Hevig aan het twijfelen: borstvoeding, bekkeninstabiliteit en borstverkleining

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door nijntje op de mac, 17 mrt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. nijntje op de mac

    nijntje op de mac Actief lid

    20 jun 2009
    388
    0
    0
    Ik kan wel wat advies/ervaring gebruiken... het zit namelijk zo, bij mn eerste kindje was ik heel erg van plan te gaan proberen borstvoeding te geven, ondanks mijn borstverkleining toen ik 18 was. Ik had zoiets van, ik zie wel of het wat wordt, zo niet dan is het ook prima. Alleen net na de bevalling had ik allemaal sceptische mensen om me heen (verpleegster/moeder/kraamhulp) waardoor ik er op het laatste moment vanaf zag. Mijn borsten waren ook nauwelijks veranderd in de zwangerschap en ik dacht: 'volgens mij gebeurd hier helemaal niks'. Later kreeg ik vreselijk spijt en kraamtranen omdat ik ineens stuwing kreeg en melk lekte, wat ik nooit meer had verwacht.

    Deze keer is het een ander verhaal, ik heb deze zwangerschap bekkeninstabiliteit en kreeg te horen dat borstvoeding geven dit in stand zou houden. Ik wil het liefste vooral rust voor mezelf en mijn twee kindjes, dus had ik besloten er helemaal niet aan te beginnen en anti-stuwingstabletten te gaan gebruiken. Maar nu hoorde ik vorige week ineens weer dat dit juist kan helpen om sneller te herstellen van bekkeninstabiliteit... (ik heb deze keer overigens al melk gelekt vanaf ongeveer week 30)

    kortom, ik wordt helemaal wazig van alle adviezen en onzekerheden mbt borstvoeding geven. Want hoe groot is de kans dat ik mijn kind fatsoenlijk kan voeden met een borstverkleining? En wat is nou de waarheid over borstvoeding en bekkeninstabiliteit? Wie kan me hiermee helpen? Wat zouden jullie doen?
     
  2. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik weet het niet meer.

    Van de week hoorde ik van een medeforumgenoot haar man, die er toch wel verstand van lijkt te hebben, dat het juist goed is voor de bekkeninstabiliteit.

    Maar mijn bekkenfysio beweert anders.

    Daar ben ik onlangs weer terecht gekomen, terwijl het vanaf 8 maanden na de bevalling eigenlijk heel aardig ging. Ik had ernstige bekkeninstabiliteit en symfysiolyse, kon bij 6 maand zwangerschap amper nog lopen, in bed komen, opstaan etc.

    Op de site van de nvog staat het volgende:

    Houdt u er rekening mee dat de bekkenbodem vaak traag herstelt zolang u borstvoeding geeft. De eierstokken maken dan weinig vrouwelijke hormonen (oestrogenen), waardoor de wand van de schede vaak droog aanvoelt en de ophangbanden hun oude stevigheid nog niet terugkrijgen. Het is nu nog wat vroeg voor al te intensieve behandelingen.

    Toch heb ik er geen moment spijt van dat ik borstvoeding geef!
     
  3. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik heb vooral gemerkt dat mijn cyclus geen goed deed aan de bekkeninstabiliteit. Ik heb op het laatst met bekkeninstabiliteit gelopen en ben daar vrij snel (na wel 2 behandelingen osteopaat ook) van hersteld.
    Toen mijn cyclus weer op gang kwam, kreeg ik opnieuw weer last. Ik zou dus denken dat als je borstvoeding geeft, het juist prettig is voor je bekken, dat dan lekker de tijd krijgt om te herstellen, zonder die vervelende hormonen die rondom je cyclus elke keer komen kijken. Maar da's dus enkel ervaring... :)

    Over borstverkleining weet ik verder niets, maar gezien het feit dat je melk lekt, zou ik denken dat er geen enkel probleem is... Je zou een lactatiekundige eens kunnen consulteren. Zij kan je borsten ook onderzoeken op hoeveel melkklierweefsel er nog zit: als dat voldoende is, dan lukt borstvoeding volgens mij echt wel!
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik was helaas al na 4 maanden weer ongesteld en dat bij voll. bv! En merkte tevens geen verslechtering daardoor. Rond die tijd ging het zo-zo.
     
