Mag huisarts gegevens verstrekken aan werkgever, zonder schriftelijke goedkeuring??

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door charliegirl123, 27 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. charliegirl123

  23 feb 2013
  32
  0
  0
  Zoals de titel het al zegt, mag een huisarts gegevens verstrekken aan mijn werkgever, zonder mijn schriftelijke goedkeuring?

  Verhaal samengevat:
  Ik had behoorlijke klachten door mijn zwangerschap die uiteindelijk uitliepen als diarree, hoofdpijn/migraine, harde buiken (ook af en toe pijn) enz. Uiteindelijk 2x naar de huisarts geweest, die mij bij de 1e x adviseerde om halve dagen te werken. Nadat ik een week halve dagen had gewerkt , werden de klachten alleen maar erger en ben ik weer naar de huisarts geweest. Die adviseerde de 2e x om helemaal niet meer te gaan werken en rust te nemen.

  Nu heb ik net een gesprek gehad met mijn werkgever en die zegt dat hij contact had opgenomen met de huisarts. Volgens hem had de huisarts (aan de telefoon) gezegd dat ik wel aan het werk kon. Kortom werd ik dus even uitgemaakt voor een leugenaar (niet met die woorden, maar daar kwam het wel op neer).

  Verdorie ik zuig dit niet zomaar uit mn duim, en ik heb vaak problemen gehad met deze werkgever. (betaalt bijna nooit mn loon op tijd e.d.) Mijn vraag is, zou de huisarts dit echt hebben gezegd, terwijl hij mij echt heeft geadviseerd om helemaal niet meer te gaan werken? Hij mag dit toch nooit telefonisch doorgeven en al helemaal niet zonder mijn goedkeuring? Ik heb het gevoel of verzint mijn werkgever dit, met een één of andere reden die er achter zit.
  Natuurlijk ga ik morgen meteen contact opnemen met de huisarts, maar hoe denken jullie er over? Ik zit er erg mee.

  Nu zit ik met stress en heb ik nog meer harde buiken..
   
 2. mel78

  mel78 VIP lid

  12 feb 2008
  8.018
  12
  38
  Nee hoor dat mag de huisarts helemaal niet. Dus ik weet niet zeker of je je baas hier helemaal in kan vtrouwen.

  Morgen even checken bij je HA, maar ik kan me niet voorstellen dat een assistente je baas alleen al heeft doorverbonden?
   
 3. Minerva

  Minerva Niet meer actief

  Nou, dat lijkt me sterk, want een (huis)arts heeft beroepsgeheim. Morgen even bellen om zeker te weten, zou ik zeggen!
   
 4. Hopefultimes

  Hopefultimes Fanatiek lid

  5 sep 2012
  2.209
  0
  0
  NULL
  NULL
  Een huisarts mag NOOIT zonder jouw toestemming gegevens verstrekken, maar een huisarts mag ook NIET een advies mbt werk afgeven.
  De bedrijfsarts of de keuringsarts van het UWV (of een ander onafhankelijk arts) doen dit.
   
 5. mommy1983

  mommy1983 VIP lid

  30 mrt 2009
  12.493
  1
  38
  ik heb bv bij het uwv iets moeten tekenen zodat ze mijn gegeven op mogen vragen een huisarts zal dat nooit geven en anders als hij dat wel heeft gedaan moet je er echt werk van maken en een hele dikke klacht indienen
   
 6. kimberly22

  kimberly22 Fanatiek lid

  24 jan 2007
  1.039
  0
  0
  zoals al gezegd is mag een huisarts dat absoluut niet, maar ook een baas mag niet vragen om gegevens. hij is verplicht een arboarts in te schakelen die jou eerst zal zien en deze onafhankelijke arboarts mag met jou handtekening gegevens opvragen bij de huisarts. als dit gebeurd is dan bepaald de arboarts of je in staat om te werken.
   
 7. charliegirl123

  23 feb 2013
  32
  0
  0
  Bedankt voor jullie reacties! Deze werkgever heeft me al vaker geprobeerd onderuit te halen (loon niet op tijd, in werkbesprekingen zeggen dat ik mn werk niet goed doe, mij zwaar onder te betalen) dus ik heb het helemaal gehad! Dan ben je wel een kerel om je zwangere werknemer zo onderuit te halen. Vertrouwen doe ik hem zeker al niet..

