migraine met aura

Discussie in 'De lounge' gestart door Athina, 1 nov 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  hoi meiden,

  waar m'n man al jaren bekend is met migraine (in de vorm van: Kotsmisselijk worden, 3 x flink spugen en daarna hoofdpijn -flink pijnstillers en een halve dag slapen en het gaat weer), heb ik het de laatste tijd ook steeds vaker.
  Maar dan dus de klassieke vorm, met aura (zoals het zo mooi heet) .
  In eerste instantie vond ik het heel eng:
  Vlekken voor m'n ogen en daarna
  tintelingen aan 1 kant van m'n lichaam, tot in m'n gezicht aan toe
  spraakproblemen: Ik denk de woorden, maar krijg ze niet uitgesproken- ook kan ik niet meer voorlezen, ik zie wat er staat, maar komt wat anders uit m'n mond.

  Eng en ook wat frustrerend (met name het lezen) , in het begin was ik bang voor een herseninfarct/hersenbloeding. Inmiddels weet ik door de informatie dat het geen kwaad kan, maar prettig is anders.

  Zeker als beiden kinderen thuis zijn, is het vervelend. Meermalen begon het ook als ergens anders was, op visite, op school toen ik m'n dochter ophaalde, vanmiddag dus in het winkelcentrum. En tja, maar vlug naar huis dan, voordat m'n spraak weer vervelend gaat doen. Die vlekken zijn al rot genoeg als je nog deel moet nemen aan het verkeer.

  Maar zijn er meer mensen die hier last van hebben? En hoe gaan jullie hier mee om ? Heb je iets ontdekt wat het lijkt uit te lokken?

  Ik drink tegenwoordig regelmatig wiener melange of maak een mixje van oploskoffie met warme chocolade melk. Ik krijg nu het idee dat het dus misschien van caffeine is.

  Bij mezelf merk ik dat de hoofdpijnklachten per keer verschillen van heftigheid, soms valt het eigenlijk (met paracetamol) best mee. Andere keren (zoals vandaag) doen geluid en licht pijn en moet ik echt in het donker liggen en slapen. Maar nog steeds ben ik niet een hele dag gevloerd maar gelukkig maar een paar uur. De symptomen vooraf vind ik eigenlijk nog steeds het vervelends.

  Maar oke, meer mensen die dit hebben?

  groetjes
  Athina
  (sorry : kort en bondig typen wil maar niet lukken hihi)
   
 2. AnneThamar

  AnneThamar Niet meer actief

  Hier precies hetzelfde. Laatst in de supermarkt, alles golven voor mn ogen, ging raar praten.. Heb vaker migraine, maar met aura soms. Idd goed opletten op uitlokkers.
  Kan van alles zijn, koffie maar ook vermoeidheid, stress.
  Ik ga dan direct naar huis, neem medicatie in en dan gaat t over. Als ik te lang wacht zet het door en ben ik twee dagen ziek.
   
 3. Lara11

  Lara11 Niet meer actief

  hoi Athina,

  wat ontzettend rot voor je. En voor je man ook trouwens.
  Ik heb migraine met aura. Ik kan je allerlei tips geven maar migraine is zo heftig en ingrijpend (nee, niet zomaar een hoofdpijntje) dat ik je aanraad een verwijzing naar een neuroloog te vragen. Ik heb daar zelf veel te lang mee gewacht en heb daardoor ook veel te lang getwijfeld over medicatie. Ik ''deed maar wat'', wat ook niet goed voor me was. Dankzij de neuroloog ben ik ingesteld op de juiste medicatie. Dankzij een hoofdpijndagboek dat ik heb moeten bijhouden heb ik meer zicht gekregen op mijn ''triggers'' (die kunnen bij iedereen anders zijn). En toen ik wist wat het bij mij vooral uitlokte (hormonen, slaaptekort, drukte, hitte....en nog veel meer helaas) kon ik daar ook rekening mee gaan houden en dingen proberen voor te zijn. Verder heb ik een doorverwijzing voor fysiotherapie gekregen omdat ik ook last van spierspanningshoofdpijn heb. En daarnaast ga ik naar de osteopaat. Kortom, het is bij iedereen weer een ander verhaal en je moet eigenlijk goed zicht krijgen wat het bij jou is. Prima dat je stopt met caffeine. Maar misschien zijn er ook wel andere triggers. Ik ben inmiddels, na meer dan 20 jaar migraine, ervaringsexpert dus als je nog vragen hebt mag je me zeker pben. Veel succes!
   
