Samengesteld, en een en al drama..

Discussie in 'Samengesteld gezin' gestart door Goudvis3008, 24 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Goudvis3008

    23 mrt 2015
    73
    0
    0
    Thuiszorg verzorgende
    zuid holland
    Gewoon even een bericht om even mijn frustraties eraf te schrijven en hopelijk heeft iemand tips of peptalks.


    1,5 jaar geleden zijn mijn vriend en zijn ex uit elkaar gegaan na een turbulente relatie van toen destijds 2 jaar lang. Samen hebben zij een dochter van nu 3,5 jaar oud.
    Hun hebben samen gezamenlijk gezag/ voogdij.
    Vanwege omstandigheden zijn er drie zorgmeldingen op haar naam gekomen en kwam het cjg bij hem (en haar) thuis voor een oriënterend gesprek.

    Uiteindelijk bij dat gesprek is er uitgekomen dat zij verplicht een intensieve communicatie training moesten gaan volgen via het centrum Jeugd & Gezin. Dit is afgelopen zomer aan het licht gekomen. Maar tot op heden is er nog niks op gang gekomen. Er is eens contact nadien geweest met zijn ex; en die vertelde dat het contact wel weer oké / soepel verliep. Dit liep wel oké , maar niet via mijn vriend. Maar met mij. wij gaan er ook van uit dat dit dus de reden is dat er nog geen training is opgestart.

