Vraagjes over zwemles..

Discussie in 'Prematuur' gestart door miss C, 20 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. miss C

    miss C VIP lid

    20 nov 2009
    11.719
    971
    113
    Vrouw
    Het ♡je van Nederland!
    Hoi allemaal,
    ons meisje wordt bijna 4 jaar en dat houdt in dat ik aan het nadenken ben over zwemles.
    met welke leeftijd is het goed om je kind op zwemles te doen en zijn de spieren sterk genoeg dat ze de zwemles vol kunnen houden?!
    ze is geboren met 29 weken, heeft wat ondergewicht en is kleiner dan gemiddeld.
    heeft dat ook met lengte en gewicht te maken?!
    bah zie er zo tegenop dat ze ineens zo "groot" wordt (qua leeftijd dan, wat het is en blijft een krielkipje :D)
     
  2. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.280
    113
    Dan zou ik nog wachten eigenlijk. Bij ons ging het met onze stevige actieve knul niet goed met 4. We hebben toen even gewacht. Toen hij 5 was ging het beter. Kortere lessen helpen overigens ook. Wij hadden lessen van een half uur.
     
  3. miss C

    miss C VIP lid

    20 nov 2009
    11.719
    971
    113
    Vrouw
    Het ♡je van Nederland!
    het stomme is ik krijg de gedachte niet uit mijn hoofd dat ze met 4 naar zwemles moet..
    die laatste is wel een goeie, ik ga eens googlen op zwembaden die kortere lessen geven..
     
  4. patje20

    patje20 Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.871
    13
    38
    Emmeloord
    Ik heb expres gewacht tot de oudste 5 en een beetje was. Hij gaat hardstikke goed en is heel fanatiek. Persoonlijk zou ik echt wachten nog. Als ze 4 worden moeten ze al zoveel
     
  5. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hier zijn beide kinderen gestart rond de 4,5 jaar. In een warm zwembad met lessen van een half uur. Ging hier prima. Zelfs mijn jongste die vrij klein was (maar wel een stuk groter nog dan jouw dochter) deed het prima! Techniek en de wil om te leren is vaak nog belangrijker dan kracht ;)
     
  6. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.161
    588
    113
    Sowieso niet beginnen als je kindje net naar school gaat, want dan moet het gelijk aan twee dingen wennen, dat is niet handig.
    Kinderen van 4 zijn vaak nog erg speels en vinden het nog moeilijk om te luisteren in de zwemles. Ze vinden water wel erg leuk. Het leren van vaardigheden in het water gaat dan wat langzamer, waardoor ze uiteindelijk langer over de diploma's doen (over het algemeen hè, er zijn uitzonderingen uiteraard). Ook is hun spierkracht en -coördinatie echt nog een stuk minder dan dat van kinderen een jaar ouder.
    Het heeft dus voordelen om tot 5 jaar te wachten met zwemles. Ik gaf zelf zwemles en had ook echt de voorkeur voor kindjes van 5 jaar of ouder, die al een jaar hadden geoefend met luisteren op school en die net wat sterker waren dan jongere kindjes.
     
  7. ons2ewonder

    ons2ewonder Bekend lid

    3 mei 2011
    984
    8
    18
    moeder
    Hier was de oudste ook een klein/slank meisje( niet tevroeg maar een hartafwijking waardoor alles meer moeite kost)
    Ze is met 4,5 jaar gestart met zwemles lessen van 45 minuten 1 keer per week dat ging prima luisterde goed en kon goed meekomen met de rest( nooit last gehad dat ze stond te bibberen terwijl er dikkere kindjes stonden te bibberen op de kant) na iets meer dan een half jaar werd dat 2keer per week.
    na 12 maand had ze haar a diploma( daarna nog b en c en inmiddels zit ze op wedstrijdzwemmen)
    Het bad waar ze nu zwemt is een paar graden kouder en je merkt dat ze het er zwaarder mee heeft maar het kan ook alles bij elkaar zijn

    Bewust gekozen voor zo vroeg mogelijk we wonen in een waterrijke omgeving naast een sloot. En met 3 jaar vond ze dat ze kon zwemmen op vakantie en deed gewoon haar bandjes af. Ook was het in haar geval de vraag of haar conditie zo zou blijven of juist slechter zou worden waardoor we dus eigenlijk niet konden wachten. Toen ze bijna 6 was zakte ze bij een vriendinnetje door het ijs ondanks alle waarschuwingen. Ze was er heel rustig onder en zei mama ik kan toch zwemmen .

