel aardig wat (Playmobil, Duplo, poppen + poppenspul en vooral veel knuffels) en op de kamer van de oudste ook het eea (Lego, PetShop en wat verdwaalde Barbies). En ze hebben allebei een kast met boeken op hun kamer.

    Hier mogen ze spelen met wat ze willen, als ze het uiteindelijk maar weer opruimen. Ik vind het ook geen probleem als ze 's avonds wat willen laten staan, omdat ze er de volgende dag mee verder willen spelen. Als ze het dan maar even aan de kant zetten, zodat we wel gewoon door de kamer kunnen lopen, kunnen zitten en ik gewoon kan zuigen ed.

    Sue87, ik ben groot van van Pinterest voor inspiratie, bijkomend voordeel is dat het verder geen ruimte inneemt oid, omdat het gewoon een website/app is. ;) Hoewel mijn kinderen zelf ook vaak genoeg wat verzinnen (de oudste heeft pinterest overigens ook ontdekt en zoekt daar soms ook ideetjes op :D). Voor mij is het vaak onherkenbaar, maar zij zijn zielsgelukkig met wat ze maken en dat is toch waar het uiteindelijk om gaat. :)
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    Ging iets fout, één keer is genoeg. ;)
     
  12. Victoria30

    Victoria30 Fanatiek lid

    1 nov 2016
    2.082
    320
    83
    Vrouw
    Ik vond het lastig om wat weg spullen weg te doen van een oude geliefde. Inmiddels toch in de vuilniszak gedaan en 1 ding bewaard van diegene. Ergens voelt het zo ondankbaar om cadeaus weg te gooien. Ik heb nu een aantal vuilniszakken met nieuwe knuffels erin staan. Goed doel in de buurt wilde het niet hebben uit hygiëne oogpunt mogen ze helemaal geen knuffels accepteren, ook ongebruikte niet. Wel lastig hoor om spullen weg te doen terwijl je een peuter hebt. Ik merk dat hij zonder aan te geven er wel nerveus van wordt. Zijn taal is nog niet ver genoeg om goed duidelijk te krijgen dat de spullen waar hij waarde aan hecht echt niet weg gaan.

    Echt minimalistisch gaat het hier niet worden. Maar ik zit wel inmiddels goed in de 'heb ik dit wel nodig' modus. Niet alleen met spullen in huis, maar ook met het kopen ervan. Ik zit nog wel met stapels cd's en dvd's die ik zou willen verkopen maar mijn vriend is zijn afspraak om op de markt te gaan zitten niet nagekomen en ik heb geen idee hoe ik er nu het beste vanaf kom zonder alles stuk voor stuk te moeten gaan versturen.

    De meubels zijn ook onder inspectie. Ik kijk wat er op te knappen valt en dan knap ik 1 meubelstuk per week op. De rest bekijk ik van of vervanging echt nodig is. Ook hou ik mijn ogen open voor handigere meubelstukken. Zodra wij ons bed weg gaan doen komt er 1 in de plaats met bergruimte en dan is het goed opletten dat ik een kast verkoop in plaats van meer plek heb om nutteloze spullen op te bergen :p
     
  13. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    @Mutsefruts88 herkenbaar wat je zegt over dingen bewaren alleen voor het geval dat.. Alleen komt dat geval nooit en blijf je met spullen zitten waar je uiteindelijk niets mee doet en dat weet je diep van binnen ook wel... Vond het ook best moeilijk om juist die dingen weg te doen :rolleyes: Vooral omdat ik diy projecten leuk vind.

    Knutsel dingen van mijn zoontje maak ik foto's van en staan in google drive. Mooie tekeningen bewaar ik ook en wil ik een boekje van maken, maar misschien dat ik ook daar ooit foto's van ga maken zodat ze digitaal altijd te zien zijn.

    Ik heb gister voor de tweede keer de keuken doorgenomen (laatste keer was in januari) en heb weer aardig wat spullen kunnen wegdoen. Ik had nog te veel thee kopjes, glazen, borden en koffie mokken staan. Want hoeveel heb je eigenlijk nodig voor een klein gezin?
    Kasten zien er nu super overzichtelijk en rustig uit! Heb wel wat glazen en mokken in de garage bewaard voor verjaardagen, maar daar heb ik voldoende plek voor (in de garage). Heb daarvoor wel een opbergdoos moeten aanschaffen, maar dat was nu eenmaal nodig.
     
  14. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    @Victoria30 Maar dat begrijpen kinderen ook nog niet joh! Ik heb met mijn zoontje (4,5 jaar) afgesproken dat speelgoed dat stuk is word weggegooid, want ook daar kon hij lang aan vasthouden. Speelgoed waar hij echt niet of nauwelijks naar omkijkt, wil ik apart houden om te kijken of hij erom gaat vragen. Zo niet, kan het weg.

