Hoe starten met bijvoeding?

Discussie in 'Flesvoeding' gestart door babs38, 26 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. babs38

  babs38 Actief lid

  17 jun 2010
  486
  0
  0
  instructrice creatieve en culinaire workshops
  Utrecht
  Mijn zontje van bijna 4 maanden is duidelijk toe aan wat meer dan alleen de flesvoeding. Van het CB mocht ik al langzaam gaan beginnen met bijvoeding en rijstebloem toevoegen aan de fles 's avonds, maar hoe doe ik dit? Eerst met fruithapje beginnen en een paar weken later pas rijstebloem of eerst de rijstebloem en dan pas een fruithapje? Iemand tips?
   
 2. Rosado

  Rosado Niet meer actief

  De eerste vraag die in mij opkomt: Hoezo denk je dat hij toe is aan bijvoeding? Zit hij aan de max van de hoeveelheid flesvoeding die hij mag? Zo nee, dan heeft alles wat hij doet niks te maken met toe zijn aan bijvoeding.

  Maar goed, om dan een antwoord op je vraag te geven. Als je echt nu al wilt beginnen met bijvoeding zou ik eerst beginnen met wat rijstebloem door bijv. de ochtendfles te doen. Daar kunnen de darmpjes dan rustig aan wennen. Groente en fruit e.d. heeft hij helemaal nog niet nodig, dus daar zou ik echt mee wachten tot de darmen volledig klaar zijn voor het verwerken van vast voedsel (= met 6 maanden).
   
 3. Is ook mijn eerste gedachte. Alleen bij het zwart gedrukte heb ik mijn bedenkingen. Mijn dochter was bijv. heel hongerig, maar absoluut niet toe aanbijvoeding. En al was ze het, dan gaf ik het nog niet.

  Wat ik hier aan ervaringen lees is dat het toch beter is om dan eerst te beginnen met rijstebloem.

  Ik ben begonnen om de voeding in te dikken. Eerst met nutriton en later overgestapt op comfort. Noor moest langer drinken om het gevoel van verzadiging te voelen. Daar hielp het indikken bij.
   
 4. babs38

  babs38 Actief lid

  17 jun 2010
  486
  0
  0
  instructrice creatieve en culinaire workshops
  Utrecht
  Mijn vraag was niet OF hij toe is aan bijvoeding..dat kan ik zelf het beste beoordelen, lijkt mij! Hij zit al weken aan zijn totale maximum van Extra Forte Voeding met nutriton, kijkt het eten uit onze mond, maakt smakbewegingen, eet zijn vuistjes op en heeft vorige week zelfs een boterham van mijn bord gepakt en in zijn eigen mond willen stoppen. Daarbij verzin ik natuurlijk niet zelf of hij bijvoeding mag hebben of niet. De meningen wisselen alleen over wat eerst te doen, de rijstebloem of al met een hapje fruit te beginnen...
   
 5. Rosado

  Rosado Niet meer actief

  #5 Rosado, 26 mei 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 26 mei 2011
  Oh nou pardon hoor! Tjongejonge zeg, relax!

  En dan nog: op zijn vuistjes knauwen en alle andere dingen zijn dus geen tekenen dat hij aan bijvoeding toe is, dat is namelijk heel normaal baby-gedrag ;).

  Om dan (nogmaals) antwoord op je vraag te geven: Begin met rijstebloem door de fles. Is licht verteerbaar en zo kunnen zijn darmen rustig wennen aan iets anders dan melk.
   
 6. siepie

  siepie Fanatiek lid

  28 apr 2010
  3.413
  0
  36
  Hoi,
  Ik zou beginnen met de rijstebloem, papje maken voor in de ochtend als ontbijt.
  Als dit goed gaat zou ik beginnen met een fruithap.
  Banaan en peer vinden ze vaak het lekkerst in het begin alleen kan banaan natuurlijk verstoppend werken...
  Vaak wordt aangeraden 3 dagen achtereen hetzelfde te geven, kunnen ze wennen aan de smaak en mochten ze erop reageren dan zie je dit.
  Enne fototoestel in de aanslag bij de eerste hapjes ;) Vaak van die mooie bekkies :D
   
 7. Nou, rustig maar. Je kindje is ruim 3 maanden. Dan beginnen de speekselklieren te werken. Niet zo gek toch dat mermaid en ik denken dat je kindje normaal babygedrag vertoont?

  mag ik vragen wat het schema is van je kindje? Hoe lang doet hij over de voeding? Ook wel handig als je tips wil.
   