    Een half jaar lang heb ik geprobeerd het contact zo stabiel en soepel mogelijk te laten verlopen. Maar met veel ups and Down's is dit helaas spaak gelopen. Heel erg jammer, want ik deed dit echt in belang van mijn vriend zijn dochter. Zijn ex- vriendin laat het vaak hoog oplopen, omdat ze vaak dwars moest zitten over de gang van zaken hoe het bij ons in het gezin er aan toe gaat. Wij werken fulltime. En daarboven op zorgen wij ook fulltime voor mijn zoon. Door mij draien wij eigenlijk sinds het afgelopen jaar als een zo stabiel mogelijk gezin (want tja, het kan altijd beter). Met een vast structuur en dagritme. Dag in, dag uit. Zo om te weten waar wij aan toe zijn en de kinderen een vast structuur hebben. Want de jongste, en eigenlijk de oudste hebben dit ook echt nodig. Ik regel hierbij ook de financiën van ons beide en merendeel de zorg over onze kinderen. Omdat wij vaak met een vast patroon leven, zijn er wat regels ontstaan wat logisch is in zo een hectisch gezinsleven. We proberen zo goed mogelijk normen en waarde aan te leren waar we echt op letten met bijvoorbeeld
    eten, spelenderwijs spelen en omgaan met elkaar en andere kindjes. Ik wil niet overkomen alsof het een strafkamp is, maar hierboven gemeld vinden wij gewoon erg verstandig met een 1 en 3 jarige. Je merkt toch dat zjn dochter een flinke knauw heeft opgelopen sinds dat zij uit elkaar zijn gegaan, en daarom willen wij het zo stabiel mogelijk maken. Helaas is moeder het hier niet mee eens, en kan zij heel vaak het vingertje wijzen naar mij. Waar ze me ook elke keer knettergek maakt en met verwijten van het verleden loopt te strooien wat weinig nut heeft. Moeder weet zichzelf niet goed te uiten, omdat ze waarschijnlijk vol zit met emoties en hiermee vaak op een verkeerde wijze mee communiceert en eigenlijk altijd in het bijzijn van hun dochter. Dit tot frustratie voor mijn vriend, want die zit er net als mijn dochter maar tussenin. De reden dat het contact nu verbroken is, is omdat moeder het niet goedkeurt dat mijn vriend en ik onze dochter corrigeren en/of straf geven als zij iets doet wat niet mag. De laatste periode gebeurt dit vaak, omdat zijn dochter een erg vervelend karaktertje heeft bij ons thuis. Wij hebben het idee dat zijn dochter emotioneel zo uitgeput is , dat ze hier op een niet normale manier zichzelf uit. Zodra zij vrijdag binnenkomt stort ze als het ware in, en is ze erg moe. (17.00) eten gaat moeizaam en ongecontroleerd en ze wilt daarna snel naar bed rond 19.30 en wordt de volgende dag pas wakker rond 9.30 En durft ze tot bijna nooit zelf haar bed of kamer uit te komen. Ontbijten kan ze pas heel laat, want ze wilt en krijgt het gewoon amper weg. Na het douchen rond 11.00 wilt ze vaak weer slapen. En als we haar laten slapen, omdat ze drammerig word kan ze dit ook echt 2 uur achter elkaar doen.
    In de dagelijkse dingen zoals bijvoorbeeld spelen krijgen wij haar niet echt aan. Ze wilt het liefst de hele tijd op de bank dicht bij papa zitten. En alleen maar naar de televisie kijken. Als we haar proberen te stimuleren om te gaan spelen weet ze nergens aan te beginnen en kan ze het goed volhouden om naar iets heel lang te kijken of iets vast te pakken en het heen en weer te bewegen. We moeten echt meerdere malen aangeven, vertellen, stimuleren en of zelfs tot pushen aan toe aan geven dat ze eens moet gaan spelen. Als wij de jongste er op los laten krimpt ze gelijk in en durft ze al helemaal niet meer te spelen. De laatste tijd zijn er ongelukken gebeurd met de jongste, waardoor zij hem een kopstoot heeft gegeven, gebeten in zijn arm. Veels te hard hem (weg)duwt en met fietsjes tegen zijn rug aan loopt te rijden. Ze kan tegen hem zo fel zijn, en als wij vragen waarom ze dit doet. Zegt ze weet ik niet, daarom of ik mag dat niet doen hé. Maar het gaat door, en nu zelfs na incidenten probeert ze hem zo te sussen met huilen dat ze snel zijn fles of speen in zijn mond stopt. Omdat ze waarschijnlijk niet wilt dat wij komen om te kijken waarom hij opeens loopt te huilen. We hebben het geprobeerd met praten, in de hoek zetten, moeder bellen. Maar het maakt geen indruk. Ze kijkt wazig voor zich uit na zo iets. En je ziet eigenlijk dat het het ene oor in gaat, en het andere uit. Tot overmatte van ramp weten wij niet meer wat ons te doen staat. Want de laatste keer ben ik best boos op haar geworden en heb ik haar in de hoek gezet en straf gegeven en toen is het geëscaleerd tussen zijn ex en mij. Dit mede omdat mijn vriend het zelf ook niet op een goede manier had door gecommuniceerd naar moeder. En waarvoor het nu voor moeder ook is overgekomen dat de jongste juist de boosdoener is in het hele verhaal. Ergens vind ik dit onlogisch want een kind van 1 jaar leeft nou eenmaal speels en is alleen maar op onderzoek uit. En leert zijn dochter op de peuterspeelzaal en hopelijk ook bij moeder de verschillen tussen leeftijden. Een baby laat ze immers ook niet opeens vallen. Nou vind zijn ex vriendin dat we haar niet mogen corrigeren, en het zo moet laten. Ik daar in tegen denkt daar weer anders over. Want het begint steeds meer uit de hand te lopen en zo ontstaan er toch wat meer spanningen tussen twee gezinnen/huishoudingen.

    Maar helaas zijn wij er nog niet. Bij ons is zijn dochter dus zo als hierboven omschreven en onwijs teruggetrokken en toont weinig emoties. Alleen veel verdriet en zegt dan zelf ik mag en wil niet huilen. Bij aangeven van je mag wel huilen maar waarom huil je. Weet ze het niet. En wilt ze er niet over doorpraten. Op dit soort simpele vragen kan ze heel moeilijk reageren en of uiten. Terwijl ze bijvoorbeeld wel weet wat we 4 weken geleden hebben gegeten. En wat haar moeder voor werk deed. Wij hebben het vaak zat aangegeven aan moeder dat zij dit soort gedrag vertoont. Maar ze gelooft dit amper omdat ze juist zo anders is bij moeder thuis. Dus daar blijft het dan maar een beetje bij. Want ze vind het wel makkelijk zo.

