Bijvoeding uit flesje i.c.m. borstvoeding

Discussie in 'Dysmatuur' gestart door Soezz, 22 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Soezz

    Soezz Lid

    11 jul 2016
    57
    4
    8
    Onze zoon (2 weken) is dysmatuur geboren (2430 gr bij bijna 38 weken). In het ziekenhuis heeft hij gelijk bijvoeding gekregen ivm zijn gewicht en omdat hij in slaap valt aan de borst (later kreeg hij een flesje afgekolfde melk als bijvoeding), maar met de bijvoeding ben ik inmiddels gestopt op advies van het consultatiebureau. Zij gaven aan dat hij lui wordt van het flesje en straks helemaal niet meer aan de borst wil drinken.

    Nu geef ik hem alleen de borst, maar ik heb het idee dat hij niet genoeg binnen krijgt. Hij drinkt meestal maar erg kort, valt in slaap of stopt gewoon met drinken, en heeft na de voeding al snel weer honger. Hij pakt vaak ook maar één borst, waarna ik de ander alsnog moet kolven. 's Nachts is dit zo vermoeiend. Ik wil hem graag in ieder geval snachts de fles met gekolfde melk geven, is dit echt zo erg als het consultatiebureau doet geloven?

    Wie heeft er tips?
     
  2. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Hier was dochter niet klein (zelfs 4400 gram), maar zij dronk ook niet goed uit de borst. Hier heb ik een laktatiekundige laten komen. Ik probeerde telkens eerst de borst en dan voedde ik na met een klein flesje. Soms pakte ze de borst helemaal niet (zoals snachts, dan moesten we haar namelijk wakker maken) en kolfde ik en gaf mijn man de fles. De fles gaven we wel op de zij zoveel mogelijk op de borstmanier en de fles horizontaal zodat ze moeite moest doen. Na 4 weken begon ze beter te drinken en na 5 weken had ik haar volledig aan de borst. Ze is nu bijna 21 maanden en krijgt nog steeds bv.

    Ik zou op de momenten dat je echt het idee hebt dat hij onvoldoende binnenkrijgt doordat hij de kracht mist een klein flesje nageven (wel telkens eerst de borst, behalve misschien snachts, want dan kan jij kolven terwijl je partner het flesje geeft). En bijvoorbeeld de ochtend wel alleen de borst (mijn dochter dronk dan het best, want dan was ze duidelijk het best uitgerust). Wel snachts kolven hoor, want nachtvoedingen zijn heel belangrijk voor de productie!

    En een laktatiekundige inschakelen bij twijfel.
     
  3. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.413
    5.508
    113
    Vrouw
    Hier was oudste dochter wat prematuur , dronk daarom niet goed, maar voor de rest exact hetzelfde verhaal als bij jou.
    Ik sluit me aan bij dit advies, alleen zou ik geen flesje geven maar fingerfeeding doen.

    Verder ts, waarom heb je geen begeleiding van een lactatiekundige ?
    Bij een kindje met een anders dan gemiddelde start is die hulp niet meer dan logisch!
     
  4. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Ik heb geen dysmature kindjes maar wel ervaring met bijvoeding /flesjes icm borstvoeding.
    Beide kinderen hebben in de kraamweek bijvoeding gehad, oudste eerst bv, daarna nog wat extra via flesje, jongste 1,5 dag volledige voeding (eerst flesvoeding, daarna afgekolfde voeding) via het flesje en daarna aan dr borst gekregen.
    Daarnaast heeft onze oudste vanaf 2 weken voor ca. 3-4 weken een halve voeding via de fles gehad. Ik had toen een mega kloof en kolfde die borst en gaf de andere borst live. Dus ze dronk eerst 1 borst en kreeg daarna nog wat uit het flesje. Voordeel was dat ze nooit heeft hoeven wennen aan de fles dus ik heb positieve ervaring met de combinatie.
     
  5. MirW

    MirW Fanatiek lid

    20 apr 2017
    1.748
    555
    113
    Bel een lactatiekundige en vraag om een borstvoedingshulpset! Dan wordt je kleintje gestimuleerd om aan de borst te drinken en beloond met de melk ut de borst èn uit het flesje dat jee om je nek hebt hangen.
     
  6. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Ik vind het een raar advies van het CB. Juist bij jouw kindje.

