2 of 4 dagen naar psz

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Liyana89, 25 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    De kleuterklas hier leert al zeker wel letters overtrekken en in welke worden die letters zitten en de basis van rekenen
    Of dat het wenselijk is is een andere discussie maar als ts kind dat ook krijgt zal er vanaf dag 1 al een probleem zijn vanwege een taal barrière da's toch zonde
    Als ik de op lees schrijft ze prima Nederland dus zou zeker thuis ook al nls gaan praten
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ben ik het mee eens hoor!
     
    Biny vindt dit leuk.
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier doen ze dat enkel bij kleuters die daar ook aan toe zijn, genoeg 4-jarigen die dat echt nog niet doen omdat het te vroeg is.
     
  4. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Aan het jaartal in de nickname te zien, is de topicstarter nog relatief jong 27 of 28. Grote kans dat haar man ook in die leeftijdscategorie zit. Waarschijnlijk zijn ze niet beiden in Turkije geboren (dat zou uitzonderlijk zijn). Daarmee is hier geen sprake van 1e generatie allochtonen die zelf gebrekkig Nederlands spreken.

    2e of zelfs 3e generatie Nederlandse-Turken, zijn hier geboren, opgegroeid, en zullen voldoende of zelfs goed Nederlands spreken. Dan is er geen enkele reden om geen Nederlands tegen je eigen kinderen te spreken....

    Het kindje is (waarschijnlijk) 3e of zelfs 4e generatie Nederlandse-Turk, en loopt op deze manier onnodig een achterstand op om mee te komen met leeftijdsgenootjes.
     
    MamaVanVier1985 en Biny vinden dit leuk.
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Erg jammer dat je nu dus niet nederlands praat en nu je kind 4 dagdelen weg moet brengen

    Je begint dus nu al met 2.5 een taalachterstand, als je nu niet thuis begint met praten zal dat met 4 echt niet opgelost zijn. Je zou tweetalig op kunnen voeden je help je kind met de nederlandse taal en je onderhoud de eigen taal.

    Alleen 4 dagdelen is echt niet voldoende. Hoe had je het verder voor ogen? Alleen de Nederlandse taal op de peuterspeelzaal en school? Je geeft je kindje dan geen kans, maar dat is mijn mening.

    Op de peuterspeelzaal van uk zitten ook kindjes waar ze alleen thuis de eigen taal spreken en die praten met 3 jaar enkele woordjes en een enkeling die bijt /slaat omdat ze zich niet kunnen uiten.

    Maar antwoord te geven op je vraag zeker weten 4 dagen.ik hoop stiekem dat jullie toch nog beslissen om de nederlandse taal verwerven in de thuissituatie

    .
     
    Lieke1989 vindt dit leuk.
  6. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    #26 Micera, 26 jul 2017
    Laatst bewerkt: 26 jul 2017
    http://www.zwangerschapspagina.nl/threads/tweetalig-opvoeden.642806/#post-20329355

    @Liyana89 Ik zie in een topic uit februari dat je zelf toen nog van mening was dat je dochtertje beter óók Nederlands zou kunnen leren, maar dat je man tegen was. Dat lijkt me een groter probleem, dan de 2 of 4 dagdelen peuterspeelzaal.

    Blijkbaar zijn jullie niet uit het compromis gekomen dat hij Turks kan blijven spreken, en jij Nederlands. Waarom niet? Als dit soort belangrijke opvoedzaken lastig liggen, kan je dan misschien steun krijgen om er samen uit te komen?
     
  7. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.044
    4.239
    113
    Mijn neef is ook twee talig opgevoed, wat mijn zus en zwager deden was thuis Nederlands praten en buitenhuis Engels (taal van het land waar ze wonen).

    Maar als ze dus nu (zoals ik begrijp) eigenlijk alleen turks praat zou ik in eerste instantie voor 4 dagen psz gaan ( weet niet hoe het daar geregeld is maar hier starten ze met 2 dagdelen per week en als blijkt dat je kind op taal gebied extra hulp nodig heeft krijg je een vve indicatie en mag je 4 dagdelen komen)
     
  8. Hippo89

    Hippo89 VIP lid

    11 dec 2012
    7.351
    319
    83
    Vrouw
    Hier is geen keus in aantal dagen, hier is het gewoon 2 ochtenden in de week, wanneer het kindje, zoals mijn dochter ... In het VVe traject komt krijg je er 1 of

    Hier precies het zelfde, alleen via het vve traject kom je in aanmerking voor 4 dagen,

    Maar hier is het zo dat ze eerst 3 maanden de 2 dagen per week moeten doen en dat er daarna 1 dag in de week bij komt en dit een aantal weken aankijken en dan nog een dag krijgen wanneer ze drie jaar zijn en alleen als die vierde dag echt nodig is.

    Maar met helemaal geen Nederlands kunnen gok ik dat het kindje een taal achterstand heeft dat groot genoeg is om in aanmerking te komen voor het VVe traject
     
  9. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    Als het kindje nu nog geen nls praat zal ze met gemak een VvE indicatie krijgen
    Wordt de opvang ook nog eens vergoed :thumup:
     
  10. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.500
    5.591
    113
    Vrouw
    Dus ik had beter 2 jaar niks tegen Mn kind kunnen zeggen...o_O
     
    Ahava, Lies1611, meis1987 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. Liefste baby

    Liefste baby Actief lid

    3 jul 2014
    189
    7
    18
    NULL
    NULL
    Dit wilde ik ook zeggen. Ik woon op Curacao en hier worden veel kinderen meertalig opgevoed. Dus 1 van de ouders spreekt Nederlands en de ander papiamentu of engels of spaans. Net wat de nationaliteit is natuurlijk ;)
    Hier merk ik op school en de naschoolse opvang dat de kinderen beide talen goed beheersen.
     
