Bevalling (21 weken) wordt niet als bevalling gezien

Discussie in 'Vlinder lounge' gestart door BellaLuna, 30 jul 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. BellaLuna

  BellaLuna Niet meer actief

  Lopen jullie hier ook tegenaan?

  Ik merkte toen ik mezelf aan ging melden bij mijn verloskundige, dat de bevalling van mijn zoontje (21 weken) niet als bevalling wordt gezien.

  Het wordt gezien als een late miskraam en wordt ook niet genoteerd als bevalling.

  Terwijl ik gewoon weeën heb gehad, en "gewoon" bevallen ben, en mijn zoon 3 uur geleefd heeft..

  Iedere keer moet ik zeggen dat ik wél bevallen ben. En ik merk dat ik daar flink boos om kan worden, omdat ik vind dat mijn zoontje gewoon "geleefd" heeft. Hij is er geweest. Ik ben bevallen.

  Nu, bij deze zwangerschap, mezelf wederom aangemeld voor kraamzorg en krijg zojuist een brief thuis. Dat ik één keer bevallen ben. Net ook dus aan de telefoon gehangen want ik wil , puur voor mijn gevoel, dat die één in een twee veranderd gaat worden.

  Alsof hij er gewoon nooit geweest is ofzo.......... :(
   
 2. Dat lijkt me een vreselijk gevoel, als het bestaan van iemand die jou zo dierbaar is wordt ontkent, en je elke keer weer moet vechten. Sterkte! :(
   
 3. Berte

  Berte Fanatiek lid

  24 feb 2011
  4.081
  54
  48
  Vrouw
  Thuis
  Oh ja, die kraamzorg :(, wij hadden aangegeven dat ik wel eens extra emotioneel zou kunnen zijn vanwege eerder verlies van een dochter* met 21 weken. Zegt dus die *** van een kraamverzorgster als we net uit het ziekenhuis komen met ons zoontje: "Jullie hebben één miskraam gehad." Voor de rest was ze aardig hoor, maar op dat moment had ik de neiging haar de deur uit te lazeren.

  Loop je trouwens nog steeds bij de verloskundige met jouw voorgeschiedenis? Ik liep bij de zwangerschap van mijn zoontje in het ziekenhuis en daar heeft niemand het woord miskraam in de mond genomen en stond ook op het formulier dat ik al één maal bevallen was.

  Van je verloskundige vind ik het bijzonder dom en onprofessioneel dat ze niet beseft dat een vrouw met 21 weken bevalt van een kind (al dan niet doodgeboren). Van de kraamzorg vind ik het ook bijzonder onsympathiek, maar die worden niet geacht die medische kennis in huis te hebben (een dikke min wat dat betreft).

  Sterkte, het blijft confronterend.
   
 4. BellaLuna

  BellaLuna Niet meer actief


  De verloskundige vroeg bij de intake hoeveel zwangerschappen en bevallingen ik had gehad. (Heb meerdere miskramen gehad, maar wel twee bevallingen).

  Dit is niet dezelfde praktijk als toen met mijn zoontje, ik ben overgestapt van verloskundige door blunders en missers.

  De nieuwe vk wist overigens wel van mijn zoontje van 21 weken, maar die vertelde me dat dat officieel als een miskraam werd gezien. Ze heeft wel handmatig erbij gezet dat het wel een bevalling is, maar officieel wordt het als een miskraam gezien. Ik schrok daar echt wel van.. :(

  Ik loop verder gewoon bij de verloskundige. Krijg wel regelmatig uitgebreide echo's (13 weken, 15 weken en straks met 18 en 20 weken) bij de gynaecoloog, maar wil zelf graag bij de verloskundige lopen. Er is geen sprake van een indicatie om per se bij de gyn te lopen omdat het geen erfelijke afwijking was, en de kans dat dit nog een keer gebeurd is zeer minimaal.

  In ons privéleven merk ik ook wel dat mensen onze zoon niet zien als dat hij er geweest is. Heb zovaak te horen gekregen "ja, ik weet heo je je voelt, wij hebben ook een miskraam gehad met 8 weken..."
  Heb in november een miskraam met 12 weken gehad, en ook dat was heftig.. Maar op geen enkele wijze te linken aan zo'n bevalling.
  Heb verdorie met een mandje in het crematorium gestaan.. En dan nog zeggen dat T. er niet geweest is........ :x Boos word ik ervan!!! Bah!
   
