Alleenstaande moeder studeren en bijstand

Discussie in 'De lounge' gestart door Mamaleonie, 5 mrt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 1. Hoi,

  Ik wil binnenkort een opleiding gaan doen maar zit nog met de volgende vragen :


  Weet iemand wat de hoogte van je studiefinanciering is als je een alleenstaande moeder bent? Woon zelfstandig met mijn kindje van bijna 3.

  Op dit moment ontvang ik een bijstandsuitkering. Mag je hierbij studeren zodat de studiefinanciering gekort wordt op je bijstand? Of vervalt je complete bijstand als je gaat studeren?

  Wie zit in dezelfde positie als mij en wil me vertellen hoe het bevalt?

  Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

  Groetjes Leonie
   
 2. Dan vervalt je bijstand en krijg je studiefinanciering. Je kunt het laten ophogen inclusief lening tot 1200 euro pm.
  Daarin zit ook een bijdrage voor je kindje.
   
 3. Zit in dezelfde positie. In de bijstand wil in september beginnen met voltijd studie nu zoontje van 9 maanden.

  Bijstand vervalt als je wilt gaan studeren. Ze kunnen nog wel bijdrage leveren voor je kinderopvang maar verder ben je dan uit de bijstand en zul je moeten lenen...
   
 4. DUO – IB-Groep/Je verzorgt een kind
  Hier kun je er het één en ander over lezen. Dit krijg je dus nog bovenop de standaard stufi. Als je ouders niet veel verdienen krijg je ook nog een maximaal aanvullende beurs. Dan kom je op ongeveer 1000 euro (dan heb je dus niks geleend). Maar als je ouders meer verdienen wordt je weer gekort op je stufi. Ze gaan er dan vanuit dat je ouders dat bedrag bijleggen.
   
 5. Je houd nog wel recht op de toeslagen van de belastingdienst.
  Ik ga zelf in september ook weer studeren, en neem het maximale ga erbij lenen, dit omdat m'n studie maanderlijks al 450 euro gaat kosten!
   
 6. wat ga je dan voor studie doen die 5400 euro per jaar kost?
   
 7. hey, ik ga aan het eind van de maand ook studeren, krijg geen studifinancieering dus ik mag mijn bijstand houden .. iniedergeval nog voor een half jaar. :) dan word het opnieuw bekeken. (ik ben 19, dus onder de 26 dus er is een nieuwe wet gemaakt wat de bijstand betreft)
   
 8. @devilschase: een versnelde opleiding voor internationale schoonheidspecialiste/visagie. In deze kosten zitten dus ook boeken, materiaal en examengeld meegerekend.
   
 9. ik ben nu nog bezig met studie MBO en begin in september met HBO HJO

  ik krijg op dit moment studiefinanciering en dat krijg ik straks dus ook...

  ben alleenstaand en heb 2 kinderen (oudste 4 en jongste 1,5)
   
 10. Kun je niet met de gemeent om de tafel om te horen of zij misschien jou studie willen bekostigen?
  Daar zijn bepaalde potjes voor, al zal het een gedeelte zijn!
   
 11. als je een fulltime opleiding wilt gaan doen op mbo niveau dan doet een gemeente dat gewoon niet snel meer omdat je dan recht hebt op studiefinanciering... dat heb ik hier ook al na gevraagd bij de gemeente hier...
   
 12. OKe! dat wist ik verder niet.
   
 13. Klopt. Ze willen liever dat je dan gaat leven van de studiefinanciering ipv de bijstand.

  Denk dat ik dan maar gewoon een thuisopleiding ga volgen. Kun je daar ook een tegemoetkoming in krijgen of zijn deze kosten helemaal voor jezelf?

  Een fulltime opleiding lukt me gewoon niet ivm opvang Ruben. Ook wil ik de opleiding binnen 1,5 jaar afmaken aangezien hij dan naaar school gaat en ik dan naar een goede baan op zoek kan gaan.
   
 14. Mamaleonie ik vind het heel knap van je dat je dit gaat doen als alleenstaande moeder in de bijstand>respect!
  Ik ga zelf volgende maand weer naar school,mijn man betaald mijn opleiding(1600 euro,maar mag per maand betalen over 10 maanden),ik ga 1 dag in de week en moet de rest thuis doen.(medisch secretaresse).
  Veel succes,ook alle andere dames die weer gaan studeren.: )
   
 15. Mag dat dan een thuisopleiding? want ik wil dat ook graag doen maar ben bang dat ze dan niet akoord gaan,
   
 16. als je een thuisopleiding wilt doen moet je dit overleggen met de gemeente van die je de uitkering krijgt. Want de ene gemeente ziet er het nut wel van in en de andere gemeente namelijk niet.

  je moet heel veel informatie over de opleiding geven en wat je er in de toekomst mee wilt doen en er moet zichtbaar werk voor zijn in de regio. Heel erg veel eisen voordat ze zomaar ja zeggen...

  en dat maakt het zo vervelend. zoveel eisen en zoveel regels...

  succes met het uit zoeken dit is per gemeente verschillend...

  dit alles heeft er ook voor gezorgd dat ik gezegd heb ik ga in september weer starten met school en ga dat fulltime doen met 2 kids.... dus zwaar word het zeker maar heb er wel zin in:D
   

Deel Deze Pagina