Naam veranderen?

Discussie in 'Babynamen' gestart door Tommy42, 26 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tommy42

    Tommy42 Lid

    23 jul 2017
    7
    3
    3
    Vrouw
    #1 Tommy42, 26 jul 2017
    Laatst bewerkt: 26 jul 2017
    Hoi iedereen,


    Ik zit met iets dat eigenlijk een beetje taboe is om over te praten.. Anderhalve maand geleden ben ik bevallen van een dochter genaamd Elsa. De naam vinden we prachtig en we hadden en weloverwogen beslissing genomen om voor die naam te gaan, ondanks het feit dat er een karakter die ook zo heet in de film Frozen zit. Nu, na de geboorte, komen we er eigenlijk achter dat we hadden onderschat hoe ontzettend populair deze film is. Het is inmiddels 4 jaar geleden dat 'ie is uitgekomen, maar de populariteit lijkt alleen maar te zijn gestegen. Zelfs mensen zonder kinderen kennen de karakters bij naam, echt verbazing wekkend.

    Aangezien Frozen zo’n fenomeen blijkt te zijn (groter dan welke Disney film ook), heb ik het gevoel dat de Disney-Elsa de Ariël wordt van mijn/onze tijd. We hebben nu al een aantal opmerkingen gehad in de trant van 'Oh, van Frozen?'. En ja, daar had ik me van te voren wel op ingesteld, maar niet dat het in deze mate zou voorkomen.. Ik zit nu al op het punt dat ik haast haar naam niet durf te zeggen tegen anderen vanwege de opmerkingen.. En ze is nog maar anderhalve maand op deze aardbol. Ik kan eerlijk zeggen dat we het verkeerd hadden ingeschat.

    Nu begint bij mij echter de onzekerheid te groeien; hoe zal dit haar afgaan als het gaat om spelen met andere kindjes? En als ze uiteindelijk naar school gaat? Van te voren hadden we gedacht dat de populariteit van de film inmiddels zou zijn afgenomen, zeker tegen de tijd dat ze naar school zou gaan, maar het lijkt dus alleen maar te stijgen.. Als het na 4 jaar nog steeds zó populair is, dan lijkt het me niet dat dat binnen de komende jaren zal afnemen. Zeker niet als je kijkt naar alle shampoo flesjes, haarknipjes, haarborstels etc. met Disney-Elsa erop. Ik wil niet dat mijn dochter voor altijd geassocieerd wordt met een Disney prinsesje, dat was helemaal niet onze intentie..

    Nu is Elsa een normale naam, zeker in vergelijking met Assepoester, Sneeuwwitje en Ariël bijvoorbeeld. Het is een naam die al sinds de 14e eeuw wordt gebruikt en is heel gebruikelijk in o.a. Scandinavische en Spaans-talige landen. In Nederland komt de naam iets minder vaak voor, maar dat neemt niet weg dat het een gewone naam is. Maar nu, met de ongekende populariteit van de film Frozen en het karakter Elsa, heb ik het gevoel dat de associatie heel sterk daaraan gelinkt is en ook een hele lange tijd zo zal blijven (Ariël/De Kleine Zeemeermin is inmiddels bijna 30 jaar geleden..).

    Ik zit er dus aan te denken om haar van naam te veranderen, aangezien het mij echt dwars zit. De naam die we dan zouden kiezen is onze tweede keuze, maar vinden we zeker net zo mooi als Elsa. We zouden dan Elsa als tweede naam houden. Nu is het niet zo dat de kosten mij daarvan tegenhouden, maar vooral de sociale acceptatie (onbegrip) van zo’n beslissing. Helaas hebben we ervoor gekozen om haar geen tweede naam te geven, dan was de switch naar een andere naam misschien iets makkelijker geweest..

    Aan de ene kant kun je zeggen, zet je erover heen en accepteer het, hier heb je voor gekozen. Aan de andere kant hebben we nu nog de mogelijkheid om het te veranderen, ze is nu nog zo jong dat ze geen flauw benul heeft. Maar het voelt zo lullig, eerst iedereen een kaartje sturen met ze heet Elsa en na 2 maand, oh nee toch niet.. Het voelt zo stom, enerzijds schaam ik me voor haar naam, anderzijds schaam ik me dat ik het wil veranderen.

    Sorry voor dit hele lange verhaal, maar ik moet het echt even kwijt. Hoe kijken jullie hier tegen aan?
     
  2. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Als Elsa de naam is voor jullie zou ik het gewoon houden. Zoals je zelf zegt is Elsa een naam die veel ouder is dan die film. Als het nu Mulan of Vaiana was geweest... of Ariel inderdaad.

