Rapley en prematuur, wie doet dit?

Discussie in 'Prematuur' gestart door MamaVanSimone, 30 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamaVanSimone

    MamaVanSimone Fanatiek lid

    19 okt 2010
    3.250
    2
    36
    provincie Utrecht
    Het lijkt me ontzettend leuk om volgens deze methode vast voedsel te introduceren maar ja die 2 maanden te vroeg he! Simone kan al wel dingen vastpakken en ze sabbelt de hele dag op haar handjes en die kaakjes van haar maken al prachtige kauwbewegingen dus ik zou zeggen dat ze over een dikke maand lekker kan rapleyen, wat vinden jullie?

    Zijn er hier moeders die dit doen met hun prematuurtjes? En heb je vantevoren nog 'experts' geraadpleegd?
     
  2. adi

    adi Niet meer actief

    #2 adi, 30 dec 2010
    Laatst bewerkt door een moderator: 30 dec 2010
    Wij zijn niet gestart met rapley met 6 maanden. Met 5,5 maanden zijn wij begonnen met introduceren van groente en fruit. Met 7 maanden ben ik begonnen met het geven van een korstje en koekje in de hand. Het ging niet enorm makkelijk, maar ze waren wel aan het oefenen toen.
    Daarna ging het snel, met 10 maanden aten ze hier grotendeels zelf.

    Je kunt even met de kinderarts overleggen. Ik weet niet hoe het precies zit met het wel of niet corrigeren van leeftijd voor Rapley. Onze kindjes konden met 6 maanden bijv. echt niet in een kinderstoel zitten. ook niet met handdoeken e.d. om zich heen.
     
  3. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Ik heb altijd begrepen dat Rapley niet aangeraden wordt bij prematuren, ik meen het ergens gelezen te hebben. Wij hebben het bij de oudste dus ook niet gedaan (30+6), bij de jongste wel.
     
  4. vlinderke

    vlinderke Bekend lid

    16 dec 2009
    763
    0
    0
    Onze zoon is nu 8 maanden en krijgt sinds 2 mnd d.m.v. replay zijn eten aan geboden, net als zijn broers. Zijn broers aten echter bijna zelf rond de 8 mnd, maar de jongste niet. Hij eet het wel prima, maar kan het niet zelf in zijn mond stoppen. Ook heeft hij moeite met zitten. Ik begreep van onze arts dat dit heel normaal is bij prematuur kindjes en aangezien hij het verder prima doet gaan we rustig aan verder met aanbieden en oefenen.

    Succes!
     
  5. adi

    adi Niet meer actief

    Maar dan is het toch geen rapley?

    Het feit dat ze het best lang niet zelfstandig in de mond konden stoppen (goed gericht) en moeite hadden met oppakken en zitten (tot ong 9 maanden) was hier ook de reden dat wij het eten in hun mond stopten (dus voeren).
    Rond 9 maanden ging het hier in 1x een heel stuk beter, toen konden ze eigen broodkorstje en koekje vasthouden en helemaal zelf eten. Gecorrigeerd dus 7 maanden. Gladde groente en fruit was toen nog moeilijk overigens.
     
  6. vlinderke

    vlinderke Bekend lid

    16 dec 2009
    763
    0
    0
    Mss niet helemaal, maar wel volgens het idee achter de methode. Dus aan bieden in de juiste structuur, niet geprakt of gemalen. En aanbieden als puur product, dus zonder toevoegingen.

    Omdat hij idd een beetje achter loopt doen we het rustig aan. Iedere keer een klein beetje aan bieden en maar eventjes zitten. We spelen uiteraard in op zijn eigen kunnen. kwestie van goed observeren. De ene dag kan hij meer hebben dan de andere.
     
