borstvoeding mislukt??

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door sunnyke, 4 okt 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. sunnyke

  sunnyke Actief lid

  20 jun 2008
  378
  0
  0
  sociale sector
  België
  Hoi,

  mijn zoontje is nu 3 weken oud. Al sinds zijn geboorte was ik erg onzeker over de borstvoeding, alhoewel ik het doodgraag wilde geven. Ik zat me constant af te vragen of hij nu wel genoeg minuten gedronken had, wanneer ik van borst moest wisselen, enzovoorts enzovoorts. Hij vroeg ook heel vaak om voeding, en leek dan precies ook nooit echt tevreden te zijn.
  Dankzij een zware eerste week (veel te veel kraambezoek in het ZH, en geen nachtrust) was ik vorige week zodanig oververmoeid en gestresseerd dat mijn toeschietrelflex het liet afweten en mijn productie ook begon terug te lopen. Het resultaat was dat mijn mannetje hysterisch krijsend en huilend aan mijn borst wringde en kronkelde omdat er na 10 minuten nog niks kwam... :( Ik zat er zelf ook een potje bij te huilen.
  Mjin vroedvrouw (kraamverpleegkundige) heeft me dan aangeraden om even een pauze in te lassen en over te schakelen op flesvoeding, terwijl ik zelf om de 3u moest blijven kolven om mijn productie op gang te houden. Dit doe ik nu zo sinds een dag of 4. Ik voel me echter enorm schuldig en gefaald als mama omdat dit mij niet afgaat. Ik heb al heel wat traantjes erom gelaten...
  Bij het kolven merk ik nu dat ik nog niet veel produceer (na 2x 15 minuten heb ik nog maar 60 cc bij elkaar gesprokkeld) en dit baart me grote zorgen voor als ik hem opnieuw ga proberen aan te leggen.
  Zal het niet te laat zijn om dit alsnog terug goed te krijgen???

  Ik vind het echt heel erg en geef mezelf de schuld voor het feit da ik veel te nerveus en moe was en nog steeds ben. Ik wilde dit zo graag, en nu dit...

  Zijn er mama's die zich hierin misschien herkennen, of die een idee hebben of je na een "pauze" toch terug op de goede weg kan komen? Ik hoop het zo van ganser harte...

  Groetjes van een verdrietige mama,

  Sunnyke
   
 2. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  Het lijkt mij verstandig dat jij zo snel mogelijk een lactatiekundige IBCLC inschakelt. Je kunt er een vinden op Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen . Zo kolvend je producite in stand houden is heel moeilijk en ook nog eens dubbel werk.
  Sterkte.
   
 3. raspberry

  raspberry Niet meer actief

  Lijkt mij idd ook... is niet iets wat je zo even met tips van anderen oplost, zoek een oplossing op maat :)
   
 4. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  19.618
  146
  63
  Die eerste tijd kreeg ik ook niet veel gekolfd. Het is inderdaad nog een hoop extra werk ook. Geef je die afgekolfde melk ook in een flesje of vries je dat in?
  Ik denk dat je inderdaad het beste snel een lactatiekundige kunt vragen hoe je dit aan moet pakken. Zij kan waarschijnlijk ook wat onzekerheden over borstvoeding bij je weg nemen en een duidelijk plan opstellen.
  Voel je niet schuldig hoor, het kan vast nog goed komen met de bv, maar dan zou ik niet te lang wachten met hulp zoeken van een deskundige.
   
 5. Sucre

  Sucre Fanatiek lid

  1 feb 2008
  4.877
  0
  0
  Verpleegkundige
  Gelderland
  Lieve Sunnyke, wat vervelend dat het zo moeilijk gaat, maar wat super dat je zo graag BV wilt geven.

  Met kolven krijg je er nooit zo veel uit als wanneer je kleine bij je drinkt. Ik zou daarom stoppen met kolven en je kleine weer aanleggen. Daar wordt de melkproductie nl veel beter door gestimuleerd. Na het voeden of tussen de voedingen door kan je dan gaan kolven (om zo de productie te verhogen) en als je het idee hebt dat je kleine niet genoeg bij je heeft gedronken, dan kan je nog wat voeding in een flesje geven.

