mama's in het buitenland

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door AMS, 19 nov 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. AMS

  AMS Fanatiek lid

  14 mei 2009
  3.388
  0
  0
  España
  Voor degene uit het clubje zwanger in het buitenland die inmiddels bevallen zijn heb ik dit clubje geopend om lekker verder te kunnen kletsen.
   
 2. kaatje k

  kaatje k Fanatiek lid

  ik heb daar wel eens meegelezen, maar niet veel gekletst... misschien wel leuk nu te beginnen? zijn er nog meer mama's uit engeland?
   
 3. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Ik ben ook een buitenland mama. De kinderen zijn ook in het buitenland geboren. Het grappige is dat mijn moeder ook al een butenland mama was...zou het erfelijk zijn en wordt mijn dochter straks ook buitenland mama :D

  waar ik tegena an loop is dat onze zoon als eerste Frans is gaan spreken ipv Nederlands (mijn zusjes en ik hadden dat niet; we spraken eerst Nederlands en daarna Engels). Wij spreken alleen Nederlands met de kinderen en hij begrijpt ook alles in het Nederlands,maar toch is hij eerder Frans gaan spreken...Hoe zit dat bij jullie?
  Trouwens hier in Zwitserland woren de kleintjes niet gevaccineerd voor mex. griep behalve als ze een risico groep zijn...hoe is het beleid bij jullie waar jullie wonen?
   
 4. Ninette

  Ninette Bekend lid

  9 aug 2009
  572
  0
  0
  NULL
  NULL
  Nou, dan haak ik hier ook graag aan!
  Ik heb 1 berichtje gepost in het zwanger in het buitenland topic, maar ben ook al mamma en niet lang meer zwanger...

  Ik ben dus Ninette, ik heb een zoontje van 2,5 en ben nu 37 weken zwanger van de 2e! Ik woon ook in Zwitserland Me2. Mijn zoontje is wel gevaccineerd maar dat komt omdat er hier straks een baby aankomt, dus vielen we onder de risicogroepen.
  Me2 waar in zwitserland woon jij? Mijn zoon heeft ook voorkeur voor Frans, maar mijn man is Zwitser en Franstalig dus, dus hier wordt niet alleen Nederlands tegen hem gesproken.

  Ben benieuwd waar nog meer buitenland mamma's wonen!
   
 5. AMS

  AMS Fanatiek lid

  14 mei 2009
  3.388
  0
  0
  España
  @me2: Wat apart dat ondanks dat jullie nederlands met hem spreken hij toch eerst frans spreekt. Ons zoontje is pas 2,5 week oud, dus heb nog geen idee wat er bij hem het eerst uit zal komen, ik ben wel heel benieuwd. Ik spreek nederlands tegen hem, mijn man spaans en onderling spreken we engels, dus ook daar zal hij ongetwijfeld wat van mee krijgen..

  Ik heb de vraag ook al in het zwanger in het buitenland topic gesteld, maar doe het hier ook nog eens.. Hoe doen jullie dat met sinterklaas? Geven jullie je kinderen daar iets van mee? En zo ja, hoe leg je uit dat hij normaal alleen in NL komt en andere kinderen dus niets krijgen?

  Oh en wbt de vac. tegen mex. griep, die krijgen kleine kinderen hier voor zover ik weet niet. Op dit moment geloof ik alleen zwangeren en ouderen met gezondheidsproblemen die ook voor de normale griepprik in aanmerking komen.
   
 6. Ninette

  Ninette Bekend lid

  9 aug 2009
  572
  0
  0
  NULL
  NULL
  Mijn zoontje mag een keer zn schoen zetten en ik vertel hem dus wel over sinterklaas zodat hij weet wie het is, ik wil het hem wel een beetje meegeven, maar verder komt de kerstman hier langs en zal hij vooral de kerstman kennen.
   
 7. Chebu

  Chebu VIP lid

  17 dec 2007
  7.174
  0
  36
  Midden-Oosten
  Deutschland...
   