    Mijn dochter was ook dysmatuur en heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik kolfde omdat zij te zwak was om zelf te drinken. Als zij alleen zou drinken wat ik haar kon geven dan had ze sowieso te weinig. Maar zelf zou ze het niet aangeven omdat drinken haar superveel energie kostte. Zij heeft dus constant bijvoeding gehad met flesvoeding en later ben ik zelfs helemaal op flesvoeding over gegaan omdat ik het niet meer trok. Dus ik zou zeker zsm een lactatiekundige inschakelen maar ook eens gewoon alleen gekolfde melk geven om te kijken wat je kindje nu precies drinkt. Om te voorkomen dat hij niet veel te weinig binnen krijgt op deze manier want dat is gewoon gevaarlijk.

    Edit: haha ik zie nu dat de OP van een maand geleden is... Het is vast goed gekomen ;)
     
  7. DeniCeD

    DeniCeD Actief lid

    21 jan 2016
    230
    0
    16
    Boekhoudkundig Medewerker
    NULL
    Hoi Soezz,

    hier ook een meisje dysmatuur geboren, ingeleid 36wk 6 dagen geboortegewicht: 1910 gram.
    Hier hetzelfde, Bij ons in het ziekenhuis wilde ze ons meisje bijvoeden via cupvoeding dit heb ik geweigerd en heb gezegd dat ik het met de fles wilde geven. in het ziekenhuis hebben ze daar hele mini flesjes voor.
    ik heb haar de eerste week in het ziekenhuis elke voeding eerst aan de borst gelegd en als ze in slaap viel omdat het gewoon teveel moeite was bijgevoed met flesje. ben vervolgens gaan kolven steeds en heb haar gevoed met de afgekolfde melk ( wat toen nog niet genoeg was ) en heb de rest bijgegeven met flesje.
    eenmaal thuis was het nog steeds teveel moeite voor haar om de borst te drinken.
    Ik heb toen tepelhoedjes gebruikt, ideaal! ondanks wat het CB hierover zegt en/of andere borstvoedingskundige.
    Mijn meisje heft 8 weken volledige borstvoeding gekregen en heb ik toen niet meer bijgevoed met flesje. ze groeide super! vervolgens ben ik gaan afbouwen ivm dat ik weer moest gaan werken en op werk lastig was om te kolven. ik heb mijn borsten dusdanig "getraind" dat ze overdag kunnen zonder voedingen geven. tot aan 4 weken geleden kreeg ze 3 flesjes kv per dag als ik op werk was en de ochtend/avond en nachtvoedingen kreeg ze borst. Nu is ze 4,5 maand en krijgt ze nog steeds borst en kunstvoeding. inmiddels slaapt ze van 9 tot 7 en wek ik haar zelf op de dagen dat ik ga werken om 6 uur in de ochtend zodat ze borst kan krijgen voor ik weg ga. ik geef haar als ik thuis kom weer borst meteen om half 6 dan eet ze om 8 uur weer aan de borst, ( ze clustert dan een uur ) en slaapt dan tot de volgende ochtend. ze is inmiddels 3 x haar geboortegewicht. ze krijgt nog steeds tepelhoedjes omdat ze "lui" is geworden. zelf vind ik het ook handig omdat ik haar af en toe even terug trek en dan kan zien of er nog genoeg melk in het hoedje zit.
    wel kwam mijn dochtertje de eerste 12 weken om de 2 uur voor voiding ( ik heb gevoed op verzoek )
     
  8. Vita Rose

    Vita Rose Fanatiek lid

    6 aug 2015
    1.047
    34
    48
    Vrouw
    Nee hoor meid, echt niet!!
    Onze zoon kreeg ik na 1 week gekolfde voeding bij uit een fles ( dr. Brown smal met prematuurspeen. )
    Dit ging super en wij hebben geen last van speen/ tepel verwarring gehad!
     
  9. Roos32

    Roos32 Bekend lid

    2 jun 2013
    923
    137
    43
    Vrouw
    Wat zijn er toch rare adviezen van die consultatiebureaus! Mijn zoon was geen dysmatuur, maar viel continue in slaap aan de borst waardoor ik om het uur moest gaan voeden. Dat houd je niet vol! Geef hem lekker een flesje met afgekolfde melk en de andere voedingen leg je hem gewoon weer aan. Dat heb ik ook een tijdje gedaan. Ook beter voor jouw rust.
     
  10. Sunna

    Sunna Fanatiek lid

    10 okt 2017
    1.103
    600
    113
    Hier ook zo'n kleintje. Onze dochter kreeg een sonde voor de bijvoeding de eerste 4 dagen. Viel ook in slaap aan de borst, wij zijn toen juist in gaan zetten op de fles. Na een week kon ze het en mochten we naar huis. Ik kolfde en gaf het in een flesje. Dit heb ik 5 weken volgehouden. Als je echt graag bv geeft zou ik inderdaad lactatiekundige vragen.
     

Deel Deze Pagina