 5. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  16.114
  286
  83
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  @BellaLuna: Wat ontzettend naar en verdrietig voor jullie. Sowieso natuurlijk al het verlies van jullie zoontje... en dan ook nog de ongevoelige manier hoe hiermee om wordt gegaan. Heel veel sterkte. Maar ook veel geluk gewenst met deze nieuwe zwangerschap.
   
 6. mjs

  mjs Fanatiek lid

  14 mei 2009
  2.128
  0
  0
  Dit zijn idd erge nare situaties.
  alleen al het feit dat je een kind bent verloren is naar genoeg.
  ik ben zelf twee zoontjes verloren.
  1 zoon 3 weken na geboorte en 1 zoontje met 14 weken zwangerschap na slechte uitslag dna test ( 1ste kind sectio 2de kind vaginale bevalling die 5 dagen duurde)
  beide kindereen worden door mij als vol gezien maar ik hoor zo vaak dat mensen zelfs mij eerste zoon als miskraam zien.

  zelf heb ik wel een muurtje opgetrokken en kan ik mijn schouders ophalen maar 1 jaar geleden had ik er een aantal met liefde een knal voor hun harses gegeven ;)
  wennen doet het nooit en pijnlik blijft het altijd , maar zoek voor jezelf een manier om adrem maar netjes te reageren.
  maakt het wel zo simpel voor beide partijen.

  liefs
   
 7. Berte

  Berte Fanatiek lid

  24 feb 2011
  4.081
  54
  48
  Vrouw
  Thuis
  Wat kan een woord toch pijn doen :(.

  "Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap tot 20 weken (door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd; in Nederland wordt gesproken van een miskraam tot 16 weken.) De medische term hiervoor is 'spontane abortus', maar omdat 'abortus' in de spreektaal wordt gebruikt voor een opzettelijke zwangerschapsafbreking (officieel: abortus provocatus), wordt dat woord vaak met enige voorzichtigheid gebruikt bij ouders die ongewild een zwangerschap verliezen.

  Een doodgeboren baby is een baby die na de eerste 20 (of ander aantal, definities variëren) weken van de zwangerschap geboren wordt, maar al voor de geboorte overleden is (intra-uteriene vruchtdood) of bij de geboorte overlijdt. De Wet op de lijkbezorging definieert een doodgeborene als de na een zwangerschapsduur van ten minste 24 weken levenloos ter wereld gekomen menselijke vrucht. Zie ook perinatale sterfte."
  Miskraam - Wikipedia

  "Van de 16e tot de 28e week de voortijdige bevalling (partus immaturus)
  De geboorte van een kindje in deze periode komt gelukkig weinig voor, ongeveer (1%) 1 op de 100 zwangerschappen. Meestal is er wel een oorzaak aan te geven, zoals bijvoorbeeld door te vroeg breken van de vliezen of door een bloeding achter de placenta of door ongemerkt open gaan van de baarmoedermond. Als dat vóór de 24e week gebeurd, dan is er nog geen levenskans voor het kind, tussen de 24 en 26 weken is er een kleine kans en na de 26e week een redelijke kans. Aan een vroegtijdige bevalling is weinig te doen; heel soms het remmen van de weëen. Als de oorzaak een ongemerkt open gaan van de baarmoedermond is, dan kan 'op tijd' bij een volgende zwangerschap een bandje (lus) om de baarmoedermond worden gelegd. "
  Bevallingsmoment - Gynaecologie.nl

  Je hebt dus een partus immatures gehad. Vertel dat maar aan je verloskundige. Waarschijnlijk past dit niet in haar registratieprogramma, maar dan mag ze er handmatig bijzetten dat één van je partussen/parti immatuur was.
   
