Krijgt mijn baby wel genoeg?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Nasibal, 23 sep 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
    Hoi dames,

    Mijn baby van 2 weken krijgt uitsluitend borstvoeding. Hij komt gemiddeld 10 keer per dag en drinkt meestal beide borsten (ongeveer 10 minuten per kant, tot hij zelf loslaat of niet meer effectief drinkt en overgaat op sabbelen). Ik geef borstvoeding met behulp van een tepelhoedje omdat het anders voor mij te pijnlijk is om te voeden, ik heb namelijk ontzettend gevoelige tepels.

    Al in de kraamweek was het zo dat mijn baby niet veel poepte in het begin. Hij heeft gepoept tijdens de bevalling en daarna pas weer op dag 4. Daarna wel dagelijks tot en met dag 8. Vervolgens heeft hij alleen gepoept op dag 11 en 13. Inmiddels zijn we op dag 15.
    Hij poept nu dus om de 2 dagen. Maar overal lees ik dat een pasgeboren baby met borstvoeding 3-4 vuile luiers per dag zou moeten hebben.

    Krijgt mijn baby wel voldoende melk binnen? Of zou ik bijvoeding (flesje melk) moeten gaan geven? Of is het normaal dat een newborn niet meerdere keren per dag ontlasting heeft? Als het niet goed is, met wie zou ik dan het beste contact opnemen: huisarts, consultatiebureau, verloskundige?

    Mijn baby plast verder goed, elke keer als ik hem verschoon heeft hij een natte luier (8-10x per dag) en hij oogt verder tevreden. Hij lijkt ook niet veel last te hebben van krampjes tot nu toe.

    Wie kan mij helpen/adviseren?
     
  2. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Hoewel altijd gezegd wordt dat baby's niet dagelijks ontlasting hoeven te hebben, is de richtlijn van lactatiekundigen toch dat een bv baby tot minstens twee maand oud wel dagelijks ontlasting zou moeten hebben. Het kán zijn dat je baby het gewoon lekker anders aanpakt, maar het is altijd een goed idee om dat eerst met een lactatiekundige te bespreken.

    Sowieso kan voeden met een tepelhoedje een goede melkstroom blokkeren, dus dat kan al een probleem zijn. Bijvoeden met fv zéker niet doen, want daarmee bouw je op deze leeftijd de facto je bv af. Wat je wel kan doen, is vaker aanleggen. Tien keer per dag voeden is goed, maar nog vaker is zeker niet abnormaal.

    Contact opnemen met het cb, de verloskundige of de huisarts zou ik afraden. In de meeste gevallen zijn er helemaal slecht geïnformeerd over bv, waardoor je sowieso geen optimale adviezen zal krijgen. De beste optie nu is een lactatiekundige, of toch minstens contact opnemen met La Leche League voor gratis advies per telefoon.

    Veel succes.
     
  3. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.503
    5.594
    113
    Vrouw
    Is er al naar het tongriempje/lipbandje gekeken?
    Aangezien je zegt dat het zo pijn doet, dat zou niet de bedoeling moeten zijn
     
  4. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.078
    286
    83
    Emmeloord
    Ivm je productie, kolf je wel na een paar keer op een dag? Je borst kan minder goed geleegd worden door het hoedje.
    Of je baby genoeg krijgt klinkt mij als van wel. Is de groei er ook. Verder alert? Soms nemen baby’s alles op en blijft er geen rest over om ontlasting van te maken.
     
  5. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
     
  6. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
    Nee eigenlijk niet. Kan een lactatiekundige dat ook? Of moet ik hiervoor bij de huisarts terecht?
    Ik vraag me af of het daar aan ligt dat voeden pijn doet. Ik heb van nature gewoon erg gevoelige tepels, ook als ik geen borstvoeding geef doen ze snel pijn. Met de kraamhulp hebben we er heel goed op gelet dat mijn zoontje goed aanhapte. Dat deed hij prima maar ik moest de pijn echt verbijten.
    Soms leg ik mijn zoontje nog even aan zonder tepelhoedje, hij drinkt dan ook goed maar ik zelf heb dan 2 uur lang een zeer pijnlijke tepel.
     
  7. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Lactatiekundige kan dat beter dan een huisarts. Die kan ook meekijken of je baby écht goed aanhapt, want helaas weet de kraamhulp dat ook niet altijd goed.

    Gebruik je al Lansinoh zalf voor op je tepel? Lifesaver hier.
     
  8. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
     
  9. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
    Purelan van medela hier, de tube is al bijna leeg :D
    Ik ga dinsdag na het wegen contact opnemen met de lactatiekundige. Bedankt voor je tips!
     
  10. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.503
    5.594
    113
    Vrouw
    @Nasibal
    Dit inderdaad, door een lactatiekundige laten kijken.

