Meisje (16) dood door nieuwe pil - Yaz

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door steenbokje, 30 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. steenbokje

  steenbokje Niet meer actief

  (voor de zweedstaligen onder ons: Lina, 16, dog av p-pillrena | Kropp & hälsa | Aftonbladet )

  16 jarig meisje overlijdt door gebruik van de nieuwe derde generatiepil Yaz

  In februari begon ze met de pil, en in maart is ze overleden. Ze klaagde al over pijn aan het hart, en is overleden door bloedproppen in de longen en het hart.
  Ze was al 2x naar de dokter gegaan vanwege de pijn, maar met peniciline naar huis gestuurd. Uiteindelijk hebben de ouders een ambu gebeld maar die kwam te laat. Ze is in de armen van haar moeder gestorven.

  Yaz is een nieuwer type pil, welke vorig jaar in Zweden werd geintroduceerd, en sindsdien is het gebruik vertiendubbeld.
  Producent Bayer Health Care is ook de producent van de gelijkende pil Yasmin. Deze is ook erg populair onder jonge meisjes, en heeft ook al ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Een ander 16 jarig meisje kreeg ook te maken met bloedproppen en moest op de intensive care behandeld worden.

  In Zweden wordt al gezegd dat Yaz en Yasmin niet meer aan "eerste" gebruikers uitgeschreven mogen worden. Studies hebben uitgewezen dat ze een verhoogd risico op bloedproppen met zich meebrengen dan oudere types pillen.

  Vandaag de dag domineert Yaz de Amerikaanse markt. Vorig jaar liep de verkoop op tot 1,8 miljard dollar volgens de NY Times. 150 vrouwen in de USA hebben de producent al aangeklaagd vanwege bijwerkingen, maar de producent lijkt alleen maar op de winst te letten, en niet op de gezondheid.


  Feitjes:
  653 vrouwen kregen na pilgebruik met bloedproppen te maken, en tenminste 48 zweedse vrouwen zijn er aan gestorven (onderzoek Aftonbladet 2006)
  814 vrouwen op 1 miljoen sterven aan pilgebruik per jaar, volgens de statistieken
  Na 10 jaar pilgebruik verdubbelt het risico voor baarmoederhalskanker. Verminderd libido, gewichtstoename, moodswings en depressie zijn normale bijwerkingen volgens een onderzoek uit 2006.

  Toch moeten ze nog even op de voordelen wijzen, want: dankzij de pil kunnen we werken ipv zwanger worden, en is het het revolutionairste medicijn, waardoor de gelijkheid tussen man/vrouw wordt gesterkt. (dus die bijwerkingen moeten we maar even voor lief nemen??)

  ===

  Nog weer een reden om te stoppen met al die hormonen dus!!
   
 2. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.139
  0
  36
  't gooi
  Vreselijk!!!!!
  Echt geen woorden voor!
  Als ik ooit nog eens de pil ga slikken gewoon de oude varianten.
   
 3. Shaylen

  Shaylen Niet meer actief

  jeetje, wat vreselijk :(
   
 4. liebrando

  liebrando Niet meer actief

  niet normaal zeg! ik heb ook een pil gehad waarmee ik bijna in het ziekenhuis was beland. die pil heette lovette....na de bevalling van me 1e kindje zei de HA meteen, die mag jij helemaal niet hebben dat mag alleen een oudere generatie....pff lekker na 2 jaar die pil geslikt te hebben!

  Maar ja toen kwamen we er ook achter waar mijn benauwdheid, duizeligheid, hartkloppingen enz wegkwamen. Daar dus weg!! Voordat ik het wist van die pil was ik zelf al gestopt omdat ik het niet meer lichamelijk trok (achteraf gelukkig maar)....

  Maar ik wil binnenkort ook wat anders dan de pil, want ik krijg van elke pil wel wat! En met dit verhaal word je ook niet vrolijk van. Geef me dan de zwangerschapshormonen maar hihi...
   
 5. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.139
  0
  36
  't gooi
  Ow wat erg zeg!Gelukkig is alles goed gekomen.
  Ik ben ook een lange tijd aan de pil Lovette geweest, en mijn zusje gebruikt hem nu ook.
  Maar die is dus helemaal niet geschikt voor haar!?!!
   
 6. Foxter

  Foxter Niet meer actief

  Ik werd een paar jaar geleden zelfs opgebeld door mijn huisarts, dat ik moest stoppen met de yasmin, omdat ze het niet veilig vonden en hem ook aan niemand meer voorschreven.
  Ik ben verder helemaal gezond, geen speciale risico's oid.
   
 7. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  16.274
  563
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Jammer genoeg is er, naar mijn mening, ook niet echt een alternatief voor de pil. Bijna overal zitten hormonen in. En ik heb echt een hekel aan condooms. (Het is minstens 11 jaar geleden dat we die gebruikt hebben, maar ik vond het altijd een ontzettend geklier, we hebben een paar keer meegemaakt dat het scheurde en ik krijg er gezwollen slijmvliezen van.)
   
