Verschil kinderdagverblijf en peuterspeelzaal?

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door stopcontact, 30 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. stopcontact

  stopcontact Fanatiek lid

  9 sep 2011
  1.674
  0
  0
  NULL
  NULL
  Hoi allemaal!

  Ik kreeg vandaag een brief thuis (via consultatiebureau) dat ik ons zoontje op mag gaan geven voor een peuterspeelzaal.
  Maar ik vraag me eigenlijk af of er uberhaupt wel een verschil in zit?

  Ons zoontje gaat al 1 dag per week naar een kdv dus interactie met andere kindjes en "juffen" heeft hij daar.
  Ik werk onregelmatig en heb maar 1 vaste werkdag per week. Op die dag gaat ons zoontje dus naar het kinderdagverblijf. Ik vind het dus niet nodig om ons zoontje ook nog een dagdeel naar een peuterspeelzaal te brengen als ik de ene keer werk en de andere keer wellicht vrij ben. Hier passen opa en oma de onregelmatige overige uurtjes op en dat ik niet veel.
  Is er nou echt verschil in het voorbereiden op de kleuterschool?

  Weet iemand dit? (vast wel haha)
   
 2. Emmarijn

  Emmarijn Fanatiek lid

  21 jun 2011
  2.548
  1
  0
  Hangt af van je kinderdagverblijf. Bij ons gaan de peuters vanaf 2,5 jaar in de ochtenden naar een aparte peutergroep waarvan de methodes vergelijkbaar zijn met een normale peuterspeelzaal. Dat is echt meer voorbereiding dan de normale kinderdagverblijf groepen van de middag, want dan is het gewoon leuk en gezellig spelen.
   
 3. linnie83

  linnie83 VIP lid

  20 dec 2007
  5.436
  0
  0
  sociaalpedagigisch werker
  peuterspeelzaal is vaak meer schools. Kinderdagverblijf is meer verzorgen. Al wordt er wel steeds meer vve gericht gewerkt.
   
 4. Jomy

  Jomy Niet meer actief

  Bij de meeste peuterspeelzaal leren de kinderen samen spelen, liedjes zingen, knutselen, (kring) spelletjes. Vrijwel allemaal dingen die ze op het kinderdagverblijf ook doen dus. Wij hebben eigenlijk geen kinderdagverblijf kinderen die ook naar de peuterspeelzaal gaan, maar het is je eigen keuze natuurlijk.

  Ik weet wel dat de peuterspeelzaal echt geen drol kost vergeleken met een kinderdagverblijf.
   
 5. stopcontact

  stopcontact Fanatiek lid

  9 sep 2011
  1.674
  0
  0
  NULL
  NULL
  Bedankt voor jullie reacties!

  Misschien dat ik eens een gesprekje aanga met 1 van de leidsters. Ik weet dat er in het zelfde gebouw ook een peuterspeelzaal is. Zal vragen wat daar de meerwaarde is (of juist niet) Ik weet dat ze samen liedjes zingen, voorlezen, disco dansen en knutselen... dus daar zal het verschil iig niet aan liggen.

  Maar trouwens, nu ik er over nadenk, het heeft zowiezo weinig nut. Ik werk te onregelmatig op de woensdag na. Ook de openingstijden en uren zijn niet gunstig voor mij. Wat heb ik aan een ochtend van 8.30 tot 11.30 als ik van 7 tot 13 uur werk.
   
 6. Jomy

  Jomy Niet meer actief

  Ik denk dat je het niet echt als opvang voor als je werkt moet zien maar gewoon een ochtend ontwikkeling voor je kindje.
   
 7. Rosao

  Rosao VIP lid

  3 nov 2007
  11.568
  21
  38
  Zoetermeer
  Wat het verschil is ligt erg aan de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf dat je in gedachten hebt. Vaak is er praktisch geen verschil en doen ze dezelfde dingen.
   
 8. tulip

  tulip Niet meer actief

  vanaf 2013 is er qua voorscholing geen enkel verschil meer. Elk kinderdagverblijf en peuterspeelzaal werken met 1 van de VVE programma's puk&ko/pyramide/kaleidoscoop etc..
  Er kan natuurlijk wel een verschil zijn in leidsters bij een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bij jou in de buurt..dat is een persoonlijk gevoel en dat zou voor mij heel belangrijk zijn.

  Maar jouw zoontje gaat al naar een kinderdagverblijf, dan zou ik er geen peuterspeelzaal bij doen.
   

Deel Deze Pagina