Tips gevraagd om drinktempo te verlagen

Discussie in 'Stel je vraag aan de voedingskundige' gestart door Niqi79, 15 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Niqi79

    Niqi79 Actief lid

    7 jun 2011
    307
    0
    16
    Noord Brabant
    Hallo,

    Mijn zoontje is nu ruim 6 weken oud en weegt 5 kg. Omdat hij veel last had van darmkrampjes en eczeem zijn wij op aanraden van de huisarts overgestapt naar hypoallergene voeding. Op de voeding van Nutrilon reageerde hij niet goed, dus zijn we sinds een week overgestapt op Friso HA. Nu lijkt het er op dat de darmkrampjes en eczeem verminderen. Hier zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!

    Nu is alleen het probleem dat mijn zoontje snel drinkt en veel honger heeft. Ik probeer hem 5x150/5 te laten drinken, maar hier lijkt hij niet genoeg aan te hebben. Vrijwel meteen na het leegdrinken van de fles sabbelt hij op zijn knuisje en smakt met zijn mondje. Vaak begint hij ook nog te huilen, slaapt slecht en kort. Hij kan de 4 uren tussen de voedingen haast niet overbruggen. We geven hem wel een fiepje om te troosten en zodat hij zijn zuigbehoefte kan bevredigen, maar dit helpt nauwelijks helaas.
    Teruggaan naar 6x120/4 heb ik tevergeefs al geprobeerd. Hoewel ik weet dat het eigenlijk te veel is krijgt hij soms dus weleens 6x150/5 :).

    Hij drinkt vrij snel, hij kan een fles zonder probleem binnen 10 minuten leegdrinken (dr. Brown's fles met de kleinste speen). Nu weet ik dat het ideale drinktempo voor een verzadigd gevoel 15 - 20 minuten is. Wat ik nu doe om aan die 15 - 20 min. te komen is de fles regelmatig even uit zijn mondje halen, hem even op een fiepje laten zuigen, tussendoor laten boeren etc.
    Het CB heeft geadviseerd om johannesbroodpitmeel aan de voeding toe te voegen. Echter ben ik hier een beetje huiverig voor omdat je vaak hoort dat dit weer krampen en harde ontlasting kan geven, terwijl we net zo blij zijn dat dit nu beter gaat met de hypoallergene voeding...

    Kunt u mij misschien nog andere tips geven wat ik kan doen om het drinktempo te verlagen of waardoor ik zijn hongergevoel weg kan nemen?
    En is het werkelijk zo slecht om hem 6x150/5 te geven?

    Bedankt voor de reactie alvast!
     
  2. Friso

    Friso Voedingsdeskundige

    1 sep 2009
    5.654
    0
    0
    Hoi,

    Een kindje van 5 kg, mag maximaal 1 liter voeding per 24 uur drinken. Dat komt over een met 6 voedingen van 165 ml, of 5 voedingen van 200 ml. Je geeft dus eigenlijk niet te veel. Om het drinktempo terug te brengen is johannes broodpitmeel zeker een optie, de darmpjes kunnen daar wel even aan moeten wennen, maar dat gaat vaak wel goed. Een speen met een kleiner gaatje kan soms ook helpen. Het kruidvat heeft ook speentjes waar je zelf een gaatje in kunt maken.

    Groetjes eveline
     

Deel Deze Pagina