  Als je problemen met het toeschietrefelx hebt (heb ik ook gehad), zorg dan dat je je borsten lekker warm maakt en ga als het lukt ontspannen zitten, zonder mensen en geluiden om je heen. Als het niet lukt, kun je bij de huisarts een neusspray halen. Dit heet syntocinon en wekt net als oxytocine het tsr op. Het werkt heel goed!

  Maar echt, probeer je kleine zo gauw mogelijk weer bij jou aan de borst te laten drinken.

  Veel succes en een dikke knuffel.
   
 6. Kelly1771

  Kelly1771 Actief lid

  28 dec 2008
  335
  0
  0
  Zuid Holland
  Precies wat ik allemaal zeggen wouVooral het aanleggen!Je kleintje kan ook misschien dalijk dé techniek kwijt zijn!Wat je eruit krijgt met kolven zegt niet zo veel over hoeveel je hebtIk ben soms een uur bezig geweest voor 50 cc hoewel ik wel zeker 150 cc kon hebben per borst.Had je Baby geen regeldag?Laat je nog weten of het (nog)lukt met aanleggen? hopelijk komt het gauw goed Liefs
  Kelly
   
 7. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  19.618
  146
  63
  Ja, precies, ik zou hem ook veel aanleggen. Eventueel daarna nog wat bijvoeden als hij nog honger heeft. Scheelt jou ook kolven, wat volgens mij alleen maar meer stress oplevert + extra werk.
   
 8. Kimmeding

  Kimmeding VIP lid

  13 mrt 2008
  6.167
  0
  0
  begeleidster verstandelijk gehandicapten
  lelystad
  Wat de dames hier al aangeven: aanleggen, de andere kant desnoods kolven en hulp inschakelen.
  Te laat is het niet om het op gang te krijgen zoals jij wil maar je zoontje moet wel de techniek nog kunnen.

  Meteen vandaag nog bellen met een Lactatie deskundige en aanleggen ipv kolven.
   
 9. kaatje k

  kaatje k Fanatiek lid

  ik dnek dat iedereen hetzelfde zegt: veel aanleggen en ehulp vragen.

  hoe gaat het nu?
   
 10. sunnyke

  sunnyke Actief lid

  20 jun 2008
  378
  0
  0
  sociale sector
  België
  Hoi,

  ik ben ondertussen begonnen met hem telkens terug aan te leggen als hij honger heeft, maar krijg de indruk dat hij inderdaad de techniek kwijt is :(. Mijn toeschietreflex is er nu wel veel sneller, maar op dat moment drinkt hij een paar slokjes en dan laat hij los! Hij drinkt dus bijna niet, zit wel wat te happen maar ik hoor hem niet meer slikken...
  Ik woon in België, en weet dus niet goed of er bij ons lactatiedeskundigen zijn... Ik besef ook wel dat het 5 voor 12 is, want hij drinkt meer fles dan borst...

  Bedankt voor jullie reacties!
  Liefs,
  Sunnyke
   
 11. Kelly1771

  Kelly1771 Actief lid

  28 dec 2008
  335
  0
  0
  Zuid Holland
  Ah dat is wel even slikken :(maar hij pakt dus iig wel?Wat vaak als tip woord gegeten is veel huidcontact hebben .samen in bed bijv. Of samen douchen baden enzo. kan je misschien eerst een halve fles geven?Weet je verloskundige geen lk?IK hoop dat het nog lukt!Heel veel succes
   
 12. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  Lactatiekundigen in België in overvloed. Klik: bvl-borstvoeding

  Als jij wilt dat het lukt bel je nu een lk. Als je niets doet is het idd een verloren zaak ben ik bang. Dus beslis wat je wilt.
   
 13. sunnyke

  sunnyke Actief lid

  20 jun 2008
  378
  0
  0
  sociale sector
  België
  Dag Nemo,

  heel erg bedankt voor die link! Ik ben onmiddellijk gaan kijken en heb morgenvroeg een afspraak bij mij in de buurt gemaakt.
  Voorlopig moet ik terug om de 3 uur afkolven, zodat ze zicht krijgt op mijn huidige melkproductie. Morgen kan ze dan eens kijken naar de eettechniek van mijn kindje.
  Duimen dat het nog terug in orde komt!