  7. MamavanPuck

    MamavanPuck Nieuw lid

    2 jan 2011
    2
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi Mama van Simone,
    Onze dochter Puck werd in februari 2010 geboren na een zwangerschapsduur van 33+2. Na 6 maanden zijn we, naast de borstvoeding - begonnen met de eerste fruithapjes - eerst gepureerd, daarna heel zacht fruit (banaan, perzik) in kleine stukjes. Eerst kon ze het nog niet zelf pakken, maar met 7/8 mnd lukte het om bijvoorbeeld een stukje banaan of peer af te happen. Vanaf 7 mnd hebben we brood en groente etc. toegevoegd, eerst zonder korstjes en super zacht gekookt. Nu is Puck 10,5 mnd en wil ze niet meer van een lepel eten: alles moet met de handjes naar binnen! Ze is van onhandig geklungel en veel missers gegroeid naar het met duim en wijsvinger van haar tafelblad plukken van kruimels. Veel hangt natuurlijk af van de motorische ontwikkeling van je dochter, maar ik heb altijd mijn eigen gevoel gevolgd van wat ze zou kunnen. Online vind je veel informatie op Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - BLW - Introductie van vast voedsel na zes maanden - ik vind ze nogal radicaal pro-borstvoeding en streng in de leer wat betreft rapley, maar ik heb er wat ideeën opgedaan en vertaald naar onze situatie, misschien heb jij er ook wat aan. Het boek van Stefan Kleintjes - van borst tot boterham - vond ik op het introductieschema na - overigens niet heel inspirerend - tenzij je erg van de gierst en havervlokken bent. Verder heb ik geen deskundigen geraadpleegd.
    Succes ermee!
     
  8. MamavanMischa

    MamavanMischa Fanatiek lid

    4 mrt 2009
    1.164
    0
    0
    Ik zou zeggen proberen kan geen kwaad... Wel zie ik hier een heel duidelijk verschil. Levi (maar 4 wk te vroeg) at al meteen met 6 mnd zelf brood, terwijl Mischa (7 wk te vroeg) dat pas met 10 mnd kon! Ook zie ik Levi zich zelden verslikken, terwijl Mischa dat echt heel regelmatig deed. Zelfs meerdere keren per maaltijd zat hij te kokhalzen. Misschien is dat toch wel een teken dat ze er lichamelijk pas later dan "gewone" kindjes aan toe zijn om stukken te eten..?

    Gewoon proberen en kijken wat je kindje doet.
     
  9. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    Onze dochter was anderhalve maand te vroeg en nog volledig aan de borst toen we op 6 maanden Rapley begonnen aanbieden, zowel broodkorsten als zacht fruit en gegaarde groenten. Broodkorst sabbelen ging meteen goed en daar had ze direct veel plezier mee. Fruit en groenten begon pas na anderhalve maand beter te gaan (logisch denk ik, gezien haar prematuriteit). We hebben niks geforceerd, telkens eerst borst laten drinken, dan aanbieden terwijl wij aten en daarna nog eens borst. Ze mocht gewoon proberen, ruiken, voelen, uitsmeren, erop duwen, likken... zelf ontdekken dus :)

    Wij hebben ons ook eerst afgevraagd wat nu de ideale leeftijd zou zijn: gecorrigeerd of niet, extra laat of gewoon toch eerder proberen? Uiteindelijk besloten het erop te wagen vanaf dat ze stevig rechtzat (dat was al op 6 maanden), en interesse toonde (ook rond die leeftijd). Verder niet teveel geholpen bij het eten, we gingen er vanuit: als ze het zelf nog niet kan, is er ze er nog niet klaar voor. En zo ging dat eigenlijk allemaal heel erg natuurlijk en vrij vlot. Al ruikend, voelend en proevend is ze nu een zalig etertje geworden, ze eet echt alles! Niet alles even graag, maar ze is altijd bereid iets nieuws te proeven, ook wat iets minder voor de hand ligt (vb. spruitjes en witloof). Kokhalzen deed ze hier ook regelmatig en dat is ze heel lang blijven doen, maar daar is op zich niks mis mee. Ziet er alleen wat raar uit. Wij vonden het erger dan zij, zij probeerde daarna gewoon verder...

    Ben nu weer zwanger en we gaan het net zo opnieuw doen!
     
  10. moon85

    moon85 VIP lid

    5 jul 2006
    6.811
    0
    0
    Ey Meis,

    Wij hebben het ook gedaan hoor.
    Bij Britt was het half half.. die kreeg potjes groenten en fruit wel a la rapley.
    Soms stikte ze er bijna in maar kwam altijd weer omhoog ;)
    Wessel heb ik wel meteen gedaan.
    Sja soms is het beetje griezelig omdat ze kokhalzen.
    Je kan beginnen door bijv peer met de vork te prakken ipv met de staafmixer te doen dat het heel dun word.
    En kijken wat ze doet.
    En als ze goed kan vasthouden enz stukjes geven die ze zelf in der mond kan doen.
    Maar zou er dan wel bij blijven of in de buurt.
     

Deel Deze Pagina