Hallo dames, Helaas heb ik er door omstandigheden voor gekozen om het contact met mijn schoonfamilie (in ieder geval voorlopig) te verbreken. Mijn schoonmoeder maakte altijd heerlijke sarma van (zuur?)kool bladeren. Ik weet alleen maar dat er gehakt en rijst in gaat en dat ze het soms uren op het vuur laat staan. Is er hier iemand die enig idee heeft hoe ik dit zelf kan maken? Want ik vind het een beetje hypocriet om mijn man (die gaat er sporadisch nog wel heen, het is en blijft zijn moeder...) om het recept te laten vragen. Alvast bedankt in ieder geval!
http://www.koerdistan.nl/index.php?content=websitetext&websitetext_id=130 misschien is dit wat je zoekt?
Bedankt meiden! Of het van die link hetzelfde is weet ik eigenlijk niet, volgens mij zat er geen tomaat in...maar daar ga ik nu aan twijfelen... Talia, als je t wil vragen heel graag! Ik vind het altijd zoooo lekker!
Hai! Is het niet een soort van zoete rijst gewikkeld in zeewierbladeren? Ben laatst in een turks restaurant geweest en heb dit voor de eerste keer gegegeten... Werkelijk waar: HEERLIJK! Dus als jullie het recept hebben, ik kopier het direct! Het is echt heeeeeeeel lekker.. En gezond door die zeewierbladeren.. Of zijn het inderdaad andere bladeren...?
hoi ik heb geen idee hoe je het maakt, maar heb het idd ook een keertje gehad en vond het oook heeeeerlijk, dus misschien kan je het recept posten? bedankt alvast!
Sarma wordt gemaakt van druivenbladeren. Ik maak het zelf ook wel eens, ben er verslaafd aan! Ik koop altijd druivenbladeren in pot/blik of pak bij de Turkse toko. Die was ik eerst goed in lauw water, want die bladeren zijn altijd heel zout Dan laat ik ze goed uitlekken. In de tussentijd maak ik de vulling klaar. Ik ben niet zo van de maten enzo, dus ik doe het even op de gok, maar hier het recept voor de vulling: ongeveer 300 gram gehakt 1 (thee)glas gewassen rijst 1 grote of 2 kleine fijngesnipperde ui 1 eetlepel tomatenpuree paar takjes fijngesneden peterselie 1 theelepel paprikapoeder 1 theelepel zwarte peper 1 theelepel zout 1 theelepel komijn 1 eetlepel olijfolie dit moet je goed mengen en goed kneden. Daarna begin het echte werk, al die bladeren moet je een voor een vullen. Dat is geen leuke klus, helaas Je pakt zo`n blad, haalt de steel eraf en uhm.. hoe leg ik dit uit? Je legt het met de dunne kant wijzend naar je zelf op een plat bord. Je pakt (gewoon met je handen) een beetje vulling, maakt daar een soort rolletje van en legt dat op de bovenkant nin het midden van het blad. Je slaat de 2 kanten van het blad om de vulling heen en draait het dan naar beneden. Ik vergelijk het soms met sigaren, shagje draaien Je legt ze dan in een pan, stapelt ze op. Je legt er dan een bord op, zodat de rolletjes bij het koken niet loskomen. Je doet water in de pan, giet er beetje olijfolie overheen en laat het op laag vuur koken. Het is heeerlijk om te eten, maar je moet er wel even een halve dag voor uittrekken voor je het klaar hebt. Ik hoop dati k het goed heb uitgelegd. Succes ermee en et smakelijk!
soooooooo, dat klinkt echt lekker ja.. Thanx voor het recept! Ben niet echt een keukenprinses, heb de luxe dat mijn vriend altijd kookt, maar dit ga ik echt proberen!
tip: om de wijnbladeren niet aan te laten branden. Legt mijn schoonmoeder altijd wat lepels of vorken over elkaar heen als een rooster. 2 in de elke kant op. als je daar de sarma op legt komt het niet in contact met de bodem.
Bedankt meiden! Ik ga na de verhuizing (we zijn druk bezig) mn man is lekker verwennen! Alleen vind ik de druivenbladeren niet zo en maakt mijn schoonmoeder het met koolbladeren. Werkt dat hetzelfde als met de druivenbladeren?
Gebruik je gewone snelkookrijst of kun je ook bijv. risotto gebruiken? Hoe lang laat je het koken? Het lijkt me erg lekker om te maken. Aangezien ik met drie kids niet zo snel lang van huis ga, heb ik tijd genoeg om het een keertje te maken. Alvast bedankt Anja
van mij ook ff een vraagje over de ingrediënten: welk gehakt gebruiken jullie hiervoor? runder of lamsgehakt. welke koolbladeren ipv druivenbladeren? o ja, en hoe lang moet het koken? lijkt me een heerlijk recept en wil het ook van de week een keer maken.
met witte koolbladeren is het ook heel lekker hoor mmm. Denk dat veel turkse mensen lamsgehakt nemen. Maar het kan ook met runder hoor
pcies Anakin het is weer maandag dus was dag hahaha heb meteen de badkamer en de slaapkamers maar gepoetst , ben ik daar weer van verlost
dank je lana, heb nu lamsgehakt gehaald en wil het eerst daar maar is mee proberen, nu zou ik alleen nog ff willen weten hoelang je het moet koken.
Ja dat weet ik ook niet. Ik weet dat mijn schoonmoeder het soms úren op het vuur laat staan. Maar dat is met de koolbladeren, geen idee of dat met druivenbladeren ook zo is. Eetse en succes nienke!
Of de steeltjes die je van de druivenbladeren afhaalt op de bodem van de pan leggen en daar je sarma op, brandt het ook niet aan. Eet-ze
mijn schoenmoeder maakt ze met koolbladeren maar dat is waarschijnlijk een traditie van aan de zwarte zee zelf lust ik ze echt niet als ze gemaakt zijn van druiven of wijnbladeren.