Terugloop borstvoeding door geven Kunstvoeding?

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door IngeVaz, 14 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. IngeVaz

    IngeVaz Lid

    22 dec 2011
    24
    0
    0
    zoetermeer
    Beste Saskia/Mirjam,

    Ik gaf volledig borstvoeding aan mijn dochter van nu 7 weken, maar vanwege een weekend training hebben we vanaf 5 weken de laatste borstvoeding vervangen door kunstvoeding, en heb ik die voeding gekolfd. Op de training heb ik ook gekolfd. Het kolven ging me heel goed af, Gemiddeld komt er per keer 100-160 ml uit.

    Nu begint mijn kleintje natuurlijk steeds méér voeding te vragen. Ik heb heel sterk het gevoel dat mijn borstvoeding het tempo van haar vraag niet bij kan houden. We hebben dus een paar keer 2x op een dag, en op wisselende momenten, kunstvoeding gegeven of eerder afgekolfde melk. Ik heb wel steeds geprobeerd op min of meer dezelfde tijden dat zij at ook te kolven maar dat is niet altijd gelukt, én er kwam maar weinig uit.

    Nu ben ik dus bang dat de borstvoeding terug aan t lopen is.

    Graag wil ik weten, hoe kan ik de productie weer opschroeven zonder dat ik de hele dag aan de kolf zit en toch genoeg hou voor die kleine? Ik vind het nu sowieso lastiger om te kolven want we hebben logees voor drie weken - wat het allemaal niet makkelijker maakt. Ze slaapt ook slecht sinds een paar dagen, ik ben bang dat ze gewoon honger heeft...

    Alvast bedankt,
    Groetjes Inge

    Ps. Ik heb ook gehoord dat het lichaampje moet 'wennen' aan kunstvoeding en dat het daarom niet wenselijk is eea te combineren, klopt dat?
     
  2. Saskia

    Saskia Lactatiekundige

    17 apr 2012
    818
    0
    0
    Hoi,

    Het liefste geef je je kleine moedermelk door directe borstvoeding of uit een flesje. Als dat niet gaat geef je kunstvoeding.

    Als je kindje goed groeit, natte luiers heeft, regelmatig poept en actief is wanneer ze wakker is, hoef je je geen zorgen te maken dat ze iets tekort komt. Als dit zo zou zijn, lost ze dit zelf op door vaker om voeding te vragen.

    Kunstvoeding is zwaarder te verteren en kan daardoor voor darmkrampen zorgen. Borstvoeding is lichter vertreebaar en daardoor makkelijker te verteren.

    Tips om je productie te verhogen:
    - Masseer je borsten van te voren met een natte/warme doek richting de tepel.
    - Kolf na elke voeding kort na, zodat je borsten zo leeg mogelijk zijn.
    - Pas lichte compressie/masage toe tijden het voeden/kolven.
    - Als je kindje niet uit de borst kan drinken, kolf dan op de momenten dat ze eigenlijk zou drinken.
    - Voed/kolf in een aangenaam warme en rustige ruimte.
    - Vermijd zo veel mogelijk stres.
    - Medela heeft een kruidenthee die de productie kan stimuleren.
    - Ook zijn er homeopathische capsules met fenugriek en gezegende distel erin die de productie kunnen ondersteunen.
    - Vertel je logees wanneer je gaat voeden/kolven en vraag ze jou niet te storen, zodat jij rustig kan zitten met je kleintje.

    Groetjes Saskia
     

Deel Deze Pagina