 4. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  @Lara: Maar was het bij jou dan niet veel heftiger? Ik heb nu nog zoiets van: Dat is een stap te ver... (en ik heb de laatste tijd al zolang bij medische instanties gelopen, voel me onderhand iemand die 'kwaaltjes' zoekt om maar naar een dokter ofzo te kunnen :p ) .
  Ik heb er nu zo'n 1x in de 2 a 3 weken last van. Maar omdat de hoofdpijn niet heel extreem is (na pijnstillers oke :p en als ik in slaap weet te komen ) - voelt een neuroloog dus nog als een stap te ver.
  Slik jij imigran? Want dat hoor ik veel?
   
 5. kippiekip

  kippiekip Niet meer actief

  Ik heb precies deze vorm, alhoewel het is nog een tikje erger bij mij, het blijft bij mij niet bij tinteling maar gaat door tot een volledige verlamming aan de linker kant van mijn lichaam.

  Wat ik er aan doe ?

  Geen bananen eten( en ook alle producten waar banaan in zit vermijden ), geen chocomel drinken, geen pure chocolade eten, en geen zure snoepjes ( zoals bijvoorbeeld die matjes ) als ik deze producten eet dan kan ik je op een briefje geven dat ik die avond migraine krijgt.

  Ik gebruik nu Maxalt tabletten maar die werken steeds minder, heb er ook steeds meer moeite mee om medicijnen in te nemen omdat ik zoveel kots. Ik ga binnenkort eens vragen of er zetpillen bestaan.

  Ik loop trouwens buiten ook altijd met een zonnebril op ( of er nou zon schijnt of niet ) er hoeft namelijk maar net 1 straaltje licht verkeerd te vallen op mijn ogen en dan ben ik al de pineut. Het afgelopen jaar is het op zijn ergst, heb zeker wel eens in de twee weken een goede migraine aanval.

  Ben al de hele medische malle molen door gegaan en zou zelfs opgenomen kunnen worden als ik een aanval heb maar dat is gewoon geen doen als je een gezin hebt, ik probeer het dus met medicijnen weg te drukken.

  Ik had laatst zoveel aspirines en maxalt tabletten op dat ik er gewoon duizelig van in mijn hoofd werd, absoluut niet goed natuurlijk maar op zo'n moment doe ik alles om van die hoofdpijn af te kunnen komen :(

  Ik wens het mijn ergste vijand nog niet toe.

  Je kan trouwens ook Beta blokkers slikken, ken je dat ?
   
 6. Lara11

  Lara11 Niet meer actief

  ja, ik snap wat je bedoelt Athina. En je hebt gelijk. Misschien moet je eerst eens kijken hoe het zich ontwikkelt. (onderzoeken waardoor je het krijgt kan trouwens nooit kwaad). Ik zou alleen willen dat iemand mij eerder over een neuroloog had verteld, zelfs mijn huisarts liet me jarenlang aanmodderen en dat was gewoon niet genoeg. 1 x in de 2 a 3 weken vind ik trouwens best veel.
  Ik slik fromirex
   
 7. Vlinder73

  Vlinder73 Fanatiek lid

  22 feb 2011
  2.146
  1
  38
  In mijn paradijs
  Wat ik er aan doe ?


  Ik gebruik nu Maxalt tabletten maar die werken steeds minder, heb er ook steeds meer moeite mee om medicijnen in te nemen omdat ik zoveel kots. Ik ga binnenkort eens vragen of er zetpillen bestaan.