 8. wolchu

  wolchu Bekend lid

  6 dec 2011
  911
  0
  0
  Heel veel stekte met de strijd die nu e voert! Zou ik ook doe niet. Jou kindje is er geweest en je houd er veel van. Dikke knuf
   
 9. Lisa1976

  Lisa1976 Actief lid

  10 dec 2012
  209
  0
  0
  Ik herken het gelukkig alleen van het UWV, de eerste keer werd ik laaiend, ik kon ze wel door de telefoon trekken ! Hoezo miskraam ik ben gewoon bevalle stomme d..s ! Ik was helemaal over de zeik ! De tweede keer heeft mijn man met ze gesproken... Ik moet zeggen dat andere artsen, vrienden, familie, kennissen enz. gewoon de namen van onze dochters benoemen als we over Jun doodgeboorte hebben. Ze zijn en blijven onze dochters, met een naam, ze waren klein maar helemaal af. Miskraam tssss sss, mensen weten niet waar ze het over hebben....
   
 10. Verox

  Verox Niet meer actief

  Het is ook moeilijk te begrijpen. Deze situaties zijn zo absurd dat ik zelf ook niet wist dat zoiets mogelijk was voordat het me overkwam.
  Ik merk dat ik constant op mijn woorden moet letten als ik over onze te vroeg geboren, overleden dochter vertel.

  "In November ben ik met 23 weken zwangerschap bevallen van een dochter, die na de bevalling overleden is omdat haar longetjes nog niet rijp genoeg waren. Verder was ze kerngezond. Een prachtig compleet meisje."

  Deze samenvatting dreun ik tegenwoordig op bij huisarts en assistente, UWV, kraamzorg, nieuwe gezichten in het ziekenhuis...
  Als ik ook maar een paar woorden van mijn verhaal weglaat dan word het gewoon niet begrepen.
   
 11. mrsb

  mrsb Actief lid

  24 okt 2010
  265
  0
  0
  NULL
  NULL
  Hier bevallen met 22,5 weken en 23,5 weken, en hier is t ook al twee keer miskraam genoemd door psychologen. Nou ik heb ook een miskraam gehad met 8 weken en dat is toch wel heel anders hoor. Vind het echt kwetsend. Vooral mensen bij instanties enzo mogen zich wel wat beter inlezen over zulke situaties.
   
 12. Maedra

  Maedra Fanatiek lid

  29 okt 2009
  1.558
  0
  0
  Rotterdam
  Pijnlijk en herkenbaar. Ik ben met 31 weken bevallen van onze dochter en zelfs bij die termijn begrijpen mensen soms niet dat dat een gewone bevalling is! Kreeg bij mijn tweede zwangerschap handige tips over hoe een bevalling in zijn werk ging :s.
   
 13. JoyofLiving

  JoyofLiving Fanatiek lid

  10 apr 2013
  2.571
  0
  0
  Ik vind het echt raar hoor dat ze dat bij jullie zo registreren. Gelukkig is dat hier wel anders. In mijn medische gegevens staat wel dat ik 1 mk heb gehad en bevallen ben van 2 baby's. Ik heb zelfs ook gewoon Kraamzorg gehad na de bevalling van mijn dochter. Mijn dochter is geboren na 23w3d.
   
 14. Babystew

  Babystew Niet meer actief

  Wat vervelend voor je :(. Ik herken het wel een beetje. Hier vonden sommige mensen mijn eerste zwangerschap ook 'minderwaardig', omdat dit met een termijn van 29+6 was. Als ik zei dat ik mijn bevalling mee vond vallen dan was het "ja, maar ze was klein". Alsof ik niet 10 cm ontsluiting heb gehad (en dus weeën..) en heb moeten persen, maar ze er zo uitviel ofzo :x Kon daar ook boos om worden.
  Gelukkig is mijn tweede op tijd geboren en vond beide bevallingen erg vergelijkbaar qua duur en pijnlijkheid. Dus heb nu mooi iets om terug te zeggen :)
   