    En het klopt, bij moeder is ze anders. Moeder heeft zelf aangegeven in eerdere gesprekken dat zijn dochter bij haar onwijs veel woede-uitbarstingen heeft. Ze slaat haar moeder, en heeft vaak een grote mond, of weerwoorden. Ze schijnt daar hyperactief te zijn en kan heel goed haar zin doordrijven en speelt hierdoor haar moeder en oma onwijs uit. Het schijnt als moeder zegt nee; dat het van oma dus wel mag. Waardoor er daar weer dus spanningen en onenigheid van gaan ontstaan. Ze weet dus precies dat als het van moeder niet mag, ze gelijk naar oma toe moet. Ze slaapt heel slecht bij moeder, en kan tot wel max 20 keer (!) wakker worden snachts met nachtmerries. Het kwam wekelijks voor dat moeder mijn vriendin hiervoor benaderde dat ze niet meer weet wat ze ermee aan moest. Moeder is woonachtig in een kleine 5-kamer woning bij haar ouders. Met 6 en soms 7 mensen. (+ 1 hond en 3 katten). En is de gezinssituatie uiteenlopend. Moeder heeft geen werk en heeft sinds kort een vriend wat al snel bij hun kwam wonen.
    Wij vragen ons af is dit een stabiele leefomgeving voor zijn kleine meid, en wat moet ik ermee? Is het normaal dat hierdoor, een meisje van 3 jaar ingestampt en wel twee verschillende karakters heeft, en het gelijk omslaat van moment bij binnenkomt bij mama of papa.


    Soms denk ik echt dat ik doordraai elk weekend. Ik wil het vaak maar ook laten gaan. Maar ik ben bang dat hoe ouder mijn zoon word, hoe meer hij gaat begrijpen dat mijn stiefdochter niet met hem wilt omgaan. Voor nu is het ook moeilijk om ze te scheiden met spelen. Want ik vind dat te overdreven. En als we dat doen denkt mijn stiefdochter dat ze straf heeft en word dan alleen maar emotioneel.
    Net als mij..... Die elke avond rond etenstijd helemaal instort.
     
  2. Wenda

    Wenda Fanatiek lid

    12 dec 2013
    2.431
    1.398
    113
    Gelderland
    Poeh wat lastig. Is het een idee om hulp te zoeken voor je stiefdochtertje? Dat ze in elk geval haar emoties kwijt kan. Dit klinkt in elk geval niet als een vrolijke peuter.

    En verder dochtertje 1 op 1 aandacht geven. Het is voor haar ook lastig om in het weekend de aandacht te moeten delen met haar broertje.

    Heel veel succes ermee. Kan me voorstellen dat het erg pittig is
     
  3. Bambi93

    Bambi93 Fanatiek lid

    4 apr 2013
    1.173
    0
    36
    Klinkt een beetje als een kleuter die enorm slecht in haar vel zit. Ik zou dit zeker eens bij de ha aankaarten en evt een doorverwijzing voor een psycholoog vragen.
    Misschien is moeder ook wel zo emotioneel uitputtend voor haar. Opmerkingen van ik mag niet huilen etc dat zegt een 3 jarige niet uit zichzelf. Het komt op mij niet over als een stabiele situatie voor de kleine meid.

    Het kort tegen Papa aankruipen in het weekend herken ik dan weer wel. Dat hadden stiefkids hier eerst ook. Ze zijn nu 10 en 12 dus het knuffelen is ver over ;)
     
  4. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.777
    2.676
    113
    Noord-Holland
    Ik ben pas 3 maar ik heb al veel meegemaakt. Mijn papa en mama wonen niet meer bij elkaar en ik woon in twee huizen.

    In het ene huis woon ik met mama en oma. Mijn mama is vaak verdrietig en boos om wat er tussen haar en papa is gebeurd. Ze huilt en schreeuwt. Van oma mag ik een heleboel.

