Een 'corrigerende tik' aan je kind geven. Wat vind jij?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Babyopkomst, 16 mrt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Hah ik heb dat met de jongste. Als hij boos is, geven we standaard eerst eten. Meestal is hij gewoon hangry.
     
    Blijdorp, Nescio en Manque vinden dit leuk.
  2. Pantoffelheldin

    Pantoffelheldin Niet meer actief

    Wat ik me dan oprecht afvraag : stel jullie zien iemand zijn/haar kind een tik over de vingers geven , zou je hier dan ook wat van zeggen ??
     
  3. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.712
    32.572
    113
    Bij een bekende denk ik wel
     
  4. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Wil hier even op reageren omdat ik degene ben die meldde dat mijn moeder en mijn schoonmoeder met de pollepel en slipper sloeg.....Uiteraard wanneer er gewoon écht totaal niet geluisterd werd....Het is echt niet zo dat onze ouders om ieder wissewasje sloegen of zo.

    Feitelijk kwam het zó weinig voor (denk aan 1x pj of zo) dat wanneer het gebeurde je ook daadwerkelijk wist dat je 10 grenzen te ver was gegaan.......

    En nee dat heeft niets met cultuur te maken, maar met generatie (mijn oudste broer is 50, dus geen probleemjongere meer lijkt me ;)) en het werd toen niet als vreselijk gezien, maar als redelijk normaal. Mijn moeder (bijna 75) werd door mijn oma, die echt de liefste vrouw op aarde was, geslagen met de matteklopper. Is dat goed??? Géén idee. Maar in die tijd was het normaal.

    Ook op school ben ik wel eens een flinke draai om mijn oren gekregen van de meester (wij kregen les van broeders en nonnen, dus je had maar te luisteren in de klas) omdat ik niet op zat te letten. Dat mocht toen overigens helemaal niet, maar ik haalde het echt niet in mijn hoofd het tegen mijn ouders te zeggen, aangezien zij waarschijnlijk hadden gezegd dat het vast mijn eigen schuld zou zijn geweest.

    De keren dat ik slaag heb gehad van mijn ouders zijn op 2 handen te tellen en volgens mij ook echt wel verdiend. Mijn moeder sloeg zelden en mijn vader nóg minder, omdat hij mishandeld is thuis. Hij wist echt wel het onderscheid tussen mishandelen en een corrigerende tic.
     
  5. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Nee, als het gewoon een tik is niet. Het kind kan wel vanaf 4 uur in de ochtend stierlijk vervelend aan het doen zijn dat moeder het in de middag wel compleet beu is....Je weet toch niet wat er achter de voordeur van ieders huis gebeurd.

    En ik heb zelf meerdere kinderen, dus ik wéét dat ze soms het bloed onder je nagels vandaan halen.

    Je bent zelf als ouder óók een mens met eigen behoeften en zwakheden he? Je bent er zelf ook nog. Je hoeft je niet onder te laten sneeuwen door je kind. en dus mag je als ouder ook af en toe voor jezelf opkomen.
     
    Blijdorp, Glimmer, Chocolat en 2 anderen vinden dit leuk.
  6. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    @Lieke1989 volgens mij lees jij niet goed.

    Ja het is een eer om een kind op te voeden. Een eer! Een groter geschenk bestaat gewoon niet en dat moet je koesteren!

    Dit betekend niet dat je je kind moet verpesten! Dit betekend dat je je kind moet begeleiden tot een lieve, goede volwassenen man of vrouw die klaar is voor de wereld.

    Mijn kind is niet verwend en heeft zeker geen brutale mond. Het is juist een heel gemakkelijk ventje. En hij kan heel goed met teleurstellingen omgaan.

    Hier moet hij ook luisteren en hebben we ook niet alle tijd van de wereld om op hem te wachten tot hij iets wil doen. Veel dingen moeten nu eenmaal nu gebeuren.
    Maar ik leg het hem in het kort uit en ik kan ook streng zijn als het moet maar de keren dat ik echt streng moet zijn op een jaar zijn op 1 hand te tellen. 2 keer geweest dat ik eens echt boos ben moeten zijn op hem. En hier heeft hij van geleerd, zonder hem te moeten straffen.

    Hij is zeker niet verwend maar best meegaand en begrijpt heel erg veel.
    En het 'begrijpen waarom' is het belangrijkste in de opvoeding.
    Ja ik kan hem tikken geven of straf geven maar dan luistert hij uit angst voor de straf en niet uit het begrijpen van.