  Ik loop trouwens buiten ook altijd met een zonnebril op ( of er nou zon schijnt of niet ) er hoeft namelijk maar net 1 straaltje licht verkeerd te vallen op mijn ogen en dan ben ik al de pineut. Het afgelopen jaar is het op zijn ergst, heb zeker wel eens in de twee weken een goede migraine aanval.


  Welke variant van Maxalt gebruik jij? Ik heb de smelttablet 10mg. Maar de smelttablet werkt voor mij het snelste. Van zetpillen wordt ik eng.
   
 8. Prutsje

  Prutsje Bekend lid

  3 feb 2011
  882
  0
  0
  Groepsleidster KDV
  Onder de zon
  Hoi, ik heb ook migraine met aura en sinds twee jaar slik ik daarvoor sumatriptan op aanraden Vd huisarts.
  Bij mij is/was chocolade een trigger, sinds kort eet ik wel weer witte chocolade en dat gaat goed, maar bruine chocolade durf ik niet te proberen. Ook hormonaal, pilgebruik werkt ook averechts (mirena spiraal gaat goed).
  Ik heb nu nog 1x per 2/3 mnd een aanval en dan neem ik de sumatriptan in en ga/moet dan ff slapen.
  Daarna kan ik in de meeste gevallen weer functioneren.
  Het lijkt of de sumatriptan de aanval ineens heel erg versneld, ik word er ook echt akelig van, maar na een uurtje slaap gaat het stukken beter en heb ik vaak niet eens pijnstilling meer nodig.

  Ik heb ook het "spraakgebrek" en dat is zooo akelig.... Ik herken je probleem hoor! Veel sterkte!

  Oh en misschien eens naar een osteopaat???
   
 9. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  19.097
  23
  38
  zwemjuf
  zuid-holland
  Kippie: Oef das wel heel heftig ja... Vandaag leek het bij mij dus ook getriggerd door de zon. Een zonnebril draag ik nooit - ik moet er één op sterkte aanschaffen, maar dat heb ik steeds uitgesteld, vanwege de kosten, nu moet ik het echt doen als het een uitlokker blijkt te zijn.

  @lara: Het is op het moment erger dan het geweest is, maar ik merk sowieso dat de vermoeidheid (die ik altijd al heb) heftiger is dan anders. Het is gewoon druk (kind naar school, extra avondje werken, gestart weer met sporten 2 x in de week) . Ik ben ook toe aan vakantie, maar mogelijk als die migraine blijft terugkomen moet ik na die tijd toch wat veranderen.

  Bedankt allemaal voor jullie reacties (ook annethamar) in elk geval, de herkenning is gewoon al zo prettig om te lezen...
   
 10. kippiekip

  kippiekip Niet meer actief

  Ik heb ook de smelttablet, werkt ook niet meer zo snel als dat ze in het begin werkte. Maar goed het komt ook misschien omdat ik zoveel aanvallen heb, misschien gaat je lichaam dan gewend raken aan die medicijnen.
   
 11. Deesjebeesje

  Deesjebeesje Bekend lid

  7 jan 2012
  888
  0
  0
  Den Oever
  Afgelopen zondag nog gehad toen mijn schoonzus op visite was met een tas vol met babykleertjes. Ik reageerde daardoor eerst heel lauw, omdat ik zo'n last had van die aura (miste de helft van mijn zicht). Na een uur was het over en kreeg ik heel milde (wel misselijkmakende) hoofdpijn, maar kon ik me wel weer concentreren op wat er in de tas zat. (Werd ook helemaal blij, omdat er heel leuk spul bij zat, meerendeel nieuw.)
  Ik denk wel dat de hoofdpijn zo mild was juist door mijn zwangerschap. Voorheen lag ik altijd kotsmisselijk op bed van de pijn...
   