 15. Huh, ik vind het wel heel erg raar dat je verloskundige dat zo registreert. Daar klopt volgens mij echt geen zak van! Toen ik zwanger was van de jongste stond toch echt op het formulier van de vk dat ik twee kinderen had gekregen. Als je bent bevallen tussen 16-24 weken wordt dat niet meer als miskraam geteld in NL. Dan is het gewoon een vroeggeboorte. De term spontane abortus mag wel gebruikt worden tot 24 weken (dacht ik). Diverse dingen bij de bevalling na 16 weken zijn heel belangrijk om te weten voor een verloskundige, zoals hoeveel bloed je bent verloren, of de placenta spontaan kwam etc.
  Ik word nu gewoon echt plaatsvervangend ontzettend kwaad op die verloskundige!! :x :x Ik zou echt een klacht indienen. Klopt geen zak van èn het is een onvriendelijke (zacht uitgedrukt) behandeling.
  De kraamzorg kan ik me niet meer herinneren hoe dat geregistreerd werd. Ik heb bij het invullen van de formulieren ingevuld wat is gebeurd en de vrouw reageerde bij de intake zoals ik wilde, ze vond het erg wat was gebeurd en zei dat ik misschien nog wel kraamzorg had kunnen krijgen toen. Ook de kraamverzorgster was lief. Zulke dingen schelen zo enorm in je ervaringen..
  Dus zou echt klachten indienen. Voor jezelf, èn voor toekomstige vrouwen die het meemaken.

  Sowieso is het vechten voor het "bestaansrecht" van je kind. Veel mensen vergeten dat ze er ooit was, maar ik laat zelf altijd merken dat ze er nog altijd is. Heb het er niet zoveel over, maar als ik wil, dan doe ik dat wel. Wie dat niet respecteert rot maar een eind op. Maar het eerste jaar kon ik dat ook niet.

  Herken wat verox schrijft, dat je een zinnetje opdreunt als mensen het een miskraam bijvoorbeeld noemen. Is hier nog niet erg nodig geweest omdat ze geen miskraam genoemd is. Maar heb het uit voorzorg in mijn hoofd. "Ze was een perfect meisje van 29 cm en 550 gram. De weeën waren even pijnlijk als bij mijn andere bevallingen. Ze was een mensje met alles erop en eraan, ze is en blijft voor altijd mijn dochter."
   
 16. Islah

  Islah Niet meer actief

  Ik heb dit ook vaak gehad. Mijn eerste dochter werd dan vaak een 'miskraam' genoemd. Ik begrijp best dat een miskraam ingrijpend en moeilijk is hoor, maar een kindje dat huilend ter wereld komt, voorafgaand aan een bevalling met 'alles erop en eraan' en daarna een begravenis etc. lijkt me toch wel wat anders dan een miskraam.
  Vind het soms ook nog wel moeilijk dat deze (buik)baby mijn 'tweede' wordt genoemd. Maar dan heb ik eerlijk gezegd ook geen zin om iedere keer te gaan zeggen: het is mijn 3e, maar de eerste is overleden.
   
 17. Islah

  Islah Niet meer actief

  Oh ja verschrikkelijk. Of toen mijn tweede dochter geboren werd ook nog opmerkingen gekregen als "nu ben je ook moeder!" Euh, dat was ik al. Echt pijnlijk is dat.
   
 18. Berte

  Berte Fanatiek lid

  24 feb 2011
  4.081
  54
  48
  Vrouw
  Thuis
  Zouden jullie ook willen reageren naar het UWV?

  Ik kwam net op de site de volgende tekst tegen:
  http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_krijg_een_kind/ik_krijg_een_kind_met_werkgever/ziek_en_zwanger/ziek_tijdens_eerste_24_weken_zwangerschap.aspx
  "Bij miskraam of abortus
  Heeft u in de eerste 24 weken een miskraam of abortus? En meldt u zich daarom ziek? Ook dan geldt dat u recht heeft op een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever kan deze voor u aanvragen."

  Mijns inziens is dit in zijn onvolledigheid behoorlijk bot. En dan ben ik bang dat dit ook de terminologie is die vanuit het UWV naar vrouwen wordt gebruikt die dit overkomt.

  Het moet natuurlijk zijn bij miskraam, abortus of doodgeboorte.

  Op deze pagina kunnen suggesties worden aangegeven:
  https://www.clientenraad-uwv.nl/0/pagina/217/217/195

  Hoe vaker ze de suggestie krijgen de tekst aan te passen, hoe beter.
   
 19. Maedra

  Maedra Fanatiek lid

  29 okt 2009
  1.558
  0
  0
  Rotterdam
  Ja erg hè, dat soort dingen kreeg ik ook te horen, het is gewoon de miskenning van je kind, ze telt niet mee in de ogen van anderen (vaak niet bewust hoor, maar dat maakt het soms juist extra pijnlijk).
   

Deel Deze Pagina