    Bericht kan rommelig zijn. Typ het even snelsnel tijdens pauze op het werk.
     
    jupke, Twinkle81 en Fietwordtmama vinden dit leuk.
  7. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Nou dit dus!!

    Ik kan af en toe niets met dat zachte gedoe van sommige ouders en maar waarschuwen en toegeven.
    Kinderen hebben grenzen nodig, juist ook om te ontdekken.

    Soms is nee gewoon nee en ik hoef met niet elke keer te verantwoorden aan mijn kinderen, gewoon nee.
    Ik merk wel dat wat werkt bij mijn ene kind, echt niet werkt bij mijn andere kind.
    Het 'tot 3' tellen werkte prima bij mijn dochter, maar niet bij mijn zoon. Met hem los je dingen op met humor... (bv 1x keer heb ik hem gewaarschuw; nog 1 keer en er zwaait wat!! riep ik... toen zei hij ja je hand!! Idd tegen je bil... wij lachen maar hij begrijp me dondersgoed).
     
  8. DastyQueen

    DastyQueen Niet meer actief

    Nee absoluut niet.
     
    Glimmer en Pantoffelheldin vinden dit leuk.
  9. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Dan heb jij een heel gemakkelijk kind.

    Mijn middelste van 3 zou bij zo'n aanpak enorm vervelend worden. Zij begrijpt ook heel veel maar heeft ook een sterke eigen wil. Heel fijn, maar als je haar niet begrenst walst ze zo over je heen. Dat doet ze nu al bij haar grote zus.

    Mijn oudste lijkt meer op jouw zoontje. Althans, tot ze 4 werd. Vanaf die leeftijd ben ik echt strenger moeten worden. Ik merk het meteen als ik ze te veel ruimte geef. Zij heeft ook behoefte aan grenzen. En daarbinnen is alle ruimte voor warmte, liefde en positieve aandacht.
     
    DastyQueen en Lieke1989 vinden dit leuk.
  10. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Nee. Omdat een tik geven iets anders is dan slaan.
     
    DastyQueen en Glimmer vinden dit leuk.
  11. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Ik heb een beetje moeite met die uitspraken als: "geen wonder dat de kinderen van nu zo brutaal zijn/denken dat ze alles mogen" merk ik.
    Ten eerste, over welke kinderen gaat dit dan? Ik ken ze niet namelijk.. Ik herken mijn kinderen en hun vriendjes/vriendinnen en de kinderen van mijn vriendinnen er i.i.g niet in. Stuk voor stuk welopgevoede, beleefde en nette kinderen, natuurlijk de een wel wat drukker dan de ander. Het zijn heus geen gedweeë papkindjes die overal maar ja en amen op zeggen, zeker mijn kinderen niet. :rolleyes:
    Maar die algemene tendens zie ik hier in mijn omgeving totaal niet eigenlijk.
    En dan stoor ik me ook aan de link die er gelegd wordt met de meer "gelijkwaardige" opvoeding. Ik lees ook een paar keer "mijn kind heeft grenzen nodig". Dat is zo'n hardnekkig misverstand, natuurlijk begrens ik mijn kinderen wel! Alleen op een andere manier dan andere ouders, maar dat is toch prima? Ik probeer hier continu tegen iedereen te zeggen dat dat ónze manier is en dat dat voor ónze dochters werkt. Ik probeer respectvol te zijn over de opvoedstijl van anderen en dan vind ik het eerlijk gezegd een beetje pijnlijk/vervelend om dat soort opmerkingen opmerkingen te horen.

    Dit is ook exact de reden dat ik hier op het forum altijd een beetje terughoudend ben over onze opvoedstijl.;)
     
    Marbloempje, Blijdorp, jupke en 5 anderen vinden dit leuk.
  12. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    #312 sydneys, 18 mrt 2018
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 mrt 2018
    Inderdaad! Hier ook nog geen enkel brutaal kind over de vloer gehad. 1 manneke wou hier eens bij de tv meubel spelen. Daar zei ik letterlijk tegen 'he .... vriend, ik weet dat dit thuis mag maar hier spelen we niet bij de tv maar je kan wel daar spelen" en dat was goed en hij heeft het nooit meer gedaan. En zo zijn alle vriendjes hier opgevoed die ik in huis heb gehad.

