Bij sollicitatiegesprek vertellen dat je zwanger bent?

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Cheiba010, 12 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Cheiba010

  Cheiba010 Lid

  11 feb 2012
  88
  0
  0
  Rotterdam
  Goedeeeemiddag dames!

  Helaas word mijn jaarcontract niet verlengd ivm bezuinigingen.
  Kort daarna kwam ik erachter dat ik dus zwanger was/ben.

  Nou heb ik vanmiddag een sollicitatiegesprek bij een huisartsenpraktijk. Ik ben dus nog maar kort zwanger maar zouden jullie het al vermelden tijdens het sollicitatiegesprek?

  Ik wil het denk wel doen, gewoon open kaart spelen.
  Vinden jullie dat verstandig? of zouden jullie het nog even achterwege laten?

  Groetjessss
   
 2. peekaboo

  peekaboo Niet meer actief

  ik heb altijd eerlijk geweest en open kaart gespeeld , helaas word dit vaak niet goed ontvangen , wettelijk ben je niet verplicht het te melden , sterker je mag zelf liegen als er naar gevraagd word maar ik vraag me dan af waar sta je dan ? je zal het uiteindelijk toch moeten melden
   
 3. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  12.536
  17
  38
  Vrouw
  Commerciele binnendienst bij een educatieve uitgev
  Dûtslân
  Bij een eerste gesprek zou ik het sowieso nog niet melden. Ik vind dat een bedrijf je moet willen hebben om wie je bent en je ervaring... en niet dat ze denken "die zwangere hoeven we niet"
  Bij een vervolggesprek/arbeidsvoorwaardengesprek kun je er voor kiezen het te vertellen.... maar het hoeft dus niet.
   
 4. Anne09

  Anne09 Fanatiek lid

  11 aug 2011
  1.175
  0
  36
  Ik zou het niet meteen vertellen. Misschien bij een tweede gesprek of in je proeftijd. Dan hebben ze ten minste wat van je gezien en zullen je niet alleen maar beoordelen op het feit dat je zwanger bent.
   
 5. bloempje28

  bloempje28 Actief lid

  17 aug 2010
  413
  0
  0
  NULL
  NULL
  Als je nog niet lang zwanger bent zou ik het niet meteen melden. Ik heb het toen al in mijn brief gemeld omdat ik al 25 weken was, en ben toen ook nog aangenomen. Maar als ze iemand meteen nodig hebben zijn ze er vaak niet zo happig op als je zegt ik ben zwanger. Succes met je sollicitatie, hopelijk wordt je aangenomen!!
   
 6. Mime28

  Mime28 Fanatiek lid

  24 nov 2008
  4.050
  0
  0
  Ik was eerlijk op mijn werk en toen is mijn contract niet verlengd...
  In theorie vind het fijn om eerlijk en open te zijn, maar als je ziet hoe er vooral de laatste tijd soms met werknemers omgegaan denk ik dat je daarmee zelf nogal eens mee aan het kortste eind trekt.
  Vooral als je deze of een baan echt nodig heb zou ik mijn mond nog even houden.
   
 7. mnonc

  mnonc Fanatiek lid

  9 mrt 2012
  2.589
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik ben zelf nu 12 weken.. Heb met 10 weken een nieuwe baan gekregen.. Ik heb hiervoor 3 maanden thuisgezeten. Ik heb niet vermeld dat ik zwanger ben en ga dit pas doen na mijn proeftijd. Want zeker in de horeca zitten werkgevers niet op een zwangere te wachten. Ik had deze baan dringend nodig en nog een week langer thuis kon niet daarom heb ik het niet verteld.
   
 8. nena88

  nena88 Bekend lid

  12 nov 2011
  679
  0
  0
  NULL
  NULL
  same here, ik moet nog 3 weken voor dat mijn proeftijd over is. tja t is nou eenmaal zo, ik vind het ook vervelend maar het is wel ff belangrijk dat je werk hebt dus ook hier: niet vertellen. Ik ben druk bezig met verbergen, maar dat kan best met wat ruime kleding...
   
 9. sweetchocolate

  sweetchocolate Niet meer actief

  Ik heb het bij de vorige zwangerschap ook niet vertelt. Pas na de proeftijd. Ook wij hadden het geld hard nodig om bijvoorbeeld babyspullen aan te schaffen en de vele financiele tegenvallers van 2 jaar geleden. Gevolg: ze waren niet blij, feliciteerde mij niet eens. Ze gingen heel raar doen tegen mij. Uiteindelijk 30 minuten voor mijn verlof te horen gekregen dat ik ben ontslagen. Achteraf dus heel blij dat ik het pas vertelt heb na mijn proeftijd.
   
 10. Dana

  Dana Niet meer actief

  Ik zou het ook vertellen bij je 2e gesprek/voorwaardengesprek. Maar aan de andere kant, het is ook belangrijk dat jij doet waar je je goed bij voelt anders ben je misschien niet helemaal jezelf op je gesprek.
   
 11. Dana

  Dana Niet meer actief

  Oh je gesprek is al geweest! Hoe is het gegaan?
   
 12. Sanne152

  Sanne152 Actief lid

  18 jan 2012
  146
  0
  0
  Wat een K*Tstreek sweetchocolate :x
  Mijn mond valt hier echt open..
   