 8. steenbokje

  steenbokje Niet meer actief

  Er is toch ook een spiraaltje zonder hormonen? Dat lijkt me dan een prima oplossing...


  Ik gebruik zelf al 13-14 jaar de Microgynon 30, maar die gaat er ook z.s.m. uit!
   
 9. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.139
  0
  36
  't gooi
  Ja dat dacht ik ook, maar ik las net dat dat niet een bevruchting tegenhoudt maar er voor zorgt dat de bevruchting word vernietigd (een soort van kleine abortus).:(
   
 10. steenbokje

  steenbokje Niet meer actief

  Ah ok, dat is niet de bedoeling lijkt me...
   
 11. Wilma

  Wilma VIP lid

  22 mei 2006
  6.396
  0
  0
  Uithoorn
  Gelijkheid is geen synoniem voor "het zelfde zijn" en dat is waar ze mee bezig zijn. Mannen en vrouwen moeten het zelfde zijn.
  Dus weet niet of ze zo hard moeten schreeuwen dat dit door de pil gesterkt wordt.
  PLUS: SCHANDALIG dat deze rommel zomaar aan mensen gegeven worden! Die vrouwen zijn dus nog erger als n proefdier. Want bij n proefdier kijken ze tenminste nog naar de negatieve gevolgen om het product te verbeteren.
  Heb ook een blauwe maandag yazmin geslikt en god zij dank niks aan bijwerkingen bemerkt.
  Zit te denken aan n spiraaltje mocht ik weer met anti conceptie beginnen. En dat is idd dankzij de berg aan hormonen die je slikt als je aan de pil gaat (weet dat er in spiraaltjes ook hormonen zitten maar niet zo veel als in n pil)
   
 12. bosi333

  bosi333 VIP lid

  1 aug 2006
  31.607
  262
  83
  Moeder, filosoof, kunstenaar
  Parallel universum
  Vreselijk zeg.

  Voor mij sowieso nooit meer de pil.

  Ik heb de pil 12 jaar geslikt. In het begin een hele lichte en daarna een 3 generatie pil. Ik werd er ook niet goed van. Erg veel bijwerkingen. Hoofdpijn, moodswings en de hele dag een duf gevoel.

  Condoom voldoet prima.
   
 13. liebrando

  liebrando Niet meer actief

  hoe oud is zij?

  ik was toen net 19 jaar, en de huisarts schrok enorm dat ik die pil had gekregen van me oude HA. En zei dat ik die ook echt niet mocht hebben.......bleek wel door alle klachten die ik had....

  anders moet ze het even aan haar HA vragen. Mijn zusje is nu 20 jaar maar die mag hem ook absoluut niet hebben!
   
 14. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.139
  0
  36
  't gooi

  Mijn zusje is 18 (en toen ik hem slikte 20).
  Ik heb haar dit laten lezen, hopelijk veranderd ze van pil!
   
 15. babywens21

  30 dec 2009
  98
  0
  0
  NULL
  NULL
  jeetje, wat vreselijk :(
   
 16. Sannehai

  Sannehai Niet meer actief

  he bah zeg!

  echt neit normaal hoor!! ik heb volges mij wel een paar jaar de yasmin pil geslikt, en dat was echt de eerste pil die ik ooit slikte...lekker is dat!! gelukkig heb ik bij mijn weten nergens last van gehad!

  nu zit ik niet aan de pil, maar wel te denken wat voor soort anticonceptie wij willen gaan gebruiken...maar er zijn zo veel slechte pillen en hormonen-dingen.. bah!

  ik denk dat we het hier ook gewoon op het condoom zullen houden!
   
 17. jada08

  jada08 VIP lid

  14 jan 2009
  7.208
  38
  48
  Ik had dit verhaal al eens eerder gehoord. En was geloof ook een meisje die deels verlamt is geraakt door de yasmin pil. Ik slikte deze pil ook maar na deze berichten direct gestopt.
   
 18. steenbokje

  steenbokje Niet meer actief

  Ik snap niet dat huisartsen deze pil nog voorschrijven, vooral aan jonge gebruiksters! Zelfs al zou je al een "ervaren pilgebruikster" zijn, dan nog moeten ze je wijzen op de mogelijke bijwerkingen!
   
 19. burningkarma

  burningkarma Fanatiek lid

  8 jan 2008
  2.605
  0
  0
  Veenendaal
  Oh fijn. Ik heb Yasmin. Morgen over 2 januari maar eens de dokter bellen.
   
 20. sharmila

  sharmila Bekend lid

  27 jan 2009
  589
  0
  0
  Orthodontist-assistente
  Ik heb ook de Yasmin:$ Ik heb al zoveel soorten gehad omdat ik vaak last had van doorbraakbloedingen of veel bijwerkingen en deze gaat goed. Zal het nog eens navragen, maar heb er geen gekke dingen mee gehad. Slik em nog niet heel lang.
   

Deel Deze Pagina