wat is het verschil??

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Mama van milano, 23 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mama van milano

  Mama van milano Actief lid

  31 mei 2011
  181
  0
  0
  Amsterdam
  wat is precies het verschil tussen een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal?

  mijn zoontje is nu 18maanden en met 2 wil ik hem graag al laten wenen aan school, ben een beetje laat met inschrijven.
  ik ben nu even aan het googelen maar kan hij naar een kinderdagverblijf of moet hij dan echt naar een peuterspeelzaal?
  ik weet dat een kinderdagverblijf is voor ouders wie werken maar is het ook al voor te wenen aan school?
   
 2. #2 lovewinnie, 23 jan 2012
  Laatst bewerkt: 23 jan 2012
  Peuterspeelzaal is goedkoper en meestal voor 2 dagdelen. Sommige geven er 3. Het is echt een voorschools waar kinderen dus leren en spelen op een kinderlijke wijze. Zo zijn er vaak vaste themas zoals vormen, dieren of bijv lente. Het is dus echt een voorbereiding op school. Je kindje kan hier vanaf 2 jaar heen. Kdv is er om je kindjes op te vangen als bijv ouders moeten werken. Kdv is meer gericht op de opvoeding van je kindje. Er wordt wel gespeeld en geknutseld maar meer als bezigheid zeg maar. Kindjes gaan hier vaak ook enkel heen als dit nodig is omdat ouders werken of andere geldige reden. Sinds 2012 is het ook niet mogelijk je kindje naar het kdv te doen als een van de ouders niet werkt. Nou ja het kan wel maar dan betaal je alle uren 100% zelf. Ben je dus niet afhankelijk van opvang en wil je je kindje laten wenne aan school dan is psz de beste optie en het voordeligst.
   
 3. Towser

  Towser Fanatiek lid

  9 aug 2009
  1.222
  0
  0
  Gelderland
  Dat is niet altijd zo. Stel je werkt wél en je totale inkomen is niet zo hoog, dan kan soms een KDV wel goedkoper zijn. PSZ is er wel speciaal voor om kindjes te laten spelen met andere kinderen en alvast voor te bereiden op school. Op KDV doen ze dat natuurlijk ook, maar dat is er speciaal voor om kindjes op te vangen asl ouders werken of studeren. De grens vervaagd in sommige plaatsen wel, omdat PSZ her en der worden omgezet in halve dagopvang.
   
 4. debby82

  debby82 VIP lid

  18 nov 2008
  25.904
  0
  0
  Hypotheekacceptant
  zaandam
  psz is vroege voorschoolse educatie. Ze leren er dus echt wat en worden voorbereid op school door middel van bijv kring en onderwerpen

  kdv is opvang en daar kan een kindje doen wat ie leuk vindt. Doel is niet voorbereiden op school maar een leuke tijd hebben als ouders weg zijn.
   
 5. lynn1986

  lynn1986 VIP lid

  7 jan 2008
  5.755
  0
  0
  Goedkoper wil ik het niet bepaald noemen..De psz
  Je moet je eigen spullen meegeven: luier, fruit enz.
  Ze gaan dicht met schoolvakanties dus ook 6 weken zomervakantie...
  Toch hebben wij er wel voor gekozen en ons zoontje van het kdv afgehaald... Veel meer voorschoolse educatie, voorbereiding op school en een bepaald verwachtings patroon
   
 6. Verschild denk dan per peuterspeelzaal. Hier is de peuterspeelzaal inkomsten afhankelijk. Verder zit fruit, drinken en luiers inbegrepen. Wij kregen 3 dagdelen voor de prijs van 2 en betaalde ongeveer 50 euro. Toen is het een tijdje samen gaan werken met het kdv en moest je dus ook via dat tarief betalen. Ipv 3 uurtjes zaten de kindjes er dan een dagdeel (5 uur) en mochten de kindjes van de ochtend mee brood eten. Ging voor dezelfde dagdelen van 50 naar 120 euro. Dit was een niet geslaagde proef en nu is het weer kdv en peuterspeelzaal appart. Nu zit ik op een ander kdv omdat ik echt opvang nodig heb nu in de ochtend ivm werken maar anders had ik zeker weer voor een peuterspeelzaal gekozen. peuterspeelzaal was zoveel gerichter op de kinderen zelf. Niet alleen per groep maar ook erg persoonlijk volgen ze de ontwikkeling van een kind en begeleiden een kindje waar nodig is. Net als op school eigenlijk. Ook hebben ze de standaard schoolvakanties zoals ze hier boven al zeggen dus het is eigenlijk gewoon echt een voorschool
   
 7. Mukkie11

  Mukkie11 Fanatiek lid

  13 dec 2009
  3.378
  0
  0
  ook wij hebben geinformeerd. ons zoontje wordt deze zomer 2 en wij wonen nu nog in Griekenland maar willen naar Nl gaan (als ik een baan vind tot de zomer). we hebben hem dus al ongeschreven in de woonplaats waar wij vermoedelijk gaan wonen. ik heb op de websites gekeken van de verschillende zaaltjes. daar vond ik veel info. er zijn verschillende werkwijzen, maar wij hebben op nr een een montessori gezet. ik kan me erg vinden in deze methode, zelf heb ik ook op montessori peuter-kleuter-en basosschool gezeten. maar goed, een peuterspeelzaal is voor ons vooral om te wennen aan school voor straks en om met andere kindjes te spelen en te leren. op de zaaltjes die ik zag hoef je zelf niet brood en eten mee te geven. er zijn geen extra kosten...mij lijkt het wel wat!
   
 8. Rosao

  Rosao VIP lid

  3 nov 2007
  11.571
  21
  38
  Zoetermeer
  Het ligt heel erg aan de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf wat het verschil is. Sommige kdv's hebben dezelfde methodes als de psz en anderen werken juist weer heel anders. Misschien moet je je orienteren in jouw woonplaats op wat er is? Dan kun je ook beter kijken wat bij jou en je kindje past.

  Je kunt ook kijken op basis van de school waar je kindje later naar toe gaat, vaak werkt die samen met een bepaalde bso of heb je een bso in gedachten. Dan kun je naar het kdv van die bso gaan en je kindje alvast laten wennen aan die opvang.
   
 9. Mama van milano

  Mama van milano Actief lid

  31 mei 2011
  181
  0
  0
  Amsterdam
  bedankt voor de informatie, ik had dus geen idee wat nu het verschil was.
  mijn zoontje word van de zomer ook 2 en een psz lijkt mij het beste, ik werk zelf niet en het is echt om hem voor te bereiden voor als hij naar school gaat. daarbij moet hij ook leren spelen en delen met andere kindjes.
  heel erg bedankt voor de informatie dan kan ik verder met mij zoektocht!! hihi
   

Deel Deze Pagina