    Ik vind Elsa een prachtige naam en helemaal niet gelinkt aan Frozen alleen. Net zoals ik Jasmina niet gelinkt vind aan Aladdin.
    Het andere karakter in Frozen heet Anna. Ik denk ook niet dat er minder Annas worden geboren.
     
    Merell90, Pepijnn, Rodaina en 3 anderen vinden dit leuk.
  3. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ik vind het een prachtige naam! Als de film als ze op de basisschool zit nog steeds zo populair is zal iedereen het juist bijzonder vinden dat ze Elsa heet vermoed ik zo :)
    En als mensen vragen, oh van Frozen? Zou ik zeggen: Nee van haarzelf.

    Onze oudste heet Eva, heel veel mensen vroegen toen ze nog baby was, oh wanneer komt Adam? Of als ze een jongen was geweest had ze Adam geheten? Een broertje zal dan wel Adam gaan eten. Heel flauw, Eva is gewoon net als Elsa een mooie naam!

    Voor volwassenen is Elsa trouwens een normale naam hoor, genoeg volwassenen die nog nooit van de Frozen-Elsa hebben gehoord.
     
    Lenaroos vindt dit leuk.
  4. Lun

    Lun Actief lid

    19 sep 2016
    104
    6
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Ik vind Elsa een prachtige naam!! Zou hem zeker niet veranderen, jullie hebben er toch bewust voor gekozen omdat jullie de naam mooi vinden?
    Zou hem lekker zo houden En haar naam met trots vertellen!
     
  5. MissFluffy

    MissFluffy Fanatiek lid

    25 aug 2016
    2.218
    870
    113
    Vrouw
    mensen hebben altijd wel wat op te merken, helemaal als ze die naam ergens van kennen. als je haar dezelfde naam had gegeven als een celeb had je dat te horen gekregen. niets van aantrekken, die rage vervliegt ook wel weer en wat je dan over hebt is doodsimpel een kindje met een mooie naam die jullie speciaal voor haar uitgekozen hebben.
     
  6. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik ben het met de rest eens, Elsa is gewoon een naam (die al veel langer bestaat dan de film Frozen) uiteindelijk zal de Frozen hype minder worden of helemaal verdwijnen en heb jij gewoon een dochter met een mooie naam.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  7. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    Zou je de naam dan ook juridisch willen laten wijzigen? Ik vraag me namelijk af of een rechter daarmee instemt. Een voornaamswijziging doen ze in principe alleen als er voldoende zwaarwichtig belang is.

    Dat ter zijde, ik zou het gewoon lekker zo laten :D! over een paar weken denkt niemand meer aan Frozen maar alleen aan jullie kleine meid en haar mooie naam

    Dus ik zeg let it go, of is het nog te vroeg voor die grap ;):p?
     
    Schuurpapier, Robijn89, xElles en 17 anderen vinden dit leuk.
  8. mellanie76

    mellanie76 VIP lid

    5 aug 2016
    17.645
    800
    113
    moeder
    Rotterdam
    Ik vind het een mooie naam en ik zou het zeker niet veranderen.
     
  9. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    6 aug 2016
    2.543
    1.895
    113
    Ik denk ook dat je wettelijk geen toestemming zou krijgen. De rechtbank zal je reden niet voldoende gegrond vinden ben ik bang..
    Overigens vind ik dat je het niet moet veranderen, prachtige naam toch?
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  10. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat de hype snel zal verdwijnen, volgend jaar komt deel 2 uit..
    Ik kan je gevoel ergens wel begrijpen, en persoonlijk zou ik dan eerder wel nu de naam veranderen dan het nog een tijd aan te kijken en ze er echt van bewust is.
    Misschien kan je kijken of je haar eerst een tijdje bij de andere naam kan noemen en kijken hoe dit voelt voordat je echt overgaat tot officiele verandering? Mocht je dan uiteindelijk toch tot de conclusie komen dat Elsa wel de naam is is er geen man over boord.
     
  11. Betsy

    Betsy Niet meer actief

    Ik moet onmiddelijk aan Frozen denken als ik de naam Elsa hoor. Dat heb ik niet bij Anna of Olaf. Ik denk ook niet dat de hype rond frozen snel overwaait, want het is verschrikkelijk populaire.
    Toch is Elsa ook een hele normale naam. Misschien niet mijn smaak, maar wel een gewone prima naam.

    Ik denk dat als je aan een hoop meisjes zou vragen hoe ze het liefst zouden heten de Elsa's je om de oren vliegen. Zou dus ook zomaar kunnen dat je dochter het straks juist heel leuk vind en vol trots haar naam verteld.

