1e kindje BV niet gelukt, 2e wel?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door cupcakes, 27 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. cupcakes

  cupcakes Fanatiek lid

  28 sep 2006
  2.569
  3
  38
  Midden van NL
  Ik heb een vraagje, hoewel het voorlopig nog niet aan de orde is, maar het houdt me wel bezig.

  Bij mijn zoontje heb ik ongeveer een week borstvoeding gegeven, maar dat ging niet goed. Ik kon hem heel moeilijk aanleggen omdat hij heel onrustig hapte. Hij heeft ook vanaf het begin een beetje bijvoeding gehad (uit een cupje). Het leek alsof hij niet genoeg had en na veel frustraties ben ik er toen mee gestopt, wat ik wel een hele moeilijke beslissing vond. Het speelde ook mee dat ik 9 dagen een katheter heb gehad waardoor ik slecht kon slapen en me niet goed voelde. Nog geprobeerd te kolven, maar dat lukte ook voor geen meter.

  Maar de vraag is dus, wie heeft er bij een tweede kindje weer BV geprobeerd terwijl het bij de eerste niet lukte? En is het toen wel goed gegaan of weer niet?

  Ik ben nu niet zwanger hoor, maar het begint al wel weer wat te kriebelen.
   
 2. Zeeuwsmeisje

  Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

  9 aug 2006
  3.051
  1
  0
  zeeuws-vlaanderen
  Ieder nieuw kindje is weer een nieuwe kans op bv, helemaal als het `probleem` bij het kind lag... Mijn eerste ging zonder grote problemen maar hier was de 2de juist een enorme uitdaging (wat uiteindelijk is goedgekomen)

  misschien is je volgend kind een natuurtalentje, zoals mijn dochter... verder is het wel belangrijk denk ik dat je realistisch bent. Besef dat de eerste weken bv bijna zonder uitzondering zwaar zijn ook als het wel goed gaat is het gewoon een intensief gebeuren waarbij het aanleggen de eerste weken vaak lang duurt en de voedingen ook lang duren. Na een paar weken gaat dat beter. Zonder overdrijven zat ik de eerste weken overdag om de 2u te voeden, wat bijna een uur duurde voor we klaar waren en dan nog ong 2 nachtvoedingen... bv geven is iets wat jij en je kind moeten leren en dat kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Maar kern van het verhaal is dat het bij een 2de goed kan gaan... juiste voorbereiding helpt iig wel een stuk
   
 3. bamjolan

  bamjolan VIP lid

  7 mei 2008
  8.139
  0
  36
  Vrouw
  Moeder
  Den Haag
  Bij mijn eerste mislukte het omdat ze veel huilde en iedereen zeurde dat ik te weinig bv had.
  Had ook veel en pijnlijke kloven.
  Heb nog wel geprobeerd te relacteren.
  Heb 2 weken volledig gegeven.

  Bij de 2e ging het soepel, geen kloven helemaal niks, heb 3 maand volledig gegeven, ben gestopt omdat ze te weinig aan kwam (50gr per week) en toen ngo tot 7 maand 3x per dag gegeven en toen gestopt ivm een spoedopname in het ziekenhuis.

  Nu ik zwanger van de 3e ben, ga ik er weer voor, heb me bij de 2e genoeg ingelezen over de bv.
  Hoop het nu minimaal 6 maanden vol te houden.
   
 4. cupcakes

  cupcakes Fanatiek lid

  28 sep 2006
  2.569
  3
  38
  Midden van NL
  Dank voor jullie reacties! Het klinkt positief.
  Nog meer verhalen zijn welkom!

  Weet iemand toevallig ook of het bijvoeden in het begin gevolgen kan hebben voor het op gang komen van de bv?
   
 5. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  Jazeker heeft dat invloed. Bv is een kwestie van vraag en aanbod. Dus hoe meer er om melk wordt gevraagd hoe meer er wordt gemaakt. Als je de vraag verminderd door bij te voeden dan wordt er ook minder melk gemaakt. Als je dus moet bijvoeden moet je wel extra kolven.
  Ook is het zo dat het belangrijk is om in het begin veel aan te leggen en je kindje goed te laten drinken. Dit omdat bepaalde hormoonlevels dan hoog zijn (ik meen prolactine) en op die manier leg je een goede basis voor je prodcutie.

  Kun/wil je vertellen hoe het bij jouw precies ging ? Mocht je zo vaak/lang aanleggen als je wilde ? Heb je extra gekolfd ? enz.
   
