Help, mijn kind wil alleen eten!

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door MHMW, 3 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. MHMW

  MHMW Niet meer actief

  Onze zoon van 15 maanden wil sinds een week geen hulp meer bij het eten. En dan vooral met het avond eten. Waar we hem voorheen nog mochten mee helpen, is sinds nu een drama! Meneer wil zelf de lepel vasthouden en het liefst nog alles met de hand doen. Dit word dus een grote zooi. Het eten zit overal, behalve in zijn mond. Als ik dit hem verbied, zet hij het op het krijsen en weigert al het eten. Wat moet ik hier nu mee :( Hem zijn gang laten gaan, in de wetenschap dat hij toch iets binnen krijgt, maar dat het een puinzooi is. Of hem dit per direct verbieden en wetend dat hij dus niks eet?
   
 2. Umm85

  Umm85 VIP lid

  17 jun 2007
  26.126
  39
  48
  Vrouw
  huismama, doktersassistente
  Turkije
  leg een grote vuilniszak op de grond en good luck!
   
 3. janna76

  janna76 Fanatiek lid

  8 nov 2008
  1.412
  0
  0
  huis mamma en boerin
  drenthe
  Swiffer erbij voor de brokstukken. En sucses zou ik zeggen. Die van jou wil tenminste warm eten. Je bent dus al een stap verder als ik.
   
 4. Trotsemama1

  Trotsemama1 Niet meer actief

  idd lekker zijn gang laten gaan en een vuilniszak onder zijn stoel
  ze krijgen ongemerkt meer binnen dan je denkt
  en als je er een drama van gaat maken gaan ze niks eten
   
 5. mora27

  mora27 VIP lid

  25 nov 2009
  6.372
  0
  0
  webwinkel eigenaar
  in een huis
  onze dochters deden dat ook rond die leeftijd... ik zou hem gewoon zn gang laten gaan hoor.. je kan een paar kranten of een vuilniszak onder de stoel leggen... scheelt weer poetsen.. :p

  je kan hem daarna gaan leren met een vork of lepel te eten... gaat hier nu heel goed... alhoewel mijn jongste af en toe nog probeerd om met haar handen in haar bord te graaien :p
   
 6. gewoon laten doen. je leert door dingen fout te doen. alicia wilde al zelf eten vanaf 11 maanden en deed dit dan ook en nando eet ook rond een maand of 15 zelfstandig. soms geeft mama een hapje tussendoor van me eigen bord. ze krijgen wel veel minder binnen maar goed, aldoende leren ze.
   
 7. Vlinderbloem

  Vlinderbloem VIP lid

  27 mrt 2008
  6.718
  37
  48
  Niks meer aan toe te voegen, laat hem lekker zijn gang gaan! Hij zal het toch ook moeten leren natuurlijk. En zo verschrikkelijk is het helemaal niet als een kind een tijdje wat minder binnenkrijgt bij het avondeten. Laat je hem overdag toch wat tomaatjes of fruit ofzo extra eten? Succes!
   
 8. Kwekijzer

  Kwekijzer Niet meer actief

  hahahaha, welkom in de wereld van de kinderen. Die boeit het gewoon niet of je keukenvloer netjes blijft en de kleren keurig. Die willen leren, ontdekken, ontwikkelen, ga zo door. Tuurlijk kan je dat niet verbieden, als iemand jou gaat verbieden om jezelf te ontwikkelen of iets niet te doen omdat je nog in een oefenfase zit en dat de enige manier is om te leren, hoe voel jij je dan? Ik zou ook mn hakken in het zand zetten hoor:p

  Sorry, ik vind dit heel normaal. Zelf wil ik het via de Rapley methode gaan doen, maar ik geef er ook niet om als kinderen vies worden en een groot stuk plastic om praktisch schoon te kunnen maken is wel geoorloofd (lees kinderstoel die je kan poetsen).

  Over een paar jaartjes eet je kind als de beste, misschien al wel sneller. Dan ben je hiervan af. Ik zou het niet een groter drama maken dan nodig, is wel zo prettig voor je kind, maar ook voor jezelf.
   