    En ik lees hier veel over 3 waarschuwingen. 3? Euhm hier meld ik het 1 keer en niet meer! Ik ben geen papegaai hè.
    Gedraag je je niet in de albert Heijn? Oké ik vermeld dit 1 keer bij een 2e neiging ga je niet alleen nu de kar in maar ook de eerstvolgende keer.
    En dit doe ik op een normale manier. Wordt ik boos, lok ik hem uit. Doe ik dit gewoon normaal maakt hij er ook geen heisa van maar hij weet wel dat dit dus echt niet kan bij mij.

    Dit doe ik ook zeker niet bij alles. Met een peuter aanleren ergens niet aan te komen haalde ik hem bijvoorbeeld 50 keer ergens van weg.

    Elke situatie is anders van hoe ik reageer maar ik kijk er wel naar dat het ook bij ons past.

    En hier is ook niet alles gemakkelijk. Met zijn obsessies heb ik het soms moeilijk. Vooral het moeten rennen. Nu heeft hij waarschijnlijk een rugzakje en wat ben ik dan blij dat ik hem voor die zaken niet straf maar echt actief naar oplossingen zoek.
     
  13. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.039
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Er zijn er meer zoals jij hoor ;) Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat het bij mijn dochter niet altijd lijkt te werken. We hebben veel moeite met het opvoeden en regelmatig afspraken gehad bij een pedagoog. Ze heeft een erg sterke wil. Soms helpt het juist beter om dr wat korter te houden, strakke grenzen. Terwijl dat helemaal niet is wat ik wil :$ Maar als ik dr maar een klein beetje ruimte geef, pakt ze alles. Dus soms kun je qua opvoeding iets in je hoofd hebben, maar werkt het niet.
     
  14. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Uiteraard. Je kijkt naar je kind en naar wat bij hem/haar past. Maar dat zeg ik ook steeds, iedereen doet het op z'n eigen manier. ok, met tikken heb ik dan persoonlijk meer moeite, maar ook daarover heb ik niet persé zendingsdrang. Ik ben niet iemand die de barricaden opgaat, maar respect voor degenen die dat wel doen hoor! :thumup:
     
  15. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Even voor de duidelijkheid. Jongste is net 4 en waarschijnlijk hooggevoelig (zal er bij sommigen hier ook wel niet inkomen, want softe term). Hij is totaal overprikkeld en niet zichzelf sinds hij naar school gaat. Dus als oplossing hebben we nu gevonden dat hij op ochtenden dat hij het niet trekt later mag komen.
    Ik ga ervan uit dat dit tijdelijk zal zijn, en dat hij op deze manier beter kan wennen aan school.
     
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.712
    32.572
    113

    Voor de laatste keer, geen straffen of tikken wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn! Waarom kan dat niet doordringen?
     
    Blijdorp vindt dit leuk.
  17. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Lees mijn laatste zin.
     
  18. BeckyB

    BeckyB Actief lid

    8 dec 2016
    204
    39
    28
    Laatst op een feestje zag ik dat een oma haar kleinkind een klap in het gezicht gaf. Moeder gaf geen reactie.
    Dit zou ik als moeder nooit van mijn (schoon) ouders accepteren. Gelukkig zijn het er ook niet de mensen naar.
     
    DastyQueen vindt dit leuk.
  19. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    wow!! dat vind ik dus wel echt vééééél te ver gaan! En valt voor mij absoluut niet onder een corrigerende tik! Zoiets zou ik echt nooit bij mijn kind doen en ik zou het al helemaal niet van een ander accepteren zo met mijn kind om te gaan!
     
    Zara75, Blijdorp en BeckyB vinden dit leuk.
  20. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Grappig. Hier precies andersom. Jongste kan echt pittig zijn. Dus ik dacht. Consequent blijven, strenger optreden. Maar hoe meer ik dat ging toepassen hoe moeilijker het werd. Sinds kort zitten we bij een gezinscoach (ivm zindelijkheid probleem) en zij adviseerde juist de ruimte te geven. Dat was zo fijn om te horen. Past veel beter bij mijn idee wat het beste voor hem zou zijn.

    Zo zie je maar weer. Ieder kind heeft zijn eigen optimale aanpak. Ze hebben ook allemaal grenzen nodig, maar de manier waarop die grenzen bewaakt worden verschilt gewoon overal.
     

Deel Deze Pagina