 6. cupcakes

  cupcakes Fanatiek lid

  28 sep 2006
  2.569
  3
  38
  Midden van NL
  Ik mocht in principe zo vaak aanleggen als ik wilde, maar Rick kwam niet zo vaak voor de voeding. Er was wel gezegd dat hij 's nachts wakker gemaakt moest worden. Dat hebben we ook gedaan. Maar heel vaak duurde het heel lang voordat hij goed hapte en dan dronk hij even en liet weer los en begon het hele circus weer opnieuw. Ik ben een keer 's nachts meer dan een half uur bezig geweest om hem alleen maar aan te leggen. Van de verloskundige moest hij meteen vanaf het begin bijgevoed worden omdat hij 9 pond was bij de geboorte. En zwaardere kindjes zouden snel suf worden als ze te lang zonder eten zaten.

  Kolven heb ik na een paar dagen wel geprobeerd. Maar dat lukte niet. Na 10 min zat er amper wat in de kolf. De kraamverzorgster had wel met een lactatiedeskundige gebeld.

  Maar de laatste tip was dat ik kon voeden, kolven en dan geven wat ik gekolfd had. Maar dat kon ik niet meer opbrengen omdat ik echt kapot was, en het kwam erop neer dat ik de hele dag bezig zou zijn met voeden. Ik voelde me al beroerd door de katheter.

  Achteraf gezien had ik me misschien nog meer moeten verdiepen in bv van tevoren, en misschien had ik het zonder katheter wel op kunnen brengen om langer door te zetten.

  Het gekke was trouwens wel dat de eerste keer dat ik hem aanlegde het meteen goed ging en hij ook een tijd goed heeft gedronken.

  Sorry, het verhaal is een beetje onsamenhangend geworden geloof ik. Maar het is ook alweer even terug dus weet ik niet alles precies meer. (en het helpt ook niet mee om iets te herinneren wat je probeert te vergeten)
   
 7. cupcakes

  cupcakes Fanatiek lid

  28 sep 2006
  2.569
  3
  38
  Midden van NL
  is het trouwens ook niet zo dat je eigenlijk niet zo vanuit het niets kan gaan kolven? Omdat je eigenlijk eerst de toeschietreflex moet hebben?

  Of kan het wel zomaar komen? Er kwam wel iets uit met het kolven maar dus niet veel.
   
 8. mano82

  mano82 Fanatiek lid

  15 mei 2007
  1.554
  0
  0
  grafisch ontwerpster
  Het kan goed zijn dat je tweede kindje wel erg goed hapt en drinkt, dus je moet er zeker niet vanuitgaan dat het niet zal lukken, integendeel, je moet er met een positieve ingesteldheid aan beginnen! Maar ik begrijp wel dat het bij je kindje niet wilde lukken ivm de katheder en het slecht in je vel zitten.
  Ik had tijdens mijn zwangerschap zoiets van: "het moét lukken!"
  Flesvoeding zag ik de eerste 3 maanden echt niet zitten!
  Het is overigens waar dat het kolven enkel lukt als er een tsr is (bij mij in ieder geval wel)!
   
 9. cupcakes

  cupcakes Fanatiek lid

  28 sep 2006
  2.569
  3
  38
  Midden van NL
  ik dacht ook tijdens mijn zwangerschap dat het wel zou lukken en wist er naar mijn idee toch ook best wel wat van. Ik heb er niet eens bij stil gestaan dat het niet zou lukken en dacht dat doe ik gewoon. Maar dat was misschien wel te makkelijk opgevat.

  Ik heb van tevoren dan ook nooit over KV nagedacht.

  Maar als ik jullie reacties zo lees ga ik denk ik echt wel weer bv proberen als het zover is.
   
 10. Zeeuwsmeisje

  Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

  9 aug 2006
  3.051
  1
  0
  zeeuws-vlaanderen
  Bovenstaande is niet als kritiek oid bedoeld maar gewoon wat dingen waardoor het misschien een volgende keer beter gaat.
   
 11. lillebi

  lillebi Actief lid

  21 feb 2008
  249
  0
  0
  Bij de eerste had ik BV in overvloed van kwaliteit slagroom, bij de tweede ging het ook goed, maar bij de derde was het voornamelijk vocht en kwam ze haast niet aan, ze had ook erge reflux dus ben ik ermee gestopt, nu bij de vierde ga ik het zeker weer proberen en zien we het wel.
   

Deel Deze Pagina