  12. Regina88

    Regina88 Niet meer actief

    Maar is het niet een beetje krom dat zoiets gefinancierd moet worden door de overheid omdat iemand weigert een taal te leren aan haar kind die ze zelf goed machtig is en de taal van het land waar ze zelf is opgegroeid of geboren EN de taal van het land waarin het kind waarschijnlijk is geboren, nu woont en schoolt.
    Bovendien zijn er maar plaatsen voor een x aantal vve kinderen per psz. En alle tijd en moeite die de juffen steken in het kind wat niet naar een ander kind kan gaan. En dan de leraren van de basisschool, de logopedie die vergoed wordt en waarschijnlijk ook nodig is etc.
    Allemaal omdat de ouders de taal te onderwijzen. De taal op een psz is lang niet voldoende om een taal vloeiend te spreken.
    Als je emigreert bijv snap ik het wel. Maar nu vind ik het best krom.
     
    Zusterke, Grietjenb, louan en 4 anderen vinden dit leuk.
  13. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Ga nu Nederlands praten tegen je kind, lees voor en benoem alles wat je doet en ziet in het Nederlands en turks.daarmee geef je je kind een kans in plaats van een achterstand zoals je dat nu doet.want daar ben je mee bezig je kind met 4 stappen achterstand de wereld in zetten gewoon omdat je te koppig bent om je de taal van het Land waarin je woont aan je kind te leren. Tuurlijk is Turks leren binnen je familie belangrijk maar je woond in Nederland en moet dus Nederlands kunnen spreken en verstaan. En ja doordat je kind geen woord Nederlands verstaat zal 4 dagen psz noodzakelijk zijn om de achterstand die je hebt gecreëerd in te halen.
     
  14. MirW

    MirW Fanatiek lid

    20 apr 2017
    1.748
    555
    113
    Nederlands is de moedertaal van je kind toch? Je kindje is in Nederland geboren en heeft de Nederlandse nationaliteit?
    Lijkt me nogal belangrijk dat je kind vloeiend Nederlands leert te spreken en je niet straks overal afgewezen wordt omdat je een afschuwelijk accent hebt, bepaalde klanken niet weet uit te spreken, of het grammaticaal gewoon niet snapt.
    Zonde dat je het straks 4 dagdelen moet wegbrengen en anderen opzadelt met je eigen nalatigheid.
     
  15. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Ik vind het goed dat je hierover nadenkt want dit betekent dat je je er zelf waarschijnlijk bewust van bent dat het niet helemaal handig is hoe jullie het nu aanpakken. Daarom zou ik je ook zeker 4 dagdelen adviseren.

    Verder wil ik je meegeven dat mijn schoonmoeder precies als jullie was: de moedertaal spreken omdat dat belangrijk is, ze moesten niet vergeten waar ze vandaan kwamen etc. Echter heeft dit mijn vriend ontzettend veel problemen opgeleverd met de Nederlandse taal. Niet alleen tijdens zijn schoolperiode, nu nog. En daar loopt hij echt vaak tegen aan. Wees je hiervan bewust.
     
  16. a2cmieux

    a2cmieux Niet meer actief

    Ik woon zelf in een land waar het merendeel van de kinderen meertalig wordt opgevoed waaronder mijn zoontje.

    Mijn zoontje praat met mij Nederlands en op het kinderdagverblijf 2 andere talen die belangrijk zijn in het land waar ik woon. Mijn zoontje kan zich zowel thuis als op het kdv heel goed verstaanbaar maken en heeft zeker geen achterstand. Maar hij gaat dan ook sinds hij 10 maanden is al naar het kdv 4 tot 5 dagen per week.

    Een vriendin van mij en haar man praten thuis ook een andere taal dan de taal van het land tegen hun kinderen. Haar nu 10 jarige dochter en haar 3 jarige praten de taal echter uitstekend.

    Het kan dus wel zonder dat je de taal thuis praat, maar ik denk idd dat het dan belangrijk is dat ze wel voldoende buiten huis is.
     
  17. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    Denk dat als het in een land veel voorkomt de school er ook meer op gericht is en meerdere klasgenoten in hetzelfde schuitje zitten
    In NL is dat wel anders en kan het tempo van de hele klas niet op het kind van ts afgestemd worden
     
  18. MaMa

    MaMa Fanatiek lid

    21 dec 2012
    2.663
    376
    83
    Vrouw
    Utreg
    De moedertaal van je kind is toch Nederlands..
     
  19. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Tot ongeveer 3 jaar leren de kinderen taal heel makkelijk, het is hun sensitieve periode om een taal zich eigen te maken. Daarna wordt het lastiger en wanneer ze na de 3 jaar nog een nieuwe taal moeten aanleren, zullen ze deze nooit zo goed beheersen als hun moedertaal.

    Mijn advies zou dus ook zijn, ga zo snel als mogelijk 2-talig opvoeden. Het is echt van groot belang dat je kindje nu Nederlands gaat leren want zoals hiervoor ook al gezegd, ze zal nu al een flinke taalachterstand hebben ontwikkeld. Succes!
     
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Tot 3 jaar? Eerder tot 5-6 jaar.
     

Deel Deze Pagina