    Als jij je echt schaamt voor de naam en je echt spijt hebt kun je overwegen haar een andere roepnaam te geven.
    Maar je geefct aan dat je de naam prachtig vind. Dan denk ik eigenlijk dat je je eigen mindset moet veranderen. Het is een prima naam en jullie vinden hem prachtig. En jullie omgeving zal de naam Elsa zometeen associëren met je dochter en minder met de film.

    En uiteindelijk komt er wel weer een andere film voorbij... ;)
     
    dreumesje en Paardenbloem vinden dit leuk.
  12. MirW

    MirW Fanatiek lid

    20 apr 2017
    1.748
    555
    113
    Elsa is een prachtige naam, die ik niet met Frozen associeer, simpelweg omdat ik die film nooit gezien heb...
    Bij Ariel denk ik aan wasmiddel en niet per se aan de Kleine Zeemeermin :rolleyes:

    Als Elsa jullie naam is, dan zou ik die zeker niet veranderen, ik denk dat je daar juist spijt van krijgt.
     
  13. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.461
    3.448
    113
    Ik vind het een prachtige naam en ik zou hem ook zeker niet veranderen.

    Bovendien komt eind 2019 deel 2 uit en als die weer net zo populair wordt verdwijnt de hype nog lang niet.
     
  14. Meliflua

    Meliflua Actief lid

    8 mrt 2017
    492
    482
    63
    Vrouw
    Niet veranderen! Ik zie geen reden om jezelf te schamen voor de naam Elsa. Tuurlijk word de associatie gelegd met Frozen maar ik zou dit niet perse negatief opvatten? Ik denk ook niet dat ze hiermee gepest zal worden op school. Elsa word dan gewoon het meisje uit de klas en niet de Disney prinses.
     
  15. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.537
    7.040
    113
    Ik vind Elsa leuk! Wat je wel kunt doen is haar naam veranderen in Else of Elze bijvoorbeeld. Dan zeg je overal dat dat haar naam is, maar dat haar 'doopnaam' Elsa is. Er zijn zoveel kinderen die een andere roepnaam hebben dan de 'doopnaam'. Een roepnaam mag je volgens mij wijzigen zoveel je wil.
     
  16. Rozewolk87

    Rozewolk87 Actief lid

    11 apr 2017
    365
    136
    43
    Toen mijn dochter 1 maand oud was wilde ik ook haar naam veranderen. Veel mensen spraken het verkeerd uit (Lojs ipv Loo-is) kende het niet of zeiden van Loïs Lane. Ik dacht echt what the F beginnen we aan, nooit gedacht en het maakte me onzeker. Maar de schaamte om haar naam te veranderen was er ook, hoezo veranderen als je er 9 maanden over na gedacht hebt?
    Maar geloof me, dat ebt echt weg... mensen zijn soms gewoon dom en moeten wennen aan een naam. Over 2 maanden zul je zien dat je haar een echte Elsa vind en kan je haar niet eens meer anders noemen en ga je weer verliefd worden op de naam die je zo leuk vond!
    Het is een prima naam en tuurlijk is de link er met Frozen maar dat is tijdelijk joh! 100% achter staan, je gaat spijt krijgen als je hem veranderd
     
    Rodaina, maansneeuw, Me26 en 2 anderen vinden dit leuk.
  17. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Wij hebben ons zoontje (nu een week oud) Max genoemd. Mijn man heeft nu al 7x gehoord oh is hij dan net zo snel als Max verstappen? Ik denk dat het mannenhumor is want tegen mij is dat nog geen een keer gezegd haha. En misschien dat er ook nog mensen zijn die het de associatie hebben met een dier. Jammer dan. Ik ken ook honden die fleur heten. Het is niet dat we hem fikkie hebben genoemd..

    Ik vind Elsa prachtig! Ik zou het zo laten omdat ik denk dat mensen het alleen zeggen omdat ze niet weten wat te zeggen. Behalve als jullie het echt niet kunnen loslaten dan moet je er wat mee.
     
  18. Do1981

    Do1981 VIP lid

    9 dec 2016
    5.483
    3.341
    113
    Ik denk ook dat het niet nodig is om te veranderen, ze wordt vanzelf een echte Elsa en dan associeer je de naam alleen nog maar met haar ipv met de film.

    Nog een praktische aanvulling. Misschien is het wel redelijk makkelijk om een 2e naam toe te voegen? Eventueel kun je die dan altijd nog als roepnaam gebruiken?
     
  19. bababoe

    bababoe Fanatiek lid

    11 mrt 2011
    1.639
    592
    113
    Precies dit!
     
  20. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Dit!
     

Deel Deze Pagina