  5. nijntje op de mac

    nijntje op de mac Actief lid

    20 jun 2009
    388
    0
    0
    Na vaag hè, mijn bekkentherapeut had ook gezegd dat het het herstel zou vertragen. Gister was ik voor m'n dochter bij de kinderarts en ik vroeg of zij misschien wist hoe het zat. Die heeft toen de huisarts, mijn bekkentherapeut, mijn vk en een gyn gebeld nadat ik weg was (wat super van haar hè!!) en mij erover teruggebeld en haar conclusie was dat het het herstel wel iets beïnvloed maar in kleine mate, geen reden om het te laten... Toch twijfel ik nogsteeds maar dat komt denk ik door de haken en ogen: mijn borstverkleining en gammele lichaam en mijn kleine meid... Nou ja misschien moet ik t maar gewoon proberen. Ben een beetje onzeker denk ik!
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Dit lichaam is ook gammel, maar de borstvoeding is iets wat ik perse wou en na een week ging het eindelijk! Ben ontzettend blij dat ik heb doorgezet en trots dat ik al bijna 11 maanden voed! Het is zoiets moois om te ervaren en fijn en natuurlijk goed om te geven!
    Ik ben er ook ontzettend door tot rust gekomen!!!
     
  7. Ireen

    Ireen Fanatiek lid

    8 sep 2008
    2.305
    1
    0
    Och gut, weer de borstvoeding op de schop.

    Het is NIET bewezen dat bekkeninstabiliteit verergert/minder snel herstelt oiv borstvoeding. Het tegendeel is ook niet bewezen. Het maakt dus geen drol uit.

    Wel supervervelend dat je bekkeninstabiliteit hebt. Heb ik ook trouwens, maar ik heb ook geen spijt van de borstvoeding, had ik toch echt voor geen goud willen missen, of ik er nou meer klachten mee heb of niet (wat niemand weet want je weet nooit hoe elk lichaam afzonderlijk op hormonen reageert).

    Zou toch zonde zijn om die melk niet te gebruiken, maar dat is mijn mening. Misschien kun je gewoon beginnen en kijken hoe het gaat?
     
  8. misstiana

    misstiana Fanatiek lid

    13 mrt 2008
    1.565
    0
    0
    helaas kan ik niet helpen, maar e zou een lactatiedeskunigede kunnen vragen
     
  9. Gwenolyn

    Gwenolyn VIP lid

    13 jan 2009
    7.067
    0
    0
    Go, ik heb daar nog nooit van gehoord dat borstvoeding de bekkeninstabiliteit zou beïnvloeden. Ook mijn therapeuten, kraamhulp etc heeft daar nooit iets over gezegd.

    Hier met 16 weken bekkeninstabiliteit gekregen, en zat daarna al vrij snel thuis. Kon al heel snel geen kant meer op.
    Vanaf de geboorte meteen gestart met kolven (lang verhaal), en sinds een paar dagen drinkt ze ook live uit de borst.
    Nog steeds doe ik in bed de oefeningen van de cesar therapeute. Even afkloppen, maar zolang ik me rustig hou, en goed nadenk over hoe ik iets doe, en niet te veel trappen lopen, heb ik geen last van mijn bekken.
    Overigens is dit wel mijn eerste.
     
  10. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.180
    2.374
    113
    hier ook vrij heftige bekkenklachten, ( niet alleen door de zwangerschappen ) en ik las pasgeleden iets van Jan Mens, is echt een expert wat betreft bekkenklachten.
    Hormonaal heeft bv geen invloed op Bekkenklachten. Wel ben je misschien wat meer moe omdat je altijd alle voedingen zelf moet doen maar... en daar kan ik helemaal mee instemmen. Als je al een gammel lijf hebt en voor de rest al niet zoveel kunt en bv geven wel dan is dat voor de moeder ( en kind) erg belangrijk en nuttig.

    De jongste is nu 11 maanden en ik ben deze zwangerschap veel sneller opgeknapt terwijl ik nu al veel langer bv geef dan bij de oudste.

    Er voor gaan zou ik zeggen
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Als je kolft hoef je niet alle voedingen zelf te doen.;)
    Er middenin de nacht uitgaan om flessen te gaan maken is ook zwaar. Ik kolf niet en doe alle voedingen dus zelf, ook die in de nacht, maar dan haalt mijn man onze zoon op en na het voeden brengt hij hem weer naar zijn bedje, ik hoef er mijn bed niet voor uit! Midden in de nacht naar beneden om een fles te maken lijkt mij pas echt ergernis!

    Ik denk trouwens dat het geven van borstvoeding niet direct invloed heeft op je bekken, maar doordat bij het geven van volledige borstvoeding de menstruatiecyclus lang kan uitblijven kan je tot die tijd wel meer last hebben door dus andere hormonen.
    Ik was dus vrij snel weer ongesteld en ik denk toch dat het herstel toen een vlucht heeft genomen. Nu is het echter weer hommeles, helaas.
     

Deel Deze Pagina