Contract verlengen..

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Firstbaby, 14 nov 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Firstbaby

  Firstbaby Fanatiek lid

  25 jun 2007
  1.996
  0
  0
  Dames,

  Mijn contract loopt tot 20 februari 2008. Ik wil volgende maand als ik 12 weken ben vertellen dat ik zwanger ben. Alleen denk ik dan dat ze mijn contract niet gaan verlengen, waardoor ik misschien 3 maanden in de ww beland.. en dat wil ik niet!

  wat moet ik doen?

  Ik kan ook tot januari wachten, dan krijg ik te horen of mijn contract verlengd word en dan pas vertellen dat ik zwanger ben. Maar dit vind ik oneerlijk!
   
 2. lizab

  lizab Fanatiek lid

  7 mei 2007
  3.467
  0
  0
  planner kraamzorg
  Drenthe
  Waarom zouden ze je contract nite verlengen?

  Omdat je zwanger bent, of zullen ze een andere reden kunnen vinden?

  Als het puur en alleen is omdat je zwanger bent, dan mogen ze je helemaal niet ontslaan. Ik weet niet of je een rechtsbijstandverzekering hebt, anders zou ik deze nu alsnog even afsluiten. Dan kunnen die je tegen die tijd helpen. Ik zou het dan gewoon vertellen.

  Mochten ze echter een andere reden kunnen bedenken, dan heb je geen poot om op te staan, en dan zou ik misschien toch maar t/m januari wachten.
   
 3. Claartje79

  Claartje79 Fanatiek lid

  17 aug 2006
  4.862
  0
  0
  huismuts
  Groningen
  ik heb ook tijdens mijn eerste contract verteld dat ik zwanger ben. ook meteen aangegeven dat ik wat stress had over de eventuele verlenging. dit vond mijn manager zo'n onzin, dat ik dáár over in de rats zat. gevolg: ik heb 4 maanden in het voren geloof ik al mijn verlenging ondertekend en zit nu weer goed voor een jaar ;) het kan enorm mee vallen dus ;)
   
 4. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  dat gaat helaas niet op lizab: Einde contract is einde contract. Je wordt niet ontslagen, het is iets dat al lang vaststond. Dus als je pech hebt ben je idd je baan kwijt. Dat is juist ook de reden waarom ze graag jaar of halfjaar contracten geven, dan kunnen ze zonder opgaaf van reden, na die periode toch van je af, mocht er wat zijn.

  En tja, ik zou denk ik toch maar de gok wagen en het vertellen. Anders ga je misschien met een verstoorde relatie verder en of je daar op zit te wachten? Dan heb je ook kans dat ze je er naderhand nog proberen uit te werken op de 1 of andere reden. Dus hoewel je het niet HOEFT te vertellen, denk ik toch dat je het beter wel kan vertellen.. Hoe moeilijk ook....
   
 5. lizab

  lizab Fanatiek lid

  7 mei 2007
  3.467
  0
  0
  planner kraamzorg
  Drenthe
  Dat klopt niet Athina,

  Ze kunnen nooit zomaar je contract niet verlengen. Hier moeten ze een reden voor opgeven. Op het moment dat ze die aangeven, of dat ze niemand voor jou in de plaats aannemen kun je idd niks doen. Echter, als ze iemand voor jou in de plaats aannemen heb je wel een poot om op te staan. Einde contract is dan niet zomaar einde contract.
   
 6. daphne78

  daphne78 VIP lid

  10 mei 2006
  7.311
  0
  0
  Nijmegen
  Een reden is heel snel bedacht hoor,
  Je past toch niet in het team
  We hadden meer van je verwacht
  We hebben iemand met betere kwaliteiten gevonden

  Helaas, aan het einde van een contract kan een werkgever je echt zomaar laten gaan. Hij mag niet zeggen dat de reden zwangerschap is, maar dat zullen ze ook niet doen.
   
 7. lizab

  lizab Fanatiek lid

  7 mei 2007
  3.467
  0
  0
  planner kraamzorg
  Drenthe
  Zo makkelijk is het dus echt niet. Op het moment dat jij in jouw contract periode nooit tehoren hebt gekregen dat er spraken is van disfunctioneren, jouw functioneringsgesprekken positief waren, en jouw werkgever nooit heeft laten blijken dat hij niet tevreden over je is, heb je dus echt wel een poot om op te staan. :)
   
 8. Eevitaa

  Eevitaa Bekend lid

  4 sep 2007
  538
  0
  0
  Ik ben het met Daphne eens.
  Loop alsjeblieft geen risico! Als jij het nog kunt verbergen tot januari dan zou ik mijn mond houden en nee, daar krijg je geen verstoorde verhouding van, en het is al helemaal niet oneerlijk! want het is je goed recht om het niet te vertellen.
  Verder kun je ook twee maanden voor je contract afloopt zelf het initiatief nemen tot een gesprek. Dan zou je eventueel ook nog iets kunnen verbeteren als ze erover denken je contract niet te verlengen. Succes en laat je weten hoe het afliep?
   
 9. Zover ik weet is einde contract, gewoon einde contract. Ik ken iemand wiens contract niet verlengd werd omdat ze hem dan een vast conract moesten aanbieden, en dat zeiden ze ook tegen hem. En een jaar later mocht hij weer terugkomen, omdat hij wel goed was. Dit heeft hij gedaan, en nu wel vast.