    Hier bij de 3e was de bv al
    Om zeep door de kraamhulp voordat het goed op gang was gekomen;)

    Volgens de kraamverzorgster had ze geen kort tongriempje, uiteindelijk bij de KNO arts bleek ze wel degelijk een (heel) kort tongriempje te hebben.

    En ja BV kan daardoor HEEL pijn doen, omdat de tepel niet goed in de mond zit.

    Laat hier dus echt naar kijken
     
  11. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Gezien je zegt dat je baby zo veel afgevallen was, in combinatie met het gebrek aan ontlasting, zou ik toch denken dat hij te weinig melk binnenkrijgt. Misschien eens borstcompressie proberen bij het drinken, als je niet vaker kan of wil aanleggen.

    En nee, je hoeft niet altijd na te kolven bij een tepelhoedje. Maar je moet wel heel alert zijn op te weinig drinken (te weinig bijkomen, te weinig ontlasting of plas, en bij jou: harde plekken op de borst) omdat dat nu eenmaal een risico is bij zo voeden. Heeft de kraamhulp je dat niet verteld?
     
  12. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Eerste gevoed met tepelhoedje en nooit nagekolfd. Was mijn grootste baby. Tweede en derde zonder tepelhoedje poepten ook maar eens in de paar dagen. Als ze goed groeien is dat niet erg. Rite aid gelpads hebben hier mijn tepels gered.
     
  13. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
    Hi dames,

    Ik heb gisteren mijn zoontje gewogen en hij is 170 gram zwaarder dan vorige week. Hij weegt nu 100g meer dan zijn geboortegewicht.
    Ik heb ook telefonisch contact gehad met de lactatiekundige. Ze gaf aan dat ze af en toe wel eens een kindje ziet dat ook in die eerste weken niet dagelijks/meerdere keren per dag ontlasting heeft. Het belangrijkste was dat hij goed was aangekomen. Ik moet hem nu wekelijks even wegen tijdens het inloopspreekuur en zolang zijn groei goed is (minimaal 150g per week) is het geen probleem dat hij niet dagelijks ontlasting heeft. Als zijn groei minder is moet ik weer contact opnemen met de lactatiekundige en kijken we welke stappen we moeten nemen.
    Ook gaf ze aan dat ik met de huisarts contact op zou kunnen nemen als mijn zoontje teveel last had van het niet kunnen poepen. Vandaag heb ik de huisarts gebeld omdat hij al 2 dagen erg last heeft van zijn buikje en enorme stinkende winden laat. Ik heb een ampul microlax gekregen om de ontlasting op gang te brengen maar ook hij gaf aan dat niet dagelijkse ontlasting nog niet direct alarmbellen doet rinkelen bij een borstgevoede baby.

    Vooralsnog kan ik dus op deze voet door blijven gaan. Volgende week gaan we weer wegen en hopelijk blijft mijn baby deze stijgende lijn volgen!
     
  14. Nasibal

    Nasibal Actief lid

    22 mei 2016
    174
    48
    28
    Horssen
    Over het opletten op voldoende plasluiers en harde plekken in mijn borsten heeft de kraamhulp me wel geïnformeerd. Over het nakolven niet. Al heeft ze dit wel gevraagd aan de verloskundige toen die voor de laatste keer op visite kwam, maar de verloskundige zei dat dit niet persé noodzakelijk is. Letterlijk zei ze "waarom kolven? Wat de kolf eruit haalt kan de baby zelf ook. Kolven heeft geen meerwaarde als de baby voldoende aangelegd wordt".

    Borstcompressie zou ik misschien wel toe kunnen passen. Hoe werkt dat? Zou de melk dan niet te snel gaan voor mijn zoontje? Als hij er 3u tussen heeft gelaten stroomt de melk ook hard en moet hij soms even flink slikken om alle melk weg te krijgen.
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Zoals ik al zei : nakolven hoeft helemaal niet. Maar bij gebruik van een tepelhoedje gaat het concept «de baby doet dat beter» niet altijd op, omdat baby's met zo'n hulpstuk vaak minder efficiënt drinken. En dus de borst minder goed legen.

    Borstcompressie zoek je best even op op Google voor de juiste techniek. Je hoeft dat niet meteen bij het aanleggen toe te passen, dat kan iets later ook. Als de melk bij aanhappen te snel gaat, kan je eerst wat laten weglopen in een doek voor je de baby aanlegt.
     
  16. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.413
    5.508
    113
    Vrouw
    Ik zeg, bij voeden met tepelhoedje en twijfel, altijd even de LK mee laten kijken.
    Ik heb hier alledrie met tepelhoed moeten voeden, godzijdank bestaan die dingen anders was het
    een lastig verhaal geworden.
    Maar je moet het gewoon heel goed in de gaten houden, en niet wachten totdat er echt dingen scheef gaan lopen.
     
    littlemunchkin vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina