Waterpokken gevaarlijk?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door CaatjeMo, 25 jan 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Wanneer zijn waterpokken gevaarlijk voor een zwangere vrouw?

  Is het zo dat als je het zelf ooit heb gehad het niet meer gevaarlijk is voor de baby?

  We vermoeden dat mijn zoontje misschien beginnende waterpokken heeft. Maar zeker weten doen we het nog niet.
   
 2. Isademi

  Isademi VIP lid

  3 jun 2008
  11.327
  0
  0
  Thuisblijfmama
  Zuid Oost Brabant
  ik heb pas de waterpokken gehad (al was het niet te zien aan mijn bloed omdat ik geen antistoffen (soms) aanmaak voor bepaalde dingen, ik heb het nu al 3 keer in mijn leven gehad was niet ernstig volgens hun, wel toen ze zagen dat ik het CMV virus had was er even paniek maar bleek een terugkerende versie te zijn dus niets aan de hand (of in elk geval minimaal)
   
 3. MamaKitty

  MamaKitty VIP lid

  26 mei 2008
  9.749
  0
  0
  Mijn dochter heeft ze gehad in mijn 2e trimester. Niets aan de hand. Je bent zelf vaak imuum, ook al heb je ze niet gehad (ik had ze zelf dus niet gehad, maar wel imuum). Is alleen MISSCHIEN schadelijk in 1e trimester en tijdens bevalling zei mijn arts en vk.
  Als je twijfelt of angst hebt; bel ff met je vk!
   
 4. Isademi

  Isademi VIP lid

  3 jun 2008
  11.327
  0
  0
  Thuisblijfmama
  Zuid Oost Brabant
  ja geloof dat ze aan het einde gevaarlijk kunnen zijn (laatste paar weken) omdat je beeb dan evt met de waterpokken geboren kan worden of zoiets..
   
 5. Pioen

  Pioen Fanatiek lid

  Ik moet woensdag bloedprikken om te controleren of ik wel de waterpokken heb gehad..
  een collega is inderdaad besmet en ik heb met haar gewerkt.
  Denk zelf wel dat ik er immuun voor ben maar goed, even laten checken is niet verkeerd ;)
   
 6. Ecosa

  Ecosa Fanatiek lid

  15 dec 2006
  2.397
  0
  0
  Ik heb vorige week toevallig deze vraag gesteld aan mijn vk, omdat ik en Elena in contact zijn geweest met een kindje met waterpokken. Aangezien ik ook 8 weken zwanger ben raakte ik in paniek door alles wat er op het internet over te lezen is.
  Volgens mijn verloskundige is het alleen vanaf 5 dagen voor tot 5 dagen na de bevallig gevaarlijk. Ze gaf aan dat dat de officiele info is wat door het GGD wordt verspreid. Ik ga er dan vanuit at dat goed is.
   
 7. Er staat mij namelijk iets van bij dat ik ze wel heb gehad, maja zeker weten doe ik het uiteraard niet.
   
 8. Deurtje

  Deurtje Fanatiek lid

  8 mei 2008
  4.332
  0
  0
  Risico's voor de zwangere vrouw en haar foetus:
  Zoals al eerder geschreven, je kunt maar één keer waterpokken krijgen in je leven. Heb je het ooit gehad dan is er geen enkel risico voor jezelf of voor de baby. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad is de kans dat je immuun bent 80%. Mocht je tijdens de zwangerschap toch waterpokken krijgen dan is het afhankelijk van hoever je zwanger bent wat de risico?s zijn voor je baby. Voor jezelf geldt dat je wat zieker zult zijn dan een kind met waterpokken. Ook kun je hoge koorts krijgen. Als dat zo is dan is het belangrijk de koorts te temperen omdat koorts weeën op kan wekken en zo kan zorgen voor een vroeggeboorte. In een enkel geval kan er als complicatie een pneumonie optreden.
  Besmetting voor de 16e week van de zwangerschap:
  Als een zwangere voor het eerst waterpokken krijgt in de eerste zestien weken van haar zwangerschap dan kunnen er ernstige afwijkingen bij het kind ontstaan. Bekende afwijkingen door een eerste infectie met waterpokken zijn: te kleine ledematen, oogafwijkingen, klompvoeten, spierverschrompeling, hersenafwijkingen, groeiachterstand en zelfs vruchtdood. Als je voor de 16e week waterpokken krijgt, is het in ieder geval verstandig om tussen de 20 en 22 weken een uitgebreide echo te laten doen om te onderzoeken of de baby schade heeft ondervonden van de infectie.
  Besmetting na de 16e week en ruim voor de bevalling:
  In deze periode zal een eerste waterpokkeninfectie van de moeder geen blijvende schade veroorzaken bij het kind. De baby kan in de baarmoeder wel waterpokken ontwikkelen, maar houdt hier geen restverschijnselen aan over. De hoge koorts bij de moeder kan wel schadelijk zijn en voor een vroeggeboorte zorgen, deze moet dus zo snel mogelijk getemperd worden.
  Besmetting van moeder 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de geboorte:
  Vlak na de geboorte is waterpokken erg gevaarlijk voor de baby. Het herpesvirus kan de pasgeborene zeer ernstig ziek maken, in 30% van de gevallen lijdt dit zelfs tot de dood.
  Als een vrouw voor het eerst waterpokken krijgt en ze is dicht bij de uitgerekende datum, dan is het mogelijk om de vrouw zoster immunoglobulines te geven. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen het kind zo al voor de geboorte tegen waterpokken na de geboorte. Heeft de moeder waterpokken tijdens de bevalling of net na de geboorte van haar kind, dan moet de baby varicella zoster immunoglobuline ingespoten krijgen. Vaak kan hiermee voorkomen worden dat het kind ziek wordt of in ieder geval de ziekte matigen.

  Via baby op komst. Daar staan meerdere kinderziektes beschreven.

  Mijn schoonzus is gister bevallen van haar tweede kindje, maar haar andere zoontje heeft momenteel de waterpokken, het jochie mag nu dus niet bij de baby en logeert de komende dagen bij mijn schoonouders.
   
 9. Net even VK gebeld en ze zei ook, in feite kan je er van uitgaan dat je ze zelf wel hebt gehad en voor nu maakt het ook nog niets uit...
   
 10. Deurtje

  Deurtje Fanatiek lid

  8 mei 2008
  4.332
  0
  0
  Pcies! Dat zei ze bij mij ook, ik heb ze zelf gehad en neefje heeft ze nu dus, maar in principe kan dat bij deze termijn dus geen kwaad voor mij en mijn beeb.

  Veel plezier met je zwangerschap! Jij ook niet al te lang meer he ;)
   

Deel Deze Pagina