  @ hopefultimes: bedoel je dat de huisarts mij nooit dat advies had mogen geven of dat de huisarts dat nooit tegen een werkgever mag zeggen? Iig is mij dat advies gegeven, maar nu ben ik bang dat als bijv de huisarts dat niet aan mij had mogen geven, dat hij tegen de werkgever best gezegd kan hebben dat hij dat nooit gezegd heeft om maar onder zn eigen hachie uit te komen.
  Wat een vervelende situatie! Intussen worden de klachten zo alleen maar erger , heb nu steeds harde buiken er van. Morgen eerst maar es verhaal halen bij de huisarts
   
 8. Hopefultimes

  Hopefultimes Fanatiek lid

  5 sep 2012
  2.209
  0
  0
  NULL
  NULL
  Beiden:D.
  Maar in elk geval mag een huisarts (ivm partijdigheid) geen advies geven mbt arbeidsgeschiktheid. En afgezien van het feit of ze het mogen (niet dus) het is dus ook niet bindend of geldend voor andere instanties. Ze kunnen je hooguit adviseren rustiger aan te doen (als voorbeeld dan) en hoe jij dat rusterig aan dan gaat aanpakken en inkleden, dat is aan jou.
  Een bindend oordeel mbt jouw arbeidsgeschiktheid kan alleen van de bedrijfsarts of keuringsarts komen.

  Maar als ik jou was, zou ik eerst maar eens gaan informeren of de huisarts wel gezegd heeft dat je best kunt werken.
  Misschien weet je huisarts wel van niets.
   
 9. charliegirl123

  23 feb 2013
  32
  0
  0
  Ik moet er trouwens wel bij zeggen, dat ik in de afspraak bij de huisarts wel gezegd heb dat als de werkgever belt dat hij t wel mag doorgeven. Maar dat is nog steeds geen schriftelijke goedkeuring en ze hebben me nergens van op de hoogte gebracht. Dat doen ze dan eerst toch, mochten ze het hebben doorgegeven? Dan weet ik t iig even, als het wel is gebeurd.
   
 10. hielkje

  hielkje Fanatiek lid

  Wat hier bovenstaand klopt. Een huisarts mag een advies doen, maar het is niet bindend, dus je werkgever mag dit negeren. En huisarts mag NOOIT medische info aan een werkgever vragen. Dit mag alleen aan een bedrijfsarts met toestemming van jou schriftelijk. En alleen indien hij gerichte vragen stelt over een de dan spelende medische situatie. Ik maak dit vaak mee in mijn werk. Werk zelf in een praktijk . En mensen zijn blang dat een huisarts wordt gebeld door hun werkgever. En dan is altijd ons antwoord wij mogen niks zeggen en een arboarts geeft het advies en dat moet een werkgever opvolgen. Niet wat een huisarts zegt.
   
 11. AnneChristine

  AnneChristine Actief lid

  12 nov 2012
  301
  0
  0
  Zuid Holland
  Ik ben het met Hielkje eens.

  En jij hebt niets fout gedaan, door je ziek te melden na advies van je huisarts hoor. Als je werkgever hieraan twijfelt, moet hij de arboarts inschakelen. Overigens grote kans dat die hetzelfde advies zou geven als je huisarts. Ze zijn altijd heel voorzichtig met zwangeren.

  Wat een rotwerkgever zeg, dat hij jou zo onder druk probeert te zetten. Probeer het een beetje buiten te sluiten en rust te nemen. Het is het niet waard dat je kindje hier last van heeft.

  Succes!
   
 12. EdelHertje

  EdelHertje Fanatiek lid

  25 sep 2012
  2.733
  0
  36
  NULL
  NULL
  Als jij mondelinge toestemming hebt gegeven om jou gegevens door te geven zal het denk ik een ander verhaal worden?!

  Als ik jou was zou ik een gesprek met de bedrijfsarts aanvragen en e klachten bij hem voorleggen. Hij kan dan een advies geven richting jou werkgever.
   
 13. twinkle star

  twinkle star VIP lid

  7 jan 2010
  9.032
  174
  63
  Een huisarts mag geen informatie verstrekken maar als jij mondeling toestemming hebt geven is het een ander verhaal.

  Jij hebt goed gehandeld, als jouw werkgever twijfelt moet hij een arboarts inschakelen. Jouw huisarts had alleen geen advies mogen geven door te zeggen te stoppen met werken. De enige arts die dat mag beslissen is de arboarts.
   