    Middelste is ook met 4,5 gestart klein slank meisje. Veel minder concentratie dan haar zus op dezelfde leeftijd, maar ze heeft er heel veel lol in en doet het verder prima.
     
  8. lydia1986

    lydia1986 VIP lid

    16 aug 2009
    22.737
    2
    38
    Vrouw
    pm'er kinderdagverblijf
    uden -> NB
    Hier met 4 begonnen met peutersurvival ( dat komt voor de zwemles) en vind dit een prima les om vast te wennen aan t zwemmen .
    Les duurt 45 min & vanuit hier gaat hij door naar zwemles ..
    Hier mogen ze sowieso pas starten als ze 4,5 zijn.
    Er zijn bij zwembaden wel vaak wachtlijsten dus je zou in ieder geval vast kunnen informeren :)
     
  9. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.490
    3.160
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    lekker met 5 of 5,5 beginnen. Maar wel nu al gaan rondkijken en informeren naar wachttijden.

    Warmer water is lekker - kouder water is fysiek wat zwaarder. Maar anderzijds; die sloot buiten is óók niet warm... en dat buitenbad waar ze in de zomer zwemmen, is ook niet zo warm. Dus een combinatie is dan wel prettig, zodat ze ook leren niet te verkrampen door kou.

    Succes met zoeken :) . Het is een beetje als school ;) . Pas als je bezig bent weet je of je de goede keuze hebt gemaakt voor jouw kind . En uiteindelijk hangt het meeste af van de juf/meester die voor de groep staat.
     
  10. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.868
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Hier wordt door het plaatselijke zwembad geadviseerd pas met 5 jaar met zwemles te beginnen.

    Er is ook wel kleuterzwemmen, maar dat is voor de kleintjes die al veel lessen Ouder en kind gevolgd hebben en in overleg met de instructeur hieraan deel mogen nemen.
     
  11. thebooandtheboy

    30 sep 2016
    80
    46
    18
    Mijn dochter is ook in de 29e week geboren en die staat nu op de wachtlijst. Ze zal bijna 6/net 6 zijn als ze mag starten. Bewust voor gekozen te wachten, omdat ze gewoon minder energie heeft dan klasgenootjes. Een hele week school vergt al veel van d'r, laat staan dan nog een uur zwemmen in de week erbij.

    Zou goed kunnen dat jij 6 te laat vindt, is ook wat later dan gemiddeld, maar zou sowieso niet met net 4 jaar doen. Hele weken school vergt veel van die kleintjes. Zou dr eerst een tijd daar aan laten wennen, dan kan je vanzelf inschatten of ze dat uurtje zwemles zou trekken in de week :)
     
  12. Selina1984

    Selina1984 Fanatiek lid

    14 mrt 2011
    1.460
    11
    38
    Vrouw
    Hier een dochter van 4 die al voor haar 4e verjaardag is begonnen voor diploma A. Maar zij zwemt dan ook al van baby af aan daar. Ze is zelf een erg fijn meisje, zonder grammetje spek op haar botten (haar kleine broertje weeg al een dikke kilo zwaarder als haar). Maar ze komt heel goed mee. Af en toe is ze meer met de omgeving bezig als met de les, maar daar krijgt ze ook de ruimte voor. De juf heeft gezegd dat ze voor de zomervakantie haar A diploma heeft. Daarna moet ze nog voor haar B en C (de laatste ook ivm haar jonge leeftijd). Ze zwemt 2 x in de week 45 min en merken dat ze na de les op dinsdag s'avonds ook wel moe is. Maar ze vindt het zelf erg leuk.