 13. KimberlyJessica

  10 jan 2012
  21
  0
  0
  Receptioniste
  Rotterdam
  Ben het eens met de andere.. Ik zou het niet vertellen tijdens het eerste gesprek en als je echt nog pril zwanger ben zou ik gewoon wachten na de 13 weken!!! Je bent het niet verplicht te melden en zo krijg je een eerlijke kans om je te bewijzen! Succes, hoop dat het uitpakt!
   
 14. Arnoe

  Arnoe Bekend lid

  1 sep 2010
  869
  0
  0
  NULL
  NULL
  Het is een moeilijk dilemma, ik heb precies met hetzelfde gezeten.

  Ik wilde het dolgraag direct vertellen, maar heb na lang wikken en wegen besloten om eerst even aan te zien.

  Overwegingen die ik had:

  * 1 dag dat ik wist dat ik zwanger was (4 weken) 2e gesprek
  * 8 weken zwanger - start proeftijd
  * 13 weken - 1e termijn echo, het gaat goed met het kindje (net 1 week na proeftijd). Verteld op mijn werk.

  > Ik wilde graag dat ze me zouden zien als medewerker en geen redenen zoeken om me te ontslaan.
  > Ik me achteraf bewezen heb ondank de misselijkheid (overgeven thuis!) toch goed te kunnen inzetten en concentreren op mijn nieuwe functie
  > De zwangerschap niet meer zo onzeker was (het is mijn eerste zwangerschap en je hoort vaak dat het toch nog fout kan gaan).

  Ze hebben overigens erg leuk en goed gereageerd op mijn werk.
  Ik heb het er best moeilijk mee gehad dat ik het niet eerder kon zeggen (slecht geslapen!). Het voelde niet lekker.
  Toch zou ik achteraf weer precies hetzelfde hebben gedaan. Ik heb het idee mezelf bewezen te hebben.

  Succes met je sollicitatie!
   
 15. Sopann

  Sopann Niet meer actief

  Bedankt voor je bericht Arnoe. Het was fijn om te lezen, omdat ik met een beetje hetzelfde dilemma zit. Jouw bericht zorgt voor een mooi voorbeeldje van hoe ik het zou kunnen aanpakken.

  Mijn vriend en ik hadden na de miskraam in november afgelopen periode besloten om nu dan voor het echt te gaan. Eigenlijk niet in de veronderstelling dat het direct raak zou zijn, haha. Gisteren kwamen we erachter dat ik zwanger ben. Nou ga ik in april beginnen met een nieuwe baan. Aan het einde van mijn proeftijd zit ik volgens mij ook zo'n beetje in de veilige periode.

  Ik ben zeker wel afhankelijk van die baan, maar het voelt een beetje als belazeren wanneer ik zou wachten met het melden tot na de proeftijd. Misschien ben ik daarmee wel een watje hoor... Ik vind het gewoon serieus wel lastig! En ook vervelend dat je om zoiets moois als een zwangerschap 'bang' moet zijn voor je werkgever...
   
 16. Emjay

  Emjay Bekend lid

  17 jan 2012
  993
  0
  0
  Draagconsulent
  In het hoge Noorden
  Ik ben afgewezen op het feit dat ik zwanger was. Uiteraard is het niet zo gezegd maar ik was de enige kandidaat (via uitzendbureau) en toen wilden ze me toch liever niet hebben. Tsja ik ben altijd open en eerlijk geweest, ik vind het geen fijn idee om zoiets belangrijks zo lang voor me te houden. Maar het is wel echt waar wat ze zeggen: eerlijkheid duurt het langst! :(
   
 17. nena88

  nena88 Bekend lid

  12 nov 2011
  679
  0
  0
  NULL
  NULL
  hier begint het naar te worden. het gaat goed op mijn nieuwe werk en vind het erg leuk. ik ben nu 15 weken zwanger en moet nog 2 weken voordat proeftijd voorbij is. echt waar, je ziet het nu echt en ik probeer het te verbergen... alleen ik denk dat mijn manager (vrouw) het gezien heeft.. helaas ha ik een iets te strak truitje aan (over nacht gegroeid) en tja.. dit word vervolgt..
   
 18. debby82

  debby82 VIP lid

  18 nov 2008
  25.904
  0
  0
  Hypotheekacceptant
  zaandam
  nena mwa... bij 15 weken weet je nooit zeker of iemand zwanger is... je kan best een buikje hebben maar deze mensen kennen jou niet he... die weten ook niet hoe je buik normaal is...
  Ik zou gewoon niks zeggen de komende 2 weken...
   
 19. nena88

  nena88 Bekend lid

  12 nov 2011
  679
  0
  0
  NULL
  NULL
  ja ik zeg ook niks..ik weet wel beter. eerlijkhei weeg minder zwaar dan de toekomst van mijn kind en het welzijn tijdens zwangerschap hoor daar ook bij. een baan is gewoon nodig, klaar, dan maar niet eerlijk.
   
 20. miekje1982

  miekje1982 Fanatiek lid

  6 apr 2007
  4.811
  0
  0
  Flevoland
  Ik zou het wel aangeven, wellicht niet in het eerste gesprek, maar zeker als er na dat eerste gesprek een vervolg gesprek komt.

  Waarom? Omdat je als werkgever ook verplichtingen/zorgen hebt voor een zwangere medewerkster, zeker in de branche waarin ik werkzaam ben. Daarnaast zou ik het als leidinggevende onprettig ervaren als dit belangrijke nieuws pas na de proeftijd bekend zou worden. Dat vind ik persoonlijk niet getuigen van openheid/eerlijkheid.
   

Deel Deze Pagina