 8. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Volgende week komt Sinterklaas ook in Zwitserland! ;) Dan komen die gekke Nederlanders hier uit de buurt bij elkaar om het te vieren. Wij gaan dit jaar voor het eerst. Vorig jaar was onze oudste nog te klein vonden wij. Als hij wat groter is man hij ook zijn schoen zetten. Wij hebben het ook altijd waar we ook met mijn ouders ter wereld woonden gevierd, maar mijn ouders zijn beide ook Nederlands. Is wel leuk hoor dat beetje Nederlandse traditie vasthouden :D Voor ons was het zonder uitleg heel normaal/vanzelfsprekend dat de Sint bij ons kwam en niet bij andere kinderen...dus weet niet hoe en of ik dat moet uitleggen....
  (toen wij in Afrika woonden had je de lokale bevolking moeten zien als ze een zwarte piet zagen, vonden ze prachtig!)

  Ninette: hee wat grappg jij ook in Zwitserland! Wij in de buurt van Geneve en jij?
  Wij zijn allebei Nederlander dus spreken we alleen Nederlands thuis, maar kindjes gaan naar een oppasmama waar Frans wordt gesproken. Zoals ik al zei begrijpt onze zoon gelukkig wel alles in het Nederlands.....maar kennelijk vindt in ieder geval hij Frans makkelijker oid :(...........onze dochter is nog niet zover :D
   
 9. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Nee woon nu niet in Engeland maar wel heel lang gewoond....daar gaan ze nu ook alle kleintjes vaccineren toch?
   
 10. Ninette

  Ninette Bekend lid

  9 aug 2009
  572
  0
  0
  NULL
  NULL
  Hé Me2, ik woon ook in de buurt van Geneve!
  Ik weet welke Sinterklaas je bedoelt maar daar komen heel veel mensen, voor mij iets te groot, zeker nu ik hoogzwanger ben, dus wij gaan daar niet heen.
  Jullie verhuizen dan veel als ik het zo hoor? Hoe lang blijven jullie nog in Geneve dan?
   
 11. Esila

  Esila Fanatiek lid

  17 sep 2006
  1.287
  94
  48
  Ik ben een mama in Turkije. Ons dochtertje van 1 jaar is ook in Turkije geboren en heeft zowel de Turkse als Nederlandse nationaliteit. Ik spreek Nederlands met haar en mijn man Turks. Ik weet nog niet voor welke taal ze de voorkeur heeft aangezien ze natuurlijk pas een paar woordjes spreekt.
   
 12. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Hahahaha dacht al dat jij wist welke Sint ik bedoelde ;)
  Waar ga jij bevallen? Hoe oud zijn jouw kids eigenlijk?
  Onze 2 kinderen zijn in Lausanne in het CHUV geboren. Echt gewedlig daar. Heb daar een hele goede gynaecoloog. Is me enorm goed "bevallen" :D Ik hoop dat ik nog 1x mag :D Nee wij (mijn man en ik) verhuizen niet zoveel. Wij blijven hier voor onbepaalde tijd. Ik ben echter in het buitenland opgegroeid en heb het grootste gedeelte van mijn leven (ben nu 35 jaar) niet in Nederland gewoond. Toevallig staat mijn man ook open voor buitenland ervaring en heeft hij een paar jaar geleden een baan in Zwitserland aangenomen die heel toevallig langskwam. Ik ging natuurlijk meteen mee 8)
   
 13. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Tatlin: ik vind Turkeije zo'n heerlijk land. Ben daar een keer of 6 geweest. Ben dol op de Turkse keuken! Ben jij ook Turks of alleen je man?
   
 14. Ninette

  Ninette Bekend lid

  9 aug 2009
  572
  0
  0
  NULL
  NULL
  Turkije is inderdaad een leuk land! Ben dit jaar nog in Istanbul geweest. Een vriendin van me woont in Ankara. Waar woon jij in Turkije?

