HR vraagstuk ouderschapsverlof stopzetten tijdens zwangerschapsverlof

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Joolz, 18 mei 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Goedemorgen allemaal,

    Wie heeft er verstand van HR en kan mij helpen? Ik werk voor een kleine werkgever die geen HR afdeling heeft. Aangezien er niet veel zwangeren zijn en ik de eerste ben die hiermee komt, moet ik het zelf uitzoeken want hij doet het helaas niet voor mij.

    Situatie: mijn contracturen zijn 32 uur. Ik werk er 28 met 4 uur ouderschapsverlof. Ik heb aangegeven bij mijn werkgever dat ik per ingangsdatum van mijn zwangerschapsverlof mijn ouderschapsverlof wil onderbreken. Ik heb gelezen op sites (oa HR rendement) dat hij dan mijn contracturen moet betalen. Dit vindt hij vreemd. Hij geeft aan dat ik beloond wordt voor mijn afwezigheid hierdoor. UWV geeft aan dat zij hem ook gaan vergoeden voor 32 uur en dat het klopt wat ik aan hem heb doorgegeven over het uitbetalen van mijn contracturen.

    Is er hier een HR specialist die dit nog voor mij kan bevestigen? En dan een 2e vraag hierover: ik heb verlofuren gekregen obv 28 voor het hele jaar 2018. Omdat ik 16 weken dus niet voor 28 uur maar 32 uur uitbetaald ga worden en mijn ouderschapsverlof onderbreek, heb ik dan ook recht op correctie van die uren?

    Ik hoop dat iemand met mij mee kan denken. Alvast heel erg bedankt!
     
  2. Envy91

    Envy91 Niet meer actief

    Ik kan alleen antwoord geven op je eerste vraag. Je WAZO- uitkering wordt berekend over de periode van voor je ouderschapsverlof. Je volledige contract uren dus. De werkgever zou dit dus ook moeten betalen, daar krijgt hij immers een vergoeding voor van t UWV.

    Wil de werkgever dit niet? Dan kun je altijd aangeven dat het UWV de betaling rechtstreeks naar jou moet overmaken.
     
    Joolz vindt dit leuk.
  3. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    Ik zou de vakbond van jouw sector bellen. Zij weten veel van cao regelingen.
     
    Joolz vindt dit leuk.
  4. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Helaas hebben we geen CAO
     
  5. ConflictDiamond

    ConflictDiamond Bekend lid

    31 aug 2016
    516
    671
    93
    #5 ConflictDiamond, 18 mei 2018
    Laatst bewerkt: 18 mei 2018
    Ik kijk voor info over rechten en plichten tijdens zwangerschapsverlof steeds op de website van de FNV. De informatie daar is vrij compleet: https://www.fnv.nl/themas/zwanger-en-ouderschap/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/

    Volgens de informatie die ik daar vind bouw je ook tijdens je zwangerschapsverlof gewoon vakantie-uren op. Die redenering doortrekkend zou ik dus inderdaad denken dat je dus een correctie van het aantal uren zou moeten krijgen omdat je tijdens je zwangerschapsverlof gewoon voor 32 uur 'werkt'.

    In de informatie van mijn werkgever staat: 'tijdens uw ouderschapsverlof bouwt u geen vakantie-uren op. Blijft u gedeeltelijk werken? Dan bouwt u over de uren die u werkt wel vakantie-uren op.' Dus wat jij zegt klopt volgens mij gewoon.
     
    Joolz vindt dit leuk.
  6. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Volgens mij heb je gelijk over je vakantie-uren maar ik zou dat persoonlijk laten zitten. Soms kun je wel gelijk hebben maar moet je geen gelijk willen ;).

    Dat je tijdens je verlof betaald wordt voor 32 uur dat is juist en daar zou ik ook zeker voor gaan. Maar wat ik lees wordt je baas daar al niet al te blij van. Als je geen verlof had gehad had je ook niet meer vakantie-uren en je bent al meer vrij omdat je verlof hebt en krijgt ook nog meer salaris dan je gewend was de afgelopen tijd. Ik zou eieren voor mijn geld kiezen :D.

    Maar jouw keuze natuurlijk! Als je het zeker wilt weten zou je ook nog even contact op kunnen nemen met het juridisch loket.
     