 8. misa

  misa Niet meer actief

  Ik zou persoonlijk ook zo lang mogelijk wachten. Maar als dat niet lukt, zou ik beginnen met rijstebloem of pap als bijvoeding.
  En anders daarna met groente en dan eventueel fruit.

  Mee eens dat vuistjes kauwen, kwijlen en meekijken met eten gewoon babygedrag is. :)
   
 9. dirksmama

  dirksmama VIP lid

  29 aug 2007
  22.143
  0
  36
  mens
  Meestal in de wolken
  Sluit me bij de andere dames aan.

  Als je echt helemaal aan de max van de forte voeding zit, dan kun je denk ik beter i.p.v. rijstebloem aan een fles toevoegen gewoon een bordje pap maken met de helft van een fles en dan de andere helft in een fles als toetje geven. Dat zou je bijvoorbeeld in de ochtend en avond kunnen doen.

  Maar goed, dat is een laatste redmiddel als je het echt niet meer haalt met de melkvoedingen vind ik zelf.

  Doet je kind wel minimaal 25 minuten over een fles?
  Heb je de volgende dingen al geprobeerd?
  -dagvoeding verdelen over meer, wat kleinere flessen
  -newbornspeen gebruiken, dop steviger op de fles draaien
  -speen niet in de mond doen, maar met speen om mond aaien en kind zelf laten happen
  -halverwege de fles een goede boer- en eventueel verschoonpauze
  -per fles 15-20cc extra water toevoegen
  -voeding indikken met nutriton

  Is je kind door een arts gecontroleerd op (verborgen) reflux?
   
 10. misa

  misa Niet meer actief

  Minimaal 25 min is wel erg lang hoor. 15 tot 20 min is prima!

  Hier vaak maar 10 min.. lukt gewoon niet anders..
   
 11. Hier ook een snelle drinker, kreeg het ook niet gerekt, maar het is belangrijk, zeker voor een hongerig kindje zoals ts heeft (en die ik heb) om zo lang mogelijk over de voeding te doen. Als er snel gedronken wordt treedt het verzadigingsgevoel nog niet in werking met als gevolg dat het kindje denkt dat het nog honger heeft. Dat heeft weer als gevolg dat je gaat ophogen, omdat jij denkt dat je kindje nog honger heeft en zo vraagt het steeds meer en is het einde zoek.

  Indikken kan dus zeker een toegevoegde waarde hebben als het gaat om een kindje dat onverzadigbaar lijkt. Ze moeten dus meer moeite doen om de fles leeg te drinken, zijn daar langer mee bezig en dus voelen ze zich verzadigd en vragen dus niet om meer.

  (tis niet helemaal hoe ik het wilde uitleggen en ook niet speciaal op jouw gericht Jois, maar ik lees zo vaak over hongerige baby's en megaflessen die helemaal niet goed zijn voor zo'n klein babymaagje
   
 12. keina

  keina Bekend lid

  30 mrt 2009
  675
  0
  0
  hoi hoi

  mijn zoontje is ook 1 week voor dat hij 4 maand werd begonnen met rijstebloem in zijn fles. ik ben begonnen met dat in de avond fles te doen, omdat hij 's nachts vaak wakker werd. dit ook in overleg met het CB.
  vrij snel ben ik ook begonnen met fruit, gewoon 1-2 hapjes op een dag.

  mijn zoontje was erg ontevreden en wou de flessen niet, en daarom zijn we vroeg begonnen met bijvoeding.
  een vriendin van mij heeft een te vroeg geboren kindje, en die is onder begeleiding van een kinderarts, en die moest ook gewoon met 4 maand beginnen met bijvoeding. echt geen hele potjes maar een paar hapjes.
  ik weet dat de meningen daarover zijn verdeeld, maar je moet daarin je eigen gevoel volgen. ik ben blij dat ik met 4 maand begonnen ben. maar misschien doe ik het bij de tweede wel weer anders. wel zou ik oppassen met allergi├źn, mocht je kindje of jij en je man daar last van hebben, zou ik het uitstellen tot 6 maand.

