Samengesteld gezin. Hoe maak je dit succesvol.

Discussie in 'Samengesteld gezin' gestart door Huismuisie, 10 mrt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Je kan maar ergens wakker van liggen...

    Ik ben ongeveer een half jaar geleden een fantastische man tegen gekomen. Lief, gezellig, super leuke humor, succesvol, leergierig, beetje nerdie en zo anders dan welke man dan ook die ik ooit heb gedate (en dat zijn er best wat geweest)

    Hij 39 ik 30. Hij geen kinderen ik een zoontje uit een (achteraf) affaire. Ik ben al bijna 4 jaar ‘alleen’ hij is 3 jaar geleden gescheiden na een relatie/huwelijk van 11 jaar wat tevens ook zijn enige echte relatie is geweest.

    Een echte kinderwens is bij hem nooit aanwezig geweest en zijn ex wilde geen kinderen dus zodoende was voor hem dat boek wel gesloten. Nu liggen die kaarten wat anders. Maar hij heeft een soort aversie tegen samengestelde gezinnen. Ze zijn gedoemt te mislukken en mijn zoon zal hem natuurlijk nooit als zn pappa beschouwen en dat moet denk ik ook niet helemaal de bedoeling zijn.

    Maar wat nu als wij samen nog kinderen zouden willen hoe maak je dan een samengesteld gezin tot een succes? Kan je het ook een samen gesteld gezin noemen? Want mijn zoon is niet erkent en ziet zijn vader eens per twee weken een paar uurtjes. En soms zelfs een maand niet.

    Vragen waar mijn vriend mee lijkt te worstelen zijn: hou ik straks niet meer van mijn eigen kind, als die er zou komen, dan die van jou en zorgt dat dan niet voor frictie omdat jouw zoontje dat merkt?
    Stel dat alles toch eindigd in een scheiding dan ben ik jouw zoontje ook kwijt terwijl ik me wel aan hem heb gehecht.

    Zijn er hier meiden die ook al een kind hadden en erna nog kinderen hebben gekregen met een kinderloze partner en hoe gaat dat? Waar loop je tegenaan of gaat het heel natuurlijk?

    Door die twijfel heeft hij mijn zoontje pas 1x gezien en dat ging wel heel goed. We gaan komende week of de week er op een middag samen wat doen met zn drietjes dus dat is weer een stapje vooruit.

    Het is voor ons beiden allemaal nieuw en heb in mijn omgeving ook weinig voorbeelden. Maar heb het idee dat het allemaal veel lastiger zou zijn als je beiden al kinderen uit een vorige relatie meebrengt in de nieuwe.
     
  2. Springboon

    Springboon VIP lid

    9 okt 2006
    8.278
    1.834
    113
    Vrouw
    Zorg
    Waar mijn liefjes zijn
    je mag mij een pb doen..

    mijn vriend en ik zijn ook samengesteld..
    hij geen kinderen, ik 3 uit vorige relaties..

    Toch zijn we samen, bewust en gepland, zwanget van onze frummeltje.
    De buitenwereld kijkt hem aan alsof hij gek is, want hey.. dat moet je niet willen, maar wij zijn hier enorm blij (en gezegend) mee dat onze liefde voor elkaar een echte liefdesbaby heeft weten te krijgen.

    Het is voor hem ontzettend moeilijk, van 'alleen' naar ineens een huishouden met 3 kinderen die ook helaas de nodige hebben meegemaakt. Maar hij staat er wel voor ze, elke dag maar weer..
    En ik heb zoveel respect en bewondering voor hem dat ik dat dagelijks uitspreek naar hem.

    Wij weten dat we het nog moeilijk gaan krijgen, zeker met (financiele) verantwoording voor 4 kinderen (zeker als ex niets betaald voor de andere 3 maar wel van alles eist), maar wij gaan er wel voor.
     
  3. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Het lijkt mij ergens ook wat vroeg om nu al in de trant van 'een kind van ons samen' te denken als hij jouw zoontje nog helemaal niet kent? Dat hoeft toch nog helemaal niet nu?
    Ga voor nu eerst eens kijken hoe het voelt om samen een gezin te gaan vormen. Wanneer je dan een tijdje als gezin samen leeft en het fijn hebt dan voel je vanzelf of er ruimte is in je hoofd en je hart voor een kindje van jullie samen. En ik denk dat op dat moment voor hem ook ook dat gevoel gaat komen om je zoon als 'eigen' te gaan voelen en dus geen verschil te hoeven merken.
    Ik zou dit ook geen samengesteld gezin noemen als je toch in die termen wil spreken. Dat is meer dat er van beide kanten kinderen zijn en zich tot 1 gezin moeten gaan vormen.
    Het lijkt me dat jou zoontje ook eigenlijk maar 1 gezin heeft en dat is het jouwe. Zijn vader ziet hij, als ik het goed begrijp naar zo nu en dan?
    Jouw vriend wordt dan ook deel van jullie gezin. En als er op den duur nog een kindje bijkomt wordt jullie gezin groter. Zo zou ik het denk ik zien.
     
