Wel of niet starten met rijstebloem

Discussie in 'Prematuur' gestart door Kikibo, 6 sep 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  Mijn dochtertje is geboren met 33w6d.
  Nu is ze 5 mnd en ik vraag me af of ik al mag beginnen met rijstebloem.
  Ze weegt 6.085 gram en eet nu 4 x 200 ml (aangemaakte voeding) en 1 x 130 ml (aangemaakte voeding). Om 23.00u drinkt ze steeds vaker maar zo'n 100 ml, dus die fles gaan we verder afbouwen naar 100 ml. Dan moeten we neem ik aan, die 30 ml gaan verdelen over de andere flessen? Ze is pas over van flessen van 180 ml naar 200 ml, omdat we de fles van 23.00u zijn gaan afbouwen. Maar die 200 ml krijgt ze met moeite op, dus die verder verhogen lijkt me niet handig op het moment.

  Hoe hebben jullie dit gedaan en wanneer zijn jullie met rijstebloem, fruit en groente begonnen? Corrigeer je de leeftijd nu wel of niet als je kindje te vroeg is geboren? En mag ze wel al met rijstebloem beginnen, ondanks dat haar gecorrigeerde leeftijd nog geen 4 maanden is?

  Ik wilde beginnen met van 30 ml melk een papje te maken met rijstebloem en dit met een lepeltje te geven (en daarna een flesje van 170 ml, tenzij ze van het papje niks eet, dan een fles van 200 ml), zodat ze al kan wennen aan het eten van een lepeltje.
  Maar ik ben zo aan het twijfelen, doe ik er wel goed aan..?
   
 2. Jipper

  Jipper Fanatiek lid

  22 jan 2008
  2.394
  0
  0
  Gewoon doen hoor. Zoals je het beschrijft lijkt me dat heel goed.
  Wij hebben qua voeding de leeftijd niet heel erg gecorrigeerd. We zaten een beetje tussen de echte en de gecorrigeerde leeftijd in. Je moet doen waar je je goed bij voelt en je kindje geeft vanzelf aan of het er aan toe is of niet.
   
 3. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  We hebben haar net een klein papje gegeven, 30 ml melk + 1 schepje rijstebloem. Ze vond het lekker, keek in het begin wel wat boos (ging natuurlijk niet zo snel als een fles.. :D), maar ze heeft het papje bijna opgegeten. En daarna nog een fles van 200 ml!
  Dus dat ze dan 's avonds die 30 ml minder heeft is dan niet erg, want dan heeft ze het in haar papje op.

  Maar soms ben je zó onzeker ineens (tenminste.. ikke.. :)) en dan wil je gewoon even wat andere ervaringen..

  Bedankt voor je antwoord!
   
 4. Jipper

  Jipper Fanatiek lid

  22 jan 2008
  2.394
  0
  0
  Wat lekker dat ze zo heerlijk heeft zitten smullen. Dat komt wel goed dus!
  Heel logisch dat je soms onzeker bent hoor! Dat hoort er gewoon bij. Kom dan maar lekker hier je vragen stellen, er is vast altijd wel iemand die je een tip kan geven... ;)
  Geniet van je meisje!! :D
   
 5. Ons Kleintje

  Ons Kleintje Niet meer actief

  Hoi, ons zoontje is geboren met 29 weken en we hebben hem ongecorrigeerd vanaf 4 maanden rijstebloempap gegeven, met 5 maanden een fruit en groentehapje.
  Hij leek er echt aan toe te zijn. Zijn kinderarts vertelde dat we er gerust mee konden gaan beginnen. Immers, hij krijgt sinds zijn geboorte al melk in zijn buikje en zijn darmen zijn er goed aan gewend. We keken heel goed naar zijn reactie op de voeding (allergies, heeft hij er wel zin in etc)
  Als je dochter iets minder eet dan wordt aangegeven, dat maakt niet uit hoor. Als het verschil maar niet supergroot is. als zij er geen behoefte aan heeft..elk kind is weer anders, en zo te lezen weegt ze voldoende. Bij borstvoeding had je het ook niet geweten hoeveel ze zou eten moet je maar denken.
  je moet leren naar je moedergevoel luisteren. als je denkt dat je kindje er goed aan doet om van een lepeltje te leren eten, dan doe je dat.
  succes en groetjes
  __________________
   
 6. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Hier ook een dochter met 33.6
  Wij geven rijstebloem vanaf kalenderleeftijd ongeveer 5 maanden.
  En vlak daarna was ze van haar 23 uur fles af. En dronk ze 4x 180 ml, dat was voldoende vlgs cb, meer krijgt ze toch niet op.
  Ze slaapt nu gewoon van 8 -8
  Wij gaan nu met 6,5 maand pas beginnen met groentehapjes.
  Ze lijkt er nu ook aan toe te zijn. Ze ziet haar fles en wil hem dan ook graag hebben en als wij eten begint ze ook echt te kijken.
  Dus mijn gevoel zegt nu dat we het kunnen gaan proberen, eerder had ik dat gevoel niet.
  En je eigen gevoel is ook belangrijk.
   
 7. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  @ Rijffel; dus Carice drinkt 4 x 180 ml en dat is voldoende? Ik heb namelijk het gevoel dat mijn dochtertje ook voldoende drinkt, vanmorgen liet ze zelfs 40 ml van de 200 ml staan. Andere flessen drinkt ze weer tot de laatste druppel leeg, heel wisselend. Van CB 'moesten' we gaan verhogen, maar ik vind het wel goed zo.
  Hoe gaf je de rijstebloem? In een fles of als papje? En welke speen gebruikte je dan? Ik heb Avent flessen en zou dan een 1-2-3 speen moeten kopen? Morgen maar eens doen dan..
  Wat je schrijft over de fles zien en naar jullie kijken als jullie eten, dat doet mijn dochtertje ook. Ik denk dat ze er ook wel aan toe is, maar ik wacht nog eventjes met fruit en groenten.
  Mijn gevoel vertelt me veel maar zoals ik eerder al schreef, soms ben ik zo onzeker.. :)

  @ ons kleintje; hoe gaf jij de rijstebloem?

  Bedankt voor jullie antwoorden!
   
 8. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Dat onzekere ken ik hoor :) maar gaat steeds beter :p
  Wat het drinken betreft heb ik me zo lang druk gemaakt, maar ze groeit zou goed en dat blijft toch het belangrijkste.
  Ze drinkt idd 4 x 180ml ( 8.00-12.00-16.00-20.00) dit al ongeveer een maand, ze heeft er voldoende aan en de weegschaal bij het cb gaf gister 7100 aan, dus prachtig gegroeit. Soms wisseld het hier ook hoor, de ene fles tot de laatste druppel op en de ander laat ze soms weer 20 van staan, maar daar maak ik me niet meer druk over, als ze later nog honger heeft hoor je het vanzelf.

  Ik geef twee volle eetlepels rijstbloem in de avondfles, (in het begin was dit dus om 23 uur en vrij snel gaf ik die fles steeds iets eerder waardoor ze hem dus niet helemaal leeg dronk, maar ze sliep er goed op. En dan ineens merk je dat ze gewoon 1 fles minder nodig heeft)
  Ik geef verder geen pap, alleen dus s ávonds en nu sinds gister begonnen met groentenhapje.
  Volgende stap is pap s'ochtends.

  Ik zou als ik jou was gewoon kijken wat ze drinkt, ze bepaald het toch zelf, en desnoods een keer extra wegen bij het cb (zie je vanzelf of het voldoende is)

  Succes in ieder geval
   
 9. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  we gaan met gewicht trouwens mooi gelijk op.
  Onze dochter is ook met 33.6 geboren met een gewicht van 2416.
  Met 5 maanden woog ze ongeveer 6200.
   
 10. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  Wat grappig dat onze meiden gelijk opgaan. Jouw meisje had ook een mooi geboortegewicht voor de termijn!

  Ben wel benieuwd naar jouw verhaal, hoe het gegaan is en waarom je meisje zo vroeg kwam. Maar kan ook begrijpen als je er geen zin in hebt, om dat helemaal te vertellen.

  Het gaat zo te lezen in ieder geval goed met je meisje, dat is het belangrijkste! :)

  En wat voeding betreft, ze heeft vandaag 2x zo'n 40 ml van de 200 laten staan, maar het is goed zo. Ze is de afgelopen dagen ook wat hangerig, wil alleen bij mij zijn. Och ja, gaat wel weer over, misschien maakt ze een sprongetje. Zou de eerste keer zijn dat ik het zo duidelijk merk dan.. :D

  Oh ja, en ik geef 1x per dag (als het ervan komt) een papje rijstebloem, van 40 ml melk en 1,5 tot 2 voedingssschepjes rijstebloem. Ze eet het harstikke goed, erg leuk om te zien. :)
   
 11. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Snap dat je benieuwd bent, ken dat gevoel :)
  Om dan maar meteen te beginnen :D het word lang hoor haha

  Geen makkelijke zwangerschap gehad, vrij vroeg heel veel pijn aan mijn schaambot, en kreeg met 20 weken al last van harde buiken. Volgens verloskundige niks ergs, omdat er geen regelmaat inzat.
  Met 24 weken minder gaan werken en met 30 weken gestopt.
  Ik kreeg bij beweging constant een zeer pijnlijke harde buik wat alleen wegtrok bij zitten of liggen. Er is verder niet gekeken, maar besloot zelf om maar zo goed als bankrust te nemen.
  In de nacht van 23 februari werd ik om 2 uur wakker van een soort plop gevoel in mijn vagina :( dit herhaalde zich en ik besloot maar te gaan plassen. Nou bij opstaan kwam er een hele plons... en toen wist ik eigenlijk meteen dat het niet goed was. Onderbroek in mijn neus en toen manlief wakker geroepen.
  Toen naar het ziekenhuis, waar ik gerustgesteld werd omdat dit niet betekende dat ik zou bevallen, want ze zouden het proberen te rekken tot 36 weken. Na overleg kreeg ik weeen remmers en werd voor de verdere nacht naar de verloskamer gereden om dat overdag naar zaal te gaan ;) dit was rond half 4
  Ik had toen nog steeds last van mijn harde buiken, mischien iets meer met buikpijn erbij, maar het idee dat ik zou bevallen had ik om de een of andere manier weggestopt.
  Mijn man was gaan slapen, en ik pufte :$ ja ze waren er echt, maar ik gaf er niet aan toe...de weeen weg (voelde ook wel pijn, maar ik leefde denk ik echt in een roes)
  Rond 7 uur had ik ineens mega pijn, ze wilde eerst niet toucheren om infectie gevaar, maar ze zagen toch wel dat het niet meer ging: 9 cm :$ ontsluiting
  Tja en toen een half uur later had ik na 5 persweeën een prachtige dochter op mijn buik, en gelukkig met een prachtig gewicht. Ik had een mega dikke navelstreng.
  Carice ging in de couv en man ging mee.
  Ze had een goede start, maar had toch uiteindelijk wat hulp bij haar ademhaling nodig.
  Ze heeft 3 dagen met de c-peap gelegen en toen ging ze over naar het neusbrilletje.
  Ze had een navellijn, omdat ze niet te prikken was.
  Gelukkig geen infectie door de navellijn en deze ging er na een week uit.
  Verder natuurlijk nog onder de lamp, maar ons meisje was en blijft een sterke.
  Ze heeft het zo goed gedaan.
  Uiteindelijk een kleine 4 weken in het ziekenhuis en toen kon ze genoeg zelf drinken.
  Borstvoeding is uiteindelijk niet gelukt wat ik heel erg jammer vind, heb 3 maanden gekolft, maar door te veel stress was toen mijn melk zo goed als op.
  Maar gelukkig groeit ze als kool op de kv.
  Mijn man moest drie weken na haar geboorte voor zijn werk naar het buitenland voor 5 maanden, dus we hebben geen makkelijke start gehad.
  Maar het is allemaal goed gegaan en mijn man is nu ook al weer een maandje thuis.
  Wij zijn dus een super gelukkig gezin :)

  Moet zeggen dat het eigenlijk wel heel lekker was om alles weer op te schrijven al heb ik het behoorlijk ingekort haha

  Maar conclusie, ze hebben geen reden kunnen vinden waarom ik te vroeg bevallen ben, geen infectie bij mij of Carice.
  Met gyn is besproken dat bij een evt volgende bevalling ze tussen tijds wel een echo gaan maken van mijn baarmoedermond? ik weet het niet meer precies, maar mocht het ooit zover komen dan vraag ik alles weer na.
  Ik heb zelf soms wel het gevoel dat mijn lichaam al langer aangaf dat het niet helemaal goed zat, daarbij een dubbel gevoel van ben ik toch te lang doorgelopen???, maar aan de andere kant heb ik gelukkig zelf besloten toch rustiger aan toe doen.
  Ik zal het antwoord toch nooit krijgen.

  Nou hier laat ik het maar even bij haha.
  Nu ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar jou verhaal.

  Liefs
   
 12. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Zoooo klein verhaaltje............ haha
   
 13. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  Ik heb het nog niet rustig doorgelezen, wel heel globaal. Maar dat ga ik snel doen en dan ook mijn verhaal opschrijven, daar moet ik even rustig voor gaan zitten en moet gaan koken en daarna ons moppie in badje doen en in bed leggen. Hopelijk heb ik vanavond even tijd, anders morgen...
  Doet me trouwens wel wat, om je verhaal te lezen, best heftig om mee te maken he en zo snel en vroeg! Ga snel goed lezen..
   
 14. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  Nu krijg ik onverwachts lunchbezoek, dus als een razende door het huis gerend (was bende).. *hijgpuf*
  Ik hoop dat ik vanmiddag wat tijd heb, ik denk het wel. Morgen weer de hele dag op jats en zondag ook alweer weg. ;) Maar, ik hoop dus vanmiddag wat tijd te vinden..
   
 15. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Is goed hoor, doe rustig aan haha... niet te veel hijgen en puffen

  Liefs
   
 16. Ons Kleintje

  Ons Kleintje Niet meer actief

   
 17. Kikibo

  Kikibo Actief lid

  2 mei 2008
  334
  0
  0
  Noord Brabant
  Pff.. wat een verhaal zeg Rijffel, al even heftig als dat van mij.. Is toch een hele ervaring he, ik merk nog steeds dat ik het nog niet helemaal verwerkt heb. De laatste weken van de zs, het naar de bevalling toe leven, eraan toe zijn om te bevallen.. Hebben we allemaal gemist. En dan de kraamtijd, welke kraamtijd.. :( Als ik iemand hoor klagen dat ze een dag minder kraamhulp gehad heeft, dan kan ik best boos worden. Natuurlijk is dat voor die persoon vervelend, maar klaag er a.j.b. niet tegen mij over.. :)

  Anyway.. ik was 33w6d zwanger toen ik met mijn nichtje had afgesproken. 's Morgens nog gewinkeld en gelunched in het zonnetje. Daarna naar huis, even langs de AH voor avondeten en een lekker gebakje om in de tuin op te eten. Tijdens dat gebakje (rond 15.00u) had ik ineens buikpijn, heel eventjes. Raar. Even later weer. Raar. Weer even later weer.... Heel raar. Mijn nichtje had al een paar keer gezegd: bel nou gewoon, dan weet je het toch. Ikke: neuh.... niks aan de hand. Na een uurtje (ik was toch maar even gaan noteren, de tijden van de pijn, pijntjes kwamen meteen tussen de 5 en 10 min van elkaar) heb ik toch maar gebeld. Ik moest een half uur met kruik op de bank en als het niet minder zou worden, moest ik weer bellen, dan zou de vk langskomen. Het werd juist erger.. En nog steeds ikke: pff.. niks aan de hand... *ongelofelijke portie 'kop in het zand steken'* Vk kwam en voelde aan mijn buik, ja hoor, weeën. Naar boven, ontsluiting controleren, 1 cm. ontsluiting rond 17.00u. Dus vk wilde 'rustig aan' naar het ziekenhuis, voor weeënremmers. Nichtje helemaal onrustig, ikke nog steeds de kalmheid zelfve, dit gebeurt mij niet.. :)
  Toen ik de vk de eerste keer belde, had ik ook mijn man gebeld, dat hij maar rustig aan naar huis moest komen, maar dat er vast niks aan de hand was. Hij belde (toen de vk net besloot dat we snel naar het zh moesten) dat de bus niet kwam en hij dus de trein zou missen, hij kreeg de vk aan de telefoon en schrok toen wel even. Dus nam hij een taxi naar huis en daar de auto naar het ziekenhuis.
  Ik ondertussen bij de vk in de auto, nichtje achterin. Weeën opvangend... :) Bij zh aangekomen zei de vk bij de slagboom: "ik heb iemand in de auto die te vroeg gaat bevallen" en ikke... "huh :("