  maar goed...............ik zou beginnen met rijstebloem, dan fruit en dan groente! SUCCES
   
 13. misa

  misa Niet meer actief

  Ook zeker mee eens.
  Voor sommige kinderen kan het zeker helpen. :)
   
 14. keina

  keina Bekend lid

  30 mrt 2009
  675
  0
  0
  hihihihi
  wij hebben allebei dezelfde methode, "gewoon je gevoel volgen, want je moeder gevoel is echt het beste!"

  en daardoor zijn er zoveel meningen, en die van iedereen is goed, want alle moeders kennen hun eigen kindje het allerbeste!
  en iedereen wil het beste voor hun eigen kindje!
   
 15. babs38

  babs38 Actief lid

  17 jun 2010
  486
  0
  0
  instructrice creatieve en culinaire workshops
  Utrecht
  De vraag dat hij meer zou moeten krijgen is niet echt aan de orde, aangezien zowel de kinderarts, het CB en verpleegster die ik dagelijks over de vloer krijg ivm mijn post natale depressie allen aangeven dat mijn zoontje toe is aan meer voeding.

  Het is een flinke jongen die al vanaf twee maanden 5 x pd 180/6 Extra Forte drinkt met Nutriton. Daarbij is het een energiek jongetje die overdag niet veel behoefte heeft aan slaap, dus veel energie verbruikt.

  Buiten zijn enorme honger is het een enorm tevreden mannetje die al weken doorslaapt, netjes 20 minuten over zijn fles doet en volgens beide artsen (CB en Kinderarts) zijn zijn smakbewegingen en de op de knuistjes zuigen juist wel een teken dat hij toe is aan meer/ander voedsel. Hij is enorm geinteresseerd in eten en kijkt het bijna uit onze mond.

  Daarbij ben ik er een voorstander van om per kind te kijken wat het nodig heeft, ipv de discussie of het met 4 of 6 maanden verstandiger zou zijn....

  Maar die rijstebloem...kun je die dus ook gewoon aan de EXtra Forte toevoegen, want die is natuurlijk al dikker dan gewone melk? Dan wordt het misschien wel een hele dikke pap?
   
 16. mariska1976

  mariska1976 Bekend lid

  12 feb 2011
  797
  0
  0
  postbesteller
  Eindhoven
  Mijn dochter krijgt nu in haar laatste fles rijstebloem.

  Ik was van de week ook met fruit begonnen,maar daar moest ze niets van hebben,dus zijn we daar mee gestopt en over 6 weken dan moeten we aan de slag,dan is ze 6 maanden.

  Maar verders doet ze het goed.
   
 17. dirksmama

  dirksmama VIP lid

  29 aug 2007
  22.143
  0
  36
  mens
  Meestal in de wolken
  Jij bent de moeder hoor, of en wanneer je kind eten krijgt is JOUW verantwoordelijkheid.
  Maar het idee dat knuistjes sabbelen en kijken een teken is van 'toe zijn' aan bijvoeding is echt ongelooflijk achterhaald.

  Lees het artikel over introductie van vast voedsel op borstvoeding.com maar eens, daar wordt heel veel uitgelegd. Je vindt daar ook een heel overzichtelijk schema waarin je zien kunt wat je wanneer geven kunt.

  Je hebt wel enorme pech met je PND en een wakker kind. Gek genoeg zie je heel vaak dat kinderen overdag erg veel wakker zijn als hun mama niet helemaal lekker in haar vel zit.
  Heb je al eens gedacht aan 'babywearing'? Dat schept vaak voor alle partijen meer rust.
   
 18. babs38

  babs38 Actief lid

  17 jun 2010
  486
  0
  0
  instructrice creatieve en culinaire workshops
  Utrecht
  Ga ik lezen....heb gister overigens rijstebloem in zijn laatste fles gedaan en hj heeft er prima op gereageerd!! Eerst maar eens de rijstebloem dus....
   

Deel Deze Pagina