 9. Hellen36

  Hellen36 Lid

  30 apr 2007
  99
  0
  6
  personeelsadviseur
  Amsterdam
  Wij geven onze kinderen een eigen bordje met een beetje eten en een vorkje. Daar 'eten' ze dan zelf van (grote knoeiboel) en tussendoor geven wij ze van een andere lepel hapjes eten tussendoor uit een bakje. Ze hebben dan het idee dat ze zelf eten en we krijgen er toch best wat in.

  Succes!

  gr. Hellen
   
 10. MHMW

  MHMW Niet meer actief

  Op dit moment verbied ik hem dit ook niet. Dit hoort erbij, i know. Ze worden zelfstandig, willen dingen doen zonder hulp. Dit is alleen maar goed. Maar wat een puinzooi geeft het zeg !
   
 11. Pippa2

  Pippa2 Actief lid

  11 nov 2008
  444
  0
  0
  Hier een eigenwijsje van dezelfde leeftijd. Wat wij doen is twee lepels. Hij doet het zelf en wij geven hem eten. Soms weigert hij dan laten we hem lekker zijn gang gaan. Tenzij hij in het eten gaat slaan ofzo dan zet ik het weg en negeer ik hem verder. Vraagt hij dan weer om eten zet ik het weer terug. En wat ook wel helpt is wat stukjes vlees dat kan hij er uit pakken met zijn handen en als het bijna bij zijn mond is prop ik weer een lepel naar binnen. Wil hij echt niet maak ik er ook geen drama van!
  Tot nu gaat het hartstikke goed!!
   
 12. Tamale

  Tamale Niet meer actief

  Mijn dochter wou dit een tijd geleden ook, en wij zijn hier heel strikt in: papa en mama geven eten. Anders niet!! ( aangezien ze anders in haar eten gaat roeren met de handen, en alles ondersmeert, bakje omgooit, eten valt haar van de lepel etc )
  We proberen het 1 keer door haar handjes vast te houden, wil ze dan nog niet. Prima, dan krijg je niks!
  Maar ook geen toetje en niks vervangends.
  Ze heeft het geluk dat ze savonds voor het naar bed gaan nog een beetje pap krijgt, anders had ze pech.

  Dat hebben we een tijdje vol moeten houden en nu slaat ze af en toe soms nog met de handjes, dan houden we haar weer vast. En dan zegt ze: NEE. Dan laten we haar los en eet ze wel gewoon van ons.
  Het gaat nu heel goed!
   
 13. Rosado

  Rosado Niet meer actief

  Maar waarom mag ze niet zelf eten dan? Hoe moet ze het ooit leren als ze het niet zelf mag proberen?

  Mijn dochter heeft van de week voor het eerst een stukje brood (ik geef het altijd in stukjes) in haar mond gedaan. Normaal als ze het probeert is het helemaal fijngeknepen, zitten haar handen onder het beleg en als je pech hebt zit het ook in haar haren en belandt het uiteindelijk op de grond, maar nu lukte het dus. Trots dat ik was :D.
   
 14. Makamba

  Makamba Actief lid

  26 apr 2010
  233
  0
  0
  Gelderland
  Rond een maand of 8 zijn we bij ons zoontje met bijvoeden begonnen. Vanaf het begin heeft hij bijna alles zelf met de handen gegeten. We hebben een plastic stoel met plastic tafelblad en doen hem een slabbetje met mouwen aan.

  Hij is nu bijna 16 maanden en eet ontzettend goed zelf, zowel met zijn handen als met een lepel. Hij heeft slechts één keer iets in de haren gesmeerd, maar verder beland bijna altijd alles in zijn mond.
  Dat wat op de grond komt ruim ik gewoon meteen op of de hond likt het netjes schoon. ;)

  Om maar even wat voorbeelden te noemen; hij eet zelf een hele appel en banaan, schept pap uit zijn bordje in zijn mond en ja dit knoeit wel een beetje maar ach ze zitten dadelijk ook onder het zand als ze buiten hebben gespeeld toch?

