aikido (vechtsport)

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door tupp, 6 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Hallo verloskundigen,

    Ik mag me hier weer melden, want ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben van onze tweede. Nu heb ik gelijk een vraag. Ik zit op een (vrij rustige) vechtsport, namelijk aikido. Bij onze sport wordt er zelden in de buik geschopt of geslagen. (En als we wel een keer zo'n oefening zouden doen, kan ik natuurlijk gewoon even iets anders gaan doen.) Maar we zijn wel veel bezig elkaar naar de grond te werken. Hierbij vallen we vaak op de mat. Dit gaat trouwens wel gecontroleerd en ik kan natuurlijk valbreken. We landen nooit plat op onze buik, wel op de rug. En als we voorover moeten vallen, gaan we eerst door de knieën en 'glijden' dan op onze handen verder tot we plat op de grond liggen.
    Verder maken we vaak een soort koprol (uit stand) als we geworpen worden.

    Tijdens mijn vorige zwangerschap ben ik -door hormonen ingegeven, haha- direct gestopt. Ik was toen ook wel erg onzeker door een eerdere miskraam. Ik sta er nu wat relaxter in en ik vind het eigenlijk zonde om al snel te stoppen. Ik maak me om de eerste twaalf weken sowieso niet zo'n zorgen. Maar denk je dat ik daarna, als de baarmoeder boven het schaambot uitkomt, nog (rustig) door kan trainen? Of zouden koprollen e.d. dan toch iets te veel van het goede zijn?

    En hoe lang mag ik buikspieroefeningen blijven doen? Ze zijn nooit meer zo sterk geworden als voor de eerste. Maar tijdens die zwangerschap zijn ze nooit echt uit elkaar geweken. Ik denk dat ik vorige keer toch wel baat heb gehad bij mijn buikspieren om weer wat sneller in vorm te zijn na de bevalling, dus ik wil ze nu ook wel weer wat steviger hebben.

    Bedankt!
     
  2. Brigitte

    Brigitte VIP lid

    25 sep 2006
    6.432
    5
    38
    Hoi Tupp,

    het is een beetje naar eigen inzicht; wat je beschrijft klinkt inderdaad voor nu niet gevaarlijk en als je erop let dat je bepaalde technieken niet doet, dan kun je in je eerste trimester wel doorgaan; maar als je daarna echt gaat vallen (ook al kun je je val breken) zou ik het risico niet meer nemen. Ook een val op je rug kan voor buikpijnklachten zorgen en je hebt sowieso meer kans op klachten en eerder, als je al een kindje hebt gehad, zoals bandenpijn of harde buiken. Dus ik zou toch wel op tijd een stap terug doen.

    Groeten BRigitte
     
  3. Brigitte

    Brigitte VIP lid

    25 sep 2006
    6.432
    5
    38
    oh, en enige mate van buiksieroefeningen mag wel, maar beperk het tot een vast aantal en bouw langzaam af als je verder bent; na een week of 16-20 is het niet meer nuttig, je kunt ze dan niet meer goed trainen.
     
  4. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Hoi Brigitte,

    Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie!

    Tupp
     

Deel Deze Pagina