 14. Mrs Hair

  Mrs Hair Fanatiek lid

  9 jun 2010
  3.330
  0
  0
  Jurist
  Zwolle
  Ik ben wel benieuwd wat je huisarts zegt. Het klinkt alsof je werkgever een gemeen spelletje speelt...
   
 15. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  8.020
  52
  48
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Ik werk zelf bij een huisarts en wij worden ook weleens gebeld door werkgevers die proberen om informatie los te peuteren omtrent hun werknemer.Je wilt niet weten hoe bijdehand sommigen kunnen zijn.Ze proberen zelfs te vissen of de persoon in kwestie toevallig is langsgeweest op het spreekuur.Wij geven deze info nooit maar ook nooit telefonisch door!!!!
  Wij hebben ten allen tijden een schriftelijke toestemming cq machtiging nodig van de persoon in kwestie en dan wordt het schriftelijk afgehandeld en niet telefonisch.We hebben zelfs nog de voorkeur dat de persoon ik kwestie zelf naar de praktijk komt om de machtiging in te leveren en zich te identificeren maar dit is niet altijd haalbaar.
  Je huisarts mag dit dus nooit zomaar doorgeven want kan voor de arts in kwestie een berisping betekenen en dat wil een arts niet aan zijn broek hebben.
   
 16. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  8.020
  52
  48
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Dit had ik niet gelezen.Dan zou het wel kunnen dat hij iets heeft doorgegeven.Ikzelf zou het niet doen maar wschl staat het in je dossier om laagdrempelig te handelen als je werkgever belt maar dan is het advies wel tegenstrijdig.
   
 17. charliegirl123

  23 feb 2013
  32
  0
  0
  Ben vandaag bij de huisarts langs geweest, hij heeft dus wel telefonisch contact gehad met mijn werkgever en heeft gezegd dat ik iig minder moest gaan werken. Dat was t advies vorige keer ook al heb ik gezegd. Dat heb ik toen netjes opgevolgd en na een week halve dagen te gaan werken lukt t me gewoon niet meer om zelfs ook maar halve dagen vol te houden. Toen heeft de huisarts geadviseerd om aan mezelf te denken (en heeft toch echt geadviseerd om te stoppen met werken) Eigenlijk hoef ik niet eens naar de huisarts om te bepalen of ik moet doorgaan of stoppen met werken.. Mijn werkgever moet mij op mijn woord vertrouwen en dan vertrouwen heeft hij blijkbaar niet. Ik denk dat t nu afwachten is op een brief van de arbo. Maar dit is toch te krankzinnig voor woorden dat t allemaal op zo'n manier moet. Waarom mijn werkgever zo moeilijk doet is voor mij een raadsel? Kost hem dit geld misschien? Ik denk om mijn kleine en dat is t enigste wat telt!
   
 18. mel78

  mel78 VIP lid

  12 feb 2008
  8.018
  12
  38
  Sorry maar ik vind dit echt heel slecht van je huisarts, en nog triester van je baas. Het beste kun je nu inderdaad wachten op een afspraak bij de arbo-arts. Succes er mee!
   
 19. charliegirl123

  23 feb 2013
  32
  0
  0
  Ja ik vind dit zelf ook niet netjes en hierdoor heb ik nog meer stress er bij, die ik er absoluut nu niet bij kan hebben. Ben verder geen discussie met de huisarts aangegaan, omdat ik er toch niks mee opschiet en ik heb wel mn mondelinge goedkeuring gegeven. Ik vind t waardeloos van beide partijen.. Kan er niks anders van maken..
   
 20. corina83

  corina83 VIP lid

  10 sep 2009
  6.038
  0
  0
  in een huis ;)
  Heb je ook contact met je arbo arts?
  Je huisarts mag niets doorspelen, beroepsgeheim.
  Ook mag je werkgever niet bellen naar je huisarts buiten jouw weten om, om te vragen hoe het met jou gaat.
  Dan nog heeft je huisarts beroepsgeheim, ondanks dat het om een 'advies' gaat.
  Jij bent zijn patient, de werkgever niet.
  Ik twijfel sterk of je werkgever inderdaad heeft gebeld of dat hij zelf vindt dat je wel weer kunt werken, wat vele werkgevers denken.
  Die denken niet om moeder en ongeboren kind maar aan hun eigen hachje..
  Vraag desnoods een afspraak bij de arboarts.
  Die mag WEL dingen doorspelen naar de werkgever als de werkgever er om vraagt.
  Je huisarts niet zonder jouw goedkeuring!

  succes iig!
   

Deel Deze Pagina