    Met kinderen denk ik zelf dat het vooral belangrijk is om het goede voorbeeld te geven. Zolang jij niet mee doet aan over-consumeren en bewust aankopen doet (en erover verteld), zullen ze het zelf vast oppakken of iig een deel daarvan.
    Dat merk ik zelf ook bij voeding: omdat wij 'clean' eten, weet onze zoon niet beter dan dat en is daardoor ook helemaal niet bezig met koek of snoep.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    Ik leg ook wel eens wat weg en als ze er niet om vragen dan gaat het weg. Als ze er na verloop van tijd wel om vragen, dan pak ik het gewoon weer en is het extra interessant omdat het dan weer 'nieuw' is. :)

    Diy dingen en überhaupt knutselen is wel mijn 'zwakke plek', net als kinderkleding overigens. :eek: Ik heb dus ook een eigen kamer met naai- en lockmachine en stofjes en ook veel ander knutselmateriaal ed. En ook beneden staat het eea. So be it, ik leef ook nog. ;)
     
  16. Victoria30

    Victoria30 Fanatiek lid

    1 nov 2016
    2.082
    320
    83
    Vrouw
    Ja inderdaad, staat hier in zakken te staan en vergaat niet. Ik vind het heel lastig om in te schatten wat ik wel en niet kan doen. Hij is 2,5 jaar en als het uiteindelijk uit het oog is gaat het ook uit het hart. Maar hij is goed in het onthouden hoe iets achter gebleven is. Als ik het weghaal zonder dat hij het ziet geeft dat spanning. Als ik het in zijn zicht doet ook, maar ik denk dat het op die manier toch iets prettiger voor hem is. Het liefste zou ik het niet doen. Maar 3 kubieke meter aan knuffels is echt teveel. Met dit weer gooit hij ook een heel groot deel op zijn bed en dat is veel warmer dan dat goed voor hem is.

    Met speelgoed is er een nieuwe regel: als er iets bij komt moet er iets weg. De ruimte die ze gebruiken (behoorlijk veel). Zit aan zijn limiet en kan ook niks meer hebben als het netjes wil blijven. Voor mijzelf vind ik ook dat er een maximum aan kasten bereikt is. Ik zou nog wel wat kunnen kopen maar dan moet ik eerst iets weg doen. Maar rustig aan krijg ik ook het gevoel dat er minder nodig is terwijl ik eerst hele lijstjes kon maken.
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.358
    113
    Dat gevoel is herkenbaar!

    En de dingen die we dan wel nodig hebben, heb ik liever kwalitatief goed of extra mooi, zeg maar. En het scheelt ook dat de kinderen ouder worden. Mijn oudste dochter is pas jarig geweest en je merkt dat al het 'frummelspul' blijft liggen (ligt nog steeds in de doosjes op de kast), terwijl de boeken wel gelezen zijn of worden en ook de spullen voor haar hobby worden intensief gebruikt. De jongste moest laatst afzwemmen en ook zij heeft 'selectief' cadeautjes gekregen; ook spullen voor haar hobby en een spinner, want die wilde ze heel erg graag (en ze speelt er ook iedere dag mee, dus dan is het ook prima).
     
  18. MiaMaria

    MiaMaria Niet meer actief

    Dat herken ik. Ik wissel regelmatig met speelgoed wat op zolder ligt. Zo ook met boeken.
    En ik vind echt dat er nu al teveel staat. Wel alles netjes op z'n eigen plek (okee zo beginnen we en eindigen we de dag :D wat er tussendoor gebeurt maakt niet zoveel uit. )
    Maar wat ik soms bij anderen zie, nog veel meer. En ik bedoel daarmee echt niet dat de award voor beste moeder naar mij gaat hoor ;)
    Ik vind het wel fijn dat de kinderen ook alles weten te vinden en ook weten hoe het netjes opgeruimd moet worden. Want dat ga ik echt niet zelf doen :D
     
  19. Victoria30

    Victoria30 Fanatiek lid

    1 nov 2016
    2.082
    320
    83
    Vrouw
    Ja dat heb ik ook inderdaad. Al helemaal bij kinderspeelgoed. Ook met het oog op dat het steeds moeilijker zal worden om van spullen af te komen. Verjaardagen zullen dan ook inderdaad een struikelblok zijn als allemaal mensen met frummels aan komen zetten. Bij verjaardagen probeer ik zelf verbruik spullen te geven (zoals knutselspullen).
     
  20. Snoeki

    Snoeki Fanatiek lid

    30 jan 2014
    2.334
    258
    83
    Hier ook goed bezig.

    De administratie is weer uitgedund.

    De kledingkasten ook. Hij viel van gammelig heid uit elkaar en moest vervangen worden. Veel is kleding er weer weggegaan.

    Nog een tip met betrekking tot kleding. Ik heb regelmatig ruilavond met een vriendin. Dan ruilen we kleding en zien we er allebei weer als nieuw uit
     

Deel Deze Pagina