 12. Annie24

  Annie24 Fanatiek lid

  2 sep 2009
  1.831
  1
  38
  Zuid-Holland
  Ik heb het met spanning en/of stress. Zo dus ook met mijn bevalling: ik kwam zonder enig voorteken in een weeenstorm en heb vanaf dat moment totaal niets van mijn bevalling meegemaakt tot dat de arts zei dat ik moest gaan persen. Vanaf het begin vd weeenstorm tot mijn zoon er uit was is bijna 7 uur geweest en ik kan me er totaal niets meer van herinneren :(
   
 13. Fortuna

  Fortuna Niet meer actief

  Hier ook last van migraine, in combinatie met spierspanningshoofdpijnen en aangezichtspijnen. De huisarts vond het een combi van alles. Fijn... NOT

  w.b.t. de migraine; ik ben een tijd gestopt met koffie en met varkensvlees.
  Dit heeft zo goed geholpen, dat ik er een tijd geen last van heb gehad. Spierspanningshoofdpijnen komen echter door spanning en dan maakt koffie etc niet uit. Toch merk ik wel dat mijn migraine afneemt nu ik maar een paar keer per jaar varkensvlees eet en heel af en toe koffie drink.

  Alcohol schijnt ook erg slecht te zijn. Zo zijn er nog wel meer dingen, maar toch is dit voor iedereen weer anders.

  TIP: houd een tijdje een dagboekje bij waarin je opschrijft wat je eet en drinkt, en wat je gedaan hebt die dag. (sporten, etc.) Aan het eind schrijf je dan hoe je je voelt. Na een tijdje zal je een patroon zien en kan je je leven er op aanpassen.

  Succes, ik weet uit ervaring dat het erg vervelend en pijnlijk is en dat het op je gemoedstoestand kan slaan.
   
 14. Luciaatje

  Luciaatje Fanatiek lid

  15 nov 2011
  2.347
  0
  36
  Studente
  Vreselijk!!! Zelf heb ik het niet, maar mijn beide ouders hebben het al sinds kind af aan. Bij mijn moeder was het vooral erg toen ik klein was, ze had toen bijna elke dag een heftige aanval en gebruikte dus bijna dagelijk spuiten, volgens mij Immigran. Nu loopt ze tegen de 60 en mag ze de spuiten van de huisarts eigenlijk niet meer hebben, voor haar zijn deze echt een reddingsmiddel (geweest), maar het is wel heel zwaar spul en ook echt niet goed voro je. Maar je moet wat !
  Ze hebben trouwens van alles afgelopen, neuroloog, homeopaat, fysio, en eigenlijk hielp niks echt behalve dan zulke zware medicatie..
  Je wenst het niemadn toe!! De meeste tips zijnverder al gegeven volgens mij, hoofdpijndagboekje werkt goed. Ik slik zelf magnesium tegen spanningshoofdpijn, maar volgens mijn homeopaat kunnen mensen met migraine er ook baat bij hebben? Misschein dat eens proberen, het is homeopathisch dus kan niet echt kwaad.
  Heel veel sterkte meid!
   
 15. mirell

  mirell VIP lid

  17 jul 2007
  15.021
  0
  0
  in een hele leuke winkel de xenos
  ik woon in julianadorp aan zee
  hoi,
  ik reageer even alleen op jouw bericht dus mischien zet ik iets neer wat al is geschreven

  ik heb het ook aura migrainne en is heeeeel vervelend ik word na de vlekken en schitteringen aan 1 kant tijdelijk 0% zicht
  ik kan op dat moment dus echt niets ik heb het aantal keer gehad in de stad en ben dus naar mijn werk gelopen neem 2 paracetamol in en dan hoop ik na de aura geen hoofdpijnklachten te hebben
  ik heb daarna wel dag of 2 een watterig gevoel in mijn hoofd

  wat het uitlokt bij mij wel een beetje stress en fel licht
  ik was keer ramen aan het lappen met zon in mijn ogen
  en keer winkelen met mijn man bij de WE toen overviel me het ook ineens die felle lampen

  eten drinken kan ik niet echt zeggen
   
 16. mirell

  mirell VIP lid

  17 jul 2007
  15.021
  0
  0
  in een hele leuke winkel de xenos
  ik woon in julianadorp aan zee
  ik lees je een na laatste zin
  en moet denken aan mijn vriendin
  zei heeft bijna 5 dagen per week Migrainne en gebruikt veel medicijnen
  vandeweek zei ze tegen me dat ze zo veel pijn had dat als ze op dat moment een spuitje kon krijgen en in kon slapen ze het zo gedaan had