  Hé Me2, woon je dan meer in de buurt van Lausanne dan in de buurt van Genève dat je in het CHUV bevallen bent?
  Ik ben (en ga nu weer) bevallen in Hopital de la Tour in Genève, waar ik ook heel blij ben met mn gynaecologe en de service. Mijn zoontje is van mei 2007, dus 2 en een half, en mn 2e zoontje wordt van december 2009 ;) tenzij er in november nog iets gebeurt natuurlijk!
  Leuk joh, en het bevalt je dus goed in zwitserland?
  Wij wonen hier natuurlijk ook permanent, vooral omdat mijn man hier vandaan komt natuurlijk.

  Ha, nog iemand uit Deutschland dus. Nog meer Mamma's in het buitenland?
   
 15. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  Ninette: wij wonen dichterbij Geneve dan Lausanne (maar wel dus aan die kan van het meer) maar CHUV lag voor ons toch beter omdat we anders de stad door moesten naar het HUG (en in de spits lijkt me dat midner als je moet bevallen...) in Geneve. Het CHUBV ligt vrij dicht bij een afslag van de snelweg en ik kreeg de gyn in het CHUV aangeraden van een Nederlandse arts die daar ook werkt. Wat een verschil met Nederland hier hè (tenminste wat ik van mijn vriendinnen hoor want ik ben niet in Ned. bevallen). Kamer alleen, 20 man personeel op circa 8 babies....nee ik ga het hier graag nog 1x doen!
  Jouw kinderen zitten dus vrij dicht bij die van mij qua leeftijd. Wanneer ben je nu uitgerekend? Jammere is van een december kindje dat het allemaal zo rond kerst en sinterklaas valt...onze zoon wordt volgende maand 2 en het is net als vorig jaar een gedoe om ouders ed bij elkaar te krijgen omdat die ook weer verspreid over Europa zitten en we natuurlijk met kerst ook bij elkaar komen....
  Werk jij toevallig ook in Zwitserland?
   
 16. kaatje k

  kaatje k Fanatiek lid

  in engeland hebben ze net deze week ook besloten te gaan inenten...

  mijn zoontje leert nu praten, hij doet het vrij netjes tweetalig. ik ben echt onder de indruk dat hij tegen mij vliegtuig zegt, zich dan omdraait om tegen zijn engelse vriendinnetje airplane te zeggen! hij is net twee...
   
 17. AMS

  AMS Fanatiek lid

  14 mei 2009
  3.388
  0
  0
  España
  Wat leuk te horen dat jullie wel gewoon aan sinterklaas doen en er eigenlijk helemaal geen uitleg nodig is. Ons zoontje is nu nog te klein voor sinterklaas, maar volgend jaar zullen we er dan toch wat aan doen. Ook wel leuk voor de nederlandse opa en oma natuurlijk..

  Zijn er trouwens nog meer mensen die 3 talen in de opvoeding hebben? En zo ja, hoe hebben jullie dat verdeeld?
  Ik spreek namelijk Nederlands tegen ons zoontje, mijn man Spaans, maar tegen elkaar spreken we engels. Dus ook het engels zal hij denk ik wel meekrijgen. Maar we hebben besloten maar een taal pp direct tegen hem te spreken zodat hij straks de talen duidelijk kan onderscheiden. Al moet ik zeggen dat het in de praktijk nog wel lastig is (nu al), aangezien mijn man geen nederlands verstaat/spreekt..
   
 18. Ninette

  Ninette Bekend lid

  9 aug 2009
  572
  0
  0
  NULL
  NULL
  AMS, ik denk dat dat in de praktijk lastig blijft, mijn man begrijpt ook lang niet alles in het Nederlands, en dus praten we als we met zn drieen praten Frans, en dan zit ik het als een idioot allemaal nog eens in het Nederlands te herhalen... Maar het werkt wel denk ik, want hij zegt echt ook dingen in het Nederlands.

