Contrastvloeistof bij anderen schadelijk?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Nispie, 30 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 1. Ivm verbouwing van ons huis wonen we zo'n beetje in bij mijn schoonouders. Nu is mijn schoonvader helaas ongeneeslijk ziek (kanker) en krijgt met regelmaat diverse onderzoeken en scans. Nu heeft hij vandaag weer scans gehad en krijgt daarbij contrastvloeistof ingespoten. Nu kom ik dus wel gewoon in dezelfde ruimtes als hij, maar voor de zekerheid gebruik ik het andere toilet in huis. Kan dit verder geen kwaad voor mijn ongeboren kindje? Ik vind het ook zo lullig om nu ergens anders te gaan slapen, ook voor mijn vriend die het erg moeilijk heeft met het feit dat zijn vader zo ziek is.. En graag nu nog veel bij hem wil zijn.
   
 2. Dat is voor jou niet schadelijk hoor. Lekker bij je schoonvader zijn.
  Contrastvloeistof kan schadelijk zijn voor je nieren, maar jij komt er niet mee in aanraking, ook niet via het toilet of zo.
   
 3. ja, dat is schadelijk

  mijn moeder had kanker en dus ook die vloeistof. zij mocht weken niet op dezelfde wc plassen als ons, want die vloeistof is radioactief. verder mocht ik gewoon in contact komen met mijn moeder, alleen niet op dezelfde wc
   
 4. Maar volgens mij zit er verschil tussen contrastvloeistof en radioactieve vloeistof toch?
   
 5. Hoi Nispie,

  Een diagnostische scan (zoals een CT scan) kan totaal geen kwaad voor jou. Zelfs een diagnostische scan waarbij een radioactieve stof gebruikt wordt (zoals een PET scan) kan voor jou geen kwaad, omdat de dosis radioactiviteit heel erg laag is. Zelf mag je het niet ingespoten krijgen, maar wat bij een ander is toegediend heeft geen effect op zijn/haar omgeving.

  Waar Daantje het over heeft is waarschijnlijk een therapeutische dosis radioactiviteit en die straalt wel naar de omgeving en daar moet een zwangere inderdaad op letten. Zo iemand krijgt ook leefregels mee naar huis.

  Maar wat ik van jou begrijp gaat het bij jou om het eerste en kan het helemaal geen kwaad. Gewoon lekker daar verblijven!
   
 6. Ik denk idd dat je een therapeutische dosis radioactiviteit bedoelt want ik kreeg zelf ook eens contrastvloeistof ingespoten voor een onderzoek en er is toen niets gezegd over 'gevaar' voor anderen. Ik ben toen ook in het ziekenhuis direct na het onderzoek naar het toilet geweest, een die voor iedereen toeganglijk was. Bij risico voor de omgeving had dat vast niet gemogen.

  Heel veel sterkte met je schoonvader, het zal niet makkelijk zijn in deze tijd.
   
 7. Contrastvloeistof kan echt geen kwaad!!
   
 8. Contrastvloeistof kan geen kwaad, heb het zelf ingespoten gekregen met 16 weken zwangerschap bij een ct-scan.

  Op het moment dat je schoonvader iets radioactiefs krijgt ingespoten kan het wel kwaad voor de omgeving, maar dat zouden ze dan al uitgebreid aan hem verteld hebben.
   
 9. Inderdaad zoals vele hier al zeggen is contrastvloeistof niet schadelijk. Mocht het zo zijn dat je schoonvader chemo gaat krijgen kijk daar dan wel heel erg mee uit. Maar daarbij krijgt hij ook leefregels mee.

  Sterkte met deze moeilijke periode!
   
 10. Bedankt meiden! Het is inderdaad erg dubbel; vreugde om ons kindje op komst en verdriet omdat we niet weten of schoonvader hem/haar nog zal zien opgroeien... Het ging om een skeletscan, op internet lees ik dat hiervoor soms licht radioactieve stof gebruikt wordt. Zover ik weet heeft hij geen leefregels meegekregen.. Licht radioactief kan hopelijk geen kwaad voor de kleine?
   
 11. Hoi Nispie,

  Bij een skeletscan wordt inderdaad een kleine hoeveelheid radioactiviteit gebruikt. Maar dat is een hoeveelheid waar jij je geen zorgen over hoeft te maken. Een zwangere mag het alleen zelf niet krijgen, maar voor de omgeving zijn er bij dit onderzoek geen leefregels van toepassing.

  Sterkte met alles!
   
 12. P.S. Mocht je je er toch vervelend onder blijven voelen, bel dan morgen even naar de afdeling waar hij het onderzoek heeft gehad. Leg de situatie uit en zij kunnen je precies vertellen hoe het zit.
   
 13. Ik heb zelf regelmatig een skeletscan en een octrotiede scan gehad (meer radioactief) en mocht alleen niet mijn dochter van 3 op schoot nemen en beter niet op het zelfde toilet, verder mocht ze me gewoon knuffelen, alleen niet op schoot omdat je lichaam via de blaas de radioactieve stof uitscheid, nu zal je niet bij je schoonvader op schoot zitten, en je gebruikt een ander toilet dus het zal niet veel kwaad kunnen..
   

Deel Deze Pagina