Cerazette blijven gebruiken?

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door Dubbelfriss, 15 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Dubbelfriss

    Dubbelfriss Bekend lid

    14 jul 2017
    582
    130
    43
    Vrouw
    Hoi allemaal,

    Gebruikte de cerazette vanwege de borstvoeding maar nu gestopt met bv. De apotheek en dokter gaven beiden aan dat ik deze niet meer moest gebruiken als ik zou stoppen met bv maar eigenlijk bevalt de pil me prima. Ik weet dat je em exact rond dezelfde tijd moet innemen en dus niet moet vergeten maar ben wat dit betreft wel secuur. Wilde liever niet terug gaan naar de mycrogynon vanwege het heftige ontpillen wat ik had en er dus achter kwam dat ik liever minder hormonen in neem. Weet dat er nog andere ac is maar ben over de pil wel tevreden. Ben echter wel bang voor de "horrorverhalen" over vrouwen die toch zwanger zijn geworden met deze pil. Dus in hoeverre is deze pil nou betrouwbaar? Twijfel vooral door het advies van de apotheek en de dokter. Iemand die deze pil ook slikt zonder bv te geven?
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hij is gewoon net zo betrouwbaar als combinatiepillen hoor, zeker als je hem iedere dag rond dezelfde tijd slikt (maar dat is met de combinatiepil ook het advies).
    Enige nadeel vind ik dat ik totaal niet weet wanneer ik ongesteld word met cerazette; de ene keer zit er 3 weken tussen, dan weer 6, ene keer is het heeeel licht, dan juist weer zwaar, vaak heb ik 2 dagen wat spotting, dan 2 of 3 dagen niks, en ineens gaan de sluizen open...
    Maar zelf mag ik geen combinatiepil meer, ik heb zwangerschapscholestase gehad en heb zonder pil ook cholestatische klachten gedurende mijn cyclus (jeuk jeuk jeuk). (Met combinatie-pil zou ik dat ook hebben, van de gyn mocht ik het niet eens proberen omdat ik heel heftige zwangerschapscholestase had.)
    Cerazette is mijn enige optie wat betreft hormonale anticonceptie, en zonder cerazette kan/wil ik eigenlijk niet vanwege die cholestatische klachten. Gyn heeft me verzekerd dat het gewoon net zo betrouwbaar is als andere pillen, dus prima zo.
     
  3. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.407
    3.964
    113
    noord holland
    Deze pil is net zo betrouwbaar als andere en dat strikt innemen is ook niet zo strikt. Je moet hem binnen 36 uur innemen na de vorige. Dat is dus gewoon elke ochrend of elke avond, net als een andere pil. Alleen daar is het binnen 48 uur volgens mij nog betrouwbaar dus het vergeten is minder 'erg'.
    Pil bevat geen oestrogeen maar alleen progesteron. Het heeft dus een iets andere werking.
    Ik heb hem ook ooit geslikt vanwege de bv en ben toen naast de huisarts gegaan na het stoppen of ik hem kon blijven gebruiken omdat ik er niet ongesteld van werd. Hij heeft dit netjes uitgezocht en hij is gewoon net zo betrouwbaar. Mensen verwarren het meestal met de minipil van vroeger, maar het is geen minipil. Dat is wat anders.
    Niet iedereen heeft het geluk om niet ongesteld te worden. Soms is er veel tussentijds bloedverlies wat niet gewaardeerd wordt of wordt het verward met onbetrouwbaarheid. Maar hij is veilig.
    Ik heb hem 9 jaar gebruikt. Toen was het de bedoeling om weer te proberen zwanger te worden en ben ik gestopt.
    Het laatste jaar had ik wel steeds vaker onregelmatig bloedverlies dus anders was ik waarschijnlijk wel op iets anders over gegaan. Na stoppen was ik de 2e ronde zwanger.
     
  4. bababoe

    bababoe Fanatiek lid

    11 mrt 2011
    1.647
    592
    113
    Ik gebruik deze pil al jaren (muv de periodes dat ik zwanger wilde worden) ivm eerdere trombose waarbij de combinatiepillen allen worden afgeraden. Je kunt m dus prima langer gebruiken, hij is niet alleen voor tijdens de borstvoeding. Nooit tussendoor zwanger geworden, en wel redelijk snel zwanger geworden na het stoppen ermee (ronde 6 en ronde 2). Ik ben een van de gelukkigen die niet meer ongesteld wordt met deze pil (hoewel dat na mijn tweede zwangerschap wel even duurde pff), dus ik vind m heel prettig (alleen denk ik wel dat ik ervan aangekomen ben, dat vind ik wat minder).
     
  5. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    Ik gebruikte die ook gewoon zonder dat ik ooit bv heb gegeven. Ik wilde cerazette graag omdat het maar 1 hormoon is ipv 2. Ik werd af en toe ongesteld, al was het amper zo te noemen. De keren dat ik gestopt ben met de pil was ik zo zwanger. Met cerazette niet zwanger geraakt hoor.
     
  6. Dubbelfriss

    Dubbelfriss Bekend lid

    14 jul 2017
    582
    130
    43
    Vrouw
    Dank jullie voor de berichten. De bijlsuiter gaf idd ook dat hij net zo betrouwbaar is. Snap niet goed waarom dokter en apotheek dan zo'n ophef maken. Mijn vorige huisarts zei na de geboorte van de eerste zelfs dat als ik echt niet zwanger wilde worden nog condooms moest bijgebruiken. Ik word zelf trouwens ook (nog) niet ongesteld bij deze pil. Maar dat kan dus wel nog komen evt?
     
  7. Dubbelfriss

    Dubbelfriss Bekend lid

    14 jul 2017
    582
    130
    43
    Vrouw
    Hoe weet je dat je ervan aangekomen bent? Zijn t niet gewoon nog zwangerschapskilo's die zijn blijven plakken
     
  8. Emilie69

    Emilie69 Niet meer actief

    @Dubbelfriss
    @bababoe zegt:
    Ze zegt dus nergens dat het zo is!

    Ik ben ook lang cezerette blijven gebruiken. Na 5 jaar toch overgeschakeld op Yaz. Een lichte pil, maar wel een combinatiepil. Voordeel is ook hier dat ik niet meer menstrueer.
     
  9. bababoe

    bababoe Fanatiek lid

    11 mrt 2011
    1.647
    592
    113

    Nou ik denk het zoals Emilie69 terecht opmerkt, en wel omdat ik mijn zwangerschapskilo's beide keren eigenlijk meteen na de bevalling weer kwijt was (10 en 6), maar na start met de cerazette de kilo's er wel weer aan kwamen. Beide keren dus, vandaar dat het een patroon lijkt en ik een verband vermoed.
     
  10. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik ben bij iedere pil aangekomen, echt vrij duidelijk kilo’s die er de eerste 3 mnd na starten van de pil bij kwamen. Maar bij Cerazette niet erger dan bij Cilest, Lovette en andere merken die ik heb gebruikt.
     
  11. Dubbelfriss

    Dubbelfriss Bekend lid

    14 jul 2017
    582
    130
    43
    Vrouw
    Hmm... Ik ben ook weer wat aangekomen (niet direct toen ik met de pil startte) maar eigenlijk sinds kort. Slik de pil sinds maart nu. Weet niet of het van de pil is maar sport zo'n 3 tot 5 x pw in de zomer en merkte ineens aan mm kleding dat ik aan was gekomen. Kan natuurlijk ook zijn omdat ik nu regelmatig in de zomer weer een glas wijn bij t eten pak.....
     

Deel Deze Pagina