Ijzer tekort: tips iemand?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door rainbow1984, 22 jul 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. rainbow1984

  rainbow1984 Actief lid

  2 mrt 2008
  383
  0
  0
  Hallo dames,

  heb vandaag te horen gekregen dat ik behoorlijk wat ijzer te kort heb in mn bloed. dat verklaart dus ook mijn moeheid.
  nu ben ik vandaag in de stad op zoek gegaan naar een siroop met toegevoegd ijzer (op advies van mijn vk), maar ik kan hem bij geen enkel supermarkt vinden. Ook niet bij de Tuinen.
  Ook op de verpakkingen van ijzer supplementen bij de Tuinen staat een waarschuwing voor zwangere vrouwen.

  Hoe moet ik dit nu oplossen? Iemand tips?
   
 2. marit123

  marit123 Actief lid

  2 jan 2007
  330
  0
  0
  hoi rainbow,

  Die siroop ken ik niet. Wat ook helpt bij ijzertekort zijn gedroogde abrikozen.

  Succes,
  Marit
   
 3. Vera

  Vera Fanatiek lid

  17 apr 2006
  2.604
  0
  0
  Je kan gewoon via de HA een receptje krijgen bij de apotheek. Lijkt me handiger dan dit geklooi.
  Verder veel ijzerrijk voedsel eten. Groene bladgroenten, stroop (kijk anders eens op de site van het voedingscentrum).
   
 4. FunnyMe

  FunnyMe VIP lid

  8 jul 2006
  7.561
  0
  0
  Wat ook goed werkt is Floradix. Een kruidendrankje met ontzettend veel ijzer. Wordt vaak aan vrouwen gegeven die veel bloed hebben verloren bij de bevalling.
   
 5. bouchere

  bouchere Niet meer actief

  pleegzusterbloedwijn is ook heel ijzerrijk,kan je bij de apotheek halen zonder recept.


  groetjes

  diana
   
 6. borsatofan

  borsatofan Actief lid

  8 okt 2006
  382
  0
  0
  Hoihoi,

  Floradix inderdaad of Roosvicee Ferro, dat heb ik toen gedronken en dat ging goed. Smaak gewoon naar roosvicee met een beetje ijzersmaakje. Bij veel groete supermarkten hebben ze dat wel.

  Succes, komt wel weer goed!

  Groetjes,
  mama van Jenda
   
 7. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  12.633
  53
  48
  Vrouw
  Zoekende naar een nieuwe uitdaging ....
  Duitsland
  Roosvicee Ferro is een heel goede!

  Ik ben bloeddonor en zodra ik een oproep krijg, haal ik een fles.... deze maak ik gewoon op (volgens de aanbevolen hoeveelheden) En dan voel ik me weer kiplekker.

  Ik denk dat als ik positief test ik voor alle zekerheid toch weer zo'n fles ga halen.

  Waar? De meeste supers hebben ze staan bij de "Zonnatura" dieetproducten of bij de babyspullen. Maar kan ook gewoon bij de limonades staan :)
   
 8. Phopalonia

  13 mei 2008
  30
  0
  0
  Inderdaad Roosvicee Ferro, staat gewoon in de supermarkt of kruidvat ofzo. Ook Floradix, appelstroop op brood, spinazie.

  Let wel op dat je geen zuivel eet binnen een half uur na het eten van ijzerhoudende producten, zuivel neutraliseert namelijk het ijzer zodat het effect weg is.

  Succes!
   
 9. Scorpion

  Scorpion Fanatiek lid

  7 jul 2008
  3.028
  0
  36
  Beverwijk
  liga continu erug lekker ook met chocolade!
   
 10. stuifje

  stuifje Actief lid

  21 jul 2008
  133
  0
  0
  Manager van alles
  Hillywood
  Ik neem aan dat je van je HA(vk) te horen hebt gekregen dat je ijzer te kort hebt dmv bloedonderzoek. Dan neem ik ook aan dat hij of zij je iets voorgeschreven (geadviseerd)heeft om dat ijzer weer aan te vullen. Tenminste, dat lijkt mij het meest logische wanneer zoiets geconstateerd wordt door de HA (vk).

  Er zijn verschillende dingen die je kunt gebruiken om je ijzergehalte weer op te krikken, maar het lijkt mij het beste als je aan je HA(vk) vraagt wat je het beste kunt gebruiken om dit aan te vullen.
   
 11. Lia

  Lia Bekend lid

  10 nov 2006
  989
  0
  0
  Secretaresse
  Mijn vk prikte destijds mijn ijzer en raadde me toen aan Floradix te gebruiken, dus het hoeft niet perse via de huisarts.

  Floradix heeft bij mij goed geholpen, al vond ik het niet echt een lekker drankje. Maar goed, 20cc op een dag is te doen. Het kan wel zorgen voor obstipatie, dus een kiwi bij je ontbijt eten (helpt bij mij altijd supergoed) of iets anders laxerends is wel een goed idee.

  Na mijn eerste bevalling heeft mijn huisarts me toen staaltabletten voorgeschreven die je op moet lossen in water, ik ben de naam kwijt... dat was iets wat minder voor obstipatie zorgde. Maar mijn ijzergehalte was toen ten gevolge van 2 liter bloedverlies heel erg laag en ik weet niet of je dat middel ook wel tijdens je zwangerschap mag gebruiken.
   