  Hij heeft hierdoor overigens nooit iets tekort gehad, hij is een hollands welvaren jochie! :D
   
 15. Kwekijzer

  Kwekijzer Niet meer actief

  hele goede opvoeding:D, krijg je een zeker en zelfstandig kind van die lekker sociaal is..... of is dit het enige waar jullie zo dominant in zijn?
   
 16. Janneke21

  Janneke21 Fanatiek lid

  25 jul 2008
  1.946
  0
  0
  Kinderopvang en studerend
  Hier is Jayro bijna nooit gevoerd.. Tot een jaar wel wat sturing gegeven, maar nooit onder dwang. Vanaf een maand of 10 al zelf laten doen. Brood enzo zelfs echt nooit gevoerd. Dat pakte hij al heel snel zelf van z'n bord.
  Ik vind die 'rotzooi' echt helemaal niet erg... hoort er gewoon bij.. En ik heb alle tijd om lekker rustig zelf te eten.
  Ik heb ook nooit eten geprakt.. en het is een prima eter!
  Met 1,5 kan ik zeggen dat hij echt al netjes at, zowel met handjes als lepel en vorkje.
  Nu moet ik ook zeggen dat hij met bijna 2 nog steeds dingen als spaghetti en bami gewoon met z'n handjes mag eten. Meestal pakt ie de slierten dan met z'n handjes en de 'smurrie' netjes met het lepeltje of vorkje. Ook toetjes gaan prima.
  Hij heeft ook eigenlijk nooit eten in z'n haar gesmeerd ofzo, maar dan zou ik er gewoon niet al te veel op reageren en is de lol er al snel genoeg vanaf.

  Mijn ouders hebben me nog wel eens scheef aangekeken als ik bij hun een bak met stukken brocolli en aardappel voor Jayro's neus zette.. En tuurlijk bleef het vooral tussen de 12-18 maanden echt niet altijd helemaal netjes.. maar ze zien nu in dat het wel een hele goede eter is en netjes eet.
   
 17. Kwekijzer

  Kwekijzer Niet meer actief

  #17 Kwekijzer, 3 jan 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 3 jan 2011
 18. Maia

  Maia Niet meer actief

  ja hoor, hier nog eentje! Nu eet ze met haar handen wel goed, met een vork/lepel wordt het een grote knoeiboel, dus ik laat haar eerst met haar handen eten en als ze m.i. genoeg gegeten heeft, krijgt ze de vork en mag ze daar even mee gaan oefenen. En die knoeiboel, ach, die ruim ik wel op, ik vind dat vrolijke snoetje dat heel trots op zichzelf is veel belangrijker ;)
   
 19. L83

  L83 Bekend lid

  17 dec 2007
  627
  0
  0
  Oefening baart kunst dus gewoon lekker laten doen.
  Hier een kleintje wat vanaf 6 maanden zowel zelf eet (rapley) maar ook word geholpen.
  En dat heeft erg leuke foto's opgeleverd hihi, natuurlijk ook een knoeiboel maar gelukkig hebben we laminaat en op tafel ligt een plastic kleed, o ja van die grote slabbers met mouwen hebben we ook en tijd gebruikt vooral met spagettie/ tomatensaus etc.
  Nu eet hij eigenlijk alles zelfstandig, zowel met handjes als met lepel of vorkje. En soms nog wat hulp.
  Hij word er vanzelf beter in.

  @tamale: vanaf welke leeftijd wil je je kindje wel zelf laten eten dan, het geeft in het begin altijd troep, ze leren het alleen door het zelf te doen.
   
 20. ikkelies10

  ikkelies10 Fanatiek lid

  31 jul 2007
  2.139
  0
  0
  thuiszorg
  noord-holland
  ik vraag me af waarom je kindje niet zelf mag leren eten?
  zo kan ze toch ook nooit dingen leren??
  ik heb altijd geleerd vieze kindjes zijn gezonde kinderen dus in de zin van kinderen mogen vies worden ( en zeker als ze moeten leren) kinderen wie altijd maar strak in de plooi moeten zitten vind ik niet gezond!

  mijn kids mogen alles zelf leren en als daar troep bijkomt kijken het zij zo!
  als ze moedwillig troep maken ( dus echt express met eten gooien ofzoiets) is het een ander verhaal!
   

Deel Deze Pagina