  ik weet dat ze dat niet zal doen hoor!
  maar het is zo een onbegrepen rotziekte
   
 17. gebakje

  gebakje VIP lid

  15 dec 2010
  5.130
  0
  0
  Heerle (NB)
  Hier precies het zelfde. Soms elke 6 weken een aanval, soms 4 jaar niet. Zit geen patroon,in. Enige wat hier goed helpt zijn magnesium tabletten. Elke dag een tablet en bijna geen aanvallen meer, en als ik er 1 heb is het veel minder heftig en ben er sneller weer boven op. In plaats van 2-3 dagen al na eendag
   
 18. gebakje

  gebakje VIP lid

  15 dec 2010
  5.130
  0
  0
  Heerle (NB)
  Triggers hier : chocola, tomaat, kaas.
   
 19. Fas30

  Fas30 Bekend lid

  18 jun 2012
  841
  0
  16
  NULL
  NULL
  @athina; wat een herkenning! In mijn omgeving ken ik niemand die dit heeft en niemand heeft er ook ooit van gehoord lijkt het wel maar ik heb PRECIES hetzelfde. Alleen heb ik het geluk dat ik er maar heel af en toe last van heb. Gemiddeld 2-3 x per jaar denk ik. Begint bij mij met vlekken/schitteringen zien, daarna krijg ik een doof gevoel eerst in mn vingers en dat trekt dan door naar mn arm en daarna mn lippen en tong helemaal doof gevoel net alsof er slaap in zit en dan idd spraakgebrek. Ik weet niet waar het bij mij door komt. Heb ooit van de dokter imigran gekregen maar help niet bij mij. Heb al wel een paar x gehad dat als ik er op tijd bij was ik twee paracetamol 500mg in nam en dan trok het wel een weg. Ben er ook niet de hele dag ziek van. Als ik even een poosje probeer te slapen zijn die verschijnselen weg en heb ik alleen nog een beetje hoofdpijn. Maar lastig is het wel. Vooral als je op het werk bent ofzo. Ik schaam me altijd een beetje want het ene moment heb je niks en opeens begint het en ben ik bang voor spraakgebrek want dat is helemaal schamen wat er dan uit je mond komt! ;) maar gelukkig heb ik het niet maandelijks of vaker.
  Sorry, ook lang verhaal!
   
 20. Pluutje

  Pluutje Fanatiek lid

  3 jun 2010
  1.059
  0
  36
  NULL
  NULL
  Ik ben hier ook bekend mee, gelukkig niet zo bekend als sommige hier. Ik heb ongeveer 5 jaar geleden een eerste aanval gehad (op mijn werk, was er ook van overtuigd dat ik een herseninfarct had gehad: begon met vlekken, toen groot gedeelte van mijn gezichtveld weg, tintelingen/ gevoelloos gevoel in linker helft van mijn lichaam/ gezicht, dikke tong en spraakproblemen). Sindsdien ongeveer 3 aanvallen per jaar en tijdens mijn zwangerschap een stuk of 10 keer.

  Het enge is inderdaad dat een deel van je gezichtsveld weg is in combinatie met dat tintelende en gevoelloze gevoel. Ik heb dan steeds gevoel dat ik ga vallen omdat ik mijn plaats in de ruimte niet meer kan bepalen.
  Alleen ik heb het geluk dat in 9 van de 10 keer de hoofdpijn heel erg meevalt en met ibuprofen (tijdens zwschp paracetamol) goed te onderdrukken is.
  Maar na een flinke aanval voel ik mij vaak nog wel 2 dagen 'wollig' en het gevoel dat het elk moment weer de kop op kan steken.

  Ik heb het gevoel dat het bij mij getriggerd wordt door bepaalde lichtschitteringen al dan niet in combinatie met stress. Nooit geweten dat bepaalde voedingstoffen ook een aanval kunnen uitlokken. Maar nogmaals, ik heb er maar zo zelden last van dat ik er ook geen goed beeld op heb.
   

Deel Deze Pagina