  In het zk, een uur later dan de 1 cm. had ik 5 cm. ontsluiting en voelde de gyn voetjes! (Beebje lag in stuit, volkomen stuit) Vlak daarvoor kwam mijn man aan in het zh, die kreeg vrijwel meteen een operatiekleed aan en moest tekenen voor de operatie. Schijnbaar was het op de gang (waar mijn nichtje stond) nog paniek!

  Maar goed, ze was er (ineens!!), woog 2.310 gram. Ik was wakker tijdens de ks, gelukkig! Dochtertje naar de couveuse, ik naar 'uitslaapkamer', voor mij was het meer 'bijkomkamer', ik had dat half uurtje echt even nodig, even uitrusten en beseffen wat er nu gebeurd was.

  Ze heeft 6 dagen in de couveuse gelegen, met alleen een infuus en aan de monitor. Niet beademd gelukkig. Verder had ze helemaal nergens last van. Een dagje geen voeding gehad, omdat ze een bol buikje kreeg, maar na die ene dag ging het steeds beter. Ze begon met 5 ml voeding door de sonde. Na de couveuse nog 2 daagjes in een bedje aan de monitor en daarna naar de 'bedjeskamer'! Na 2,5 week was ze thuis en ze doet het geweldig!

  Bv lukte niet in het zh, dus gaan kolven. 9 weken volledig gekolfd en gaan afbouwen naar 2x per dag. Toen nog eens bv geprobeerd (had ik dat toch eerder nog eens geprobeerd... :() en ze dronk! Zo nog 10 weken 2x per dag zelf gevoed.

  Wat een ervaring he...
   
 18. banjabes

  banjabes Fanatiek lid

  29 jun 2008
  2.134
  0
  0
  Jeetje kikibo,

  Dat is ook best heftig geweest allemaal. Wat goed dat de borstvoeding is gelukt bij je. Zoey is met 34 en een halve week geboren en drinken is altijd haar zwakke kant geweest. Nu drinkt ze 5 keer 150 (we hebben pas weer iets opgehoogd), maar aan de borst valt ze binnen 2 minuten in slaap. Dat doe ik nog wel voor het fijne samenzijn, maar eigenlijk niet perse voor de voeding. Die kolf ik af en geef ik met de fles.

  Morgen is mijn meisje 4 maanden en dan mag je normaal beginnen met het eerste fruithapje. Denken jullie dat ik dit al kan doen?

  Groetjes Banjabes
   
 19. Uk80

  Uk80 Fanatiek lid

  banjabes, mijn zoontje is geboren met 29+4 en we zijn met 5 maanden kalenderleeftijd begonnen met de hapjes. Hij snapte het allemaal niet zo goed. Het ging pas echt goed met 6,5 maand... Dus je kunt wel al beginnen als je dat wilt hoor. Onze kinderartsen, cb en de fysio zeiden dat we konden beginnen. Gewoon om het leren happen van een lepel. ;)
   
 20. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Nou Kikibo, hier nu ff het zelfde verhaal als bij jou.
  Heb het vluchtig doorgelezen, ik reageer later even langer... druk druk druk.
  Maar dat kop in het zand steken techniek beheersen we samen dus heel goed........

  Liefs
   

Deel Deze Pagina