    Joolz vindt dit leuk.
  7. ConflictDiamond

    ConflictDiamond Bekend lid

    31 aug 2016
    516
    671
    93
    Aan de ene kant: waar. Aan de andere kant: dat zou betekenen dat het UWV de werkgever betaalt voor 32 uur, en hij haar maar betaalt voor 28 uur. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. Het kost hem zelf in principe geen cent om TS voor 32 uur uit te betalen tijdens haar zwangerschapsverlof.

    Met betrekking tot de vakantie-uren geef ik je gelijk trouwens, onder het motto 'pick your battles' zou ik die denk ik ook laten zitten.
     
  8. ConflictDiamond

    ConflictDiamond Bekend lid

    31 aug 2016
    516
    671
    93
    Oh volgens mij lees ik je verkeerd en bedoel jij ook: wel gaan voor het salaris maar niet gaan voor de uren. Sorry!
     
    Joolz vindt dit leuk.
  9. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Haha dit ja ;). Ik schreef het wellicht wat omslachtig op. Jij vat het kort en bondig samen!
     
    Joolz en ConflictDiamond vinden dit leuk.
  10. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Thnx ladies!

    Dat van die uren laat ik inderdaad zitten. Maar ik wil t in mn achterhoofd hebben als hij moeilijk blijft doen over die uren. Dan kan ik hem dat ook nog vertellen zo van euhh wist je dat? En dat laat ik dan wel zitten.

    Ik heb eigenlijk zoiets van laat dat geld ook maar zitten. Geen zin in die stress. Maar UWV vind dat echt heel raar als ik dat zou doen. Snap ik wel maar ja gedoe met je baas.... ook al heb ik er gewoon recht op. Misschien kies ik wel lekker voor de rust!
     
  11. IT234

    IT234 Actief lid

    16 mrt 2017
    287
    177
    43
    Je hebt er recht op om je ouderschapsverlof tijdelijk stop te zetten vanwege verlof en je oorspronkelijke contracturen betaald te krijgen. Je bent gek om het erbij te laten zitten. Dan doe je jezelf tekort.
    Zelfs over de zw. en bevaĺllingsverlofweken zou hij dan obv 32u verlofuren moeten berekenen, maar tis aan jou hoe moeilijk je hierover wil doen. Ik zou er wel voor strijden omdat het gewoon je recht is. En anders idd rechtshulp of fnv oid mailen/bellen en jou toe laten mailen zodat het zwart op wot staat en je dit naar je werkgever kunt communiceren.
     
  12. Envy91

    Envy91 Niet meer actief

    Het UWV kijkt trouwens niet naar je contract uren. Ze berekenen het dagloon alleen over het sv-loon dat je verdiende voor je ouderschapsverlof. In feite komt dat op hetzelfde neer maar het aantal uren zal nergens benoemd worden.
     
  13. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Ja dat klopt. Ik vertel het zo om het duidelijk te maken zeg maar wat t verschil is. Voor mijn ouderschapsverlof zat ik in de Wazo van 1e kindje. UWV gaf aan dat ze daarom rekenen met de afspraken die golden toen t ouderschapsverlof in ging. Dus dagloon gebaseerd op 32 uur.
    Inmiddels ben ik wel 100 euro bruto meer gaan verdienen dus ik ben dan weer benieuwd of ze daar rekening mee houden.
    T is nogal een ingewikkeld verhaal als je er niet veel verstand van hebt. En dan ook nog een werkgever die niks ervan weet.
     
  14. Gewoonsamen

    Gewoonsamen Actief lid

    29 sep 2012
    477
    235
    43
    Hoi! Ik werk als HR adviseur dus kan je hier wel mee helpen. Het klopt dat je je ouderschapsverlof stop zet per de datum dat je met zwangerschapsverlof gaat. In jouw geval zal je werkgever je dus weer je contracturen van 32 uur moeten betalen, maar dit krijgt hij ook vergoed vanuit het UWV tot het max dagloon.

    Per de datum dat je contracturen weer omhoog gaan, gaat je verlofsaldo ook weer omhoog. Uiteraard wordt dit weer bijgesteld wanneer je weer ouderschapsverlof gaat opnemen.