  Liefs,
  Sunnyke
   
 14. Sas26

  Sas26 Fanatiek lid

  14 jan 2008
  3.290
  0
  0
  Goed, als je wilt proberen door te gaan met de bv dan zijn hierboven al genoeg tips en t lijkt me dan idd heel goed een lactatiekundige in te schakelen. Maar ik lees ook in jouw berichtje dat je je schuldig voelt.... dat moet je echt niet doen! Kijk hoe je al doorzet! Als jij besluit geen bv te geven dan is dat jouw keuze en dat meot je jezelf absoluut niet kwalijk nemen. Je hebt het geprobeerd!!! Niemand heeft er iets aan als jij je zo schuldig voelt, je zo druk maakt..... Als het niet gaat, je besluit om kv te gaan geven dan is dat gewoon zo!

  Ikzelf wilde ook heeeeel graag bv geven, heb het 2 weken gedaan maar het was een groot drama! Ik heb ook nog gekolfd maar het werkte allemaal niet, ik moest medicijnen gaan gebruiken en toen heb ik wel meoten kiezen voor kv, achteraf gezien in mijn situatie toen de beste keuze. Ik heb ervan geleerd dat het neit om de zwart-wit keuze gaat bv of niet, er spelen ook andere dingen mee en als je er als moeder zo van in de stress schiet en het zo moeizaam blijft gaan dan is dat ook niet de oplossing.

  Ik hoop voor jou dat het je lukt binnenkort een knoop door te hakken, of dat je van een deskundige goed werkende adviezen krijgt!
   
 15. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  19.618
  146
  63
  Goed dat je een afspraak hebt gemaakt, ik hoop dat het gaat werken!
   
 16. Nynke31

  Nynke31 Fanatiek lid

  7 mrt 2006
  1.383
  0
  0
  Limburg
  Een breastflow fles werkt als een borst. Bij mijn meisje heeft het geholpen om over de tepel/speen verwarring heen te komen.
   
 17. sunnyke

  sunnyke Actief lid

  20 jun 2008
  378
  0
  0
  sociale sector
  België
  Hoi,

  gisteren ben ik dus naar de lk geweest. Het was wel een hard verdict... Blijkbaar heb ik in aanleg niet zoveel melkklieren, waardoor mijn borsten per voeding niet zoveel produceren, en mijn zoontje bijgevolg daarom zoveel komt, met als gevolg dat ik oververmoeid ben geworden. Daarnaast drinkt hij ook niet effectief aan de borst. We zijn bijna een uur bezig geweest om hem te stimuleren om door te drinken (kleertjes uitgedaan, kinnetje wrijven, borstcompressie,...) maar niks mocht baten. Na een uur had hij nog maar 10 cc gedronken...
  De enige oplossing die ze voorstelde, was zelf fulltime af te kolven en hem dat in een flesje aan te bieden. Omdat mijn productie niet op peil is (kolf gemiddeld 60 cc terwijl hij nood heeft aan 120), mag ik hem na de borstmelk nog flesvoediing bijgeven.
  Ik vond dit een emotionele moeilijke brok om te verwerken. Ik wilde zo graag "echt" borstvoeding" geven, en nu moet het zo omslachtig..
  Van de lk mocht ik hem wel tussendoor aan de borst nemen als knuffelmoment omdat zowel hij als ik daar behoefte aan hebben, maar dus niet meer met doel om te voeden...

  Ik ben dus nadien maar dadelijk een electrische dubbelzijdige kolf gaan huren, en geef dus de melk dadelijk na het kolven. Hierdoor eet hij wel niet meer op verzoek, maar anders vind ik het echt niet haalbaar.

  Ik ga ook even een topic openen om wat ervaringen uit te wisselen met andere fulltime kolvende mama's.

  Groetjes,

  Sunnyke
   
 18. Kelly1771

  Kelly1771 Actief lid

  28 dec 2008
  335
  0
  0
  Zuid Holland
  Hay Sunnyke,wat rot dat het zo is gelopen. . Ik vind het heel moedig van je dat je er gewoon voor gaat om hem toch je eigen melk te kunnen geven!Je hebt je zoontje daarmee al heel veel gegeven:) succes met het kolven en mijn complimenten voor je doortastendheid!
   
 19. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  He wat naar. Dat moet wel een teleurstelling zijn. Ik hoop toch dat je geholpen bent door de lk. Je weet nu voor jezelf dat je alles geprobeerd hebt. Ik hoop dan ook dat het kolven goed gaat en je kindje toch (gedeelte) op jouw melk mag groeien !
   

Deel Deze Pagina