  Mijn contract verloopt 1 maart. Ben 29feb uitgerekend. Volgens mijn CAO, mogen ze mijn contract zonder opgaaf van redenen laten aflopen. (Ik weet al dat ze mij een vast contract gaan aanbieden.)
  En volgens mijn CAO mag ik ongeacht de lengte van mijn contract, zonder rekening te houden met opzegtermijn, mijn contract na de geboorte verbreken.
  En dit helpt mijn teamleider mij ook steeds herinneren. Dat ze mij niet kunnen dwingen om aan te geven wat ik zal doen.

  Dus advies: lees je CAO erop na, neem contact op met vakbond.
   
 10. Claartje79

  Claartje79 Fanatiek lid

  17 aug 2006
  4.862
  0
  0
  huismuts
  Groningen
  einde contract is einde contract, echt waar. een werkgever hoeft geen reden op te geven om het contract niet te verlengen en mag ook gewoon weer een nieuw iemand aannemen. hij kan zelfs gewoon zeggen dat hij je contract niet verlengd wegens zwangerschap. zoals daisysanches ook al zegt: sommige mensen krijgen zelfs het advies om na 3 maanden weer te solliciteren, omdat ze dan weer aangenomen worden. heus, dit werkt echt zo, hoe l*llig ook. mijn vader is 25 jaar vakbondsbestuurder geweest, mijn moeder zit in de ontslagcommissie van het CWI en mijn man werkt bij het UWV, dus ik hoor helaas genoeg van dit soort verhalen van mensen die dachten beschermd te zijn en zich nergens op hadden voorbereid, maar einde contract is en blijft gewoon einde contract.
   
 11. witte reus

  witte reus Fanatiek lid

  27 aug 2007
  1.789
  0
  0
  hey meid,

  wat een klote situatie. maar ik heb er ook ingezeten. ik krijg per 01-01-2008 een nieuwe baas(omdat het bedrijf werd overgenomen )
  en ja die moest ik ook vertellen dat ik in verwachting ben. ik persoonlijk zou niet wachten tot jan, want stel je wacht tot januari en je verteld het dan. wie weet voelen hun zich bezijkt doordat jij extra lang hebt gewacht met vertellen. ik denk dat je beter open kaart kunt spelen. ook vertellen dat je bang bent dat je contract niet verlengd word.
  ik weet niet meer wie het zei maar lees idd je cao na en hou contact met de bond! ik hoop dat alles goed komt.

  liefs witte reus.
   
 12. elf11

  elf11 Actief lid

  5 nov 2007
  154
  0
  0
  Eindhoven
  hoi

  hoe lastig het ook is ik zou het liefst zo vroeg mogelijk weten waar ik aan toe ben.
  Dus open kaart spelen en vragen om uitsluitsel over je contract.
  Nu kun je makkelijker solliciteren naar iets nieuws als ze je contract niet willen verlengen, dan over 2 maanden en als ze wel van plan zijn om je contract te verlengen dan weten ze dat nu ook al wel. Hoe eerder jij weet waar je aan toe bent hoe meer rust toch.
   
 13. Shaceaby

  Shaceaby Lid

  23 mei 2007
  30
  0
  0
  Administratief medewerker
  Vlaardingen
  Ik heb hetzelfde meegemaakt.

  Mijn contract loopt 15 december af en ik ben 16 december uitgerekend. Ik had ook een jaarcontract. En ze vinden idd altijd wel een reden.
  Bij mij zeiden ze dat ze mij niet konden beoordelen omdat ik tijdens mijn zwangerschap in de ziektewet ben geraakt.
  Ik wilde het aanvechten en heb contact met de bond opgenomen en die vertelden mij dat einde contract einde contract is.
  Het is heel spijtig, maar ik heb me erbij neergelegd. En ik hoop dat ik na mijn zwangerschapsverlof iets anders vind.

  Op de website van het UWV kan je nog het eea hierover lezen:
  http://www.uwv.nl/particulieren/werkloo ... index.aspx

  Groetjes,

  Shaceaby
   
 14. Ik ga ook even op die site kijken. Omdat ik indezelfde situatie zit als jij. 29 feb uitgerekend, en contract verloopt 1 maart. Ik weet wel dat ze me willen houden (ik wil helaas voor hun niet blijven), maar ik wil wel weten of je dan zwangerschapsverlof uitbetaald krijgt tot einde contract, of geen, of wel gewoon tot de 10/12 weken erna.
   
 15. Shaceaby

  Shaceaby Lid

  23 mei 2007
  30
  0
  0
  Administratief medewerker
  Vlaardingen
  Ik heb het geluk dat ik door mijn ziekmelding een contactpersoon heb gekregen bij het UWV. Toen het dus bekend was dat mijn contract niet werd verlengd heb ik direct contact opgenomen om te vragen of ik wel word doorbetaald tijdens mijn zwangerschapsverlof.

  En ik heb gelukkig wel recht op die totale 16 weken en na de bevalling (tijdens het verlof) wordt ik gewoon doorbetaald.

  En ik denk dat het zo is omdat ik tijdens mijn lopende contract zwanger ben geworden en je dan bespreekt met je werkgever wann. je verlof in gaat.

  Het is best allemaal best lastig. Maar goed als je het optijd uitzoekt voor kom je verrassingen...

  Suc6 ermee
   

Deel Deze Pagina