borstvoeding en kunstvoeding combineren

Discussie in 'Stel je vraag aan de voedingskundige' gestart door juultjeT, 6 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. juultjeT

    juultjeT Fanatiek lid

    23 mei 2011
    2.026
    1
    0
    ambulant hulpverlener
    Drenthe
    Hallo,

    Mijn zoontje is 5,5 maand oud en kreeg tot nu toe borstvoeding en sinds kort af en toe wat fruit als bijvoeding. Dat laatste hebben we vanaf 4,5 maand gedaan, omdat het consultatiebureau vond dat 6 voedingen per dag (wat heel stabiel was en waar mijn zoontje het erg goed op deed en de nachten op doorsliep) teveel was. Vanaf het moment dat we gingen bijvoeden raakten de voedingen in de war (toeval?) en nu zit ik, na wekenlang ellende van 8-9 voedingen per dag) weer op 6 a 7 voedingen.

    Ik ben aan een nieuwe baan begonnen en ben het kolven eigenlijk heel erg zat. Ik ben ambulant hulpverlener, wat betekent dat ik achterin mijn auto moet kolven. Niet prettig, maar ik vind het ook gewoon lastig. Ik wil zeker wel borstvoeding blijven geven, maar ik wil van het kolven af en heb besloten borstvoeding en kunstvoeding te gaan combineren.

    Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik wil er naartoe dat ik tijdens werktijd (zeg maar van 8 tot 16) niet hoef te kolven en daar buiten de voedingen zelf aan de borst geef. Volgens het CB zou ik 4 keer per dag moeten gaan kolven, die voedingen met de fles aan mijn zoontje geven en zonodig aanvullen met kunstvoeding. Ondertussen moet ik het kolven dan afbouwen tot ik op 2 kolfmomenten per dag zit en die kolfmomenten dan vervangen door live voedingsmomenten aan mijn zoontje. Dat lijkt me niet alleen erg omslachtig, maar ook niet prettig. Ik vind het kolven juist erg vervelend.

    Gezien het wisselend aantal voedingsmomenten vind ik het erg moeilijk in te schatten hoe veel flessen mijn zoontje op een dag zou moeten krijgen en hoe veel daar dan in moet (en welke limiet ik aan moet houden, omdat er aan borstvoedingv geen limiet zit en aan kunstvoeding wel).

    kortom: HELP?!
     
  2. Friso

    Friso Voedingsdeskundige

    1 sep 2009
    5.654
    0
    0
    Hoi,
    Misschien dat je ook met de lactatiekundige op dit forum kunt overleggen. Borst- en flesvoeding is goed met elkaar te combineren. Je kunt per voeding afbouwen en kijken hoe het gaat en het uiteindelijk zover afbouwen (als je dat wilt) dat je alleen de ochtend en avond voeding zelf geeft. Het is goed om hiervoor de tijd te nemen. Wanneer er wat in de voeding verandert (ook zoals met vaste voeding), kan dit even wennen zijn en kan het ritme van je kindje veranderen.
    Hoeveel afgekolfde melk bied je nu aan in het flesje? Wanneer je een flesje met flesvoeding aan je kindje geeft kun je 200 ml aanbieden. Dit mag hij hebben. Je kunt even kijken hoe dit voor hem gaat. Tot 6 maanden, van de nr 1, mag hij 5 flessen van 200 ml hebben. Dus hier zal je niet gauw aankomen. Van borstvoeding kun je niet te veel geven. Vanaf 6 maanden mag je , van de nr 2 voeding, nog 4 flessen van 200 ml aanbieden. Totaal 700-800 ml opvolgmelk per dag. Drinkt hij bv nog op 5 momenten, kun je deze hoeveelheid verdelen over 5 voedingen. Geef je van de 5 bv 2 keer borstvoeding, kun je nog 3 flessen van 200 ml geven.
    Groetjes Angelique
     
  3. juultjeT

    juultjeT Fanatiek lid

    23 mei 2011
    2.026
    1
    0
    ambulant hulpverlener
    Drenthe
    Hoi Angelique,

    Dankjewel voor je reactie. Van de lactatiekundige heb ik helaas nog geen antwoord, ik heb hetzelfde bericht in dat topic geplaatst.

    In de fles bieden we van mijn melk aan wat ik kolf, over het algemeen is dat 180-200 ml. De ene keer drinkt hij het wel op, de andere keer niet. Als ik het goed begrijp geef je met kunstvoeding dus gewoon maximaal 200 ml per fles en vanaf 6 maanden opvolgmelk (moet dat, of kan ik naast borstvoeding ook nr 1 blijven geven? ik weet niet wat het verschil tussen die 2 is?) maximaal 800 ml verdeeld over het aantal voedingen dat hij krijgt..

    super, dankjewel voor je antwoord! hier kan ik wat mee :) nu maar hopen dat de voedingen snel wat stabieler worden, want er is geen touw aan vast te knopen hoe vaak en hoe veel hij per dag wil drinken.

    Groetjes JuultjeT
     
  4. Friso

    Friso Voedingsdeskundige

    1 sep 2009
    5.654
    0
    0
    Hoi,
    Fijn dan is hij al gewend om ongeveer 200 ml per flesje te drinken. Dan kun je dat ook aanhouden als je flesvoeding klaarmaakt/geeft. Vanaf 6 maanden kun je wel gewoon over op de opvolgmelk, ook als je het combineert met borstvoeding. Opvolgmelk is speciaal afgestemd op de leeftijd en behoefte van kindjes die ouder (en beweeglijker) worden.
    Mocht je nog vragen hebben laat het gerust weten.
    Groetjes Angelique
     

Deel Deze Pagina