 12. stuifje

  stuifje Actief lid

  21 jul 2008
  133
  0
  0
  Manager van alles
  Hillywood
  sorry, jouw reactie, en mijn wijziging in mijn ant. liepen langs elkaar heen.

  normaal gesproken als een ijzertekort is onderzocht wordt of door de ha of door de vk geadviseerd welk soort medicamenten je het beste kunt gebruiken, je wordt doorgaans niet zomaar het riet in gestuurd, van ga maar de stad in naar iets dat je ijzergehalte omhoogkrikt.

  vandaar dat ik ook zei dat als een ha dit constateerd je ook iets zal voorschrijven. is het een vk dan zal ook hij of zij je vertellen wat je het beste kunt halen (bij de apotheek - drogist etc) om dit tekort aan te vullen.

  ik heb destijds hetzelfde voorgeschreven gekregen als jij van die staaltabletten die naar sinaasappel smaakte (tenminste het hoorde naar sinaasappel te smaken)

  floradix wordt niet door iedereen voorgeschreven omdat de dosis die daarin zit redelijk hoog is, en bij veelvuldig gebruik weer vervelende tot zeer vervelende bijwerkingen met zich mee kan brengen, floradix is ook doorgaan iets wat je niet op eigen houtje moet gaan gebruiken.

  simpele dingen als roosvice ferro e.d. is weer een ander verhaal, maar dan nog zeg ik, dat een ha - vk haar iets voor zou moeten en horen te schrijven en dat ze niet moet gaan vragen wat ze moet halen want zij weten dat beter dan wij lijkt me.

  gr.stuif
   
 13. conny75

  conny75 Fanatiek lid

  18 jan 2007
  1.881
  0
  0
  tilburg
  Ik heb chronisch ijzer te kort en krijg daar ook wel eens ijzer tabletjes voor. Als mijn ijzer te laag is moet ik tabletjes gebruiken maar ik krijg daar maagpijn van.
  Mijn internist en nu ook gyneacoloog houden het goed bij en hebben beide dezelfde methode.
  Ijzer uit je voedsel halen en niet met suplementen beginnen. Er is genoeg ijzerrijk voedsel waar je je tekorten uit kan halen, zoals :
  Alle groene groentens, met name spinazie,
  vlees eten, bijvoorbeeld, lever, biefstuk (door gebakken mag ook tijdens de zwangerschap), maar ook gewoon varkensvlees.
  Vis, gevogelde, eieren, bonen, erwten, enz.
  Daarbij is het ook belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, vitamine C bevorderd de opname van ijzer.

  Helaas is het wel dat als je ijzer sterk te kort is je voedsel het niet meer aan kan vullen, dan zul je toch ijzertabletjes moeten krijgen.

  Ik zou anders toch even je HA bellen om advies te vragen.
   
 14. raspberry

  raspberry Niet meer actief

  Klopt wat conny75 schrijft, met die waarschuwing dat je geen orgaanvlees mag eten tijdens je zwangerschap, dus geen lever! (Heeft te maken met grote hoeveelheden vitamine A die daarin zitten en waarvan je dan gemakkelijk teveel binnenkrijgt.).

  Maar veel groene groentes, fruit, gedroogde abrikozen, rozijnen. Verder volkoren producten van brood, pasta. Zilvervliesrijst ipv witte rijst. Noten en peulvruchten. Dat soort dingen gewoon veel eten.
  Oja, en brood met appelstroop, :)
  En dus roosvicee ferro. Mocht je daar verstopping van krijgen, kun je aanvullend weer roosvicee laxo drinken, :)

  Maar als het echt zo extreem laag was, (weet je de getallen?), zou ik eens vragen of je geen ijzertabletten mag.
   
 15. Je mag wel lever, bijv smeerleverworst of iets hoor. Alleen maar 1 boterham ermee per dag zodat het niet teveel word.
   
 16. rainbow1984

  rainbow1984 Actief lid

  2 mrt 2008
  383
  0
  0
  de receptioniste van de vk testte het bij mij, het ging nogal klungelig, moest 2x prikken omdat ze dat pennetje niet aan de praat kreeg en ze vond t zielig voor me dat ze me ´pijn moest doen´. ik d8 ´meid ik moet straks bevallen, maar goed´....
  ik heb dus geen producten voorgeschreven gekregen, alleen dat ze zei dat er een drankje was als siroop met toegevoegd ijzer die ik moest zoeken...

  Dus meiden heel erg bedankt voor jullie tips ik heb al een aardig lijstje met producten. Ik ga vandaag met mijn lijstje op pad! :D
   
 17. Lovely83

  Lovely83 VIP lid

  29 mei 2008
  18.442
  77
  48
  Ik heb ook ontzettend ijzer tekort, en heb er ook pilletjes voor gekregen via de vk. Daarnaast moet ik ook weer elke week prikken om te kijken of er verbetering inzit.. Het schijnt namelijk dat je niet zomaar je ijzertekort kan aanvullen hoor! Dat duurt altijd een paar weken. Dus ga er niet vanuit dat als je roosvice ferro drinkt het in 1 keer over is helemaal als het way 2 low is.
   
 18. Pleegzusterbloedwijn? daar zit 13,5% alcohol in lijkt me niet handig als je zwanger bent ;)
   
 19. Peetje08

  Peetje08 Bekend lid

  30 mrt 2008
  704
  0
  0
  Mijn maag-darm arts raadde mij vanwege een te lage ijzerverzadiging van het bloed (Hb was nog hoog genoeg), ook roosvicee ferro aan. Met de opmerking dat sommige supermarkten het hebben en anders de drogist (kruitvat, etos etc.). Dus zo raar vind ik de opmerking van de vk niet hoor.

  Tip: neem elke dag twee eetlepels pure siroop in en dan direct een glas water er achter aan. Zo proef je minder ijzer dan wanneer je het als limonade drinkt. PS: De fles wel even licht schudden/kantelen voor gebruik ivm goede menging.
   

Deel Deze Pagina