    Mocht heb nog vragen hebben laat het dan even weten :)
     
    Joolz vindt dit leuk.
  15. Gewoonsamen

    Gewoonsamen Actief lid

    29 sep 2012
    477
    235
    43
    Oh en ik vind trouwens dat je zowel je salaris als vakantiesaldo niet moet laten zitten. Het is je wettelijk recht dat dit wordt aangepast. Klein bedrijf of niet, als je personeel in dienst hebt moet je ook de lasten dragen en die verantwoordelijkheid nemen. Ga het gesprek gewoon open in met je werkgever. Hij gaf aan dat je het zelf moest uitzoeken, dat heb je gedaan door oa contact op te nemen met het UWV. Je kan ook op de website van Rijksoverheid kijken om wat onderliggende documenten aan hem te laten zien. Nu is het aan hem om vervolgens het juiste te doen. Succes!
     
    monique7, Joolz, LizMe en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Bedankt voor je reactie en lief dat je reageert!

    Weet jij toevallig hoe het dan zit met de ziektewet? Ik werk halve dagen ivm bekkeninstabiliteit. UWV attendeerde mij erop dat zij nu ook al de ziektewet uitkering baseren op de contracturen omdat ze niet kijken naar ouderschapsverlof. Dus voor het bepalen van het dagloon kijken ze naar salaris zonder oiderschaps verlof. Mijn werkgever betaalt nu 28 uur ipv 32. Ik dacht altijd dat met ziekte je ouderschaps verlof door gaat maar bij UWV zit dat dus anders... UWV gaf aan dat ik dus moet opletten dat ik nu ook meer betaalt krijg hoe tegenstrijdig het ook is ivm de ziektewet
     
  17. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Op de site van de Rijksoverheid lees ik trouwens dat je je ouderschapsverlof mag onderbreken bij ziekte. Dat geldt dan als onvoorziene omstandigheid. Kan ik dat niet beter doen? Dan moet hij me vanaf nu sowieso gewoon de contracturen betalen.
    Verlof is in gegaan in 2016 dus volgens mij vervalt het restant in elk geval niet...
     
  18. Gewoonsamen

    Gewoonsamen Actief lid

    29 sep 2012
    477
    235
    43
    In principe kan je je ouderschapsverlof gewoon stopzetten. Het is zonde als je dit door laat lopen en je inmiddels door ziekte geen gebruik maakt van deze uren.

    Wanneer je je ouderschapsverlof stopzet dan betaald je werkgever weer 32 uur per week uit. De uren dat je in de ziektewet zit worden vergoed vanuit het UWV aan je werkgever.

    Je hebt totaal recht op 26x je arbeidsduur (in jouw geval is dat 32 uur)= 832 uur. Deze uren kan je opnemen tot je kind 8 jaar is. Mocht je daarna nog uren over hebben, dan komen deze te vervallen.

    Ik weet natuurlijk niet hoeveel uur je hebt opgenomen tot nu toe, maar dat is wel goed om eens na te kijken. Vooral als je na je zwangerschapsverlof weer ouderschapsverlof wilt opnemen voor je volgende kindje, dan moet je opletten dat eerst de uren die je nog over hebt van het ouderschapsverlof van je eerste kindje worden opgemaakt. Zodra die op zijn, ga je door met de uren van je 2e kindje enz.
     
  19. Gewoonsamen

    Gewoonsamen Actief lid

    29 sep 2012
    477
    235
    43
    Ohja en nog een aanvulling; in principe kan je ouderschapsverlof doorlopen tijdens ziekte, zwangerschapsverlof etc. Alleen is het zonde, omdat UWV het dagloon baseert op je contracturen en geen rekening houdt met het ouderschapsverlof.
    Wanneer je zelf niks doet dan loopt je ouderschapsverlof gewoon door. Je moet dus echt zelf het verzoek bij HR/je werkgever indienen dit (tijdelijk) stop te zetten.
     
  20. Joolz

    Joolz Actief lid

    1 jul 2015
    271
    18
    18
    Dus kort samen gevat:
    Ouderschapsverlof stopzetten. Ga ik dan per 1 juni aanvragen. Dan moet werkgever gewoon contract uren betalen aan mij. Restant verlof vervalt niet.

    Uren moet hij dan per 1 juni tot einde zwangerschapsverlof en opnieuw ingaan ouderschapsverlof nog corrigeren omdst ik nu obv 28 uur heb gekregen.

    Ben benieuwd wat ie ervan gaat vinden....
     

Deel Deze Pagina