  4. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Zo kijk ik er ook een beetje naar hoor. Eerst samen maar een zien wat of hoe. Maar hij is nogal een piekeraar met tijd en wijlen.

    Ik schoot dus na een gesprek gister avond een beetje in piekermodus.
     
  5. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.507
    493
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Geef het de tijd, al is dat makkelijk praten vanaf de zijlijn.

    Onze situatie was iets anders: Toen ik mijn partner leerde kennen was ik nog net 19. Mijn partner heeft een dochter uit een eerder huwelijk, hij is 10 jaar ouder als ik en zijn dochter en ik schelen 15 jaar. Hij heeft van meet af aan geroepen "niet meer trouwen, geen kinderen meer".
    Ik had daar niet direct gedachten bij, ik was toen nog aan het studeren en met een eerste baan bezig... op zich had ik wel een kinderwens, maar dat was toen nog toekomstmuziek.
    Nu is dat in de loop der jaren aardig bijgesteld. Na een paar jaren kwam daar de omslag richting, ach misschien toch wel trouwen in de toekomst. En nog later kwam dan toch bij beiden de kinderwens naar boven.
    Inmiddels zijn we dik 24 jaar verder, twee lieve dochters aan de hand en een zoontje in ons hart.... en ach.... trouwen.... wie weet doen we dat ook nog wel eens.
     
    Brinta vindt dit leuk.
  6. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ik geef het ook absoluut de tijd. We kennen elkaar nu een half jaar en hij heeft mijn zoontje dus ook pas 1 keer een kwartiertje gezien. Niet heel lang dus.

    Van mijn mag het ook best iets vlotter gaan maar zo is het ook prima. Ik vin het ook wel prettig dat hij het tempo bepaald. Maar soms gaat zijn hoofd iets sneller dan de acties. Haha ik moet er niet aan denken nu al samen te gaan wonen en kinderen erbij is helemaal een beetje een ver van mijn bed show.

    Ik ben wel al 3 dus als ik nog kinderen wil dan moet dat geen 5 jaar meer gaan duren. En zoals ik het nu zie kriebelt het af en toe wel een beetje maar ik vind een kind aan de andere kant ook meer dan prima.
     
  7. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Hier een zoon van ruim 3 uit mijn vorige huwelijk en een maand geleden is mijn tweede zoon uit dit huwelijk geboren.

    Mijn oudste noemt mijn huidige man geen papa, maar vergist zich regelmatig en zegt het per ongeluk. Mijn man houdt net zoveel van mijn oudste als van zijn eigen zoon. Hij verteld altijd over “zijn jongens”. Mijn zoon is gek op zijn bonus papa <3 Ook hij zei dat hij geen vervanging wilde zijn en toch heeft dat jochie een permanent plekje in zijn hart gekregen! Hij voedt hem al op sinds ZL 1,5 is.

    En tja een scheiding kan altijd maar ik zou toch van het positieve uitgaan. En als het gebeurd kan je dat volgens mij in een ouderschapsplan vast leggen. Zo hebben wij het ook vast gelegd als ik, bijvoorbeeld, zou komen te overlijden, dat er wel regelmatig contact zal zijn met bonus papa en (half) broertje
     
  8. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Oh ja ik zie alles wel positief hoor. Maar dat wil niet zeggen dat je dingen niet goed moet overdenken. Ziet jou oudste zijn bio vader vaak?

    Hij heeft gewoon al eens een scheiding te verduren gekregen. Dat is hem duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten ;)
     
  9. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Mijn oudste ziet zijn vader elke maandag en donderdag en om het weekend. Dus heel regelmatig.

    Zeker is het iets om goed over nadenken! Hier heeft mijn man ook een scheiding achter de rug.... maar toch wilde hij het aan. Wel had hij al een sterke kinderwens.

    Wat zou jij willen?
     
  10. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Die kinderwens is dan alvast een verschil. ;)

    Wat ik zou willen. Dat vind ik lastig maar denk diep van binnen hoop ik gewoon dat we gelukkig en stokoud worden samen en mijn zoontje in een warm gezin opgroeit.
    Misschien zou ik dan samen met hem ook nog wel een kindje willen. Maar die kinderwens is nu niet heel sterk bij mij, sluit echter niet uit dat dat veranderd als hij graag een kind van zichzelf zou willen.

    Voor nu moeten we eerst maar eens aan elkaar wennen en vooral nu hij en mijn zoon. wij kennen elkaar nu na 7 maanden wel een beetje ;)
     
  11. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    #11 nerdygirl123, 31 mrt 2018
    Laatst bewerkt: 31 mrt 2018
    Het lijkt erop dat hij zich nogal zorgen maakt over dingen die nog niet eens spelen..
    Aan de andere kant, het is ook best iets pittigs, dus mss heeft ie gewoon wat tijd nodig om aan het idee te wennen..

    Ja, samengestelde gezinnen hebben een grotere kans op de klippen te lopen.
    Maar! Voor een man is het verschil tussen eigen kind en stiefkind kleiner dan voor een vrouw (zwangerschap, bevalling, borstvoeding; groot deel van de hechting).
    Daarbij begrijp ik uit je bericht dat de biologische vader van jouw zoontje niet echt een rol heeft in zijn leven en de opvoeding(?) Als jij er wel voor open staat dat jouw vriend deze rol wél pakt, dan denk ik dat de kans juist best groot is, dat jouw zoontje hem wél als vaderfiguur zal gaan zien.