    In het andere huis woon ik met papa en zijn nieuwe vriendin een haar kindje. Zijn nieuwe vriendin neemt mama's plaats in. Haar kindje wil mijn plaats. Ik ben boos en verdrietig. Ik wil bij papa zijn en ik wil mijn oude leven terug. Ik wil aandacht. En boven alles wil ik veiligheid en geborgenheid. Ik weet niet hoe ik dat moet vragen. Ik ben pas 3 :) Mijn gevoelens zijn alleen nog "boos" en "verdrietig" zonder dat ik het waarom kan omschrijven. Daar zouden papa en mijn stiefmoeder bij kunnen helpen.. benoemen wat er met me aan de hand is, zodat ik het zelf ook beter begrijp. Omdat ik zo met mezelf in de knoop zit, wil ik eigenlijk helemaal niets meer. Een beetje bij papa hangen, dat voelt nog veilig. Maar dat willen ze niet... ik "moet spelen". Maar dat durf ik niet meer en ik weet niet meer hoe. Waarom spelen ze niet met mij? Waarom mag ik er niet bij zitten?

    En hoe ze praten over mama! Mijn stiefmoeder vindt zichzelf geweldig, ze zal het allemaal wel even regelen en bij haar is alles "veel beter dan bij mama". Nou dat zal best.. maar het is toevallig wel míjn mama! Ik zou willen dat ze haar meer in haar waarde laten en accepteren dat ik onvoorwaardelijk van mijn mama houd, ook als ze niet perfect is.

    En waarom vinden ze me zo vervelend? Ik wil aandacht, ook als het negatief is. Houden ze wel van me? Ik wil dat horen. Ik wil alleen maar lief gevonden worden.. en aandacht.. en geborgenheid...
     
  5. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.777
    2.676
    113
    Noord-Holland
    Serieus: een kind van 3 kan niet praten over een waarom. Dat is veel te gecompliceerd. Help haar om emoties te uiten, help haar benoemen, help bij gedrag dat wél wenselijk is. En wees positief.. ik lees zo veel frustratie en negativiteit in je bericht over haar moeder en over haarzelf.. dat zal je zeker ook uitstralen. Zijn er ook leuke kanten aan haar? Welke? :)
     
  6. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Mooi uitgelegd vanuit het perspectief van een kindje van 3! Ts jullie zijn de volwassenen. Bij gedragsproblemen van deze school moet je eerst op zoek naar verbinding en veiligheid. Ze moet zich geborgen voelen.
     
  7. Love1990

    Love1990 Niet meer actief

    Heel mooi verwoord! Gevoelens uiten is idd erg moeilijk voor een 3 jarige. Zelfs mijn 8 jarige stiefdochter vind het soms erg moeilijk om te uiten wat zij nu precies vind en voelt over de situatie tussen mama en papa.

    Het alleen tegen papa aanhangen op de bank is heel herkenbaar. Zo ging het hier de eeste jaren ook, precies het zelfde met spelen. Alleen spelen was geen optie, papa moest meedoen. Logisch ze hadden hem 12 dagen niet gezien, dat is een eeuwigheid voor die kleintjes.

    De regeltjes hier waren een aantal jaar geleden ook anders dan bij de mama van de kindjes. Sinds een tijdje is de relatie een stuk verbeterd en proberen we in grote lijnen zoveel mogelijk dezelfde regels te voeren, zoveel duidelijker voor de kids. Natuurlijk zullen er altijd dingen zijn die je anders doet. Dat kan en dat mag natuurlijk ook.
     
  8. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Wauw, wat goed verwoord.
    Een meisje van 3!! Mijn hart breekt bij het verhaal van ts. Veiligheid en geborgenheid dat heeft ze nodig. En als ze huilt, huilt ze omdat ze zich verdrietig voelt.