    Maar jij kan het beste inschatten wat ze wel en niet kan en zal dus vooral naar je eigen gevoel luisteren.
     
  13. Marshmallow

    Marshmallow Actief lid

    9 jan 2017
    148
    4
    18
    Mijn dochter is geboren met precies 32 weken zwangerschap met een gewicht van 1320 gram. Ze is met zwemles begonnen toen ze 4,5 jaar was en het gaat erg goed! Ze heeft gewoon lessen van een uur, 2 keer in de week.
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Hoezo zit in je hoofd dat je met vier jaar naar zwemles 'moet'? Ik weet dat je vanaf 4 jaar naar zwemles kan, maar vrijwel iedere kinderfysiotherapeut en MRT--er raadt aan om pas te beginnen als ze 6 jaar zijn. Dan zijn ze er gemiddeld genomen motorisch pas echt aan toe.

    Je kunt prima eerder beginnen dan 6. Dat doen zoveel kinderen en die halen hun diploma ook. En zeker als je in heel dicht in de buurt van water woont en je kind op een gegeven momen al alleen buiten wilt laten spelen, zou io echt eerder starten. Of als je altijd baby- en peuterzwemmen hebt gedaan en je kind is een waterrat. Maar het is echt niet zo dat het met vier jaar voor elk kind zou moeten.
     
  15. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Heeft het zwembad geen peuter/kleuter zwemmen?

    Waar ik woon mogen ze beginnen met 5. Mijn dochter geboren met 34,5 vroeg al sinds ze 4 werd om te mogen zwemmen. Het lokale bad had een wachtlijst van 2 jaar en ik heb haar dus een bad verderop aangemeld. ze startte met 5 en heeft op hun verzoek eerst nog 4 lessen spetteren gedaan (ouders mogen daar mee zwemmen). Ze gaat samen met haar vriendinnetje en ze vinden het geweldig. ze mist volgens de juf inderdaad nog wat kracht maar beheerst de slag al heel goed.

    Mijn dochter is lang maar heeft ondergewicht. de 2x 45 minuten houd ze goed vol maar is daarna wel moe. het badje is gelijk een stuk dieper hier 1.20m op het diepe stuk ze kan dus net niet staan.
     
  16. caat

    caat Fanatiek lid

    5 sep 2012
    1.195
    1
    36
    er zij. genoeg zwembaden waar startleeftijd vanaf 5,5 is en dat zal wel een reden hebben. Mijn dochtertje zwemt vanaf 3,5 in de lessen.... was eigenlijk een foutje omdat ze dachten dat ze jaar ouder was (geboortedatum stond wel goed). ze zwemt vanaf baby elke week en had zichzelf al wat aangeleerd dus eigenlijk kon ze al zonder bandjes. ze is wel best flink en bijdehand. Maar vanaf les 1 doet ze prima mee en met 6 lessen was ze al over naar volgend bad, daar blijft ze nu hangen op 1 onderdeel maar denk dat ze voor haar verjaardag wel overgaat naar 3e badje
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Geen idee in hoeverre prematuur of niet hier in meespeelt, maar mijn dochters (beiden niet prematuur, de oudste pas geboren met 41+5) zijn begonnen met 4 jaar. De oudste was groot (lang en zwaar (prima in verhouding met elkaar ;)), maar de jongste is een iel poppetje. De oudste had in 16 maanden A, de jongste zal het in 13,5 maanden halen. De grootte zegt dus niet altijd wat. ;) Ik denk wel dat als je kind met 4 jaar op zwemles gaat (al haal je dat met wachtlijsten misschien niet meer?) je vaak rekening moet houden dat het wat langer duurt, maar dat hoeft dus niet (ik had rekening gehouden op twee jaar voor A - 16 maanden is hier in het bad gemiddeld).
     

Deel Deze Pagina