    Verder zou ik zeggen.. geef hem de tijd om aan het idee te wennen. Investeer vooral veel tijd in elkaar. Kom er eerst achter of jullie echt samen verder willen. Maar dat doen jullie wel, zo te lezen!
     
  12. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Nou het is opzicht wel goed dat er overnagedacht wordt. Als je al zeker weet iets niet te willen dan kan je ook maar beter jezelf niet teveel pijn doen. Want dan is het gewoon zonde als je op den duur echt van iemand gaat houden en de breuk vanaf het begin al onvermijdelijk was.

    Ik heb geen idee hoe groot dat verschil werkelijk is tussen man en vrouw. Denk dat dit per persoon ook wel anders is. Ik zou een kind van een man welk degelijk gewoon accepteren maar lijkt het me wel gemakkelijker als dat kind dan ook fulltime bij ons woont. Dat zou dan gemakkelijker zijn als in de zin van een gezin vormen.

    Ja natuurlijk is die rol wel belangrijk. Maar hoe het in het vat wordt gegoten dat weet ik allemaal niet zo goed.

    Dat zeker. Al is het wel lastig elke keer oppas regelen. En mijn zoontje bij mn ouders laten logeren is ook elke keer een heel gedoe.
     
  13. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Als jullie echt voor elkaar gaan zou ik je zoontje meer intensief aan hem laten wennen. Volgens mij zei je dat hij hem 1 x heeft gezien tot nu toe? Wij kozen ervoor best snel hem te introduceren... we wilden voorkomen dat we na een tijd dan alsnog erachter zouden komen dat er geen klik tussen die twee zou zijn en de relatie dus gedoemd zou zijn. Dat was echt mijn grootste voorwaarde... want mijn zoon gaat voor! Gelukkig hadden ze vanaf het begin een goede klik
     
  14. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Maar dat is natuurlijk jullie beide keuze :) ;)
     
  15. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ik ben het weekend een paar uur met zoon bij vriend op bezoek geweest. Behalve dat ik hem wel even heel kort moest houden (niet echt een huis dat op kinderen is ingericht) ging alles goed.

    De reden dat ik er juist mee gewacht heb is dat ik het belangrijk vind dat ik mijn kind alleen voor wil stellen aan iemand die ook echt voor mijn kind wil gaan. En tot dat dit nog niet duidelijk is wil ik dat contact niet te intensief hebben. Als hij nu een duidelijk kinderwens had was dat anders. :)
    Gelukkig heb ik een heel gezellig zoontje en komt nu het mooie weer er aan. Dus zullen we nu wel wat vaker met zn drietjes op pad gaan.
     
    pardoes vindt dit leuk.
  16. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    Maar een kind van een ander accepteren is wat anders dan dat het hetzelfde voelt..

    Natuurlijk verschilt het per persoon ;)

    Bij ons heeft mijn vriend niet echt de rol van opvoeder. Ik beslis over haar, hij over zijn dochter. Natuurlijk overleggen we wel en moet ze ook naar hem luisteren. We bepalen ip samen de regels in huis (maar ik heb er wat scherpere ideeen over ;)).
    Maar bij ons zijn de biologische vader en moeder wel goed in beeld, zeg maar. Hebben ook gezag etc. Meestal overleg ik meer met mijn ex en vriend met zijn ex. Belangrijke beslissingen kan ik hooguit een mening over geven.
    We gaan bv ook niet mee naar gesprekken op school ofzo.
    Dit kan ook anders, maar wij kiezen hier niet voor.
     
  17. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Oh ja maar het hoeft ook helemaal niet hetzelfde te voelen.
    Mijn zoon heeft een biologische papa. Maar als wij samen blijven dan zal mijn vriend waarschijnlijk wel een hele belangrijke rol in zoontje zijn leven gaan spelen.

    Mijn ex heeft zoon niet erkend dus alle beslissingen zijn in die zin voor mij. Maar ik vind het niet meer dan normaal dat je als volwassene de regels bepaald. Vind het dus ook echt niet erg dat als vriend mijn zoon verteld of iets wel of niet mag wanneer we samen zijn.
    Het lijkt me juist heel vreemd als vriend een afwachtende houding richting mij zou hebben om wel of niet ergens in in te stemmen. Dat voelt niet natuurlijk.
     
  18. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    Toch zit je met stiefkinderen/ouders vaak met loyaliteit en de biologische ouder die het laatste woord heeft, zeker in t begin wordt dat ook geadviseerd (afwachtend als kinderen erbij zijn).
     
  19. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Oh ja uiteraard moet ik hem als moeder altijd even corrigeren als eerste maar stel ik ben bij vriend met zoon dan vind ik het niet meer dan normaal als ik even iets niet zie en mijn vriend heeft dat door dat hij zoon zegt dat hij dat niet moet doen.

    Ach als het maar op een natuurlijk manier gaat toch ;)
     

Deel Deze Pagina