  Goh, gaan ze in engeland nu ook de kleintjes inenten? Tot welke leeftijd? Geven zij ook als reden de capaciteit in de ziekenhuizen?

  Me2, ja, inderdaad redelijk dicht bij qua leeftijden van de kids! Ja, ik vind het ook een wereld van verschil als ik vergelijk met Nederland hoor! al heb ik in Nederland dus ook geen echte bevalervaring, maar ik zou het ook liever hier doen persoonlijk... Echt veel persoonlijke zorg!
  Nee, het HUG zou voor mij ook de andere kant van de stad zijn, bij mij was de keuze tussen La Tour of Nyon.
  Ik ben 9 december uitgerekend, maar ik denk dat het wel eerder komt.
  Yep, ik werk ook in zwitserland! En jij?
   
 19. Me2

  Me2 VIP lid

  30 mei 2006
  6.888
  0
  0
  #19 Me2, 24 nov 2009
  Laatst bewerkt: 24 nov 2009
  KaatjeK: aha jouw zoon doet het dus tegelijk beide talen! Dat zie je niet veel. Meestal beginnen ze als ze gaan praten met de woorden die het makkelijkst zijn en dat kan bij 2 talen nog al eens door elkaar lopen. Hier ook weer wat anders want hier zijn de meeste woorden Frans, maar het begrip in Nederlands is er volledig. Hij zegt wel dingen in ht Nederlands maar je merkt dat Frans zijn voorkeur heeft want hij zegt bijvoorbeeld chapeau en geen hoed (wat mij makkelijker lijkt...)
  Onze kinderen zitten ook heel dichtbij elkaar als ik zo naar de geboorte data kijk! Grappig zeg! En ook een jongen en een meisje!
  Heb je blog even gelezen...zo herkenbaar hahahahaha

  Ninette: Sapnnend hoor dat je al weer bijna aan de beurt bent! Veel later dan 9 december zal het ook wel niet worden bij jou omdat ze hier niet zo happig zijn om door te laten lopen na de uitgerekende datum (is mij ook nog niet gebeurd maar mijn gyn zei bij de eerste wel als die over datum ging ze wrs gingen inleiden maaronze zoon kwam 2 dagen voor de datum. Onze dochter was een geplande keizersnee ivm stuitligging 2 weken voor de datum)
  Nyon is voor ons het meest dichtbij, maar toen had ik al een gyn in CHUV aangeraden gekregen waar ik heel blij mee was en nog steeds ben. Mijn buurvouw is 3x in Nyon bevallen en dat was ook zeer goed begreep ik van haar.
  Ik werk in Nederland dus heb hier mijn kantoor aan huis en als ik een bespreking heb oid ga ik nar Nederland. Ik ben daardoor wel heel flexibel. Zolang de kinderen borstvoeding krijgen gingen ze dan met me mee naar Nederland maar na 7 maanden blijven de gewoon bij papa hier. En ik ben nooit langer dan een paar daagjes weg.
  Wat voor werk doe jij?

  AMS: ik heb altijd begrepen (maar ik ben totaal geen deskundige!) dat het het beste werkt als beide ouders consequent 1 taal tegen huh kind spreken, dus de een Nederlands en de ander een andere taal. Van dat Engels krijgt hij zeker wel wat mee, maar zou me concentreren op de "hoofdtalen". Wel ontzettend leuk om al jullie ervaringen zo te horen. Ben benieuwd hoe het straks bij jullie gaat! Wellicht vindt hij Engels het makkelijkst en gaat hij dat spreken ipv Spaans of Nederlands hahahaha
   
 20. Esila

  Esila Fanatiek lid

  17 sep 2006
  1.287
  94
  48
  Alleen mijn man is Turks, ik ben slechts wat verturkst haha.
  Ik hou ook van de Turkse keuken !

  Ninette, wij wonen in Alanya, lekker aan de zuidkust met een heerlijk klimaat dus. Het is nu nog zo'n 23 graden !
   

Deel Deze Pagina