     
  9. jessy77

    jessy77 VIP lid

    9 aug 2007
    8.604
    5.886
    113
    Wat ik vind na het lezen van jouw verhaal ts is dat jij té aanwezig bent in dit hele verhaal. Haar ouders waren 1,5 jaar geleden nog samen en plots ben jij daar en zoals ik het lees ben jij vooral degene die vanaf het begin alle touwtjes in handen heeft, zelfs als het om de communicatie met jouw vriend zijn ex gaat maar je stiefdochter begrijpen daar lijk je wat moeite mee te hebben. Ik mis bij jou inlevingsvermogen, je verwacht ontzettend veel van dat kleine meisje en het lijkt er op dat ze na de scheiding van haar ouders van het ene gezin in het andere is gestort zonder de kans te krijgen om daar aan te wennen. Ik kan me uiteraard vergissen maar het lijkt er op dat ze van de ene dag op de andere dag maar met jou moest dealen en totaal geen tijd heeft gehad om eea te verwerken. Ik snap dat bij jullie thuis wellicht andere regels gelden, dat ze zich daaraan dient te houden en dat je samen de opvoeding doet maar naar mijn idee ben jij veel te snel begonnen met 'wij en onze dochter'. Want als haar ouders pas 1,5 jaar uit elkaar zijn dan zijn jullie neem ik aan ook nog niet zo heel lang samen?
    Probeer eens wat op de achtergrond te blijven, bemoei je niet met de communicatie tussen haar ouders, laat ze eens wat vaker vader en dochter tijd met elkaar doorbrengen zonder dat ze het gevoel krijgt hem iedere keer met jou te moeten delen en probeer haar vertrouwen te winnen zonder je op te dringen. Laat haar zien en voelen dat je haar de ruimte wilt geven als ze daar behoefte aan heeft maar dat je er voor haar bent zodra ze je nodig heeft. Laat haar eea verwerken op haar eigen tempo en verwacht niet te veel want ze is pas 3,5. Vergeet vooral niet dat het pas 1,5 jaar geleden is dat haar wereld volledig op zijn kop is gaan staan.
     
  10. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Het lijkt me wel zwaar, zo'n druk gezinsleven naast je werk. Misschien moet je eens kijken of je wat meer tijd kunt vrijmaken om dingen samen te doen. Niet: kind moet spelen, maar: samen naar de dierentuin. Zo te horen gaat het niet vanzelf komen allemaal.
     
  11. monica73

    monica73 Bekend lid

    14 mei 2011
    578
    11
    18
    Wow! Ik krijg er een brok van in mijn keel hoe puur jij dit omschrijft, precies hoe de wereld eruit ziet van een 3jarige met gescheiden ouders.
     
  12. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    Sophy heeft het prachtig verwoord!


    Even vanuit mijn zoon van 3. hij heeft ook 2 karakters xD. 1 bij vertrouwde mensen en 1 bij de rest.
    Thuis is hij op dit moment een draak hij test alles en iedereen uit, schreeuwt, geeft een grote mond. Ook heeft hij op alles een weerwoord. Spelen gaat met grof geweld alles moet hard,harder, het hardst. Slaan, schoppen, knijpen als meneer zijn zin niet krijgt.
    ( dit is niet non stop hoor haha maar ik hoop dat je een beetje een idee krijgt)

    Bij andere, is hij lief, speelt hij netjes, luistert goed, zegt netjes dankjewel en is een schatje. Totdat mama binnen stapt.
    Het is echt 2 verschillende wereldjes.

    ps ook thuis is hij vaak lief en speelt hij netjes hoor xD


    Hij kan niet uitleggen waarom hij brutaal is. Maar hij kan wel uitleggen dat hij pijn heeft en waar hij pijn heeft.

    Probeer niets te forceren. laat haar zelf haar dag indelen (mits past in jullie schema) Waarom verplicht spelen? Waarom moet ze samen spelen? Je zoontje pijn doen mag idd niet en dat mag je best bestraffen. Maar ik heb een kind van 1 en 3 nog nooit samen zien spelen. ja naast elkaar met de nodige 'ruzies' omdat iemand iets afpakt.
     

Deel Deze Pagina